Huvud
Massage

Behandling av prostatacancer i 2: a graden

Prostatacancer i 2: e graden är en malign neoplasma som utvecklas från prostata hos epitelceller. Det hänvisar till hormonberoende patologiska processer. Den huvudsakliga aktiveringseffekten på tillväxten av atypiska partiklar är testosteron.

Den främsta egenskapen hos adenokarcinom vid detta utvecklingsstadium är dess lokalisering inom orgeln utan spiring till de närliggande bäckenstrukturerna. Cirka 7-8% av det totala antalet onkologiska sjukdomar hos män är denna sjukdom.

Klassificeringsegenskaper

Det finns några av de vanligaste kriterierna för att differentiera faserna av en malign neoplasma:

 1. Nivån av prostatiskt specifikt antigen (PSA). Normalt ligger dess värden inom intervallet 0-4,0 ng / ml. Med en ökning av antalet oncomarkörer är det nödvändigt att genomgå ett ytterligare provkomplex.
 2. Gleason-skalan. Karakteriserar cellens morfologiska struktur. Två prover av vävnader jämförs efter en biopsi i en 5-punkts skala. Då sammanfattas resultatet. Ju mindre poängen är desto lättare blir sjukdomen.
 3. Den internationella klassificeringen av TNM. Det tar hänsyn till graden av tumörspiring (T), lymfkörteln (N) och närvaron av avlägsna metastaser (M).

Läkaren upptäckte en prostatacancer i två grader i en man

Prostatacancer i klass 2 har i de flesta fall följande egenskaper:

 • PSA <20 ng / ml;
 • 6-7 poäng på Gleason-skalan;
 • T1-2N0M0.

Allmän information

Malign tumör i prostata anses vara en av de mest gynnsamma, i jämförelse med andra lokaliseringar. Detta beror på extremt långsam tillväxt och multiplikation av atypiska celler, vilket är särskilt viktigt för den första och andra fasen av sjukdomen. Ändå har den en tendens till tidig metastasering och leder ibland till snabb återkommande av problemet.

Mest vanliga hos patienter äldre än 50 år. Deras livslängd minskar inte praktiskt taget med adekvat och snabb behandling av de inledande stadierna.

Tumören utvecklas i parenkymet av den manliga kroppen bildar en specifik noder, som kan ses på ultraljud eller finger undersökning av ändtarmen. Utanför kapseln spjuter de inte. Symtom raderas ofta eller kan vara frånvarande.

Karakteristiska manifestationer som föranleder patienter att konsultera en läkare är följande:

 1. Brott mot urinering, nocturia (nattliga resor till toaletten).
 2. Erektil dysfunktion.
 3. Allmän svaghet.
 4. Viktminskning.
 5. Blod i urinen och sperma utan att några smärtsamma förnimmelser uppträder.
 6. Brist på orgasm under samlag.

bara en noggrann analys kommer att diagnostisera

Ändå blir mer än 60% av fallen av stadium 2-tumörer diagnostiska fynd med regelbundna medicinska undersökningar. Detta bekräftar den speciella betydelsen av screening av maligna neoplasmer av prostata hos alla medlemmar av det starkare könet vid 40 års ålder.

Diagnos av prostatacancer

De huvudsakliga metoderna för att fastställa närvaron av en neoplasma hos ett manligt organ är följande:


 1. Finger rektal undersökning. Det är möjligt att gropa för parenchymen.
 2. USA. På enhetens bildskärm visade tydligt områden av ändrade strukturer.
 3. Biopsi. Det bästa sättet att kontrollera diagnosen, som kan bekräfta problemet med 100%. Det viktigaste är att utföra proceduren korrekt.
 4. Bestämning av PSA i patientens blod. Ser som ett ytterligare test för att fastställa utvecklingsstadiet för den patologiska processen.
 5. Dator- och magnetisk resonansavbildning. Moderna instrument kan exakt demonstrera lokalisering, storlek och karaktär av neoplasmer.

Med hjälp av ett sådant komplex av åtgärder är det möjligt att korrekt klassificera graden av progression av sjukdomen och välja den optimala behandlingsmetoden.

Bekämpa sjukdomen och prognosen

Behandling av prostatacancer i andra graden möjliggör radikal avlägsnande av alla drabbade strukturer.

Det finns flera alternativ för effektiv behandling:

 1. Kirurgisk ingrepp är en prostatektomi.
 2. Strålbehandling.
 3. Transuretral resektion av prostata.
 4. Hormon.

Den mest motiverade är den fullständiga carving av hela körteln. Detta bidrar till att eliminera källan till atypiska celler och ger utmärkt långsiktiga resultat. Andra ingripanden är motiverade om patienten har kontraindikationer för operationen.

prognos för livslängd i prostatacancer i 2: a graden

Det är viktigt att notera frånvaron av en klassisk metod att behandla tumörer som använder cytostatika. De påverkar strukturer som reproducerar snabbt och är bra för behandling av praktiskt taget alla former av cancer. Neoplasmer i det manliga organet utvecklas extremt långsamt, vilket gör sådant läkemedel ineffektivt. De ser enkelt "inte" patologiska partiklar.

Prognosen för prostatacancer i 2: e graden är mycket fördelaktig. 80-90% av patienterna är fullt botade med snabb tillgång till en läkare.

Efter återuppbyggnaden kan patienterna inrätta funktionshinder. Oftast, med en framgångsrik operation, får män en tredje grupp av arbetsoförmåga. Om det fanns några komplikationer eller sjukdomen gav ett återfall - II-grupp.

Nyckeln till effektiv förebyggande av upprepad bildning av neoplasmer är:

 1. Lämplig postoperativ behandling.
 2. Regelbunden undersökning av en urolog.
 3. Rationell näring.
 4. Livsstil förändring.

Prostatacancer i andra etappen är en härdbar sjukdom. Många patienter har levt ett gott och långt liv med denna sjukdom.

Vad är adenokarcinom i prostata och hur man behandlar det?

Adenokarcinom i prostatakörteln är en malignitet som ofta diagnostiseras hos män över 50 år. I genomsnitt minskar livslängden med 5-10 år.

Adenokarcinom är en form av prostatacancer. Noden visas som en gul tätning. I de första stadierna låter sjukdomen sig till komplex behandling, om den ignoreras kan den leda till döden.

Kärnan i problemet

Adenokarcinom är en malignitet. Den består av drabbade epitelceller, som degenererar till en onkologisk sjukdom. Det är adenokarcinom som är den vanligaste dödsorsaken bland män.

Adenokarcinom kräver komplex behandling, under överinseende av den behandlande läkaren.

Vid långvarig fördröjning löper du risken för allvarliga komplikationer som komplicerar sjukdomsförloppet, försämrar patientens välbefinnande avsevärt.

Observera att adenokarcinom vanligen föregås av atypisk hyperplasi eller intraepitelial neoplasi. Det finns flera former av denna neoplasma, som var och en skiljer sig från dess manifestationer och taktik för behandling.

Riskfaktorer för prostata adenokarcinom

Hittills har det inte varit möjligt att fastställa de exakta orsakerna till adenokarcinom i prostatakörteln. Men vissa läkare tror att en sådan neoplasma har samma orsaker som onkologi. Provoke adenokarcinom kan följande faktorer:

 • Åldersstatistik visar att varje år risken för en sådan malign tumör ökar med 5%;
 • Genetisk predisposition - om dina nära släktingar diagnostiserades med en sådan sjukdom, så är sannolikheten för att det kommer att tyckas för dig extremt högt;
 • Felaktig och obalanserad näring - konsumtion av en stor mängd kalorimat, animaliska fetter och GMO kan orsaka adenokarcinom;
 • Förekomsten av svarta negroidgener;
 • Konsumtion av alkoholhaltiga drycker och tobaksrökning
 • Arbete med skadliga industrier - regelbunden kontakt med giftiga och kemiska ämnen kan utlösa utvecklingen av denna nya tillväxt.
 • Långtidsanvändning av hormonella läkemedel baserat på testosteron;
 • Konsekvenser av infektiösa och bakteriella infektioner i genitourinary system.

Tänk på att andra faktorer kan framkalla utvecklingen av adenokarcinom. Om du vill minimera risken för att utveckla en sådan neoplasm, försök att leda en hälsosam livsstil. Titta på din kost, träna regelbundet, genomgå diagnostiska tester. Glöm inte minst en gång om året att ta ett blodprov för PSA. Det kommer att hjälpa i tid för att diagnostisera prostatacancer.

Stages of

Stadierna av adenokarcinom skiljer sig åt i graden av lesion. Det är på doktorns stadium som bestämmer behandlings taktiken, identifierar möjliga förbättringar. Följande flödesgrader skiljer sig åt:

 • Den första etappen - symtomen på neoplasm är frånvarande, minimala förändringar har inträffat i prostatakörteln. Diagnos av adenokarcinom är möjlig genom resultatet av ett blodprov och en biopsi.
 • Den andra etappen - lesionerna blir mer omfattande, de sträcker sig till membran och strukturella delar av prostata. Bestäm adenokarcinom är möjligt med hjälp av rektal palpation.
 • Den tredje etappen - neoplasmen kan noteras visuellt, den expanderar aktivt, metastaser kan förekomma i angränsande organ.
 • Den fjärde etappen - förändringarna är irreversibla, cancer påverkar alla närliggande organ. Lymfkörtlar påverkas också.

Symptom på adenokarcinom

Vid de första stadierna av adenokarcinom får inga tecken visas.

Typer av adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom är en allvarlig sjukdom som är svår att behandla. För att maximera effekten av effekten är det nödvändigt att exakt fastställa skadans form. Specialister särskiljer följande sorter av denna sjukdom:

 • Fin-acinar adenokarcinom är den vanligaste typen, som diagnostiseras i 92% av fallen. Kännetecknas av snabb multipel proliferation av foci med en stor koncentration av mucin. Orsaken till detta fenomen är i degenerationen av prostatakörtelns acini. En känsla av denna nya tillväxt är att flera tumörer förekommer i prostatakörteln. Med tiden kombineras de i en stor struktur.
 • Large-acinar adenocarcinoma - bildad av glandulära vävnader av malign natur. Diagnos av denna blankett är möjlig efter en histologisk undersökning av prostatas vävnader. På grund av den atypiska strukturen och den höga maligniteten präglas utbildningen av hög dödlighet.
 • Måttligt differentierat adenokarcinom är en av de säkraste formationerna i prostata. Det är lätt att behandla, det skiljer långsamt överväxt. Diagnos av sjukdomen är möjlig genom palpation och analys på PSA.
 • Mycket differentierat adenokarcinom är en aggressiv malign neoplasma som är mucinös och papillär, slembildande, krypande och andra arter. Det växer långsamt, så att du kan stoppa de patogena förändringarna och snabbt ta bort tumören.
 • Dåligt differentierade adenokarcinom - en allvarlig cancer som inte är mottaglig för medicinsk och kirurgisk behandling. Dödligheten på grund av det är nästan 100%. Detta beror på egenheter av struktur och fördelning av metastaser i intilliggande organ.

Även adenokarcinom i prostatakörteln kan skilja sig åt i färg:

 • Ljuscellad - skiljer sig från svag färgning av celler under histologisk undersökning;
 • Mörkcell - cellerna i neoplasmen absorberar pigmentet på grund av vad de förvärvar en mörk färg.

diagnostik

För att uppnå maximal effektivitet från behandling av adenokarcinom är det nödvändigt att diagnostisera sådana tumörer så tidigt som möjligt. För att bekräfta webbplatsens maligna natur utförs följande studier:

 • Palpation av prostata;
 • Allmänt och biokemiskt blodprov;
 • Transuretral prostata biopsi;
 • Röntgenskanning av litet bäcken;
 • Transuretral echography;
 • Ultraljud i bukhålan och blåsan;
 • Magnetisk resonansbehandling;
 • Radioisotopstudie.

För att utse en effektiv och lämplig behandling måste en person genomgå en omfattande diagnostisk undersökning.

Det är nödvändigt för en mer detaljerad studie av neoplasmen. Varje etapp kännetecknas av flödesegenskaper och nödvändig behandling.

De viktigaste skillnaderna mellan adenom och adenokarcinom i prostata

Vid bestämning av behandlingsregimen är det nödvändigt att genomgå omfattande diagnostik. Det är mycket viktigt att skilja adenokarcinom från prostata adenom. Två av dessa sjukdomar liknar manifestationer, men de har helt olika behandlingstakter. Adenom är en godartad neoplasma, adenokarcinom är en malign tumör. Två av dessa noder sakta utbreder, gradvis störning av urineringsprocessen. En cancer tumör kännetecknas emellertid av en snabb tillväxt, komprimering av urinröret.

Behandling är huvudparametern där skillnaderna mellan adenom och adenokarcinom är signifikanta.

I adenom används kirurgisk ingrepp endast i sällsynta och komplicerade fall, läkemedelsbehandling utgör grunden för behandlingen.

Med adenokarcinombehandling är ett kirurgiskt ingripande, som måste göras omedelbart efter diagnosen av denna tumör.

Metoder för behandling

Behandling av adenokarcinom i prostatakörteln kräver ett obligatoriskt integrerat tillvägagångssätt. Annars kommer du inte att kunna uppnå ett resultat som hjälper till att stoppa utvecklingen av denna maligna tumör. Hittills omfattar adenokarcinom terapi följande:

 • Inträde av hormonella läkemedel - denna terapi hjälper till att stoppa tillväxten av malign neoplasma på grund av förändringar i hormonell bakgrund. Denna metod minskar för androgen-blockad, vilken utförs med hjälp av injektioner och tabletter. Det är väldigt viktigt att läkemedlet ska ordineras av den behandlande läkaren.
 • Kemoterapeutisk behandling är en behandling där aggressiva kemiska ämnen införs i humant blod. De undertrycker aktiviteten hos alla celler i kroppen, inklusive maligna. Metoden har många positiva och negativa punkter, alla möten tas av läkare kollektivt.
 • Strålningsexponering - terapi, där adenokarcinom i prostatakörteln utsätts för joniserande strålning. Cellerna i denna nya tillväxt är extremt känsliga, så radioterapi möjliggör utmärkt resultat i komplexa effekter. I vissa fall, för att uppnå bästa resultat, utförs strålterapi i flera kurser.
 • Kirurgisk ingrepp är den mest radikala behandlingsmetoden, där adenokarcinom växer till stora storlekar. Läkaren gör ett litet snitt genom vilket hela prostatakörteln avlägsnas. Denna metod tar bort malign bildning, men lämnar hög risk för återfall.

Att bli av med adenokarcinom kommer endast att erhållas med det komplicerade tillvägagångssättet. Det är mycket viktigt att följa alla rekommendationer från din läkare. Det är nödvändigt att observera läkemedelsbehandling med fysioterapi eller andra ingrepp.

förebyggande

Adenokarcinom är en allvarlig sjukdom i urinvägarna, som kännetecknas av en malign karaktär. För att förhindra förekomst av denna sjukdom, följ följande förebyggande rekommendationer:

 • Efter 45 år borde varje man genomgå en undersökning av genitourinary systemet varje år;
 • Om släktingar har ett adenokarcinom är det nödvändigt att klara prov på markörer.
 • Börja äta ordentligt, ge upp högkalorimat och mycket animaliska fetter.
 • Led en aktiv livsstil, gå regelbundet i friska luften;
 • Titta på ditt psyko-emotionella tillstånd;
 • Titta på nivån av sexuella och hormonella hormoner.

utsikterna

Prognosen för adenokarcinom i prostatakörteln är vanligtvis en besvikelse. Utförbarheten av behandlingen kan endast bedömas med terapin av 1-3 skeden av sjukdomen. I sista skedet anses förändringar vara patogena, lämnar eller reverserar dem är inte längre möjligt. I detta fall är inte terapi riktad mot att bli av med sjukdomen, men för att lindra obehag. Om sjukdomen inte startas, kan den härdas konservativt eller kirurgiskt.

Prostatacancer

Prostatacancer är en mycket vanlig onkologisk sjukdom som drabbar främst äldre män, över hela världen.

Adenokarcinom i prostata

Den absoluta majoriteten (ca 90%) av onkologiska sjukdomar i prostata diagnostiseras som adenokarcinom i prostatakörteln. Cancerceller av ett typiskt (acinar) adenokarcinom bildas från normala celler i prostatakörteln. Metoderna för behandling av adenokarcinom är ganska omfattande och fortsätter att utvecklas.

Den mest pessimistiska prognosen vid behandling av prostatacancer kan göras med ett lågkvalitativt adenokarcinom (mer än 7 poäng på Glisson-skalan). Detta innebär att prostatacellerna förändras helt - cellens histologiska struktur är 100% malign. Den bästa prognosen för behandling är när adenokarcinom eller annan prostatacancer inte har nått betyget 2.

Till riskfaktorerna för adenokarcinom i prostata till stor del:

 • genetisk predisposition - ärftlighet (om någon av de äldre nära släktingarna hade prostatacancer, är chansen att få en förändrad gen ansvarig för denna sjukdom mycket hög);
 • alla andra faktorer har inte så entydiga bekräftelser i medicinsk statistik och är kontroversiella:
  • inflammatoriska processer i prostata, vanligtvis i kronisk form;
  • professionella risker (kontakt med skadliga kemiska preparat)
  • obalanserad näring, rik på animaliska fetter, carcinogener etc.
  • hormonella misslyckanden (droger) etc.

Symtom på prostatacancer och adenokarcinom

Diagnos av denna onkologi är komplicerad av det faktum att symptomen på prostatacancer i den första fasen av sjukdomen är frånvarande. Det är därför som alla män efter 40-45 år rekommenderas att testas regelbundet för onkologiska sjukdomar i prostata. Korrekt behandling av prostatacancer med 1 och 2 grader gör det möjligt att fullständigt bota sjukdomen!

I följande steg manifesteras symtomen på prostatacancer genom problem med urinering (mycket frekventa önskningar, svag ström, läckage och jämn inkontinens). I avancerade stadier, med metastaser av prostatacancer, är symtomen mer vältaliga - blod i urinen och sperma, utseendet av smärta i prostatakörteln. Men även med avancerad prostatacancer (metastasering, steg 3.4) kan patienten inte känna några symtom.

Med sådana symtom är självmedicinering helt enkelt oacceptabelt! Du saknar bara den dyrbara tiden. Vi erbjuder dig att läsa en recension om diagnosen prostatacancer med hjälp av PET-CT i NeoLife-kliniken.

Om metoder för behandling av prostatacancer

Det finns flera huvudriktningar vid behandling av prostataadenokarcinom, vilket är en malign prostata hos prostata. Valet av det mest lämpliga behandlingsalternativet bör baseras på en grundlig analys av eventuella fördelar och nackdelar som bestäms av patientens ålder, allmän hälsa och naturligtvis personliga preferenser. Dessutom bör behandlingsregimen innehålla förebyggande åtgärder som syftar till att utesluta återkommande prostatacancer.

Klassiska standarder för behandling av prostatacancer är:

 • Kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi). Under operation håller kirurgen snitt i nedre delen av buken eller perineum vävnadssnitt (i området mellan pungen och anus) genom vilket fullständigt avlägsnar järn (retropubic prostatektomi). Mer avancerade metoder för prostataavlägsnande inkluderar radikal laparoskopisk prostatektomi, som genomförs genom flera minimala snitt i bukhålan (minimalt invasiv metod). Om prostatacancer inte kan avlägsnas fullständigt, efter operationen, föreskrivs strålbehandling (bestrålning av kvarvarande cancerställ i prostatakörteln och intilliggande vävnader).
  Efter operationen kräver urinledning i flera veckor användningen av en urinarkateter. Möjliga komplikationer efter kirurgisk behandling av prostatacancer inkluderar urininkontinens (oförmåga att medvetet kontrollera urinering) och impotens (misslyckande med att upprepa penis). I vissa moderna kirurgiska centra för behandling av prostatacancer robot prostatektomi används i tre - fyra små snitt (laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en robot-assistent, till exempel roboten Da Vinci). Denna metod för kirurgisk behandling minskar längden på sjukhusvistelsen vid behandling av prostatacancer och påskyndar patientens återhämtning, men passar inte alla män.
 • Extern strålbehandling. Det är ett sätt att leverera röntgenstrålar med hög energi direkt till prostatatumör. I detta fall bildas strålningen som en regel med hjälp av en linjär accelerator, tränger in i patientens kropp från utsidan och går sedan bara till tumören i prostatakörteln. Det innebär att bestrålning av cancer uppstår genom yttre vävnader, men når en maximal dos endast på tumören, eftersom huden och musklerna "spridda" och alla fokuseras endast vid monteringspunkten - på målet. Röntgenstrålar förstör celler av en malign tumör i prostata, praktiskt taget utan att påverka omgivande friska vävnader, vilka skyddas under noggrant planerad behandling. Denna metod för strålbehandling av adenokarcinom i prostata innebär inte att radioaktiva källor placeras i patientens kropp. Anledningarna till att göra radioterapi utomlands.
 • Intern strålbehandling - brachyterapi. Bestrålning av prostatacancer med denna metod sker direkt från det onkologiska fokuset - från prostatakörteln. Kärnan i brachyterapi består i att placera flera radioaktiva korn i själva prostata kapseln. vid låg dos Brachyterapiimplantation av radioaktiva partiklar förekommer en gång under en livstid. Bestrålningsradien för dessa korn är avsedda att bestråla endast prostata kapseln. vid av hög brachyterapi bestrålning av prostatacancer förekommer i korta kurser - radioaktiva mikrokapslar placeras i prostata genom katetrarna i flera minuter av sessionen och omedelbart tas bort.
  Under de senaste åren har brachyterapi med adenokarcinom i prostatakörteln blivit en alltmer tillämplig metod. Även metoden för brachyterapi blir alltmer känd och föredragen av patienter. För det första, många patienter med prostatacancer är rädda för kirurgi, och för det andra, är prostata bestrålning brakyterapi för prostatacancer den mest säkra (låg-dos och exakt inriktning). Tyvärr kan lågdos brachyterapi som en självständig behandlingsmetod klara av prostatacancer med 1 och 2 grader, därför är det inte visat för alla patienter.
 • Aktiv övervakning: ingen behandling för adenokarcinom i prostata är föreskriven patienten rekommenderas att noggrant övervaka tillståndet med regelbundna undersökningar med en onkolog.

De senaste 10-15 årens forskning har berikat modern onkologi med nya metoder för behandling av prostatacancer, vilket helt undviker eller minimerar biverkningarna av klassiska terapier för adenokarcinom.

Sådana moderna metoder för behandling av prostatacancer inkluderar:

 • Nervskyddande radikal prostatektomi. Det är ett kirurgiskt förfarande för att ta bort prostatakörteln utan att påverka ett antal viktiga nerver som ansvarar för överföringen mellan hjärnan och den sexuella medlemmen av nervsignalerna som styr normal sexuell funktion. Om operationen genomförs framgångsrikt under ledning av en erfaren och kvalificerad kirurg, så tillåter den att helt bevara patientens sexuella funktion. Operationen kan utföras både genom klassisk metod och radiokirurgi.
 • Konformell yttre strålterapi. Med hjälp av modern teknik möjliggör denna metod att individualisera uppträdandet av strålbehandling i enlighet med organens struktur i varje enskild patient. Med hjälp av en datoriserad tredimensionell undersökning av prostata, urinblåsan och rektum bildas en röntgenstråle, vilken i form sammanfaller perfekt med målets konturer, det vill säga tumören. Som ett resultat får omgivande friska vävnader en mindre dos av strålning. För närvarande finns det två sätt att genomföra konform strålbehandling: tredimensionell konformerad strålbehandling och strålbehandling med modulerad intensitet (RTMI). Båda behandlingsalternativen för adenokarcinom kan öka dosen som går in i tumören, samtidigt som effekten på omgivande normala vävnader och organ minimeras. Ändå anses RTMI vara den mest optimala metoden för strålbehandling.
 • Radioterapi under visuell kontroll. Används i samband med tredimensionell konformerad strålbehandling och RTMI. Med användning av metoder för medicinsk bildbehandling (kartläggning av anatomiska strukturer) för bättre inställning av utrustning med hänsyn till målorganets rörelser. Eftersom läget för prostatakörteln och följaktligen adenokarcinom i det starkt beror på fullhet av blåsan och rektum, före början av varje session av strålning är nödvändigt att klart bestämma lokaliseringen av tumören i kroppen.

Mer om brachyterapi för prostatacancer

Det finns två metoder för att utföra brachyterapi av prostata: i lågdos och högdos regimer.

 • Brachyterapi i låg dos eller permanent implantation av radioaktiva mikrokapslar ("korn"). Med hjälp av ihåliga nålar under kontroll av ultraljud injiceras upp till 100 minuters radioaktiva mikrokapslar i prostatakörteln. Inom några veckor eller månader frigörs de implantat som installeras kontinuerligt en viss strålningsdos och inaktiveras då. Dessa mikrokapslar från prostatakörteln extraheras inte och förblir kvar i den under resten av livet. I detta fall känner patienter inte några symtom på grund av kapsel av brachyterapi. Prostatacancer i de inledande stadierna (inte högre än 2 grader, Glissons poäng mindre än 6) kan övervinnas helt och hållet med brachyterapi med låg dos utan att tillgripa andra metoder.
 • Brachyterapi i högdosläge: för prostatacancer används som tillägg till extern strålterapi hos patienter från högriskgruppen. I början av behandlingen av prostatacancer fem veckor i rad mottar patienten extern strålbehandling, varefter han ges 1-3 bockningar av brachyterapi i en högdos regim. För att bestråla adenokarcinom i prostatakörteln, som verkar tillfälligt på kroppen, används radioaktiva isotoper (oftast iridium-192).

Förfarandet utförs på sjukhuset och kräver därför sjukhuspassning av patienten. Varje bestrålningssession tar cirka 10-20 minuter. I högdosregimen består brachyterapikursen för prostatacancer av 3-4 sessioner, varav vardera är 2 dagar. Vid slutet av den sista brachyterapinsessionen extraheras katetrar med radioaktivt material från prostatavävnaden och patienten får lämna sjukhuset. Under varje brachyterapi-session (det vill säga två dagar), medan katetrarna befinner sig i prostatavävnaden, måste patienten hållas bäddstöd. Efter urladdning från sjukhuset kvarstår absolut inget radioaktivt material i patientens kropp.

Hur väljer man ett av de föreslagna behandlingsalternativen för prostatacancer?

Naturligtvis, före behandlingen är det mycket användbart att rådgöra med nära släktingar. Den viktigaste punkten är dock samråd med medlemmarna i behandlingsgruppen. Vid tiden diagnos av adenokarcinom eller annan prostatacancer har gjorts är patienten vanligen träffade två specialister delta direkt i valet av behandlingsmetod: en läkare eller en allmänläkare och en urolog, som kunde göra en biopsi.

I vissa centra utförs en biopsi av prostatakörteln av en onkolog eller radiolog. I de fall då detekterade tidigt stadium prostatacancer (1,2 grader) i frånvaro av metastaser (metastatisk sjukdom symtom), patienten kräver också konsultation strålning onkolog. I detta fall de huvudsakliga tillvägagångssätt för behandling av prostata-adenokarcinom är: kirurgi (genom kirurgen urolog) och radioterapi tenderar - brakyterapi (strålning onkolog utförts).

Med metastaser av prostatacancer

Vid det tredje och fjärde stadiet av sjukdomen växer tumören i närliggande vävnader och sprider sig genom metastasering. Oftast i prostatacancer, påverkar metastaser genom blod och lymf benvävnad (cirka 80% av fallen) samt lever och lungor.

I fallet med vanliga former av prostatacancer eller behovet av hormonundertryckande terapi eller kemoterapi, bör en allmän onkolog konsulteras. Hormon-suppressiv terapi vanligen föreskrivs för gemensamma eller allvarliga former av prostata-adenokarcinom och ger undertryckande funktion av manliga könshormoner (androgener, eller testosteron). Urologen, onkologen-radiologen eller onkologen för den allmänna eller gemensamma profilen är ansvarig för att den genomförs. Beroende på stadiet av sjukdomen, ett hormon-suppressiv terapi används som ett komplement i cancer prostata bestrålning (strålbehandling, brakyterapi) för bättre kontroll.

Med långsamt växande typer av prostatacancer med metastaser kan användningen av kemoterapi vara ineffektiv. De flesta kemoterapi fungerar framgångsrikt med snabbt delande cancerceller. För att bekämpa cancermetastaser används samma droger som fungerade bra i kampen mot primär prostatacancer - strålterapi, hormonbehandling. Kirurgi i kampen mot metastaser är inte alltid möjligt / effektiv.

Med återkommande prostatacancer

Efter operationen, strålbehandling, brachyterapi eller komplex - är det nödvändigt att spåra resultaten att utesluta eller i tid för att upptäcka återkommande prostatacancer. Upprepad utveckling av tumören, d.v.s. återfall, tyvärr händer men inte ofta. I denna "listiga" av alla cancerformer. uppkomsten av metastaser efter kirurgi, till exempel, kallade återfall, så ett återfall av deras ursprung är således instängd metastaser i andra organ. Direkt återkommande av prostatacancer är en sekundär tumör som manifesteras på samma plats. En erfaren onkolog, urologen, bygger en behandlingsregim på ett sätt som utesluter möjligheten till återkommande prostatacancer. Därför tenderar många läkare fortfarande att utföra prostatektomi även i de tidigaste skeden av sjukdomen, när behandling med bevarande av prostata är möjlig, till exempel med brachyterapi.

Är strålbehandling nödvändig efter operation på prostatakörteln?

Om omständigheterna inte tillåter full drift i prostatacancer (det vill säga efter operationen är några cancerceller, metastaser) eller kirurgen under operationen avslöjar en mer uttalad lokalt avancerad process kan ytterligare strålbehandling behövas efter operationen, med sessioner exponering för 3-6 månader. I sådana fall av prostatacancer hjälper detta tillvägagångssätt till att förhindra återkommande prostatacancer och förtjänar en separat diskussion med den behandlande läkaren.

Är det möjligt att utföra kirurgisk behandling efter strålbehandlingstiden?

I händelse av att den initiala behandlingen för prostatacancer har varit strålterapi (extern strålbehandling, eller brakyterapi), men återfall inträffat eller resultaten är otillfredsställande, kirurgi eller en andra behandling med strålningsterapi på grund av den höga risken för biverkningar. En ytterligare handlingsplan i sådana situationer och återbehandling av adenokarcinom i prostatakörteln kräver deltagande av högklassiga specialister.

Forskare överväger möjligheten att åter i experimentella kliniska försök som involverar patientgrupper med återkommande prostatacancer, är det effekterna av strålning för prostatacancer (behandling med brakyterapi eller extrakraniell stereotaktisk strålbehandling). Vissa patienter vars strålbehandling inte visade det önskade resultatet kräver systemisk behandling eller noggrann dynamisk observation.

Effektiviteten av moderna metoder för strålbehandling - bestrålning av prostatacancer

Modern strålterapi-teknik och senaste framsteg inom dataprogramvara ger leveransen av en hög dos strålning direkt till prostata tumörens tumör. Bestrålning av cancer sker med minimal inverkan på den omgivande friska prostata vävnaden. I inträffar extern strålbehandling bestrålning strikt på konturen av tumören och cancer brakyterapi vid ett inre strålning är begränsad till prostatan och till intilliggande organ som påverkas inte.

I moderna onkologi och radiologi för visning av prostata och omgivande vävnader i tre dimensioner används en mängd olika avbildningstekniker, gör det möjligt att individualisera strålningsterapi i enlighet med de unika behoven hos varje patient. Exakt beräkning av dosen och effekten av den minsta möjliga exponering för de ändtarm, urinblåsa, kolon- och höftleder under varje session av strålbehandling minskar signifikant risken för biverkningar och komplikationer. Bland alla metoder för strålbehandling för prostatacancer har brachyterapi minst risk för biverkningar.

Målet med modern strålbehandling är att ge en högre dos av strålning till tumören än det var möjligt för bara fem år sedan, vilket ökar risken för fullständig cancerförstöring. Effektiviteten av strålbehandling (brachyterapi) och kirurgisk behandling i samma stadier och typer av prostatacancer (speciellt vid 1-2 grader av sjukdomen) är nästan samma. Men olika behandlingsmetoder har givetvis olika biverkningar.

Vad händer under strålbehandling?

Under strålbehandling prostatacancer med användning av röntgenstrålar med hög energi (en fotonflödet) är betydligt högre än i diagnostiska röntgenförfaranden. Sådan bestrålning kan förstöra "sjuka" patologiskt förändrade tumörceller. Cellskador, som uppträder på det osynliga mänskliga ögat mikroskopiskt, ackumuleras vid varje strålningstest av prostatacancer (kumulativ effekt). I en enda bestrålningssession dör endast en del av cancercellerna. För patienten är strålterapi inte åtföljd av några obehagliga känslor. Sessionen åtföljs endast av buller från arbetsanordningar och av ljus av varningssignaler.

Vad är de möjliga biverkningarna av strålterapi för prostatacancer?

Eftersom strålterapi utförs utvecklas patienten och blir gradvis trötthet (mycket sällan med lågdos brachyterapi). Trots det faktum att tillräcklig vila är extremt viktigt för återhämtning av patienter med prostatacancer, rekommenderar specialisterna vanligtvis patienter att hålla maximal aktivitet. I vissa patienter orsakar bestrålning av prostata irritation i ändtarmen, som åtföljs av smärta, diarré och akut uppmaning på botten. Det är också möjligt att öka frekvensen av urinering och smärta under dem. Ofta finns det torrhet i huden i området för bestrålning (exponering för strålning), men rodnad eller irritation uppträder sällan. Bestrålning i cancer, adenokarcinom i prostata kan orsaka håravfall i bäckenregionen. Denna bieffekt kan vara permanent eller tillfällig beroende på mängden strålning som appliceras.

I vissa män är strålterapi för prostatacancer (både yttre och brachyterapi) åtföljd av impotensutveckling. Ändå är denna bieffekt inte vanligare än med nervsparande prostatektomi. Dessutom kan någon radioterapi metod ge upphov till komplikationer från blåsan eller rektum, som vanligtvis kvarstår i 1-3 år och kan kräva ytterligare, vanligtvis läkemedel, terapi. Kirurgi för sådana brott är vanligtvis inte nödvändigt.

Finns det ytterligare undersökning och behandling efter avslutad strålbehandling för prostatacancer?

Det första samrådet med onkologen-radiologen utförs som regel i 2-8 veckor från slutförandet av bestrålningskurser för prostatacancer. Efter behandlingen är huvudsyftet med den första undersökningen att bedöma dynamiken i att försvinnandet av skadliga effekter av strålning, såsom obehagliga symtom från tarmarna eller urinvägarna. I de flesta patienter försvinner dessa symtom inom några veckor efter bestrålning. Onkologen utför en objektiv undersökning och utvärderar återhämtningsperioden efter strålbehandling. Efter inledande samråd utförs undersökningar var 3-6 månader.

Utvärdering av prostatakörteln kräver en rektal fingerundersökning. För att bestämma nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) och för att bedöma kroppens reaktion i strålbehandlingen krävs ett blodprov. Om en ökad nivå av PSA detekteras kan förekomsten av prostatacancerceller i kroppen misstänkas. Vid regelbundna samråd identifierar onkologen även eventuella sena biverkningar av strålbehandling och erbjuder patientens metoder att hantera dem (vanligtvis är detta medicinerande).

Till skillnad från kirurgisk behandling, när tumören avlägsnas omedelbart och fullständigt, efter strålbehandling, brakyterapi onkolog kan inte snabbt svara på frågan, huruvida patienten härdades av prostatacancer, även om symptomen försvinner. Utvecklingen av ett fullständigt tumörsvar mot bestrålning kräver flera månader, under vilken de döda cancercellerna gradvis elimineras från kroppen. Vissa tumörceller, inklusive metastaser, som är oförmögna att division, det vill säga i själva verket dött under en längre tid fortsätter att fungera tills de slutligen dör.

Efter lyckad avslutning av strålbehandling minskar PSA-nivåerna mycket långsammare än efter kirurgisk behandling, när tumören avlägsnas omedelbart. Varje 3-4 månader minskar PSA-nivån ungefär 2 gånger och når sin nedre gräns 12-18 månader efter avslutad strålbehandling.

På behandlingen av prostatacancer och dess återfall,
brachyterapi av adenokarcinom i prostata
ring oss på telefon i Moskva: +7 (499) 399-38-51
eller skriv till Email: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste ha Javascript aktiverat för att visa den.

Särskilda egenskaper hos prostatacancer i andra graden: symtom och behandlingsmetoder

Hör diagnosen "prostatacancer", många män uppfattar detta som en mening.

Cancerceller påverkar inte bara prostatakörteln. Angränsande organ är också hotade.

Mer information om behandling och prognos för prostatacancer i 2: a graden läs i artikeln.

Prostatacancer i andra graden - livslängd

 1. Med ålder förändras hormoner hos män. Och ju äldre mannen, desto större är risken för cancerceller i prostata.
 2. Genetisk predisposition till sjukdomen.
 3. Var uppmärksam på din kost. Överflöd av animaliskt fett och brist på vitamin D kan orsaka denna formidabla sjukdom.
 4. Rökare är också i fara. Cigaretter innehåller kadmium, vilket orsakar förgiftning.

Hur utvecklas det?

Det finns 4 grader av patologiutveckling:

 1. Patologiska förändringar i första etappen är svåra att diagnostisera. Tumören är så liten att det är helt enkelt omöjligt att sondra det.
 2. Vid andra etappen påverkas djupare lager. Men cancer är fortfarande i körteln. Sjukdomens insidiousness är att den är asymptomatisk. Identifiera sjukdomen kan vara i diagnos eller palpation av körteln.
 3. Med fortsatt utveckling av cancerceller börjar de påverka intilliggande organ. Påverkar och lymfkörtlar.
 4. För stadium 4 utvecklar cancer metastaser.

Utmärkande egenskaper

Sjukdomen har ännu inte haft tid att påverka de intilliggande vävnaderna. I 2 steg har patienten inte metastaser. Även om cancerceller redan har lyckats tränga djupt in i själva körteln. Små sälar visas. Risken för återhämtning är ganska hög. Det viktigaste är att starta behandling av prostatacancer med 2 grader i tid.

Symtom och manifestationer

Kräftan i prostata i andra graden - livslängden kommer att betraktas lite längre. Undersök inte risken för denna sjukdom. Trots allt har cancer tumören redan bildats.

Män kanske inte ens vet om sin sjukdom. Ofta orsakar prostatacancer i 2: a graden inga besvär för patienten.
Men inte alla patienter har asymptomatisk sjukdom.

Vissa människor har problem med urinering:

 • det blir för ofta;
 • Det finns en falsk uppmaning att urinera.

Klassificeringsmetoder

Klassificering av sjukdomen producerad enligt flera kriterier:

 1. Graden av utveckling av cancer kan bestämmas av Glisson-skalan. För att bedöma tillståndet hos den drabbade vävnaden genomgår patienten en biopsi. Enligt resultaten av cellanalys bestämmer läkare graden av malignitet i utbildningen.
 2. Att veta mängden antigen (PSA) i blodet kan avslöja nivån på oncomarker.
 3. TNM-systemet används oftast. Den bygger på tre indikatorer:
 • T - hur mycket neoplasmer har spridit sig i kroppen;
 • N - graden av cancerceller i lymfkörtlarna;
 • M - patienten har metastaser.

Prostatacancer i 2: a graden kan delas in i 2 steg:

 • Steg 2A, som kännetecknas av nederlaget på en enda klotkörteln;
 • vid början av steg 2B växer tumören och sprider sig till båda lobarna.

Hur diagnostiseras?

Bestäm prostatacancer i 2 steg är mycket svårt. Diagnosen bekräftas först efter att ha bestämt nivån på PSA i blodet.

Detta protein, som produceras av prostatakörteln vid fall av tumörer. I processen med rektal undersökning kan en nod i prostata identifieras.

Slutliga slutsatser kan göras efter att ha genomgått biopsi, ultraljud och analys av laboratoriedata.

I allmänhet för prostatacancer stadium 2 är prognosen gynnsam. Överlevnad av patienter med denna diagnos inom 5 år når 60-90%.

Hur man behandlar prostatacancer i 2: a graden läs nedan.

Metoder för behandling

Hur man behandlar prostatacancer i andra graden?

Behandling av prostatacancer 1, 2 steg:

 1. Kirurgisk ingrepp Är den mest radikala metoden för att bekämpa cancer. Under operationen tar kirurgen bort tumören med prostatakörteln.
 2. strålbehandling är att bestråla cancerceller med röntgenstrålar. Samtidigt sker deras förstörelse. Förfarandet är smärtfritt och varar cirka 15 minuter.
 3. Cancer kan förstöras med hjälp av kemoterapi. För att göra detta används giftiga droger som administreras intravenöst. Behandlingstid - 6 månader. Denna metod har dock många biverkningar. Många patienter förlorar hår, upplever illamående och svaghet.
 4. metod brakyterapi föreskriver införandet i patientens kropp av radioaktiva partiklar. Operationen utförs under anestesi. Tumören börjar minska när iridiumatomer kommer in i den.
 5. Hormon. En ökad hormonell bakgrund kan leda till en ökning av tumören i prostata. Hormonbehandling kan minska androgenernas nivå.

För behandling av prostatacancer 2 grader utan kirurgi gäller:

 1. Substitut av hypofyshormonet. Efter att ha tagit dessa droppar faller hormonhalten i patientens blod kraftigt.
 2. Antiandrogener interfererar med interaktionen mellan drabbade celler och hormoner.
 3. Antagonister är utformade för att sakta ner utvecklingen av tumörer. De minskar också mängden testosteron.

Folkmetoder

En av orsakerna till bildandet av prostatacancer är en förhöjd nivå av testosteron. Med hjälp av växter som innehåller östrogen kan du normalisera den hormonella bakgrunden.

Sådana växter inkluderar:

Matlagning av växtbaserade infusioner är bäst varje dag, som med tiden förlorar de sin helande egenskaper.

slutsats

Prostatacancer Stage 2-prognosen: tumören vid detta stadium har ännu inte slagit sig intill prostatakörtelvävnaden. Det är emellertid lätt att diagnostisera genom fingerundersökning. Enligt statistiken kan cirka 60% av patienterna leva upp till 10 år.