Huvud
Analyser

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln utvecklas hos män, genom att tumören spirer i prostata eller migrerande lymfatiska vägar. Adenokarcinom i prostata är en illamående process, cancer börjar med epitelceller, sjukdomen leder ofta till männs död vid 55 års ålder.

skäl

Den främsta orsaken till prostataadenokarcinom är den åldersrelaterade organsändringen. Dessutom spelar den genetiska predispositionen en roll. Prostatakörteln hos män lider ofta av en illamående process i ett annat organ. Sjukdomen blir yngre varje år, det påverkar även män i åldern 20-40 år. Utvecklingen av adenokarcinom beror på påverkan av negativa faktorer i den externa eller interna miljön.

Negativa faktorer:

 • kränkningen av hormonbalansen i en mans kropp, förändringen i den kvantitativa indikatorn för näringsämnen, som är förknippad med otillräckligt intag av dem i kroppen eller en överträdelse av behandlingen;
 • kronisk förgiftning av kroppen med kemiska element eller strålning
 • genetisk predisposition - utvecklingen av prostatacancer är mycket högre hos män vars nära släktingar har lidit av cancer i olika organ;
 • åldersförändringar i människors reproduktiva system - det är bevisat att mer än hälften av männen i hela befolkningen efter 75 år har någon form av cancerprostata;
 • näring och livsstil - dessa två faktorer är alltid avgörande för utvecklingen av någon sjukdom, och för cancer är det rökning och olämplig diet som kan prova spridning om det finns en genetisk predisposition.

Hittills är många experiment på väg och övervakning av cancerpatienter för att hitta de främsta orsakerna till cancer. Det är nödvändigt för att behandla och förebygga tumörprocesser. Medan det inte finns någon enhetlig teori som skulle bekräfta utvecklingen av prostatacancer hos män.

symtomatologi

Symtom på prostatakörtelns tumörprocess manifesteras i de sista stegen. Först kan en man inte ens misstänka att det förekommer maligna vävnadsförändringar i hans kropp, och han kan fortsätta att engagera sig i dagliga aktiviteter lugnt. Men vid ett tillfälle känns mannen skarp smärta, oförmåga att utföra samlag, blödning från urinröret och en ökning av sexuellt organ. Dessa är de första signalerna om cancer. Sen symptomatologi ger inte möjlighet att börja en fullvärdig behandling, vilket allvarligt påverkar prognosen för behandlingen.

De vanligaste symptomen är med prostatatumör.

 1. Känslor av obehag i perineum.
 2. Sårhet med urinering, närvaro i urinen av förorening av blod eller annan vätska.
 3. Orimlig blödning från könsorganet, utslag, missfärgning och storlek.
 4. Brott mot sexuell aktivitet, impotens eller annan erektil dysfunktion.
 5. Prostatastorleken ökar signifikant i storlek.
 6. Allvarlig smärta, särskilt vid urinering och erektion.
 7. Progressiv viktminskning, ätstörningar, generell sjukdom.

Stages of

Stage av prostatacancer

Liksom varje cancerframkallande process av adenokarcinom fortskrider genom stadierna, från första till fjärde etappen.

 1. En starkt differentierad tumör har en volym av högst 4% av det totala organet.
 2. Tumören upptar mer än 4% av kroppen, som springer djupt in i organs vävnad.
 3. Det bestäms av biokemisk blodanalys, fingerprov visar ännu inte tecken på cancer.
 4. Den sista etappen, har en ogynnsam prognos, börjar metastas, vilket leder till patientens död.

Det finns flera klassificeringar av sjukdomen, beroende på strukturen, lokalisering, morfologi, och huvud klassificering - en klassificering av Gleason.

Gleason klassificering:

 • 4 poäng - en starkt differentierad tumör, det är fortfarande en godartad tillväxt av vävnader, men på överkanten av övergången till malign cancer;
 • 4-7 poäng är en måttligt differentierad cancer;
 • mer än 7 poäng - en allvarlig cancerprocess, detta är ett lågkvalitativt adenokarcinom i prostatakörteln.

Klassificering, beroende på struktur:

 • Acinar adenokarcinom av prostata;
 • en starkt differentierad tumör;
 • adenokarcinom med liten acin
 • glandulär-cystisk cancer;
 • slembildande cancer;
 • papillär cancer
 • lågkvalitativ cancer;
 • fast tumör.

Behandling och prognos

Behandling av prostatacancer

Behandling av adenokarcinom i prostata uppträder ofta kirurgiskt. För att öka effektiviteten av föreskrivna läkemedel och fysioterapiprocedurer. Det viktigaste är cancerkemoterapi och strålbehandling. Akinarcarcinom i prostatakörteln är känslig vid ett tidigt utvecklingsstadium i strålbehandling, därför utförs proceduren före operationen.

Acinar adenokarcinom är vanligast. Behandlingsprognosen beror på den valda tekniken och tiden för diagnos av den underliggande sjukdomen.

För syftet med behandlingen används följande metoder:

 • Radikal borttagning av prostatakörteln - Indikationer för kirurgi är frånvaron av metastaser i kroppen, liten proliferation, liksom akinar adenokarcinom i första och andra utvecklingsstadierna.
 • Kryoterapi - acinar adenokarcinom kan levereras med kylbehandling, men det finns många kontraindikationer och stora cancer storleken av dessa inkluderar;
 • Det mest effektiva alternativet är en kombination av medicinsk behandling med kirurgisk behandling.

utsikterna

Cancerprognosen hos män är i de flesta fall ogynnsam, vilket är associerat med en mager symptomatologi av sjukdomen i ett tidigt skede och oförmågan att upptäcka det i tid. Naturligtvis gäller inte alla fall, det finns många undantag.

Exempelvis är rutinundersökningen den viktigaste metoden för snabb diagnos, eftersom den kan betraktas som en förebyggande åtgärd av prostatacancer hos män efter 40 år.

Adenokarcinom i prostata

definition

Adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste formen av prostatacancer, som ligger på periferin och ser ut som en gulaktig tät knut. Ändå kan detta kumulativa begrepp beteckna prostatatumörer med olika morfologiska egenskaper som skiljer sig avsevärt från prognosen.

Adenokarcinomgruppen omfattar:

 • hur långsamt växande tumörer med bra prognos med snabb behandling,
 • och aggressiv och snabbt sprida former.

Typer av adenokarcinom

En av de avgörande faktorer som påverkar valet av metoden för behandling av prostata adenokarcinom är dess differentiering eller graden av mognad som används för klassificering av adenokarcinom i prostatakörteln. Differentieringen av maligna celler förstås som graden av skillnad i deras struktur från friska celler när de undersöks under ett mikroskop.

Samtidigt, låg-, sekundär- och mycket differentierad adenokarcinomceller. Adenokarcinom i prostata, beroende på fallet:

 • melkoatsinarnaya;
 • högt differentierade;
 • lågkvalitativt adenokarcinom;
 • skivformig cell.

Oftast nästan 95% av fallen, hos patienter med adenokarcinom i prostata, redogöra för små-akinar. För denna typ kännetecknas av bildandet av flera tumörställen. För att behandla denna typ av cancer används kirurgisk avlägsnande av tumören (beroende på spridningsskedet kan det både vara en organskyddande operation och radikal), strålbehandling och hormonell blockad av testosteron.

Den bästa prognosen för fullständig botemedel är annorlunda starkt differentierat adenokarcinom (det näst vanligaste fallet av sjukdomen). De mycket differentierade adenokarcinomcellerna i prostatan skiljer sig inte i struktur från normala celler. Sådana adenokarcinom utvecklas långsamt och ger praktiskt taget inte metastaser.

Den mest sällsynta, men den mest aggressiva, formen av adenokarcinom i prostata är skivformig cell. Det kännetecknas av snabb metastasering i benet. Praktiskt taget kan inte behandlas med strålning, hormonell och kemoterapi. Kräver radikal prostatektomi, liksom avlägsnande av en del av urinväggen.

Lågkvalitativt adenokarcinom

Graden av differentiering av adenokarcinomceller beräknas från Gleasons fempunktskala (G1-G5). Så, om lågdifferentierade celler dominerar, så är det enligt Gleason-skalan tilldelat de högsta värdena (cirka 7 och högre).

Lågdifferentierade (ND) adenokarcinom har onormala skillnader från friska celler. De präglas av snabb tillväxt och en tendens att metastasera.

Snabba växande ND-adenokarcinom är mindre behandlingsbara än starkt differentierade. I jämförelse med plade adenokarcinom kan det sägas att lågkvalitativa celler har en måttlig svårighetsgrad.

Fullständig återhämtning av sådant adenokarcinom är fortfarande möjligt - i början. Om sjukdomen diagnostiseras i steg 2 och 3, kommer allvarlig behandling med radikal prostataavlägsnande och en annan uppsättning åtgärder som syftar till förlängning av remission vara nödvändiga. I 4 steg av lågkvalitativt adenokarcinom i prostata utförs palliativ terapi.

Diagnos av prostata adenokarcinom

Att etablera en diagnos av "adenokarcinom av prostatan" är nödvändigt att genomföra en biopsi av prostatakörteln - avlägsna vävnadsprover, vilka därefter undersöktes under ett mikroskop. En sådan studie gör det möjligt att korrekt fastställa diagnosen och bestämma typen av tumör.

Om du kommer att behandlas i vår klinik, är priset för preliminär diagnos av adenokarcinom i prostata redan inkluderad i kostnaden för behandlingen. Om du redan har gjort en biopsi i ditt land kan du ta med ett "glas" med dig så att vi kan kontrollera kontrollen (vi utförde undersökningen).

Dessutom innehåller preoperativ diagnos en komplett lista över alla nödvändiga undersökningar, inklusive ultraljud, EKG, hjärtundersökning, PSA-analys. Att inte ha "på händerna" av en exakt diagnos kommer ingen läkare att börja behandla.

Stages av adenokarcinom i prostata

Före behandling adenokarcinom nödvändigt att diagnostisera inte bara dess utseende (småcellig, låggradig, etc.), men också utbredningssteget. Utvecklingen går igenom alla samma steg, vilket motsvarar stadier av prostatacancer hos andra arter.

Det finns dock skillnader i förutsägelserna för fullständig botning eller tiden för eftergift. Behandlingens gång är nyckeln till framgång. Så, till exempel, passerar adrenokomisk prostata adenokarcinom i alla steg av tillväxt snabbt. En ganska hög tillväxthastighet kännetecknas också av lågkvalitativa adenokarcinom. Tiden för framgångsrik behandling med dessa typer av sjukdom går till "dagar".

Detektering av skvätt eller lågkvalitativt adenokarcinom i prostatakörteln i det tidigaste skedet kan anses vara ett verkligt mirakel. Att börja behandlingen ska vara omedelbart! Den ovärderliga betydelsen av förebyggande diagnos av prostatacancer bör komma ihåg för varje man.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Operativ behandling

Om adenokarcinom prostata undersökning visade de tidiga stadierna, har patienten en god chans att en fullständig bot på kirurgiskt avlägsnande av tumören tillsammans med prostatakörteln och sädesblåsorna.

För att ta bort adenokarcinom i prostatakörteln i Tyskland används vanligtvis åtgärder för minimalt invasiva tekniker, inklusive operationer med DaVinci-roboten.

Konservativ behandling

Strålbehandling för behandling av adenokarcinom används både i stället för kirurgi om det inte är möjligt att utföra det och som ett tillägg till andra metoder vid senare stadier av den onkologiska processen. Strålbehandling för behandling av lågkvalitativt adenokarcinom har också flera alternativ: strålkällan är utanför (konventionell strålbehandling) eller inuti (brachyterapi).

När brachyterapi av prostatakörteln med adenokarcinom används, används radioaktiva kapslar som bestrålar omgivande celler och minskar tumörens storlek. I Tyskland utvecklas andra alternativa terapier för adenokarcinom som finns i prostatakörteln:

 • kryoterapi (kall behandling),
 • HIFU (fokuserad ultraljudsbehandling med hög intensitet).

I aggressiva typer och i avancerade skeden kan läkare tillgripa kemoterapi, hormonbehandling.

I vilket fall som helst finns ett adenokarcinom, i Tyskland väljes en behandling, den mest optimala i denna situation.

Riskfaktorer för prostataadenokarcinom

Anledningen till utvecklingen av denna onkologi hos män är inte klar till slutet. Beroende på prostatacancer och vissa faktorer som orsakar risken för prostataadenokarcinom har man funnit det. Sådana faktorer inkluderar:

 • ålderdom är huvudfaktorn. Mer än hälften av pensionsålderns män (mer än 75 år) enligt statistiken har prostatacancer i varierande grad.
 • ärftlighet. Om en mans släktingar var sjuk med adenokarcinom i prostata, så sannolikheten att du har en genetisk predisposition mot denna sjukdom.
 • obalanserad näring. Ett stort antal feta livsmedel av animaliskt ursprung i människans kost utsätter honom för risken för adenokarcinom.
 • svart affinitet;
 • lång testosteronbehandling, en förändring i den hormonella bakgrunden;
 • infektionssjukdomar urogenitalt system;
 • arbeta i farliga industrier - kontakt med kemikalier, såsom kadmium
 • beroende av rökning.

Inte alla faktorer kan uteslutas från sitt liv för att minska risken för adenokarcinommorbiditet till ett minimum. Men vi ändrar kosten, ger upp skadlig mat, slutar röka, och till och med byter skadligt arbete. Det ligger inom vår makt. Som en profylax en gång om året är det nödvändigt att göra en diagnostisk analys av PSA.

För frågor om behandling av adenokarcinom i prostata i Tyskland, kontakta
Prostate Center, Dortmund

Beurhausstraße 40
44137 Dortmund

Telefon i Tyskland:
+49 (152) 267-32-570

i Ryssland:
+7 926 649 68 77

E-postadress:
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste ha Javascript aktiverat för att visa den.

Diagnos och behandling av prostatacancer i Tyskland

Behandlingsschemat med oss

 • 1. Registrering av ansökan på webbplatsen eller via telefon
 • 2. Förberedelse av det medicinska förslaget inom 12 timmar
 • 3. Beslutsfattande och utnämning av behandlingsdatum.
 • 4. Mottagande av visum och ankomst till Tyskland, Dortmund
 • 5. Drift och rehabilitering
 • 6. Extrahera och återvänd hem

Rak-Prostaty.ru - Informationssida om behandling av prostatacancer i Tyskland
© 2018, Alla rättigheter förbehållna. Impressum
Sekretesspolicy

För att webbplatsen ska fungera normalt använder vi cookies, samlar information om IP-adressen och besökarnas plats. Om du inte håller med det här, bör du sluta använda webbplatsen

Allt om adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln är en typ av cancer, diagnostiserad i 95% av fallen med prostatacancer. Namnet består av två begrepp av "adenom" - inflammation i glandulär komponent och "karcinom" är en malign tumör. Kombinerar tumörer som påverkar prostatakörtelns körtelvävnader.

Atypiska celler är begränsade till en orgelkapsel eller metastasera till lymfkörtlar och ben. Tidigare upptäcktes det hos patienter äldre än 60 år, idag - mycket yngre.

Orsaker och symtom

Modern medicin till slutet är inte säker på orsakerna till utseende av maligna celler. Under många års forskning noterades inflytandet av vissa faktorer på utveckling av onkologi:

 • ärftlighet (hälften av patienterna rapporterar att de har en sjukdom i släktingar)
 • felaktigheter i kost och fetma;
 • rökning och alkoholism
 • fysiologisk åldrande av prostata, ett adenom i anamnesen;
 • lever i ekologiskt ogynnsamma områden;
 • kontakt med cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen.

Bevisat att utseendet på adenokarcinom i prostatakörteln är nära relaterat till obalansen hos könshormoner, som är närvarande av naturliga skäl i ålderdom. Eventuella brott i det endokrina systemet kan dock provocera förändringar i hormonell bakgrund och störa deras interaktion, även hos unga män.

Tumörets utseende passerar asymptomatiskt, de första tecknen på cancer uppträder med tillväxten av neoplasmen och utvidgningen av körteln i storlek.

Hon börjar lägga press på urinröret, patienten känner sig oregelbunden i det genitourära systemet. Det finns täta urinträngningar, känslan är inte helt tömma blåsan, minskad libido och erektionsproblem - symptom som liknar andra sjukdomar (prostatit, adenom, sexuellt överförbara infektioner).

Med utvecklingen av den patologiska processen detekteras blod i urinen och ejaculeras, smärta i perineum, rektum, med avföring. Intoxicering av kroppen uttrycks av förändringar i det allmänna blodprovet: en minskning av mängden hemoglobin, en ökning i ESR, ett skifte i leukocytformeln.

Stage av utveckling av sjukdomen

Adenokarcinom i prostata utvecklas gradvis. Avgränsa följande steg av skador på prostatakörteln:

 1. Tumören visas bara, har en liten storlek. Symtomatologi uttrycks inte, det är möjligt att bara bestämma sjukdomen med hjälp av en biopsi. Diagnostiseras mycket sällan på grund av otillräckliga skäl till undersökning.
 2. Neoplasmen påverkar delen av prostata, ibland membranet, men går inte utöver det. Vid en palpation är hypertrofi upptäckt, det finns första tecken.
 3. Aktiv tillväxt av maligna celler leder till nederlag för hela orgelet, det är möjligt att sprida den onkologiska processen till närmaste lymfkörtlar. Den kliniska bilden växer, patienten känner sig sämre.
 4. Steg av aktiv metastasering. Spridningen av cancerceller i hela kroppen. Hälsotillståndet förvärras: det finns smärtor och ont i benen, viktminskning, allmän förgiftning.

Varaktigheten av varje steg beror på typen av utvecklande prostataadenocarcinom, immunsystemets tillstånd och patientens individuella egenskaper.

klassificering

Baserat på de histologiska egenskaperna hos maligna tumörceller skiljer sig flera typer av sjukdom.

Det vanligaste - prostatakörtelns acinar adenokarcinom - vad det är, förklarar sitt namn. Med denna form av cancer lokaliseras atypiska celler i prostata eller aciniens lobula. Beroende på storleken av den påverkade epitel bestämdes melkoatsinarnaya prostatisk adenokarcinom och krupnoatsinarnaya som bildas efter de grad samgående flera foci.

Klart celladenokarcinom karakteriseras av en lättare färgning av maligna celler med avseende på normala celler. Plättformiga cellformen är deras platta. Arter bestäms efter mikroskopisk undersökning av tumörvävnadsprover erhållna genom biopsi.

Art av Gleason

Förutom morfologiska förändringar i celler är grunden för klassificering av prostata adenokarcinom graden av differentiering (förhållandet mellan antalet normala celler och atypiska celler). Denna examen utvecklades av den amerikanska patologen Gleason och används över 40 år.

Skalan mäts av poäng, utvärderingen av tumör aggressivitet beror på deras antal. Ju högre cellerna är differentierade, ju mindre Gleason-poängen desto bättre är cancerbehandlingen.

Att studera vävnaderna tar minst två prover från olika neoplasmer (vanligtvis störst i storlek). Ändringar utvärderas i varje fempunktsskala. Gleason-indexet är summan av två histologiska preparat. Följande sorter är möjliga:

 • Mycket differentierat adenokarcinom. Gleason index från 2 till 6 enheter, inspelade 2 (1 + 1), 3 (1 + 2), 4 (2 + 2), 5 (3 + 2), 6 (3 + 3). I små tumörer är normala celler mer onormala. Cancer utvecklas långsamt, prognosen är gynnsam.
 • Den genomsnittliga differentieringen är 7 (3 + 4), aggressivitetsindikatorerna är genomsnittliga, mer än hälften av de cellulära strukturerna ändras. Tumören är behandlingsbar.
 • Lågdifferentierat adenokarcinom karakteriseras av ett index från 8 till 10-8 (4 + 4), 9 (4 + 5), 10 (5 + 5). Klyftvävnaden ersätts helt av en atypisk en. Det kan finnas avlägsna metastaser.

Behandlingens prognos och taktik beror på det stadium där cancer upptäcktes, tumörens storlek och dess spridning utöver kapseln i prostatakörteln.

Diagnos och behandling

När de första symptomen uppträder är differentialdiagnostik från andra prostata sjukdomar (adenom, ålder hyperplasi) obligatorisk.

En specifik markör för detektering av prostatacancer är nivån av PSA (prostataspecifikt antigen) i blodet. När det är upptaget kan läkaren misstänka utvecklingen av cancer och förorda diagnostiska förfaranden för att bekräfta eller neka diagnosen:

 1. Ultraljud av prostata, när misstänkta områden detekteras, deras biopsi och histologisk undersökning av det erhållna materialet.
 2. MR för att mer exakt upprätta tumörstruktur, om de bekräftar deras närvaro;
 3. Scintigrafi - Röntgenundersökning av ben i motsats till att utesluta metastaser.

Efter att ha fastställt en noggrann diagnos, bestämning av stadium och prognostisk Gleason-index för adenokarcinom i prostata, startas behandlingen omedelbart.

Modern medicin har en hel arsenal av metoder för att bekämpa cancer. Behandling av adenokarcinom i prostatakörteln innefattar medicinsk, kirurgisk och metoder för strålningsexponering.

drift

Fullständigt avlägsnande av prostatakörteln - prostatektomi - utförs genom en laparoskopisk eller öppen kavitetsmetod, beroende på indikationerna.

Många onkologer tror att det radikala sättet är den bästa lösningen för patienten: efter honom finns det en mycket låg procentandel av återfall.

Men möjliga komplikationer (fullständig förlust av styrka, inkontinens), stoppa unga män.

Strålbehandling

Om det inte går att utföra kirurgisk behandling eller vägrar patienten att använda strålbehandling. Utvecklingen av teknik har gjort det möjligt att införa en metod för att rikta radioisotoper-brachyterapi. För att behandla cancer injiceras kapslan med radioaktiva ämnen direkt i prostata vävnaden, där de förstör de atypiska cellerna. Förfarandet anges för låga aggressiva tumörer (Gleason index upp till 6) i steg 1 - 2. I de flesta fall tillåter brachyterapi dig att bota adenokarcinom och utesluta förekomst av återfall.

Fjärrbestrålning utförs med kontraindikationer till andra metoder eller i ett komplex av terapeutiska åtgärder i de sena stadierna av sjukdomen.

Konservativ terapi

Innehåller kemoterapi och hormonbehandling. De används i steg 3 - 4 i cancer, när andra metoder inte har hjälpt eller för komplexa effekter på avlägsna metastaser.

Hormonbehandling behandlas vid bekräftelse av tumörtillväxtberoende på testosteron. Medlen används för att blockera syntesen av könshormoner. Som ett resultat suspenderas tumörutvecklingen, men fullständig återhämtning sker inte.

Den asymptomatiska kursen av cancer i de första stegen leder till frekvent upptäckt av sjukdomen i försummade former.

Därför är förebyggande undersökningar av urologen hos män efter 45 år så viktiga, när risken för prostataadenocarcinom ökar dramatiskt.

Symptom, behandling, orsaker och förebyggande av prostata adenokarcinom

Adenokarcinom är en malign tumör i glandular epitel. Denna sjukdom kan påverka många organ: mag, lever, matstrupe, spottkörtlar, tarmar, äggstockar och livmoder hos kvinnor, liksom prostata hos män. Adenokarcinom i prostatakörteln är en av de vanligaste cancrarna.

Definition och sorter

Adenokarcinom i prostatakörteln är en malign bildning som utvecklas från epitel av de alveolära cellulära elementen i orgeln. Årligen i världen sätts en sådan diagnos över 400 tusen män.

Beroende på scenen är egenskaperna hos de celler som drabbats av sjukdomen, och deras placering, adenokarcinom i prostatan av sådana sorter:

 • högt differentierade;
 • måttligt differentierad
 • låggradig;
 • melkoatsinarnaya;
 • krupnoatsinarnaya;
 • papillär;
 • fast trabekulär;
 • glandulocystica;
 • ljuscell.

Det mycket differentierade adenokarcinom i prostatakörteln är lättast behandlas. Den manifesterar sig i nya formationer av liten storlek, vars celler skiljer sig från normala förstorade kärnor. Oftast detekteras en sådan tumör under behandlingen av icke-malign prostataförstoring.

Måttligt differentierat adenokarcinom är också ganska behandlingsbart. För denna typ av sjukdom kännetecknas ett stort antal cancerceller, olika i form och struktur. Med måttligt differentierat adenokarcinom skiljer sig sjukdomsberoende celler från normala celler mindre än i följande arter.

Lågkvalitativt adenokarcinom är den farligaste. Cancerceller i detta fall skiljer sig mycket från normala. De kan varieras i form och storlek. Celler splittras mycket snabbt, och den tumör som de bildar har inga tydliga gränser.

Fine-acinar adenokarcinom skiljer sig från storskalig storlek. Som regel finns sådana tumörer, det finns flera av dem. Det kännetecknas också av ett ökat innehåll av mucin i cellens cytoplasma.

orsaker till

Adenokarcinom i prostatakörteln kan provoceras av sådana faktorer:

 • ärftlig predisposition;
 • närvaro i patientens kropp i XMRV-viruset;
 • hormonella störningar.

Dessutom ökar risken att utveckla sjukdomen av följande skäl:

 • rökning;
 • alkoholism;
 • kronisk kadmiumförgiftning;
 • fetma;
 • binjurarna av binjurarna;
 • nedsatt leverfunktion
 • bor på en plats med en ogynnsam ekologisk situation.

Symptom på sjukdomen

Genom många tecken ser denna sjukdom ut som en godartad utvidgning av prostata, så det är väldigt viktigt att konsultera en läkare i tid för att diagnostisera och göra en noggrann diagnos.

Symtom är vanligtvis mer uttalad om patienten har ett måttligt eller lågt kvalitativt adenokarcinom.

Sjukdomen åtföljs av sådana tecken:

 • behovet av att gå på toaletten ofta;
 • intermittent och svag jet;
 • känner att blåsan inte tömmer upp till slutet
 • förekomst av blod i urinen;
 • smärta i perineum.

Följande symtom kan också uppstå:

 • impotens;
 • urininkontinens
 • skarp viktminskning
 • brist på aptit;
 • ökad trötthet
 • anemi.

Diagnostiska metoder

Innan du börjar behandla adenokarcinom i prostata måste du göra en noggrann diagnos.

Följande diagnostiska metoder används för detta:

 • urinanalys;
 • palpation av prostata;
 • urografi;
 • ett allmänt blodprov
 • ett blodprov som syftar till att identifiera en prostataspecifik antigen
 • transrectal ultraljudsundersökning av körteln;
 • uroflowmetry;
 • biopsi.

Dessutom kan de använda sådana metoder:

 • ultraljudsundersökning av bukhålan;
 • radioisotopstudie;
 • lymfografi;
 • avbildning.

behandling

Det beror på sjukdomsversionen, dess stadium och också på patientens ålder och allmänna hälsa.

Måttligt och lågkvalitativt adenokarcinom behandlas ofta med kirurgisk ingrepp. Det ger fullständig avlägsnande av prostata tillsammans med seminalblåsor.

Strålningsterapi används också ofta. I denna bestrålning ligger inte bara körteln själv, men också lymfkörtlarna som ligger bredvid den.

Används och sådana typer av behandling som ultraljudsförstöring av tumörer och cryoablation av tumören.

Dessutom, om ett hög-, måttligt eller lågkvalitativt adenokarcinom har detekterats hos patienten, utförs hormonbehandling. Detta görs med hjälp av droger som gör att hypofyshormonet blockeras, vilket styr produktionen av androgener. Dessa är följande droger:

 • Dekapeptil;
 • trelstar;
 • FIRMAGON;
 • Zoladex;
 • leuporelin och andra.

Vid användning av de verktyg av denna typ kan orsaka en rad biverkningar såsom ökade blodglukosnivåer, kliande hud, ledvärk, erektil dysfunktion, svettning, tryck hopp, humörsvängningar, huvudvärk, håravfall.

Också föreskrivna är läkemedel som blockerar effekten på cellerna i körtel dihydrotestosteron. Det kan vara följande droger:

 • tsebatrol;
 • flutsinom;
 • bikaprost;
 • balutar;
 • flutakan;
 • cyproteron och andra.

Under mottagningen av sådana droger kan biverkningar också uppstå, såsom en ökning av bröstkörtornas storlek, ett stopp av spermaproduktionen, en försämring av humör.

Läkemedelsbehandling av prostatacancer kan också innefatta användning av aromatashämmare (exemestan, aminoglutetimid, Anastrozol) och blockerare av det enzym som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (Finasteride, Dutasteride).

I särskilt svåra fall, då de ovanstående behandlingsmetoderna är ineffektiva, föreskrivs patienten kemoterapi. Dessutom kan en läkare besluta att ta bort testiklarna för en fullständig blockad av produktionen av manliga hormoner.

Prognos och möjliga komplikationer

Utfallet av sjukdomen beror direkt på scenen. Därför är det mycket viktigt att diagnostisera adenokarcinom i tid. Om du har problem med prostata, bör du aldrig försöka behandla dig själv, bör du omedelbart kontakta en specialist.

I de tidiga stadierna av sjukdomen är utsikterna gynnsamma. Sannolikheten att efter behandling helt återställs är mycket hög.

Prostatacancer i senare skeden är farligare, eftersom det kan leda till döden.

Av komplikationer är metastaser möjliga. De spred sig både genom blodomloppet och genom lymfkärlen. Metastaser kan påverka följande organ:

förebyggande

Om en person har en ärftlig predisposition, måste man följa följande regler för att inte ha ett högt, måttligt eller lågkvalitativt adenokarcinom:

 • rök inte;
 • helt överge användningen av några alkoholhaltiga drycker;
 • Använd endast rent vatten för matlagning och drickning.
 • begränsa mängden att äta hög proteinhalt
 • undvik stressiga situationer
 • Använd fler produkter som minskar risken för cancer (tomater, kål, vitlök, druvor, broccoli);
 • att inte tillåta brist på vitaminer A, C och E i kroppen;
 • ät inte stekt mat;
 • det finns fler livsmedel med högt jodinnehåll
 • undvika överdriven viktökning
 • snabb behandling av sjukdomar i det genitourära systemet;
 • åtminstone en gång om året genomgå en förebyggande läkarundersökning.

Risken för prostatacancer minskar också när Finasteride eller liknande läkemedel används.

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln - som en typ av cancer finns oftast hos den manliga befolkningen och står för nästan 90% av all prostatacancer.

Det finns adenokarcinom i prostatakörteln från celler av körtelepitel. Under vissa förhållanden börjar cellerna förlora sin differentiering. Från och med detta börjar deras aktiva proliferation. Den vanligaste formen av karcinom är acinar (95%).

Acinar adenokarcinom i prostata, vad är det? Acinar arter - betyder typiska, därför diagnostisera det, som prostatacancer. Prostatacancer diagnostiseras in situ (i det allra första steget) med ICD-kod -10-D07.5, prostata neoplasm-C61.

Prostata carcinom utvecklas från epitel i prostata-kanalerna. Det manifesterar sig i symtom beroende på scenen i prostatacancer.

Carcinom, som den andra onkologin i prostatakörteln i de första utvecklingsstadierna, visar inte rastlösa symptom, det kan ses endast när PSA-nivån i blodet stiger.

Prostatacancer hos andra arter är mindre vanligt och börjar utvecklas inte från prostatakörtlar, i motsats till adenokarcinom. Det kan vara lymfom, karcinom av urotelium, skavad neuroendokrin onkogenes.

Typer av adenokarcinom i prostata

Det är viktigt att veta! Karcinom har en glandulär cystisk form, fast tuberkulär, aznar, papillär, storcell eller mucinös.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln är storskalig och liten akinsyra. Båda formerna är en form av prostatacancer.

1. Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln - refererar till den vanligaste typen av adenokarcinom. Det står för 92-95% av alla cancerformer i prostata. I övergångszonen i prostatakörteln - förekommer i 20%. Flera punktfoci med ökad mängd mucin börjar växa. Det härrör från epitel av små lobuler - prostata acini. I periferzonen spireras flera små onkogener samtidigt och tenderar att sammanfoga till en fast tumör som producerar mucin. Det utvecklas ofta utan obturation (överlappning) av kanalen som tar bort urinen.

2. Krupnoatsinarnaya adenokarcinom består av stora glandulära onkologiska formationer. Som ett resultat av mikroskopisk undersökning noteras cylindriska celler med cytoplasma, som beklär körtlarna. Cytoplasman kan intensivt fläcka celler. Elongerade kärnor är belägna i basaldelen. De är utrustade med hyperkrom karaktär, måttligt uttalad polymorfism, stor storlek och intensiv färgning. En prostata adenokarcinomprognos i stor skala lovar att vara en besvikelse på grund av den atypiska strukturen och tumörets höga malignitet.

3. Måttligt differentierad adenokarcinom i prostata är det andra steget bland de onkologiska tumörerna i prostata. Det detekteras med en ökning av PSA och fingerdiagnos i käftens baksida och tilldela 5-7 poäng för Gleason. Efter behandling ger en positiv prognos.

4. Mycket differentierad adenokarcinom i prostata är enbart enbart för den småskaliga sjukdomen hos män. Det är indelat i papillär och mucinös, krypande och endometriotisk, slem, glandulär-cystisk och fast trabekulär adenokarcinom. Celler av dessa typer av adenokarcinom varierar (differentierar) dåligt, växer långsamt, på Gleason-skalan har ett antal 1-5. Med tidig behandling påbörjad, lovar sjukdomen en gynnsam prognos.

5. Om onkogenescellerna inte låter sig differentiera och är polymorfa, så är detta låggradig adenokarcinom i prostata, överlevnad efter behandling är låg på grund av:

 • skiktad struktur av tumören;
 • snabb spiring i närliggande organ
 • aktiv metastasering av prostatacancer.

På Gleason-skalan får hon 8-10 poäng. Det kräver aktiv komplex terapi, liksom behandling av prostatacancer.

6. Tydlig cell adenokarcinom kan särskiljas genom svag färgning av cellerna med ett färgämne under histologisk analys.

7. Har temnokletochnoy Adenokarcinom i prostatakörteln, tvärtom, är färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet genom celler.

Bland de sällsynta typerna av adenokarcinom i prostata kan kallas: krokig, endometrioid, glandulär-cystisk och slem.

Orsaker och symtom

Sedan 35 års ålder borde män särskilt titta på deras kost, hälsotillstånd, livsstil. Förutom ärftlig predisposition kan orsaken till adenokarcinom vara:

 • stört balans av mikroelement
 • inflammatoriska sjukdomar i kursens kroniska skede;
 • specifikt virus;
 • kränkning av kroppens hormonella bakgrund.

Symptomatiskt adenokarcinom kan gömma sig bakom manifestationer av prostata adenom, så ignorera inte de minsta symptomen och kontakta en läkare om du har:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • brännande känslor och urinrester i blåsan;
 • obstruerad och intermittent urinering;
 • en svag stråle av urin, vilket kräver spänningar i bukmusklerna;
 • svårigheter med retention av urin
 • problem erektion och smärtsam utlösning;
 • spermier i urinen eller blod i spermierna;
 • smärta i perineum och anus
 • trycket på skrotet;
 • smärta i lumbosakralområdet och nedre extremiteterna.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Behandling av adenokarcinom i prostata, liksom behandling av prostatacancer, ingår i dess komplexa:

 • avlägsnande av cancer genom prostatektomi (klassisk, laparoskopisk eller med hjälp av Da Vinci-roboten);
 • endoskopisk prostatektomi, vilket minskar tiden för operation och återhämtning efter operationen;
 • exponering för ultraljud med hög intensitet, fokuserad HIFU;
 • brachyterapi (bestrålning från insidan med hänsyn till nivån på PSA och körtelvolymen);
 • strålbehandling - med riktad bestrålning av tumören;
 • Cryotherapy - för att förstöra tumören genom att frysa;
 • kemoterapi och hormonbehandling
 • näring med prostatacancer;
 • folkbehandling av prostatacancer.

När en diagnos av adenokarcinom i prostata körs, är behandling med hormonbehandling ansluten vid senare skeden av cancerutveckling mot bakgrund av bestrålning och behandling med folkmetoder. Kemi används ofta för odifferentierade tumörer.

Adenokarcinom i prostatakörteln är en onkologisk sjukdom som är vanlig hos män

Sjukdom, mycket vanlig bland manliga hälften. Liksom alla andra cancerformer kan adenokarcinom endast ha en chans till framgångsrik behandling endast vid tidig upptäckt.

Även för män, särskilt äldre, är det nödvändigt att komma ihåg att efterlevnaden av friska normer av beteende, korrekt val av diet hjälper till att stödja människors hälsa.

Koncept och statistik

Onkologisk prostata bildning är en grupp olika typer av cancer. Lejonens andel, nämligen 90% av alla fall av tumörer av den maligna egenskapen hos prostata faller på en art som kallas adenokarcinom.

Sjukdomen efter lungcancer och onkologi hos huden är den tredje vanligaste bland representanterna för det manliga könet. Beroende på hur snabbt en tumör detekteras minskar sjukdomen i genomsnitt patienternas livslängd med tio år.

Metoden för biopsi gör en provtagning av materialet för undersökning för tumörmalignitet.

Denna analys avgör också vilken typ av cancer patienten har. För histologisk undersökning används, förutom biopsiprover, tumörer som avlägsnas genom kirurgi.

Graden av differentiering av cellerna ger information om hur aggressiv den utbildning de går in i är.

Normala celler modifieras, muteras och således regenereras till onkologiska strukturer.

Ju mer en cell passerar depersonalisering, förlorar erkännande, desto mer aggressiv den onkologiska tumören. Denna siffra i numeriska termer bestäms av Gleason-skalan.

Enligt denna princip klassificeras adenokarcinom:

 • Mycket differentierad tumör - celler har förändrats i liten utsträckning En sådan patologi har en gynnsam prognos om problemet diagnostiseras i tid och behandlingen påbörjas. Utbildningen utvecklas i låg takt. Gleason-poängen definierar denna typ av tumörer genom differentiering för 1 ÷ 5 poäng. Patologiska formationer med hög differentiering av celler är indelade i typer:
  • Mörkcell adenokarcinom - under den histologiska undersökningen tillsätts ett speciellt färgämne för testning. Celler av denna typ absorberar ämnet väl och blir mörkt i färg.
  • Tydlig cell adenokarcinomoch av prostata är desamma, men tumörcellerna uppfattar färgämnet i liten utsträckning, så de skiljer sig från de normala cellerna i en ljusare nyans.
 • Adenokarcinom måttligt differentierad - är på andra plats i frekvens av förekomst Denna typ av patologi kan också ha en bra prognos med aktuella åtgärder för att ge vård. Gleasons skala bestämmer graden av celldifferentiering inom 5 ÷ 7 bollar. En svagt differentierad tumör uppträder vanligen i den bakre delen av körteln. Förekomsten av patologi ökar nivån av PSA i blodet. Med fingerdiagnos kan denna typ av tumör detekteras.
 • Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste bland alla typer av adenokarcinom. Patologi kan förekomma åt gången på flera ställen. Då bildar dessa öar en stor tumör. Utbildning kan inte orsaka problem med urinering. Patologiska celler kan producera mucin. När en patient utvecklar en tumör av denna typ vid det sista utvecklingssteget, kan det uppstå smärtsamma känslor i ryggraden och ändtarmen.
 • Celler med låg grad av differentiering karakteriserar patologi som den mest aggressiva tumören. Gleason-skalan, en sådan celldifferentiering, uttrycker poäng i intervallet 8 ÷ 10. Detta innebär att cellerna helt förlorade tecknen på de vävnader från vilka de härrörde. Utbildning har följande egenskaper:
  • sprider sig snabbt till närliggande vävnader,
  • tumörens kropp har en skiktad struktur,
  • kan snabbt ge metastaser.

Orsaker till utveckling

Faktorer som direkt påverkar det faktum att adenokarcinom börjar bilda i prostatakörteln är okänt.

Men det finns regelbundenheter, fenomen som uppträder oftast när denna patologi detekteras.

Dessa är:

  • Hormonala omarrangemang som uppträder i hankroppen med ålder.
  • Om ett XMRV-virus detekteras.
  • Arbeta med kadmium.
  • Genetisk predisposition, det kan slutsatsen om släktingar hade liknande sjukdomar.
  • Överträdelse av balansen som är nödvändig för näring av celler av ämnen.

symptom

På ett tidigt stadium kan sjukdomen inte manifestera sig. Många av symtomen är inte karakteristiska endast för adenokarcinom. Du bör vara uppmärksam på klockorna, för att inte missa sjukdomsuppkomsten.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste varianten av prostatacancer, som förekommer i 90% av diagnoserna av denna sjukdom. Kod för ICD-10 - D07.5 - betyder prostatacancer in situ (det allra första steget) och C61 - en prostata-neoplasma.

Adenokarcinom i prostatakörteln har sin källa till körtelepitelceller, som förlorar sin differentiering och börjar aktivt proliferera.

Orsakerna som leder till adenokarcinom innefattar:

 • ålderdom
 • hormonella störningar;
 • ärftlig predisposition;
 • närvaron av ett specifikt virus
 • kroniska inflammatoriska sjukdomar;
 • kränkning av balansen i mikroelementen.

Typer av adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostata är histologisk och morfologiskt representerad av flera varianter med olika egenskaper och förloppet av tumörprocessen. Enligt den histologiska strukturen i kombination med Gleason-skalan bestäms prognosen för sjukdomsförloppet.

 1. Den vanligaste varianten av adenokarcinom i prostatakörteln är ett litet acin. Det har som sin källa epitel av aciniets (små lobuler) av prostatakörteln, förekommer oftast samtidigt på flera ställen i periferzonen och smälter sedan samman i en fast tumör.
  Cellerna i denna tumör kännetecknas av mucinproduktion. Det kan ske utan obstruktion av urinröret, i 4 steg smärta i ändtarmen och ryggraden är karakteristiska.
 2. Den andra typen av adenokarcinom i prostatakörteln är måttligt differentierad. Ofta finns den i käftens baksida, bestäms av fingerforskning, har 5-7 poäng på Gleason-skalan. En sådan tumör medför en ökning av PSA, har en bra prognos för behandling.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln - vad är det?

Det här är en diagnos av prostatacancer, en av dess histologiska sorter.

Adenokarcinom i prostatakörteln, där cellerna i neoplasmen inte kan differentieras, är polymorfa, kallad låggradig.

 • Tumören har en skiktad struktur.
 • Gleason-poängen motsvarar 8-10 poäng.
 • Snabbspirar till närliggande organ.
 • Karakteristisk för aktiv metastasering.

Mycket differentierat adenokarcinom i prostata kännetecknas av en liten förändring i cellens differentiering, 1-5 på Gleason-skalan, växer långsamt, är prognosen vid en tidsmässig behandling gynnsam.

 • Bright cell prostatic adenocarcinoma kännetecknat av det faktum att dess celler med en viss metod för histologisk färgning uppfattar dåligt färgen och färgen svagare än normala vävnader.
 • Mörkcell adenokarcinom i prostata, Tvärtom är den färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet av cellerna.

Det finns också följande former: glandular-cystisk, fast trabekulär, akinar, papillär, storcell och mucinös.

Adenokarcinom i prostata med metastaser i benet observeras oftare vid det sista skedet av prostatacancer, och odifferentierade celler är vanligare för en sådan kurs.

Det bör noteras att mindre differentierade tumörer växer mer aggressivt och ofta ger metastaser.

Symtom och behandling av prostatakarcinom

Carcinom i prostata är en tumör som utvecklats från prostatacitterns epitelvävnad.

Carcinom i prostatakörteln - vad är det? Detta är en av sorterna av prostatacancer.

I sjukdomen av prostatakarcinom beror symtomen på sjukdomen och omfattningen av sjukdomen. Vid de första stadierna av karcinom, liksom en annan typ av onkologi, kan inte oroas och diagnostiseras endast genom närvaron av en hög nivå av PSA i blodet eller i undersökningen.

 • Därefter tillsätts symptom, beroende på graden av tumöreffekt på kapseln och närliggande organ.
 • Det kan finnas smärta, urinering, blod i urinen, problem med avföring och blod i avföring med spiring i ändtarmen.
 • Med tillägg av metastas är det en ökning av regionala lymfkörtlar, benvärk och symtom på cancerförgiftning.

Carcinom kan vara små-akinar, akinar, och infiltrat av prostata carcinom kan också observeras.

Med sjukdomen i prostatakarcinom skiljer sig behandlingen inte i grunden från detta i andra former av cancer. För den kirurgiska tumören är kirurgisk avlägsnande av tumören det bästa alternativet, på efterföljande hormonterapi, kemoterapi och palliativa åtgärder.

Behandling av adenokarcinom i prostata och prognos

Behandling av adenokarcinom i prostata bör inledas omedelbart efter diagnos, om tumören är tillgänglig för avlägsnande.

Operationen för att avlägsna adenokarcinom i prostata kallas radikal prostatektomi, som ofta utförs i en expanderad volym med avlägsnande av regionala lymfkörtlar. För närvarande utförs det på ett öppet sätt, med hjälp av laparoskopi eller med hjälp av en robotassisterad operation.

 • Vid senare skeden används hormonbehandling, cytostatika, strålning och andra metoder används. Det noterades att odifferentierade tumörer svarar bättre på kemoterapi.
 • Efter operationen kräver prostatektomi patienter långvarig rehabilitering period, återställa funktionen hos bäckenorganen, i synnerhet urinretention, liksom åtgärder för att återställa manlig potens, om det är relevant.

Med prostataadenocarcinomsjukdom beror prognosen starkt på många faktorer. Patientens livslängd påverkas av graden av differentiering av tumörceller, spridningen av tumören bortom kapseln i körteln, närvaron av metastaser. Prognosen beror också på behandlingens taktik och på det allmänna tillståndet hos patientens kropp.

I vissa fall, när patienten har symptom på prostatacancer 4 grader, med andra ord:

 • på ett ooperativt stadium
 • i ålderdom
 • i närvaro av allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, hjärnan;
 • med en förväntad livslängd på mindre än fem år.

Patienten rekommenderas dynamisk observation och palliativa åtgärder.

De viktigaste skillnaderna mellan adenom och adenokarcinom i prostata

För patienten är det nödvändigt att förklara skillnaderna i adenom från adenokarcinom i prostata och vikten av terapeutiska åtgärder. Adenom är en godartad förändring i prostatakörtelcellerna, har en långsam kurs och huvudsymptomet är svårighet att urinera.

Adenokarcinom växer också snabbare, och ett brott mot urinering indikerar ett ganska försummat fall av sjukdomen med urinrörets kompression.

Olika skillnader i adenom från adenokarcinom i prostata orsakar taktik för behandling. När det gäller cancer, bör kirurgisk behandling göras så långt som möjligt omedelbart och behandling med läkemedel för prostata adenom hålls under överinseende av en läkare, och kirurgiska ingrepp används som en sista utväg, när det inte finns något annat sätt att återställa öppenheten av urinröret.

Med ett adenom är organ-bevarande kirurgier möjliga. I adenokarcinom ska prostaten avlägsnas fullständigt, med intilliggande lymfkörtlar, eftersom man lämnar åtminstone en odifferentierad cell kan leda till att sjukdomen återkommer.

Om adenomen enkelt förvärrar människans livskvalitet och inte hotar livet, leder adenokarcinom i det fjärde skedet ofta till döden.