Huvud
Symptom

Funktioner av adenokarcinom i prostatakörteln

Adenokarcinom i prostatan är en malign tumör som härrör från celler i glandular epitel. Till skillnad från andra urologiska patologier utvecklas denna sjukdom mycket snabbt, och i avsaknad av adekvat behandling leder det till ett dödligt utfall av patienten. Urologisk patologi kallas ofta onkologers precancerösa tillstånd, som bildas av godartat prostata adenom.

Innehållet i artikeln

orsaker till

Onkologer hävdar att grunden för diagnosen adenokarcinom i prostata, liksom dess godartade hyperplasi, är ett brott mot den enhetliga fördelningen av hormoner i en mans blod. I kliniska prövningar konstaterades att denna obalans utvecklas under mäns menopaus med naturlig åldrande.

Fram till nyligen trodde man att andropause tillsammans med en minskning av testosteronnivåer är den främsta orsaken till prostataadenocarcinom. Men bortsett från betydelsen av detta hormon, urologisk patologi, enligt experter, uppkommer den från den aktiva biologiska delning av prostataceller, orsakas av androgen dihydrotestosteron (den aktiva formen av testosteron).

Som det är känt finns det i manliga kroppen också kvinnliga hormoner: östrogen och progesteron. För närvarande hävdar modern onkologi att ökad ökning av östrogen under patientens åldrande har en cancerframkallande effekt på prostata vävnader. Utgående från detta, drabbar ofta sjukdomen hos körtel adenokarcinom män över 60 år.

Faktorer som provocerar sjukdomen

Men som medicinsk praxis vittnar, tenderar onkologiska sjukdomar att bildas och i yngre ålder. Läkare identifierar följande faktorer som provocerar denna patologi av prostatakörteln:

 1. I fettvävnad syntetiseras hormonet östrogen, vilket har en direkt negativ effekt på prostatafunktionen. Av denna anledning är överviktiga män i riskzonen för sjukdomen.
 2. Nedsatt balans av sköldkörtelhormoner.
 3. Leveransfel, vilket är av stor betydelse för syntesen och utsöndringen av könshormoner.
 4. Förekomsten av dåliga vanor hos män: missbruk av alkoholhaltiga drycker, rökning.
 5. Felaktig näring: övervägande i kosten av feta, skarpa, stekt mat, kolsyrade drycker, brist på fiber och vitaminer.
 6. Genetisk predisposition - släktingar från den första linjen passerar varandra en mutationsgen som är ansvarig för utvecklingen av en malign tumör i prostatakörteln.

Oavsett orsaken som orsakade sjukdomen är behandlingen av prostata adenokarcinom mest effektiva vid kursens inledande skede, medan överlevnadsprognosen är ganska fördelaktig.

Typer av adenokarcinom

Data från många histologiska analyser visade att den malign tumörkörteln kan ha olika former av manifestation och med karakteristiska flödesegenskaper. Utgående från detta finns acinar adenokarcinom i prostatakörteln (liten, stor) och differentierad (hög, måttlig, låg).

Platsen för den maligna tumören skiljer också sådana former av sjukdomen:

 • utbildning ligger i adenomen och expanderar inte utöver det;
 • tumörkontakterna bara med gränserna för prostata och godartade noder;
 • patologisk process förekommer endast i området för nodor av hyperplasi.

Karakteristiska skillnader i typerna av malignt adenokarcinom i prostata:

Specifik symptomatologi

Adenokarcinom kan inträffa på grundval av redan befintliga inflammatoriska förändringar i prostatakörteln. I detta fall säger läkare att om progenitorerna av denna sjukdom var prostatit eller adenom, kommer de viktigaste symtomen att vara suddiga. Av denna anledning, för att i rätt tid kunna diagnostisera den sanna orsaken till urologisk patologi, bör man omedelbart konsultera specialister med de första karakteristiska manifestationerna av försämring av välbefinnandet.

Onkologer skiljer följande tecken på en malign tumör som bör varna en man:

 • ökad frekvens av urin att sura;
 • svag intermittent jet;
 • känsla av att brinna, gnugga i urinröret;
 • känsla av inte helt tömd blåsan;
 • inkontinensfall
 • spasmodiska smärtor i området av pubis, perineum, anus;
 • hematuri och hemospermi (blodutmatning i urin och sperma);
 • erektil dysfunktion
 • svullnad i penis på grund av tumörens klämningseffekt
 • viktminskning
 • aptitlöshet;
 • svaghet, trötthet
 • Sårvärk, känslor av tryck i ryggraden indikerar närvaron av metastaser i benen (ett tecken på sista etappen av adenokarcinom).

Metoder för behandling

Effektiviteten av adenokarcinomterapi beror på tidpunkten för starten. Radikal prostatektomi rekommenderas för patienter vars tumör inte har spridit sig utanför prostatakapseln och dess storlek hindrar inte avlägsnandet. Denna metod att behandla en malign tumörläkare onkologer kombinerar med strålning och hormonbehandling för att öka effektiviteten av kirurgisk ingrepp.

Intaget av hormonella droger gör att du kan justera nivån av hormoner i en mans blod. För liknande ändamål utförs en orchiektomioperation, vilket innebär att en eller två testiklar avlägsnas, men på grund av den höga risken för komplikationer används denna teknik sällan av onkologer. Effektiviteten av strålterapi är förödande för den glandulära, maligna tumöreffekten av strålningsvågor. Denna form av behandling utförs: externt (bestrålning med dummies) och externt (brachyterapi).

Förutsägelse av överlevnad

sjukdomsförekomst skede tumörstorlek, plats för plats, förekomsten av metastaser, samsjuklighet, ålder, prestanda läkarens rekommendationer efter en kurs av terapi, risken för återfall: ett stort antal faktorer på den totala prognosen för överlevnad män diagnosen adenocarcinom av effekten. Med framgångsrik operation eller strålningsexponering i kombination med hormonbehandling, observeras en femårig överlevnad av urologiska patienter i 85% av fallen I och II i urologiska patologin. Efterföljande faser av sjukdomsförekomst har mindre gynnsam prognos: 5-åriga livstid vid III utsträckningen av prostatatumör observeras hos 50% av patienterna, IV stadiet - 20%.

I alla kliniska situationer börjar läkare inte behandla adenokarcinom. I det fall där sjukdomen detekterades vid en avancerad, inoperabel, stadium flöde hos män med hög ålder (över 80 år), är närvaron av åtföljande sjukdomar i det akuta stadiet, den förväntade livstid på mindre än 5 år av terapeutisk kurs anses olämpligt. I stor utsträckning beror detta på irreversibiliteten hos patologiska processer och risken att patienten inte kommer att drabbas av möjliga komplikationer.

I sådana situationer läkare att fortsätta att övervaka och ge palliativ vård, inte syftar till att bekämpa utvecklingen av cancer och metastaser, och för att skydda patienten från de karakteristiska yttringar av adenocarcinom i prostata, gör det möjligt att göra livet lättare.

slutsats

Patienter som leder en stillasittande livsstil, missbrukar fet mat, alkoholhaltiga drycker är riskerade för sjukdomen. Glöm inte att avsiktligt ignorerar symptom på sjukdomen, förvärrar den försenade tidpunkten för remiss till en specialist, egenvård loppet av patologiska processer till tredje och fjärde etappen av cancer. Varje man över 50 år måste genomgå en profylaktisk undersökning var sjätte månad med en läkare för att upptäcka en malign tumör i tid och förhindra tillväxten.

Adenokarcinom i prostatakörteln - en dom eller inte?

Män har alltid utmärks av sin uppriktighet, men det finns ett ämne som inte är vanligt att påverka under manliga samtal - sjukdomar som hör samman med det manliga reproduktionssystemet. Den vanligaste orsaken till sjukdomar hos manligt intimt liv är prostatahyperplasi. Faktum är att denna patologi uppträder hos 30% av männen efter 40 år och redan i 80% efter 70 år. Brott mot erektil funktion, problem med urinering och full urladdning av blåsan - inte det värsta som kan utvecklas till följd av denna sjukdom. Den mest hemska diagnosen som en man med hyperplasi kan få är adenokarcinom i prostata.

Vad är det, hur är det diagnostiserat och behandlat? - Detta kommer att diskuteras nedan.

Histopatisk bild av adenokarcinomacinar typ, erhållen genom prostata biopsi med en nål med en kärna. Fotograferad av en CCD-kamera genom ett Olympus-mikroskop, sedan modifierat av en automatisk kontrastfunktion i Adobe-programvaran.

definition

Adenokarcinom är en tumör som utvecklas från körtelns körtelceller och är i sig en cancerväxt. Det är lokaliserat vanligen längs orgelens periferi och representerar en gul knut av tät konsistens.

anatomi

För att bättre förstå etiologin och mekanismerna som bryts vid utvecklingen av denna typ av tumör är det nödvändigt att demontera den anatomiska komponenten i prostata (RV).

Det här orgelet, som liknar en kastanj i storlek, är upparparad och har i sin sammansättning två typer av vävnad - den glandulära parenchyma och glatta muskelfibrerna (stroma). Lokaliserad RV i det lilla bäckenet är undervåningen i bukhålan. Fram och upp är blåsan, underifrån - det urogenitala membranet och bakom - änden på ändtarmen. Även detta organ är lätt att hitta vid palpation av den nedre delen av Douglas fickan (från bukhålets sida) eller vid palpation av den främre väggen i ändtarmen.

I tjockleken på körteln passerar den prostatiska delen av urinröret. Strukturen av prostata är en komplex alveolär-rörformig körtel med blandad sekretion. I sin struktur särskiljas toppen också, vilken riktas mot det urogenitala membranet och basen som ligger intill blåsan. Det finns också två lober - höger och vänster, mellan vilka det finns en fur och en isthmus, som ibland kallas mittloben.

Klinisk klassificering

Att få standardbehandling för vanliga över hela världen och för en bättre förståelse av diagnosen av läkare över hela världen, var det utvecklats av vikt klassificeringar efter typ, tillväxttakt, och cellulär lokalisering av den typ av tumörsjukdomar. Adenokarcinom i prostatakörteln är inte ett undantag och det har också följande typer av klassificeringar.

Med tillväxthastighet:

Långsamt växande, vilket är bra för tidig diagnos.

Snabba växande - det här är tumörer som kännetecknas av invasiv tillväxt i omgivande vävnader och organ, aggressiv kurs och svår att behandla.

En viktig roll för att förutsäga överlevnad och syftet med behandlingen är graden av differentiering av celler i tumören:

Lågdifferentierad är tumörer med liten skillnad i funktionen hos växande celler. De kännetecknas av en fullständig kränkning av intercellulär kommunikation och lånar sig ofta inte till behandling.

Mycket differentierad, som bäst lämpar sig för terapeutiska effekter.

Om vi ​​pratar om statistik är de vanligaste typerna av prostatacancer följande:

Graden av differentiering bestäms av Glisson specialskala:

 • Mindre än 4 poäng - en hög grad av celldifferentiering.
 • 5-7 poäng - måttlig grad av celldifferentiering.
 • Över 7 poäng - en låg grad av differentiering av celler.
Histologisk glidning (punkt H E vid x300), som visar prostatacancer. Till vänster är ett något normalt värde av Gleason 3 (av 5) ett måttligt differentierat adenokarcinom i prostatakörteln. Till höger är ett mindre normalt tyg med ett Gleason-värde på 4 (av 5), vilket är extremt odefinierat. Gleason poäng är summan av de två värsta områdena av en histologisk glid.

Adenokarcinom i prostata med små acetyper

Vanligtvis finns det en liten akinarform av prostatakarcinom, som fångar omkring femtiofem procent av alla fall. Det kännetecknas av uppkomsten av flera foci av patologisk tillväxt samtidigt. Som en terapeutisk taktik väljs en partiell eller total borttagning av orglet genom kirurgi i kombination med applicering av strålning och anti-STS-terapi.

Mycket differentierat karcinom i prostata

Den mest gynnsamma typen av karcinom är en starkt differentierad tumör, som ligger på andra plats i förekomsten. På grund av den lilla skillnaden mellan friska celler och cancerceller av tumörer, det finns en hög sannolikhet för ett positivt resultat av henne om alla riktningar av läkaren. Och på grund av långsam tillväxt och frånvaro av metastaser är sannolikheten för komplikationer från andra organ och system uteslutna.

Plättcellsadenokarcinom i prostata

Mindre vanligt är den pladeformiga celltypen av adenokarcinom i prostatakörteln. Det kännetecknas av en låg grad av celldifferentiering, snabb invasiv tillväxt och frekvent spridning av metastaser till patientens ben. Inverkan av radiologisk exponering och läkemedelsbehandling kan nästan alltid jämställas med noll. I detta fall är den enda effektiva behandlingsmetoden total prostatektomi med alla intilliggande vävnader och organ. Succesen av operationen beror på sjukdomsstadiet och kirurgens erfarenhet. Med utvecklingen av sjukdomen, spridning av metastaser och tumörinvasion i andra organ, är behandlingen ineffektiv, sådana patienter behöver bara palliativ vård.

Lågkvalitativt adenokarcinom i prostata

Lågkvalitativt adenokarcinom i prostatakörteln kännetecknas av närvaron av anomalier i strukturen jämfört med friska celler.

Den svaga tumören är 6 poäng på Gleason-skalan och kännetecknas av snabb tillväxt, och också av det faktum att det ofta är benäget för metastasering.

Adenokarcinom i prostatakörteln är en onkologisk sjukdom som är vanlig hos män

Sjukdom, mycket vanlig bland manliga hälften. Liksom alla andra cancerformer kan adenokarcinom endast ha en chans till framgångsrik behandling endast vid tidig upptäckt.

Även för män, särskilt äldre, är det nödvändigt att komma ihåg att efterlevnaden av friska normer av beteende, korrekt val av diet hjälper till att stödja människors hälsa.

Koncept och statistik

Onkologisk prostata bildning är en grupp olika typer av cancer. Lejonens andel, nämligen 90% av alla fall av tumörer av den maligna egenskapen hos prostata faller på en art som kallas adenokarcinom.

Sjukdomen efter lungcancer och onkologi hos huden är den tredje vanligaste bland representanterna för det manliga könet. Beroende på hur snabbt en tumör detekteras minskar sjukdomen i genomsnitt patienternas livslängd med tio år.

Metoden för biopsi gör en provtagning av materialet för undersökning för tumörmalignitet.

Denna analys avgör också vilken typ av cancer patienten har. För histologisk undersökning används, förutom biopsiprover, tumörer som avlägsnas genom kirurgi.

Graden av differentiering av cellerna ger information om hur aggressiv den utbildning de går in i är.

Normala celler modifieras, muteras och således regenereras till onkologiska strukturer.

Ju mer en cell passerar depersonalisering, förlorar erkännande, desto mer aggressiv den onkologiska tumören. Denna siffra i numeriska termer bestäms av Gleason-skalan.

Enligt denna princip klassificeras adenokarcinom:

 • Mycket differentierad tumör - celler har förändrats i liten utsträckning En sådan patologi har en gynnsam prognos om problemet diagnostiseras i tid och behandlingen påbörjas. Utbildningen utvecklas i låg takt. Gleason-poängen definierar denna typ av tumörer genom differentiering för 1 ÷ 5 poäng. Patologiska formationer med hög differentiering av celler är indelade i typer:
  • Mörkcell adenokarcinom - under den histologiska undersökningen tillsätts ett speciellt färgämne för testning. Celler av denna typ absorberar ämnet väl och blir mörkt i färg.
  • Tydlig cell adenokarcinomoch av prostata är desamma, men tumörcellerna uppfattar färgämnet i liten utsträckning, så de skiljer sig från de normala cellerna i en ljusare nyans.
 • Adenokarcinom måttligt differentierad - är på andra plats i frekvens av förekomst Denna typ av patologi kan också ha en bra prognos med aktuella åtgärder för att ge vård. Gleasons skala bestämmer graden av celldifferentiering inom 5 ÷ 7 bollar. En svagt differentierad tumör uppträder vanligen i den bakre delen av körteln. Förekomsten av patologi ökar nivån av PSA i blodet. Med fingerdiagnos kan denna typ av tumör detekteras.
 • Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste bland alla typer av adenokarcinom. Patologi kan förekomma åt gången på flera ställen. Då bildar dessa öar en stor tumör. Utbildning kan inte orsaka problem med urinering. Patologiska celler kan producera mucin. När en patient utvecklar en tumör av denna typ vid det sista utvecklingssteget, kan det uppstå smärtsamma känslor i ryggraden och ändtarmen.
 • Celler med låg grad av differentiering karakteriserar patologi som den mest aggressiva tumören. Gleason-skalan, en sådan celldifferentiering, uttrycker poäng i intervallet 8 ÷ 10. Detta innebär att cellerna helt förlorade tecknen på de vävnader från vilka de härrörde. Utbildning har följande egenskaper:
  • sprider sig snabbt till närliggande vävnader,
  • tumörens kropp har en skiktad struktur,
  • kan snabbt ge metastaser.

Orsaker till utveckling

Faktorer som direkt påverkar det faktum att adenokarcinom börjar bilda i prostatakörteln är okänt.

Men det finns regelbundenheter, fenomen som uppträder oftast när denna patologi detekteras.

Dessa är:

  • Hormonala omarrangemang som uppträder i hankroppen med ålder.
  • Om ett XMRV-virus detekteras.
  • Arbeta med kadmium.
  • Genetisk predisposition, det kan slutsatsen om släktingar hade liknande sjukdomar.
  • Överträdelse av balansen som är nödvändig för näring av celler av ämnen.

symptom

På ett tidigt stadium kan sjukdomen inte manifestera sig. Många av symtomen är inte karakteristiska endast för adenokarcinom. Du bör vara uppmärksam på klockorna, för att inte missa sjukdomsuppkomsten.

Typer av prostataadenokarcinom och prognos för överlevnad efter behandling

Syndrom av prostata adenokarcinom är extremt sällsynt hos män vars ålder inte har nått 50-årsdagen. Men efter att ha gått över ett halvt sekel, faller patienten in i riskzonen. Patologi är farlig med implicita symptom i början och därför är det viktigt att genomgå rutinundersökningar och rådfråga läkaren vid de första tecknen på obehag.

Vad är adenokarcinom i prostata?

Adenokarcinom är en onkologisk sjukdom med stor sannolikhet för dödsfall. I termer av mortalitet bland patienter rankas patologi sekund efter lungcancer. Ett karakteristiskt kännetecken är patologisk proliferation av celler i glandular epitel, och neoplasmen är inte alltid begränsad till organets kapsel, som spirer i strukturerna av organ som ligger i närheten.

Viktigt! Atypiska celler genom lymfflödet påverkar retroperitoneala iliac lymfkörtlar. Metastaser i benstrukturen tränger in i det hematogena sättet. Sålunda sprider sjukdomen sig genom hela kroppen och äventyrar patientens liv.

Typer och orsaker till utveckling

Malaktig bildning av prostataadenocarcinom minskar i genomsnitt livslängden med 5-10 år. Specialister särskiljer följande typer av sjukdomar:

 • melkoatsinarnaya;
 • högt differentierade;
 • lågkvalitativ cancer (acinar adenokarcinom i prostata);
 • papillär;
 • Fast-trabekulära;
 • endometrioid;
 • glandulärt cystiskt karcinom;
 • slem.

Orsaken till adenokarcinom är ett brott mot hormonbalans i en mans kropp. När andropause hormoner upphör att interagera på ett rutinmässigt sätt, orsakar obalans ackumuleringen av dihydrotestosteron (DHT) och provar aktiveringen av celldelning av körtelvävnaderna. DHT är en metabolit av testosteron, vilket ökar hormonets nivå leder till en minskning av aktiveringshastigheten och katabolismen. I detta fall ackumuleras det kvinnliga hormonet östrogen, som är närvarande i människans kropp, och har en cancerframkallande effekt på östrogena alfa-receptorer i prostatavävnaden. Åldersfaktorn faller därför alla män i riskzonen efter 60-65 år - de står för 2/3 av fallen.

Orsakerna till uppkomsten av en malign tumör vid en yngre ålder:

 1. Adrenal insufficiens, vilket minskar syntesen av enzymer;
 2. fetma - fettvävnad innehåller aromatas, syntetiserar östrogen;
 3. redundans eller insufficiens av sköldkörtelhormoner;
 4. nedsatt leverfunktion
 5. rökning, alkohol;
 6. överdriven användning av livsmedelstillsatser, produkter som påverkar hormoner;
 7. ärftliga genetiska faktorer
 8. dålig ekologi.

Läkare noterar en ökning av sjukdomen hos män efter 40-45 år på grund av stress. Konstant nervspänning orsakar hormonell obalans - den första orsaken till maligna tumörer.

Stages av adenokarcinom i prostata

Det finns ett internationellt klassificerings- och betygssystem av Glisson. Scheme Whitmore:

 • T1 - initial. Frånvaro av karakteristiska tecken, implicit diagnos, mindre förändringar i analyser. Det bestäms av biopsi.
 • T2 - lesion av en del av körteln och kapseln. Diagnostiserad väl, palpation kommer att visa förändringar i organet.
 • T3 - aktiv tillväxt av tumören. Scenen kännetecknas av nederlag av blåsor, en hög risk för metastasering.
 • T4 - sjukdomen påverkar könsorganen, urin, matsmältningssystemet, sfinkter, rektum och andra organ.
 • N1 - graden av gränsen mot nederlaget på väggarna och lymfkörtlarna i det lilla bäckenet.
 • N2 - alla organ, benvävnad genomgår förändringar, processen är irreversibel, dödlig.

Adenokarcinom i prostatakörteln enligt Gleason:

 1. G1 - bildning består endast av homogena körtlar med odelbara kärnor;
 2. G2 - tumörceller är isolerade, men med fusionsdynamik;
 3. G3 - infiltration av stroma, omgivande vävnader är märkbar;
 4. G4 - körtlarna och vävnaderna är nästan helt drabbade av atypiska tumörceller;
 5. G5-en tumör är en lamellär bildning, celler kan inte differentieras - det är anaplastisk cancer.

Det finns ett poängalternativ för att bedöma sjukdomsstadierna:

 • T1 (G1) 1-4 poäng - med snabb diagnos behandlas väl.
 • T2 (G2) 5-7 poäng - måttligt differentierad cancer, ger behandling i 80% bra resultat.
 • T3-T4 (G3) - 8-10 poäng är en lågkvalitativ acinar adenokarcinom metastasering till närliggande organ, ogynnsamma prognoser.

Viktigt! Den vanligaste formen är acinar adenokarcinom i prostatakörteln. Vad är det En patologi som kännetecknas av stora dimensioner, en mångfald metastaser, men de kliniska manifestationerna kommer så sent att diagnostiska åtgärder i de tidiga stadierna inte fungerar. Implikta tecken liknar prostatit, så patienter tar ofta behandling för inflammation i prostata, vilket inte tyder på utvecklingen av en cancerous tumör.

symptom

Latensen i sjukdomsförloppet och manifestationen av symtom i ett sen stadium, när prostatan sväller till den punkt som den börjar trycka på urinröret, gör adenokarcinom en av de farligaste sjukdomarna. Primär tecken:

 • klagomål om frekvent eller sällsynt trängsel att urinera
 • försvagning av strålens huvud
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • smärtsamhet i processen
 • inkontinens - ofrivillig urinering eller urininkontinens på grund av införandet av en tumör i blåsans hals.

Om du inte behandlar sjukdomen, när formationerna växer uppstår följande symptom:

 1. hematuri - blod i urinen;
 2. hemospermi - blod i sperma
 3. erektil dysfunktion eller total frånvaro av funktion
 4. smärta av varierande intensitet i anus, ljumsken, underlivet, ryggraden, sårets karaktär drar, tråkigt.

Svullnad i nedre extremiteterna, brist på aptit, en kraftig minskning av kroppsvikt, svaghet, trötthet, ont i halsen - tecken på att tumören har metastaserat. Laboratorieundersökningen kommer bland annat att avslöja ett lågt antal röda blodkroppar.

Orsaken till alla tecken är den inflammatoriska processen i prostatakörteln, spridningen av vävnad. En omfattande undersökning av specialisten kommer att krävas för att kunna diagnostisera och ordinera en terapiplan.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Trots flera patologier är det möjligt att besegra prostatacancer - överlevnadsprognosen är mycket bra. Radikal kirurgisk behandling ger garantier i 95% av fallen. Men bara om prostata påverkas av en tumör i den första graden av utveckling.

Nu om de andra stegen:

 1. Den andra graden är kirurgisk behandling följt av rehabilitering. Karaktären är reversibel.

Viktigt! Kirurgisk metod innefattar borttagning av prostata, en del av urinröret, blåsans hals.

 1. Den tredje etappen, som Gleason definierar som G3-4, kräver androgen-blockad (castration) och strålbehandling.
 2. I sista skedet genomgår patienten androgen-blockad. I avsaknad av effektivitet används fokal strålbehandling, läkemedelsbehandling med inkludering av Flucin, Estracite, Chloride - som hindrar orkanens spridning av sjukdomen.

Viktigt! Den primära undersökningen utförs av en urolog. Sedan fortsätter behandlingen med andrologen, som kommer att ta reda på hur mycket prostata påverkas av sjukdomen, kommer att ordinera medicinere.

För att klargöra prognosen kräver prostatacancer särskild behandling:

 • Basaloid är en lågkvalitativ typ med snabb spridning av vävnader. Metastaser bildas inte. Terapi med östrogen, progesteron. En karakteristisk manifestation: obstruktion av urinvägarna, lokal extraprostatisk spridning.
 • Ploskokletochny - aggressiv och sällsynt cancer, som förekommer i 0,6% av fallen. Riskgrupp - män från 48 år. En provocerande orsak kan vara schistos. Det kännetecknas av metastaser i benen, där smärta omedelbart uppstår. Ineffektivitet av strålning, hormonell kemoterapi bekräftas kliniskt. Behandling: total uretroektomi, prostatektomi.
 • Acinar adenokarcinom påverkar prostata och / eller övergångszon i prostatakörteln i acinarepitelet. Det kännetecknas av flera fokala skador, höga mucinmängder i maligna celler. Tecken på sista etappen: smärta i anus, ryggraden.
 • Mycket differentierad cancer är "andra" när det gäller antalet sjukdomar. Överlevnad av patienter är mycket högre än hos någon annan typ av onkologi av prostata.
 • Låggradig onkologi är en måttlig sjukdom, beroende på poängsystemet 5-7, beror behandlingen på den kliniska bilden av patologin.

Prognos och förebyggande

Om prostatacancer diagnostiseras beror prognosen direkt på typen av sjukdom och dess utveckling. Från första till tredje graden är överlevnadsgraden högre än 68-75%. Men med de sista 4 etapperna är behandlingen endast inriktad på att stoppa smärtanfall och ge patienten så lugn omsorg. Patologi sprids i hela kroppen och konsekvenserna är redan oåterkalleliga.

Livstid efter behandlingen:

 • Låg T1-tumör - 50% av patienterna lever minst 6-7 år;
 • I stadium T2 - lever upp till 5 år, 50% av männen;
 • I stadium T3 överlever 25% av patienterna inte i 5 år.
 • Det senare steget leder till en snabb död, ungefär ett år bor inte mer än 4-5% av patienterna.

Onkologi kommer inte att bli en dom om du följer förebyggande åtgärder. Mycket beror på menyn och livsmedelssystemet: överskott rött kött, fett, godis, låg rörlighet, brist på regelbunden sexliv, en tendens att dricka (öl) - risken för sjukdom hos dessa patienter, högre med nästan 68%.

Dieten bör revideras till att omfatta:

 • grönsaker (särskilt tomater);
 • bönor;
 • frukter;
 • helkornsprodukter;
 • nötter;
 • Rosehips, havtorn och blåbär.

Tillbaka till normal sexualliv, dosering av alkohol, rökning minskar träningstid och passera rutininspektion hos läkaren - det är alla regler för att undvika en för tidig död av prostatacancer.

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln - som en typ av cancer finns oftast hos den manliga befolkningen och står för nästan 90% av all prostatacancer.

Det finns adenokarcinom i prostatakörteln från celler av körtelepitel. Under vissa förhållanden börjar cellerna förlora sin differentiering. Från och med detta börjar deras aktiva proliferation. Den vanligaste formen av karcinom är acinar (95%).

Acinar adenokarcinom i prostata, vad är det? Acinar arter - betyder typiska, därför diagnostisera det, som prostatacancer. Prostatacancer diagnostiseras in situ (i det allra första steget) med ICD-kod -10-D07.5, prostata neoplasm-C61.

Prostata carcinom utvecklas från epitel i prostata-kanalerna. Det manifesterar sig i symtom beroende på scenen i prostatacancer.

Carcinom, som den andra onkologin i prostatakörteln i de första utvecklingsstadierna, visar inte rastlösa symptom, det kan ses endast när PSA-nivån i blodet stiger.

Prostatacancer hos andra arter är mindre vanligt och börjar utvecklas inte från prostatakörtlar, i motsats till adenokarcinom. Det kan vara lymfom, karcinom av urotelium, skavad neuroendokrin onkogenes.

Typer av adenokarcinom i prostata

Det är viktigt att veta! Karcinom har en glandulär cystisk form, fast tuberkulär, aznar, papillär, storcell eller mucinös.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln är storskalig och liten akinsyra. Båda formerna är en form av prostatacancer.

1. Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln - refererar till den vanligaste typen av adenokarcinom. Det står för 92-95% av alla cancerformer i prostata. I övergångszonen i prostatakörteln - förekommer i 20%. Flera punktfoci med ökad mängd mucin börjar växa. Det härrör från epitel av små lobuler - prostata acini. I periferzonen spireras flera små onkogener samtidigt och tenderar att sammanfoga till en fast tumör som producerar mucin. Det utvecklas ofta utan obturation (överlappning) av kanalen som tar bort urinen.

2. Krupnoatsinarnaya adenokarcinom består av stora glandulära onkologiska formationer. Som ett resultat av mikroskopisk undersökning noteras cylindriska celler med cytoplasma, som beklär körtlarna. Cytoplasman kan intensivt fläcka celler. Elongerade kärnor är belägna i basaldelen. De är utrustade med hyperkrom karaktär, måttligt uttalad polymorfism, stor storlek och intensiv färgning. En prostata adenokarcinomprognos i stor skala lovar att vara en besvikelse på grund av den atypiska strukturen och tumörets höga malignitet.

3. Måttligt differentierad adenokarcinom i prostata är det andra steget bland de onkologiska tumörerna i prostata. Det detekteras med en ökning av PSA och fingerdiagnos i käftens baksida och tilldela 5-7 poäng för Gleason. Efter behandling ger en positiv prognos.

4. Mycket differentierad adenokarcinom i prostata är enbart enbart för den småskaliga sjukdomen hos män. Det är indelat i papillär och mucinös, krypande och endometriotisk, slem, glandulär-cystisk och fast trabekulär adenokarcinom. Celler av dessa typer av adenokarcinom varierar (differentierar) dåligt, växer långsamt, på Gleason-skalan har ett antal 1-5. Med tidig behandling påbörjad, lovar sjukdomen en gynnsam prognos.

5. Om onkogenescellerna inte låter sig differentiera och är polymorfa, så är detta låggradig adenokarcinom i prostata, överlevnad efter behandling är låg på grund av:

 • skiktad struktur av tumören;
 • snabb spiring i närliggande organ
 • aktiv metastasering av prostatacancer.

På Gleason-skalan får hon 8-10 poäng. Det kräver aktiv komplex terapi, liksom behandling av prostatacancer.

6. Tydlig cell adenokarcinom kan särskiljas genom svag färgning av cellerna med ett färgämne under histologisk analys.

7. Har temnokletochnoy Adenokarcinom i prostatakörteln, tvärtom, är färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet genom celler.

Bland de sällsynta typerna av adenokarcinom i prostata kan kallas: krokig, endometrioid, glandulär-cystisk och slem.

Orsaker och symtom

Sedan 35 års ålder borde män särskilt titta på deras kost, hälsotillstånd, livsstil. Förutom ärftlig predisposition kan orsaken till adenokarcinom vara:

 • stört balans av mikroelement
 • inflammatoriska sjukdomar i kursens kroniska skede;
 • specifikt virus;
 • kränkning av kroppens hormonella bakgrund.

Symptomatiskt adenokarcinom kan gömma sig bakom manifestationer av prostata adenom, så ignorera inte de minsta symptomen och kontakta en läkare om du har:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • brännande känslor och urinrester i blåsan;
 • obstruerad och intermittent urinering;
 • en svag stråle av urin, vilket kräver spänningar i bukmusklerna;
 • svårigheter med retention av urin
 • problem erektion och smärtsam utlösning;
 • spermier i urinen eller blod i spermierna;
 • smärta i perineum och anus
 • trycket på skrotet;
 • smärta i lumbosakralområdet och nedre extremiteterna.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Behandling av adenokarcinom i prostata, liksom behandling av prostatacancer, ingår i dess komplexa:

 • avlägsnande av cancer genom prostatektomi (klassisk, laparoskopisk eller med hjälp av Da Vinci-roboten);
 • endoskopisk prostatektomi, vilket minskar tiden för operation och återhämtning efter operationen;
 • exponering för ultraljud med hög intensitet, fokuserad HIFU;
 • brachyterapi (bestrålning från insidan med hänsyn till nivån på PSA och körtelvolymen);
 • strålbehandling - med riktad bestrålning av tumören;
 • Cryotherapy - för att förstöra tumören genom att frysa;
 • kemoterapi och hormonbehandling
 • näring med prostatacancer;
 • folkbehandling av prostatacancer.

När en diagnos av adenokarcinom i prostata körs, är behandling med hormonbehandling ansluten vid senare skeden av cancerutveckling mot bakgrund av bestrålning och behandling med folkmetoder. Kemi används ofta för odifferentierade tumörer.

Symtom och behandling av prostataadenokarcinom

Baserat på resultaten från statistiska studier diagnostiseras adenokarcinom i prostatakörteln oftare (i 95% av fallen) än andra typer av maligna tumörer som uppträder i denna körtel. Det är en vanlig sjukdom för män över 50 år.

Sjukdomen påverkar prostatavävnad och är en allvarlig patologi med hög risk för dödsfall och upptar den andra platsen i mortalitet efter lungcancer. Sjukdomens prognos beror på ett antal faktorer, som börjar med utvecklingsstadiet under diagnosen och slutar med patientens immunitet.

Vad är adenokarcinom i prostata?

Adenokarcinom är en malign neoplasma som påverkar cellerna i körtelepitelet, som uppstår i prostata som en eller flera knölar. Framväxten av patologi beror på mutationen av epitelceller, under vilka de muterar och snabbt multiplicerar. Ofta diagnostiseras glandular prostatacancer hos äldre män efter 50 års ålder. När sjukdomen utvecklas kan epitelial neoplasma begränsa sig till en prostata kapsel eller börja spridas längs de närliggande mjukvävnaderna och organen.

När metastaserade, kommer cancerceller in i lymf och påverkar iliac och retroperitoneal lymfkörtlar. Ofta förekommer spridningen av metastaser på blodbanan med ytterligare spridning i benvävnad. Den växande tumörens aggressivitet bestäms av Gleasons klassificering, vilket gör det möjligt att exakt avslöja scenen för cancerutveckling. Vid upptäckt av denna sjukdom bör läkaren informera patienten om vad prostataadenokarcinom är och hur vidare behandling ska baseras på tumörutvecklingsstadiet och de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Orsaker till utveckling

De exakta orsakerna till utvecklingen av cancer har ännu inte utforskats fullt ut, men många års forskning har gjort det möjligt att identifiera flera faktorer som kan prova utseende av adenokarcinom i prostata:

 • ärftlighet - i det rådande antalet patienter upptäcktes att denna sjukdom tidigare diagnostiserades i nästa släkting;
 • fetma och nedsatt diet
 • beroende av att dricka och röka
 • naturlig åldring av prostata
 • en skadlig ekologisk miljö på bosättningsorten
 • yrkesverksamhet som innebär kontakt med cancerframkallande ämnen och andra skadliga ämnen.

Medicinsk forskning har visat att uppkomsten av onkologisk neoplasm har ett direkt samband med störningen av balansen mellan könshormoner, vilket förklarar förekomst av denna prostatasjukdom i ålderdom. Det är värt att notera att endokrina störningar också framkallar hormonella förändringar, vilket kan leda till att onkologi av prostata kan uppstå i ung ålder.

klassificering

Typer av adenokarcinom är uppdelade, tillämpar Gleason-klassificeringen. Med hjälp av Gleason-skalan för prostatacancer kan du differentiera celltillståndet och bedöma tumörets aggressivitet. Normala epitelceller, när de utsätts för ogynnsamma faktorer, muterar, omvandlas till maligna. Och ju starkare mutationsprocessen blir, desto mer aggressiv blir tumören själv.

Gleason-poängen består av två summeringsbara delar (Gleason-summan). Den första av dessa bestämmer den rådande differentieringen av celler efter den första histologiska analysen. Den andra avslöjar följande, från de mest förekommande i den andra prövningen av cellulär differentiering. Komponenterna utvärderas på en skala från 1 till 5, varefter de summeras och den totala poängen är från 2 till 10.

Den numeriska beteckningen för Gleason-klassificeringen är följande:

 • G1 - homogen ny formation består av likformiga permanenta kärnor. Aggressivitet är obetydlig, enligt Gleeson 1-4 poäng.
 • G2 - det finns en dynamik för förening och proliferation av neoplastiska celler. Betyg 6 poäng för Gleason. Högsta poäng kan vara 7 poäng (summan är 3 + 4). Oftast behandlas tumören effektivt.
 • G3 - detta utvecklingsstadium kännetecknas av infiltrering av maligna celler i närliggande vävnader. Gleason gör 8 poäng (4 + 4).
 • G4 - tumören är helt sammansatt av patologiska celler. Det finns infiltration av närliggande vävnader i närheten. Gleason-poängen är 9-10 poäng. Vid detta skede är det praktiskt taget omöjligt att differentiera cellerna i neoplasmen.
 • G5 - tumörceller skiljer sig inte åt. Enligt Gleason poäng 10 poäng.

Ju mer Gleason poängen, desto mer aggressiv uppträder neoplasmen och ju sämre prognosen för patienten.

Maligna neoplasmer klassificeras i följande grupper:

 • Mycket differentierat adenokarcinom i prostatakörteln - dessa neoplasmer motsvarar G1-klassen och orsakar inte kliniska symptom. I 95% fall är föremål för fullständig botemedel.
 • Måttligt differentierade adenokarcinom i prostatakörteln - enligt Gleason kallas sådana tumörer som G2-G3. Ofta är lokaliseringsplatsen den bakre delen av prostata. När prostatan hos acinar adenokarcinom diagnostiseras 6 poäng enligt Gleason, då behandlingen börjar, är förutsägelser för patienter gynnsamma. Fin-acinar adenokarcinom i prostatakörteln uppskattas till 7 poäng enligt Gleason. Det bildas i olika områden, och när foci utvecklas blir foci tätare och expanderar och bildar en stor tumör. Prognosen för en sådan sjukdom är ogynnsam.
 • Dåligt differentierad prostata adenom - tumörer benämnda G4-G5 Detta är den mest aggressiva tumörer, som snabbt växa till omgivande vävnader och metastasera. I detta fall kan de sjukliga förändringar inte korrigeras, och prognosen för patienter besvikelse.

Fin-akinar och akinar carcinom är de vanligaste maligna formerna av prostata. Små och stora tumörer har sådana skillnader:

 • Lokalisering - små-akinar adenokarcinom bildas omedelbart i flera zoner. Neoplasmer av liten storlek kan spridas i hela prostatakörteln. Stor-tarmtumör är lokaliserad endast på ett ställe, oftare i prostatens bakre del.
 • Prognos för behandling - tumör med små akinarer orsakar inte kliniska symptom och det kan inte detekteras av palpation. Transformation av celler kan vara upp till 5 år, varefter en stor del av kroppen påverkas, vilket påverkar ytterligare behandling negativt. En tumör med stor acinar kan detekteras och differentieras snabbare, vilket påskyndar tidpunkten för behandling och behandling. Om neoplasmen kunde identifieras i de tidiga utvecklingsstadierna är förutsägelser för patienter mer benägna att vara gynnsamma.

Under definitionen av prostata onkologi är det nödvändigt att inte bara använda Gleason-klassificeringen, men också för att bestämma scenen i sjukdomsbanan.

Grader och etapper

Graden av utveckling av cancer är en klinisk indikator bestämd av nivån av morfologiska fluktuationer av tumörceller. Du kan bestämma scenen av sjukdomen med en biopsi. Steg av tumörutveckling bestäms av dess storlek, tillväxtens dynamik och närvaron eller frånvaron av metastasering. Det finns 4 stadier av adenokarcinom:

 • I (första etappen) - klinisk symptomatologi visas inte. På detta stadium är sjukdomen sällan detekterad, oftast av en slump, när patienten söker medicinsk hjälp av andra skäl.
 • II (andra etappen) - endast en del av körteln påverkas. Detta stadium kan lätt diagnostiseras, eftersom förändringar i prostata strukturen kan spåras med hjälp av TRUS.
 • IIIA (tredje inledningsskedet) - det finns aktiv tillväxt av tumören, med maligna lesioner spridda till familjevesiklar och kapslarväska.
 • IIIB (tredje etappen) - utveckla cancer sträcker sig till intilliggande inre organ.
 • IV (fjärde etappen) - metastasering uppträder. Neoplasmen påverkar rektum, bäckens vägg, blåsan och sphincten.

Vid det första utvecklingsstadiet kan neoplasmen inte detekteras med hjälp av palpation. När sjukdomen når andra etappen kan den identifieras med ultraljud. Den tredje etappen kännetecknas av proliferationen av periferin av prostata. Det fjärde slutsteget involverar proliferationen av adenokarcinomceller i lymfsystemet, ben och lungvävnader, såväl som levern. Metastaser är oense på kroppen i flera månader.

diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av prostata adenokarcinom är det nödvändigt att genomföra följande studier:

 • insamling av anamnese genom att undersöka och ifrågasätta patienten
 • palpation av prostata;
 • allmän analys av blod och urin;
 • blodprov för prostataspecifikt antigen (PSA);
 • urografi (granskning och utsöndring);
 • uroflowmetry (mätning av dynamik och hastighet av urinering);
 • transrectal ultraljudsundersökning av prostata (TRUS);
 • magnetisk resonansbilder.

Under diagnosen av sjukdomen är det viktigt att utföra differentiering, för att utesluta andra prostata sjukdomar med liknande symtom, till exempel åldersrelaterad hyperplasi eller adenom.

symptom

Vid det inledande utvecklingsstadiet orsakar inte tumören några kliniska symptom, så det är omöjligt att detektera en tumör utan att utföra diagnostiska studier. Med utvecklingen av tumörer i ett tidigt skede kan symptomen på adenokarcinom vara enligt följande:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • smärta och brännande under urinering.

I senare skeden kännetecknas sjukdomen av smärtsyndrom i bukregionen, som utstrålar sig i testiklarna och pubicområdet. Visuellt är det möjligt att upptäcka en ökning av lymfkörtlar i ljummen. Sjukdomens främsta symptom är en blandning av blod i urinen och sperma.

När tumören utvecklas till metastasen, smärtsyndromet förflyttas till revbenen och coccyxen, patientens aptit förvärras och en känsla av permanent utmattning uppstår. Det är viktigt att skilja adenom från adenokarcinom, eftersom de har en vanlig symptomatologi. Du kan upprätta en noggrann diagnos om du utför en fullständig läkarundersökning på ett sjukhus.

Metoder för behandling

Helt botemedel prostataadenocarcinom är endast möjligt om det diagnostiserades i de tidiga utvecklingsstadierna. Med en lämplig lokalisering kan andrologistläkaren förskriva patienten en operativ behandling som innefattar borttagning av prostata och närmaste lymfkörtlar. Vidare kan behandlingen av adenokarcinom i prostatakörteln genomföras med hjälp av låg invasiva metoder, till exempel hormonbehandling och kemoterapi. Metoden för att bekämpa onkologi bestäms på basis av utvecklingsstadiet av cancer, lokalisering av tumören och patientens allmänna hälsotillstånd.

Operativ behandling

Terapi genom kirurgisk ingrepp utförs om tumörens storlek når en medelstorlek, neoplasmen stör urinering och metastasering uppträder. Innan patienten tilldelas operationen är det nödvändigt att förutsäga eventuella konsekvenser efter avlägsnande av prostata och göra en uppskattning i relation till möjliga positiva resultat.

Innan operativa manipuleringar genomförs ska patienten överlämna alla nödvändiga analyser:

 • blodprovtagning för PSA-cancermarkör;
 • magnetisk resonansavbildning för att korrekt detektera tumörens placering
 • Allmänna tester av urin och blod
 • undersökning av en kardiolog

Efter att ha utfört all nödvändig forskning och erhållit resultat måste läkaren bestämma vilken väg att genomföra operationen:

 • Prostatektomi - organet är helt borttaget. Ofta utförs operationen med hjälp av laparoskopi, vilket är minimal invasiv kirurgisk manipulation, så det gör liten skada och stress för patienten.
 • Orkektomi - borttagande av testiklar. Det utförs som ett tillägg som är nödvändigt för att förhindra sjukdomsfallet, i det fall när den provokerande faktorn avslöjade en ökad produktion av testosteron av kroppen.

Under operationen kan lymfkörtlar avlägsnas, eftersom infekterade celler kan spridas genom lymfen.

Strålbehandling

Modern medicin skiljer strålbehandling med en separat behandlingsteknik, vilket är effektivt om onkologi diagnostiseras i tidiga stadier (1-2) av utvecklingen. En särskild strålkälla introduceras i prostata och lämnas där under en viss tid. Sådana typer av strålterapi används:

 • Brachyterapi är en effektiv teknik, under vilken en smalt reglerad bestrålning av det drabbade organet utförs utan negativa effekter på kroppen.
 • Adjuvant strålbehandling - ordineras ofta efter kirurgisk behandling för att förhindra återfall. Vanligtvis utsedd i kombination med kemoterapi.

Vilken typ av strålterapi ska användas, väljer doktorn, baserat på graden av utveckling av cancer och patientens allmänna tillstånd.

Hormonbehandling

Hormonbehandling används för att stoppa eller minska produktionen av testosteron i kroppen. Denna teknik är inte en separat behandlingsmetod och utses i ett komplex med andra läkemedel för att fördröja tumörutvecklingen. Intag av hormoner är en konservativ teknik som tar bort de kliniska symtomen på sjukdomen.

kemoterapi

Patienter med adenokarcinom i prostata är ordinerad kemoterapi som en hjälpmetod för bekämpning av metastas och profylax efter kirurgisk behandling. Innan utnämningen av en kemoterapi bör man ta hänsyn till eventuella negativa effekter på kroppen, eftersom biverkningar kan vara svaghet, berusning och försämring av immunsystemet.

ablation

Användningen av ablation är effektiv vid diagnostisering av sjukdomen vid tidiga utvecklingsstadier, och endast om patologi endast har en skada. Vid ablation utförs ultraljudsemitorn till det drabbade området, vilket har en skadlig effekt på cancerceller.

kryoterapi

Modern medicin innebär kryoterapi som ett alternativ till kirurgisk manipulation av tumöravlägsnande. Under proceduren fryses det angripna området av prostatan med argon eller helium, vilket orsakar förfall av adenokarcinomceller. För att förhindra effekterna av förkylning på omgivande vävnader, är en kateter, genom vilken ett frysmedel inträder, försedd med ett speciellt toppskydd där en varm vätska är belägen.

Prognos och förebyggande

Hur mycket patienten kommer att leva i fallet med prostatacancer beror på aktuell diagnos av sjukdomen. Den mest gynnsamma prognosen för livet i adenokarcinom i prostata, när patienten bad om hjälp för 1-2 steg. I 90% av fallen av cancer garanteras en överlevnad på fem år. Med en tumör som detekteras i 3 steg är överlevnaden inte större än hos 50% av patienterna. I fjärde etappen - upp till 19%.

Det finns inga bestämda sätt att förebygga prostatacancer, men du kan minska risken om:

 1. Regelbundet genomgå en urolog undersökning
 2. Anslut till en hälsosam kost;
 3. Håll koll på närvaron i mat av alla nödvändiga vitaminer och mineraler;
 4. Bli av med dåliga vanor (alkoholism, rökning).

Om det finns tecken på onkologi, måste du genast genomgå en fullständig medicinsk undersökning.