Huvud
Behandling

Adenokarcinom i prostata i 3: e graden

Behandling av prostatacancer innebär inte bara läkemedelsbehandling, men också en speciell anpassning av kosten. Effektiviteten av kosten för denna sjukdom bekräftas av statistiska data. I Medelhavet är prostatacancer mycket sällsynt i jämförelse med "snabbmatsländerna" (USA och europeiska länder).

Detta beror på att medelhavsmedborgarna följer en hälsosam och näringsrik kost som innehåller ett stort antal grönsaker och frukter. Undernäring, som är så vanlig i utvecklade länder, ökar signifikant incidensen av prostatacancer. En liknande situation observeras också i länderna i den tidigare Sovjetunionen, eftersom de flesta av deras invånare inte följer riktigheten av deras kost alls.

Allmänna rekommendationer

Om en man har diagnostiserats med prostatacancer, ska han snarast byta till rätt näring. Detta kommer att bidra till att eliminera risken för att sprida tumörmetastaser i hela kroppen. Dessutom bidrar en fullvärdig diet till en partiell eller fullständig botemedel mot prostatacancer.

De mest effektiva dieterna för prostatacancer är japanerna och Medelhavet. En egenskap hos dessa tekniker är konsumtionen av ett stort antal naturliga livsmedel.

Den japanska kosten förutsätter användningen:

 • sojaböna;
 • Olika sorter av fisk;
 • Grön te;
 • Olika grönsaker.

Dieten som motsvarar Medelhavsdieten innehåller:

 • Ett stort antal grönsaker (vitlök och tomater);
 • frukter;
 • fisk;
 • Olivolja.

I allmänhet bör en patient med prostatacancer följa följande rekommendationer:

 • Kött och fisk friterar inte, och laga mat för ett par, laga eller baka.
 • Inkludera i den dagliga kosten av färska frukter och grönsaker.
 • Minska användningen av livsmedel som innehåller stora mängder kalcium (till exempel fet stallost).
 • Köp B-grupp vitaminer och ta dem i enlighet med instruktionerna.
 • Byt svart te med grönt, eftersom det är mycket mer användbart för patienter med prostatacancer.
 • Det finns många frukter som innehåller naturligt vitamin C (citrus, avokado).
 • Det finns få konserverade eller salta livsmedel, vilket helt begränsar intaget av stekt mat och snabbmat.
 • Ca en gång i veckan för att dricka rött vin eller druvsaft.

Korrigera din kost i enlighet med dessa rekommendationer hjälper dig kroppen att hantera cancer.

Användbara produkter

Det finns ett antal produkter som nödvändigtvis måste ingå i patientens dagliga kost. Dessa inkluderar:

 1. Lean fisk eller fjäderfä. Fisk, särskilt kallt vatten (sardiner, lax, makrill) kännetecknas av ett stort innehåll av sådana användbara ämnen som omega-3-fettsyror. Fjäderfäkött anses vara dietärt och innehåller en mycket låg procentandel av animaliskt fett.
 2. Tomater och rätter tillagas från dem. De innehåller mycket lycopen - en naturlig cancer mot cancer.
 3. Kål av olika typer (vanlig, färgad eller broccoli). Dessa grönsaker inkluderar indol-3-kabrinol, som också har en stark antitumör effekt.
 4. Olivolja. Det rekommenderas att använda det vid beredning av rätter, eftersom olivolja innehåller många antioxidanter, inklusive vitamin E.
 5. Morötter. Med användning av morötter i kroppen kommer en annan antioxidant-karoten, som också påskyndar patientens återhämtning.
 6. Nötter. Dessa livsmedel innehåller en stor mängd vegetabiliska fetter, som är mycket mer användbara för patienten än djur.
 7. Bladgrönsaker. Sallad, persilja och dill innehåller också ett stort antal antioxidanter.
 8. Mjölkprodukter med låg fetthalt. Innehållet av fetter i en sjuks kropp borde minskas, men det är omöjligt att helt begränsa intag av animaliska produkter. Därför behöver du använda mjölk och mager keso för att få rätt mängd protein.
 9. Rödvin eller druvsaft. Användningen av bra vin i små mängder ger en positiv medicinsk effekt. Röda druvor och drycker gjorda av det innehåller en speciell substans som har en cancer mot cancer på prostatakörtelns tumörceller.
 10. Spannmål, svamp eller kli. Dessa produkter innehåller selen - den starkaste antioxidanten, som aktiverar immunsystemet hos en sjuk organism och får det att kämpa mot tumörceller. Du kan ta substansen separat, som kosttillskott för mat (se "Vitaminer med zink och selen - en översyn av droger").
 11. Grönt te. Detta är en annan bra källa till antioxidanter. Det rekommenderas att byta ut dem med svart te, kaffe eller andra drycker som du är van vid, eftersom fördelarna med att använda den är värt att ge upp preferenser.
 12. Citrus och mango. Frukt innehåller en stor mängd vitamin C, som är ett naturligt medel mot cancer, och stimulerar också patientens immunitet undertryckt av behandling.

Fig. 1 - Några av de produkter som har en cancer mot cancer.

Mat som måste uteslutas från kosten

Diet inbegriper inte bara användningen av användbara produkter, men också avvisandet av skadliga. Patienter med prostatacancer är förbjudna att äta följande livsmedel:

 1. Fett kött, pates, korv, konserverad mat, snabbmat. Livsmedel innehåller många djurfetter som påverkar helingsprocessen negativt.
 2. Margarin. Den innehåller transfettsyror, som stimulerar proliferationen av tumörceller.
 3. Konfektyr och andra produkter med mycket "snabba kolhydrater". De orsakar en ökning av produktionen av insulin, som i stora mängder kan påskynda tillväxten av tumörer.
 4. Konserverade och syltade produkter. Patienten ska inte dricka ättika och en stor mängd salt.
 5. Stekta rätter. Vid framställning av deras framställning bildas cancerframkallande ämnen i livsmedel.
 6. Tillväxten av cancerceller provoceras också av starkt svart te, söt soda, kaffe.
 7. Linfröolja. Det rekommenderas inte att använda olja, även om den innehåller omättade fettsyror. Detta beror på att det innehåller cancerframkallande ämnen som accelererar tumörtillväxten. Använd inte heller canola eller majsolja.

Fig. 2 - Stekt mat och snabbmat har en beprövad egendom för att öka risken för att utveckla cancer tumörer.

Om du följer dessa rekommendationer hjälper du kroppen att hantera neoplasmen.

slutsats

Det är värt att notera att rätt näring i prostatacancer bara är en del av komplex terapi, och inte en panacea för alla sjukdomar. Korrekt sammansatt diet hjälper bara till att påskynda läkemedlets verkan och eliminera de negativa effekterna av behandlingen. Till exempel kan försvagad immunitet efter användning av kemoterapi stimuleras med frukter som innehåller stora mängder C-vitamin och selen.

Medicinska experter noterar att adenokarcinom sällan är en primär sjukdom. Utvecklingen av patologi provokar andra precancerösa tillstånd, inklusive hyperplasi av prostata.

Karaktäristika för sjukdomsstadierna

Experter identifierar fyra steg av adenokarcinomutveckling. Var och en av dem beror på graden av prostata och påverkan på den manliga kroppen hos en sådan onkologi.

Vid det första skedet av sjukdomen är förändringar i körtelvävnadens struktur minimal. Det finns ingen symptomatologi. Vid analyser upptäcks den obetydliga avvikelsen från norm eller takt. Onkologi kan detekteras endast med prostata biopsi.

I andra etappen påverkas vissa delar av prostatakörteln, liksom dess membran. Under studien kan patologi detekteras.

Den tredje etappen är en mer aktiv tillväxt av neoplasmen. I det drabbade området förekommer prostata blåsor. Det finns ett allvarligt hot mot alla organ som ligger nära prostatakörteln.

Vid det sista skedet av adenokarcinom påverkas hanen av det genitourinära och matsmältningssystemet. I försummade fall störs hela organismens arbete. Metastaser detekteras i bukhålan och lymfkörtlarna.

Specificitet och metoder för behandling

Var och en av de ovan angivna typerna av tumör kräver en speciell terapeutisk metod. Därför tilldelas patienten en specialiserad behandlingsförlopp först efter det att diagnosprocedurerna har passerat, liksom bestämning av stadium och typ av malign bildning.

För närvarande innefattar moderna läkemedel användningen av sådana tekniker för behandling av adenokarcinom i prostata:

 • Operativ ingripande. Denna metod anses vara den mest effektiva. Operationen innefattar excision av tumören, liksom alla vävnader som håller fast vid den. Bevara funktionen av prostata kan endast om tumörens storlek är försumbar. Annars utförs prostatektomi. Det innebär att en man helt enkelt tar bort hela den drabbade prostata.
 • Hormonbehandling. Sådan behandling är i androgenblocket, vilket hjälper till att förhindra tumörtillväxten.
 • Kemoterapi. Det är baserat på förstörelse av cancerceller eller stoppar deras tillväxt genom de toxiska och toxiska effekterna av speciella läkemedel.
 • Strålbehandling. Dess effektivitet är måttlig. Sådan behandling har många biverkningar. Han praktiseras väldigt sällan.
 • Andra metoder: ultraljudsablation, kryoterapi och så vidare.

Som en regel kan progenas adenokarcinom i de initiala faserna fullständigt härdas i 90-95% av fallen. Men i tredje etappen kompliceras terapin av tumörens storlek i hankörteln. I det sista skedet är adenokarcinom nästan obotligt. Förloppet av terapeutiska procedurer möjliggör endast att lindra patientens allmänna tillstånd.

En viktig roll spelas av tidig läkarundersökning och utnämning av en individuell hälsokurs. I detta fall är sannolikheten för gynnsamma förutsägelser för patientens återhämtning hög. Vid de första karakteristiska tecknen på adenokarcinom bör omedelbart gå till en medicinsk institution. Varje man efter femtio år måste genomgå en förebyggande kontroll varje år. Detta kommer att minimera risken för manifestation och progression av adenokarcinom i prostata.

Funktioner av prostatacancer i 3: e graden: manifestationer och metoder för behandling

Onkologiska sjukdomar är bland de tre största bland de farligaste och kan orsaka död.

Den manliga delen av befolkningen, förutom hjärtinfarkt och stroke, lider av en sådan sjukdom som prostatacancer.

Framsteg denna sjukdom i steg. Den farligaste är 3: e och 4: e graden. Bättre att avlägsna eller bestråla prostatacancer 3 steg svaret på denna fråga läs i artikeln.

orsaker till

Prostatacancer i den tredje graden är en malign bildning som har transcenderat könsorganen. Denna sjukdom drabbar män efter 50 år. Orsakerna till sjukdomen anses vara genetiska faktorer, användningen av hormonella ämnen, obalanserad kost prostatacancer klass 3, försämringen och andra dåliga vanor.

Stadium av prostatacancer:

 1. Steg I - tumören går inte utöver prostata Identifiera kursen av denna sjukdom kan ske med en planerad undersökning, eftersom det inte ger obehag. Det finns inga metastaser. Tidig behandling ger positiva resultat i 95-100%.
 2. II-scenenCancer betyder att tumören hålls inne i prostata. Däremot uppträder atypiska celler, spiralen sprider sig till organ och vävnader. Diagnos av sjukdomen i detta skede är svår, eftersom det inte finns några uppenbara symtom. Positiv behandlingens dynamik observeras hos 60% av patienterna.
 3. III-steget - tumören går över till andra organ En sådan sjukdom ger metastaser till vävnader och lymfkörtlar, som ligger närmast maligna former. Prostatacancer 3 grader - en förutsägelse: cirka 60% av patienterna klarar av att bli av med denna diagnos.
 4. IV-scenen cancer indikerar att tumören har spridit sig utanför prostata till alla vävnader och organ. Prognoser för en sådan patient kan vara den mest ogynnsamma.

Modernt guidad strålbehandling, såväl som kemoterapi, kan öka patienternas överlevnad vid varje stadium av sjukdomen.

Om sjukdomen

Prostatacancer i den tredje graden fortskrider från de två föregående faserna. Detta framgår av det faktum att tumören växer och går vidare till rektum och urinblåsan. Sjukdomen börjar aktivt metastasera. Kroppen sprider snabbt maligna celler, mankroppen försvagas, behandlingsmetoderna reduceras till ingenting.

Prostatacancer i den tredje graden - symptom:

 • svårighet att urinera, urin kan vara med föroreningar av blod;
 • Patienter upplever systematiska smärtor i underlivet, i ljummen och i hjärtkärnan.
 • systematisk natturinering, urinering, smärta och smärta;
 • svaghet, slöhet;
 • viktminskning
 • minskad styrka.

Klassificeringsmetoder

Experter har lärt sig att mer exakt bestämma graden av cancer. För att göra detta använder de nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen), som produceras av prostata-cellerna. När en malign tumör detekteras, ökar denna nivå kraftigt. Det kan bestämmas genom att genomföra ett blodprov.

Vissa specialister förskriver en biopsi. I detta fall visar Gleason-skalan aggression av maligna celler. Klassificeringen av TNM kan visa en ökning av utbildning, penetration i lymfkörtlarna och förekomsten av metastaser.

Diagnosalternativ

Att känna igen prostatacancer till klass III är inte svårt. I detta fall kan erfarna specialister ordinera en rektal undersökning eller TRUS-metoden. I tredje etappen ger tumören metastaser till lever, lungor, lymfkörtlar och ben. Behandlingen ska vara omfattande. Efter operationen krävs kemoterapi. Ibland föreskrivs strålbehandling.

Diagnosekvens:

 1. Vid den första hänvisningen till läkaren utför specialisten en rektal känsla av prostata genom ändtarmen.
 2. Vidare föreskrivs ultraljud och röntgenmetoder. De möjliggör mer noggrann bestämning av storleken på den maligna bildningen.
 3. Att upptäcka metastaser använder datortomografi, excretory urografi.
 4. Den slutliga diagnosen låter dig lägga en biopsi.

Sjukdomen kan detekteras endast i III-scenen, eftersom de två föregående inte har uppenbara symtom.

Prostatacancer i tredje graden - livslängd

Prostatacancer i tredje graden - en livslängd med metastaser i benet: det är svårt att säga exakt hur många som lever med prostatacancer i stadium III är svårt. Allt beror på människans hälsa, får tid och effektiv behandling.

Användningen av hormonbehandling förbättrar signifikant prognosen för prostatacancer i 3: e graden. Mer än 50% av patienterna har en överlevnadsfrekvens om tre år. Med hjälp av en övergripande metod för att upptäcka sjukdomen och behandlingen förlängs patienternas liv i 6 år eller mer.

Bland läkare-onkologerna är termen "femårig överlevnad" vanligt. Det visar vilken procentandel av patienterna som ska överleva under en viss tid. Det beror inte bara på korrekt behandling, men också på dieting i prostatacancer i grad 3, avvisande av dåliga vanor.

Kan du bota prostatacancer? Steg 3 läs nedan.

Behandlingsalternativ

Modern medicin har många metoder för att bekämpa denna allvarliga sjukdom. Den främsta är användningen av kirurgisk ingrepp. Denna metod ger höga chanser i kombination med strålbehandling. Av dess biverkningar kan identifieras impotens och urininkontinens. I sällsynta fall avlägsnas testiklarna. Så stannar testosteronutvecklingen och tumörtillväxten stannar.

Behandling av prostatacancer i 3 grader:

 1. kemoterapi - En annan metod för cancerbehandling. Det genomförs i flera steg och involverar användningen av högeffektiva droger. Gradvis slutar de utveckling, och sedan fullständigt befriar kroppen av cancerceller. Nackdelen med denna behandling har negativ effekt på friska vävnadsceller.
 2. Strålbehandling Den tredje etappen av cancer tillämpas endast externt. Den produceras av en linjär accelerator av alla möjliga ursprung (neuralt, gamma eller beta-strålning) eller med hjälp av röntgenstrålar.
 3. brakyterapi - En slags radiobestrålning, som verkar inifrån. Kapslar med en radioaktiv substans introduceras i prostatakörteln och förstör cancerceller. Under inverkan av denna metod saktar processen för tumörutveckling sämre och friska celler är inte skadade.
 4. Hormonbehandling Det används i de fall då kirurgisk ingrepp är omöjligt. Cancerceller påverkas av hormonella läkemedel som saktar ner produktionen av testosteron och hämmar utvecklingen av en cancerous tumör.

Ovanstående metoder är tillåtna i frånvaro av kirurgisk ingrepp.

 • Folkmetoder Vid behandling av prostatacancer är grad 3 endast möjlig som en palliativ åtgärd. De är nödvändiga för att hålla kroppen i ton med mer aggressiva exponeringsmetoder (strålning, kemikalier). Specialister är försiktiga med denna typ av behandling. Det kan inte vara grundläggande även i början av utvecklingen av prostatacancer.
 • Metoder för behandling av prostatacancerstadiet 3 folkmekanismer:

  Innan du ansöker någon av dem, samordna ditt beslut med den behandlande läkaren. Användningsmedel för traditionell medicin kan endast kombineras med föreskriven behandling.

  Om inte behandlad

  Denna fråga bör behandlas individuellt. Utan att tillgripa korrekt behandling, enligt forskare, kommer det inte vara möjligt att leva mer än 3 månader. I praktiken fanns det emellertid fall där patienter med denna diagnos levde i ca 3 år.

  Tidig diagnos kommer att förhindra utvecklingen av sjukdomen, genomföra sin omfattande behandling och göra allt för att göra livet för mannen lång och smärtfri. Som förebyggande åtgärd av denna sjukdom är det nödvändigt att öka fysisk aktivitet, att ge upp skadliga vanor, att föredra hälsosam näring (att konsumera stora mängder grönsaker och frukter dagligen).

  Funktioner av adenokarcinom i prostatakörteln

  Adenokarcinom i prostatan är en malign tumör som härrör från celler i glandular epitel. Till skillnad från andra urologiska patologier utvecklas denna sjukdom mycket snabbt, och i avsaknad av adekvat behandling leder det till ett dödligt utfall av patienten. Urologisk patologi kallas ofta onkologers precancerösa tillstånd, som bildas av godartat prostata adenom.

  Innehållet i artikeln

  orsaker till

  Onkologer hävdar att grunden för diagnosen adenokarcinom i prostata, liksom dess godartade hyperplasi, är ett brott mot den enhetliga fördelningen av hormoner i en mans blod. I kliniska prövningar konstaterades att denna obalans utvecklas under mäns menopaus med naturlig åldrande.

  Fram till nyligen trodde man att andropause tillsammans med en minskning av testosteronnivåer är den främsta orsaken till prostataadenocarcinom. Men bortsett från betydelsen av detta hormon, urologisk patologi, enligt experter, uppkommer den från den aktiva biologiska delning av prostataceller, orsakas av androgen dihydrotestosteron (den aktiva formen av testosteron).

  Som det är känt finns det i manliga kroppen också kvinnliga hormoner: östrogen och progesteron. För närvarande hävdar modern onkologi att ökad ökning av östrogen under patientens åldrande har en cancerframkallande effekt på prostata vävnader. Utgående från detta, drabbar ofta sjukdomen hos körtel adenokarcinom män över 60 år.

  Faktorer som provocerar sjukdomen

  Men som medicinsk praxis vittnar, tenderar onkologiska sjukdomar att bildas och i yngre ålder. Läkare identifierar följande faktorer som provocerar denna patologi av prostatakörteln:

  1. I fettvävnad syntetiseras hormonet östrogen, vilket har en direkt negativ effekt på prostatafunktionen. Av denna anledning är överviktiga män i riskzonen för sjukdomen.
  2. Nedsatt balans av sköldkörtelhormoner.
  3. Leveransfel, vilket är av stor betydelse för syntesen och utsöndringen av könshormoner.
  4. Förekomsten av dåliga vanor hos män: missbruk av alkoholhaltiga drycker, rökning.
  5. Felaktig näring: övervägande i kosten av feta, skarpa, stekt mat, kolsyrade drycker, brist på fiber och vitaminer.
  6. Genetisk predisposition - släktingar från den första linjen passerar varandra en mutationsgen som är ansvarig för utvecklingen av en malign tumör i prostatakörteln.

  Oavsett orsaken som orsakade sjukdomen är behandlingen av prostata adenokarcinom mest effektiva vid kursens inledande skede, medan överlevnadsprognosen är ganska fördelaktig.

  Typer av adenokarcinom

  Data från många histologiska analyser visade att den malign tumörkörteln kan ha olika former av manifestation och med karakteristiska flödesegenskaper. Utgående från detta finns acinar adenokarcinom i prostatakörteln (liten, stor) och differentierad (hög, måttlig, låg).

  Platsen för den maligna tumören skiljer också sådana former av sjukdomen:

  • utbildning ligger i adenomen och expanderar inte utöver det;
  • tumörkontakterna bara med gränserna för prostata och godartade noder;
  • patologisk process förekommer endast i området för nodor av hyperplasi.

  Karakteristiska skillnader i typerna av malignt adenokarcinom i prostata:

  Specifik symptomatologi

  Adenokarcinom kan inträffa på grundval av redan befintliga inflammatoriska förändringar i prostatakörteln. I detta fall säger läkare att om progenitorerna av denna sjukdom var prostatit eller adenom, kommer de viktigaste symtomen att vara suddiga. Av denna anledning, för att i rätt tid kunna diagnostisera den sanna orsaken till urologisk patologi, bör man omedelbart konsultera specialister med de första karakteristiska manifestationerna av försämring av välbefinnandet.

  Onkologer skiljer följande tecken på en malign tumör som bör varna en man:

  • ökad frekvens av urin att sura;
  • svag intermittent jet;
  • känsla av att brinna, gnugga i urinröret;
  • känsla av inte helt tömd blåsan;
  • inkontinensfall
  • spasmodiska smärtor i området av pubis, perineum, anus;
  • hematuri och hemospermi (blodutmatning i urin och sperma);
  • erektil dysfunktion
  • svullnad i penis på grund av tumörens klämningseffekt
  • viktminskning
  • aptitlöshet;
  • svaghet, trötthet
  • Sårvärk, känslor av tryck i ryggraden indikerar närvaron av metastaser i benen (ett tecken på sista etappen av adenokarcinom).

  Metoder för behandling

  Effektiviteten av adenokarcinomterapi beror på tidpunkten för starten. Radikal prostatektomi rekommenderas för patienter vars tumör inte har spridit sig utanför prostatakapseln och dess storlek hindrar inte avlägsnandet. Denna metod att behandla en malign tumörläkare onkologer kombinerar med strålning och hormonbehandling för att öka effektiviteten av kirurgisk ingrepp.

  Intaget av hormonella droger gör att du kan justera nivån av hormoner i en mans blod. För liknande ändamål utförs en orchiektomioperation, vilket innebär att en eller två testiklar avlägsnas, men på grund av den höga risken för komplikationer används denna teknik sällan av onkologer. Effektiviteten av strålterapi är förödande för den glandulära, maligna tumöreffekten av strålningsvågor. Denna form av behandling utförs: externt (bestrålning med dummies) och externt (brachyterapi).

  Förutsägelse av överlevnad

  sjukdomsförekomst skede tumörstorlek, plats för plats, förekomsten av metastaser, samsjuklighet, ålder, prestanda läkarens rekommendationer efter en kurs av terapi, risken för återfall: ett stort antal faktorer på den totala prognosen för överlevnad män diagnosen adenocarcinom av effekten. Med framgångsrik operation eller strålningsexponering i kombination med hormonbehandling, observeras en femårig överlevnad av urologiska patienter i 85% av fallen I och II i urologiska patologin. Efterföljande faser av sjukdomsförekomst har mindre gynnsam prognos: 5-åriga livstid vid III utsträckningen av prostatatumör observeras hos 50% av patienterna, IV stadiet - 20%.

  I alla kliniska situationer börjar läkare inte behandla adenokarcinom. I det fall där sjukdomen detekterades vid en avancerad, inoperabel, stadium flöde hos män med hög ålder (över 80 år), är närvaron av åtföljande sjukdomar i det akuta stadiet, den förväntade livstid på mindre än 5 år av terapeutisk kurs anses olämpligt. I stor utsträckning beror detta på irreversibiliteten hos patologiska processer och risken att patienten inte kommer att drabbas av möjliga komplikationer.

  I sådana situationer läkare att fortsätta att övervaka och ge palliativ vård, inte syftar till att bekämpa utvecklingen av cancer och metastaser, och för att skydda patienten från de karakteristiska yttringar av adenocarcinom i prostata, gör det möjligt att göra livet lättare.

  slutsats

  Patienter som leder en stillasittande livsstil, missbrukar fet mat, alkoholhaltiga drycker är riskerade för sjukdomen. Glöm inte att avsiktligt ignorerar symptom på sjukdomen, förvärrar den försenade tidpunkten för remiss till en specialist, egenvård loppet av patologiska processer till tredje och fjärde etappen av cancer. Varje man över 50 år måste genomgå en profylaktisk undersökning var sjätte månad med en läkare för att upptäcka en malign tumör i tid och förhindra tillväxten.

  Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

  Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

  Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

  Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

  Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

  Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

  Malign tumör i prostata

  T är storleken på den primära tumören:

  • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
  • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
  • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
  • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
  • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

  T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

  • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
  • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
  • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

  T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

  • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
  • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

  T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

  N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

  • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
  • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
  • N1 - metastaser finns i regionala LU.

  M - avlägsna metastaser:

  • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
  • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
  • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
  • M1a - fjärrvärdena påverkas;
  • М1в - metastaser finns i benvävnad;
  • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

  Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

  Beskrivning av tumören på en skala

  På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

  Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

  Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

  Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

  Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

  • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
  • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

  Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

  • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
  • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
  • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

  Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

  • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
  • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

  Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

  • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
  • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
  • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
  • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

  Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

  Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

  Behandling av prostatacancer i Israel

  Onkolog, professor Moshe Inbar

  Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

  Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

  • Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

  • Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

  • Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

  behandling

  Första etappen av cancer

  Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

  Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

  Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

  Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

  1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
  2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
  3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
  4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

  Andra grad av cancer

  Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

  Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

  Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

  Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

  Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

  Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

  Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

  • PSA är mindre än 10;
  • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

  Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

  Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

  Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

  Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

  Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

  • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
  • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

  Tredje graden av cancer

  Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

  gälla:

  • operativ inblandning av olika typer
  • strålbehandling
  • kemoterapi;
  • kryoterapi.

  Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

  Den fjärde etappen av cancer

  Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

  • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
  • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
  • akut urinretention
  • brinnande och närvaron av blod i urinen;
  • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
  • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

  Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

  Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

  • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
  • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
  • nefrostomi med metastaser i njurarna;
  • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
  • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
  • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

  Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

  Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

  Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

  Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

  Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

  Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

  Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

  Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

  Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

  Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

  • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
  • kirurgisk stabilisering;
  • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
  • standardterapi
  • biofosfonater, steroider, analgetika;
  • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
  • Beredningar av järn och vitaminer;
  • stimulans av benmärgen i anemi;
  • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
  • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

  Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

  Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

  • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
  • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

  Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

  För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.

  Prostatacancer i steg 3

  Av TNM-systemet (T - karcinom incidens, N - förekomst av metastaser i lymfkörtlarna hos små bäcken och M - avlägsna metastaser) ett steg betecknat T3 N0 M0. På detta stadium talar vi om lokalt distribuerad prostatacancer.

  egenskaper hos

  För detta stadium är typiska funktioner:

  • neoplasm är väl palpaterad rektalt
  • karcinom går utöver kapseln i prostata
  • Det finns ingen metastas i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
  • avlägsna metastaser detekterades inte

  diagnostik

  Tumörer i detta skede finns ofta när patienten vänder sig till urologen för problem med urinering eller märkt blod i urinen.

  Prostatabiopsi och histologisk undersökning utförs. Här följer en ytterligare klassificering:

  • T3a: tumören har spridit en kapsel av prostata i en eller två lobor i orgelet och sprider sig till närliggande vävnader. Seminala vesiklar påverkas inte.
  • T3B: Den maligna processen sprider sig över prostata kapseln. Seminala vesiklar påverkas.

  Om det finns indikationer på ökad aggressivitet hos prostatatumören, kan en mer detaljerad diagnos utföras - magnetisk resonansbildning eller beräknad tomografi av bäckenet, skelettscintigrafi etc.

  symptom

  Symtom i tredje etappen av prostatacancer uppträder oftast av svårigheter och smärtor med urinering, blod i urinen, ett brott mot erektilfunktionen.

  behandling

  På detta stadium är det fortfarande möjligt att utföra en fullständig resektion av prostata - men dess volym är större: Sällsynta vesiklar och lymfkörtlar i det lilla bäckenet tas ofta bort. I 35-50% av fallen med histologisk undersökning av den kirurgiska kantvävnaden detekteras maligna celler - det innebär att sannolikheten för återfall är hög.

  I många fall förskrivs patienter dessutom hormonbehandling och / eller bestrålning efter operation för att förhindra återfall.

  Än farligt

  Den tredje etappen av prostatacancer är ett farligt tillstånd. Om du börjar sjukdomen kan processen påverka intill prostataorganen - tjocktarmen, urinblåsan. Tidig intervention kommer att undvika detta.

  prognoser

  Prognosen för tredje etappen av prostatakarcinom är tyvärr inte lika tröst som i de inledande stadierna, men erfarna läkare med hjälp av modern behandling kan uppnå stor framgång.

  Enligt statistik, utan behandling i 5-10 år, dör i genomsnitt cirka 80% -90% av patienterna på grund av prostatacancer. Efter en radikal prostatektomi i kombination med andra behandlingar eller utan 10 års överlevnad vid detta stadium, i genomsnitt 80 till 90%. Och detta trots att mer än hälften av patienterna utvecklar redox inom 10 år, men med hjälp av kvalificerad behandling är sjukdomen under kontroll.