Huvud
Förebyggande

Acinar adenokarcinom i prostata

Tumör i prostatakörteln, uppträder en tumör som ett resultat av obehandlad eller försummat kronisk prostatit kallas acinar adenokarcinom i prostata. En sådan patologi är malign och har inte alltid en bra prognos. Tidig upptäckt av prostatacancer är av största betydelse för hälsa och liv män, så i alla störningar i den sexuella sfären, och inflammatoriska processer, är det nödvändigt att ta itu med urolog.

Orsaker till cancer

Malign prostata hos prostata i form av adenokarcinom är en typ av cancer hos mankörteln. Tumören har en skiktad struktur, kan metastasera och spiras i närliggande vävnader. Det finns en neoplasma i prostataens epitelvävnad.

Adenokarcinom förekommer hos män över 50 år och kan uppstå med:

 • genetisk predisposition;
 • hormonell obalans
 • fetma, obalanserad diet (övervägande av produkter av animaliskt ursprung);
 • kronisk inflammation
 • en pågående infektionsprocess
 • stört balans av mikroelement
 • bäraren av ett specifikt virus (XMRV);
 • hyperplasi i körteln;
 • kronisk kadmiumförgiftning.

Den predisposerande faktorn för utseende av prostatacancer är ålderdom, immunförsvar, en tendens till dåliga vanor (särskilt rökning), samtidiga sjukdomar, miljö orsaker.

Sjukdomen minskar patientens livslängd med 10 år.

Typer av adenokarcinom

Varianter av utveckling av en malign tumör i prostata skiljer sig under processen och bestäms av en särskild Gleason-skala genom histologiska studier.

Acinar adenokarcinom i prostatan är:

 1. liten - samtidigt påverkas flera små lobar av körteln, vilket sammanfaller bildar en stor tumör (vid stadium 4 finns smärtsyndrom i rektum och ryggrad);
 2. måttligt differentierad - det är väl avslöjat i digital rektal undersökning (här är PSA hög, prognosen är gynnsam);
 3. stor - närvaron av stora glandulära formationer.

Förutom de tre viktigaste arterna finns det andra sorter av neoplasmer, liksom 4 utvecklingsstadier av maligna tumörer.

Det första steget är mycket svårt att bestämma - det ger inte signifikanta kliniska manifestationer. I steg 2 och 3, känner sig tecken på sjukdomen sig (här börjar den ökade tumörtillväxten) och bestäms av patientens undersökning. Det sista steget är det tyngsta, passerar med metastaser, påverkar kroppens genitourinary och gastrointestinal system. I extremt allvarligt steg i det 4: e etappen kan patologi ge metastasering till alla organ och resultera i ett dödligt utfall.

Adenokarcinom kan snabbt växa, i de sista stegen präglas alltid av en kränkning av urinering (på grund av kompressionen av urinröret).

Symptom och diagnos av adenokarcinom

Först, i de första stadierna, fortsätter patologin omärkligt. Du kan diagnostisera det tack vare analysen av PSA (det finns en ökning av indexen) och i undersökningen (ultraljud). Därefter utveckla tecken på sjukdomen, såsom:

 • förändringen i prostatakörtelns storlek i riktning mot ökningen;
 • urinvägar (frekventa uppmaningar, dåligt utflöde, behov av ökad spänning, känsla av ofullständig tömning) och smärta i denna process;
 • konstant inflammation i urinvägarna;
 • skrot obehag och inguinal smärta;
 • förekomst av blod i urinen och ejakulering
 • ändra storleken på körteln i riktning mot ökningen;
 • obstruerad pall, förstoppning, avföring med blod;
 • ökade regionala lymfkörtlar
 • med utveckling av metastaser - smärtssyndrom i det drabbade organet (t.ex. ben).

Bestäm 1-etappen av adenokarcinom är omöjligt, 2 och 3 steg bestäms väl. För detta gör du rutinprov och tester för onco-markörer.

I sista skedet kan det finnas allvarlig smärta i anus, tyngd i underlivet när man går. Dålig hälsa, svaghet, viktminskning, minskad aptit.

Patienten ordineras buken ultraljud och transrektal studie, blodgivning för PSA (prostataspecifikt antigen innehåll), radioisotop-analys uroflowmetry, MRI (magnetisk resonanstomografi), en biopsi av prostatavävnad. En anamnese och en digital rektalanalys är obligatoriska.

Tumörbehandling

Terapi av det avslöjade acinär adenokarcinom i prostatan utförs enligt samma princip som i andra onkologiska patologier. Resectable tumören avlägsnas, och sedan beteckna en kemisk härdning, strålar, hormoner, cytostatika, kväve, högintensivt ultraljud ablation av prostata, innebär symptomatiska och lindrande åtgärder.

Kirurgiska onkologer utför operationen (radikal prostatektomi på körteln). I adenokarcinom avlägsnas körteln och angränsande lymfkörtlar fullständigt. Patienten efter operationen föreskrivs rehabiliteringsåtgärder som kan ta lång tid. Rehabilitering innefattar restaurering av bäckens organens funktioner och manlig styrka.

Det är omöjligt att utföra en operation på prostata vid 4: e etappen av patologi:

 • under avancerade år
 • definition av ett oanvändbart stadium
 • associerade hjärt- och kärlsjukdomar;
 • om det finns hjärnans sjukdomar;
 • förväntad livslängd på upp till 5 år.

Stödande terapi och medicinsk övervakning rekommenderas för en man.

En man måste övervaka sin hälsa. Det rekommenderas att genomgå regelbundna undersökningar hos urologen, särskilt med tidigare inflammatoriska sjukdomar i genitourinary sfären, för att leda en hälsosam livsstil, stärka immuniteten och gå mycket.

Det är mycket viktigt för en man att hjälpa och stödja nära människor i kampen mot sjukdomen, såväl som sin egen attityd. Tidig upptäckt av patologi och adekvat behandling kan besegra adenokarcinom.

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln - som en typ av cancer finns oftast hos den manliga befolkningen och står för nästan 90% av all prostatacancer.

Det finns adenokarcinom i prostatakörteln från celler av körtelepitel. Under vissa förhållanden börjar cellerna förlora sin differentiering. Från och med detta börjar deras aktiva proliferation. Den vanligaste formen av karcinom är acinar (95%).

Acinar adenokarcinom i prostata, vad är det? Acinar arter - betyder typiska, därför diagnostisera det, som prostatacancer. Prostatacancer diagnostiseras in situ (i det allra första steget) med ICD-kod -10-D07.5, prostata neoplasm-C61.

Prostata carcinom utvecklas från epitel i prostata-kanalerna. Det manifesterar sig i symtom beroende på scenen i prostatacancer.

Carcinom, som den andra onkologin i prostatakörteln i de första utvecklingsstadierna, visar inte rastlösa symptom, det kan ses endast när PSA-nivån i blodet stiger.

Prostatacancer hos andra arter är mindre vanligt och börjar utvecklas inte från prostatakörtlar, i motsats till adenokarcinom. Det kan vara lymfom, karcinom av urotelium, skavad neuroendokrin onkogenes.

Typer av adenokarcinom i prostata

Det är viktigt att veta! Karcinom har en glandulär cystisk form, fast tuberkulär, aznar, papillär, storcell eller mucinös.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln är storskalig och liten akinsyra. Båda formerna är en form av prostatacancer.

1. Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln - refererar till den vanligaste typen av adenokarcinom. Det står för 92-95% av alla cancerformer i prostata. I övergångszonen i prostatakörteln - förekommer i 20%. Flera punktfoci med ökad mängd mucin börjar växa. Det härrör från epitel av små lobuler - prostata acini. I periferzonen spireras flera små onkogener samtidigt och tenderar att sammanfoga till en fast tumör som producerar mucin. Det utvecklas ofta utan obturation (överlappning) av kanalen som tar bort urinen.

2. Krupnoatsinarnaya adenokarcinom består av stora glandulära onkologiska formationer. Som ett resultat av mikroskopisk undersökning noteras cylindriska celler med cytoplasma, som beklär körtlarna. Cytoplasman kan intensivt fläcka celler. Elongerade kärnor är belägna i basaldelen. De är utrustade med hyperkrom karaktär, måttligt uttalad polymorfism, stor storlek och intensiv färgning. En prostata adenokarcinomprognos i stor skala lovar att vara en besvikelse på grund av den atypiska strukturen och tumörets höga malignitet.

3. Måttligt differentierad adenokarcinom i prostata är det andra steget bland de onkologiska tumörerna i prostata. Det detekteras med en ökning av PSA och fingerdiagnos i käftens baksida och tilldela 5-7 poäng för Gleason. Efter behandling ger en positiv prognos.

4. Mycket differentierad adenokarcinom i prostata är enbart enbart för den småskaliga sjukdomen hos män. Det är indelat i papillär och mucinös, krypande och endometriotisk, slem, glandulär-cystisk och fast trabekulär adenokarcinom. Celler av dessa typer av adenokarcinom varierar (differentierar) dåligt, växer långsamt, på Gleason-skalan har ett antal 1-5. Med tidig behandling påbörjad, lovar sjukdomen en gynnsam prognos.

5. Om onkogenescellerna inte låter sig differentiera och är polymorfa, så är detta låggradig adenokarcinom i prostata, överlevnad efter behandling är låg på grund av:

 • skiktad struktur av tumören;
 • snabb spiring i närliggande organ
 • aktiv metastasering av prostatacancer.

På Gleason-skalan får hon 8-10 poäng. Det kräver aktiv komplex terapi, liksom behandling av prostatacancer.

6. Tydlig cell adenokarcinom kan särskiljas genom svag färgning av cellerna med ett färgämne under histologisk analys.

7. Har temnokletochnoy Adenokarcinom i prostatakörteln, tvärtom, är färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet genom celler.

Bland de sällsynta typerna av adenokarcinom i prostata kan kallas: krokig, endometrioid, glandulär-cystisk och slem.

Orsaker och symtom

Sedan 35 års ålder borde män särskilt titta på deras kost, hälsotillstånd, livsstil. Förutom ärftlig predisposition kan orsaken till adenokarcinom vara:

 • stört balans av mikroelement
 • inflammatoriska sjukdomar i kursens kroniska skede;
 • specifikt virus;
 • kränkning av kroppens hormonella bakgrund.

Symptomatiskt adenokarcinom kan gömma sig bakom manifestationer av prostata adenom, så ignorera inte de minsta symptomen och kontakta en läkare om du har:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • brännande känslor och urinrester i blåsan;
 • obstruerad och intermittent urinering;
 • en svag stråle av urin, vilket kräver spänningar i bukmusklerna;
 • svårigheter med retention av urin
 • problem erektion och smärtsam utlösning;
 • spermier i urinen eller blod i spermierna;
 • smärta i perineum och anus
 • trycket på skrotet;
 • smärta i lumbosakralområdet och nedre extremiteterna.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Behandling av adenokarcinom i prostata, liksom behandling av prostatacancer, ingår i dess komplexa:

 • avlägsnande av cancer genom prostatektomi (klassisk, laparoskopisk eller med hjälp av Da Vinci-roboten);
 • endoskopisk prostatektomi, vilket minskar tiden för operation och återhämtning efter operationen;
 • exponering för ultraljud med hög intensitet, fokuserad HIFU;
 • brachyterapi (bestrålning från insidan med hänsyn till nivån på PSA och körtelvolymen);
 • strålbehandling - med riktad bestrålning av tumören;
 • Cryotherapy - för att förstöra tumören genom att frysa;
 • kemoterapi och hormonbehandling
 • näring med prostatacancer;
 • folkbehandling av prostatacancer.

När en diagnos av adenokarcinom i prostata körs, är behandling med hormonbehandling ansluten vid senare skeden av cancerutveckling mot bakgrund av bestrålning och behandling med folkmetoder. Kemi används ofta för odifferentierade tumörer.

Adenokarcinom i prostata: tecken och möjlig behandling

Acinar adenokarcinom i prostata är en av de vanligaste formerna av prostatacancer, som oftast utvecklas hos äldre män. Lågkvalitativt adenokarcinom i prostata, små-akinar och andra former av sjukdomen har sina egna egenskaper, men alla kan sluta fatala.

Med prostata adenokarcinom är tidig diagnos extremt viktig. I primärfasen är sjukdomen möjlig att eliminera, och män som har genomgått nödvändig behandling av terapeutiska effekter lever under mycket lång tid. I försummade fall av prostatacancer kan behandling inte ge resultat, och det finns åtminstone en chans till ett positivt resultat.

Så, hur länge en man kan leva med en sådan diagnos beror till stor del på hans beslutsamhet att bekämpa sjukdomen utan att förlora en dag.

skäl

Det finns ingen överenskommelse om var acinas adenokarcinom i prostatakörteln kommer ifrån.

Man tror att orsaken kan vara:

 • andropause;
 • låg sexuell aktivitet
 • felaktig kost;
 • ackumulering av skadliga metaboliska produkter,

På grund av detta skiljer sig divisionen av prostataceller från normala, och processen för omvandling av glandulära cellulära element till celler av malign manifestation börjar.

Obalanserad näring som leder till fetma orsakar ackumuleringen i den manliga kroppen av östrogen, som kan förkorta tiden för reproduktion av cancercellstrukturer och att stimulera sjukdomen.

Endokrina störningar, leversjukdomar och sköldkörtel kan också orsaka adenokarcinom.

I många fall, med prostatacancer, är prognosen, tyvärr inte mycket tröstande.

symptom

De första symptomen på prostata adenokarcinom, utvecklas snabbt, ofta förklädd som symptom på godartad prostata adenom, så risken ökat på grund av felbedömning av patientens tillstånd.

De vanligaste är de två faserna av sjukdomen:

 • initial - frekvent uppmaning vid urinering (smärta och andra obekväma känslor kan observeras);
 • De slutliga lymfkörtlarna i inguinsonen ökar, det finns manifestationer av hematuri och hemospermi. Uttryckt smärta i olika delar av kroppen, till exempel i midjan, bäcken, i de fall där metastaser bildas.
 • analys av kvalitet och kvantitativa parametrar av blod och urin - på innehållet i röda blodkroppar, som sänks
 • PSA;
 • punktera;
 • MR, ultraljud.

Internationell klassificering

För att dela upp den aktuella sjukdomen används Gleason-klassificeringen, vilket gör det möjligt att bedöma arten av aggressiviteten hos sjukdoms manifestationen.

Klassificering av Gleason

 • G1 - observerade observationen av låg aggressivitet, 1-4 poäng;
 • G2 - dynamik till cellernas tillväxt. 6 poäng för Gleason. Ärendet löses genom behandling. Det högsta värdet är 7 poäng;
 • G3 - vävnadsinfiltrering. Tydligt synlig är en grupp körtlar som skiljer sig i diameter och storlek. 8 (4 + 4) poäng för Gleason och över. Utsikterna är negativa;
 • G4-bildad bildning helt från cellelementen i en atypisk art. 9-10 poäng enligt Gleason skalaen;
 • G5 - Slimbildande cancer. 10 poäng.

Ju högre antal, ju mer aggressiva tumörbildningen är och ju lägre chanserna för en positiv prognos är.

 • Mycket differentierat adenokarcinom är G1-klassen. En liten progressionshastighet kännetecknas av förekomsten av en gynnsam prognos på bekostnad av återhämtning från patologi. Moderna terapeutiska förfaranden kan vara framgångsrika i 95% av samtalen;
 • Måttligt differentierat adenokarcinom i prostata - tillhör klassen G2-G3. Prognosen är positiv beroende på hur aktuell och korrekt behandlingen var. Kan detekteras vid rektal undersökning;
 • Den fina variationen av sjukdomen som behandlas, påverkar prostatakörteln uppskattas till 7 poäng, lokaliserad i många områden. Den lilla storleken av bildningen kombineras till en tumörbildning. Utseende manifesterar sig inte förrän når de nått 3-4 grader. Smärtsamma förnimmelser under urineringstiden är inte korrigerade. Med palpationsdiagnos kan tumörtumör inte palperas. Utsikterna är ogynnsamma;
 • Den lågkvalitativa typen av patologi är G4-G5. Det kännetecknas av den största aggressionen, som fortskrider i en ökad takt. Processerna är irreversibla, utvecklar metastaser. Prognosen präglas av ett ogynnsamt resultat, högst fyra år.

Stages of

 • I - manifestationen av det första utvecklingsstadiet anges. Grafiskt representerad av markör T1. Detektion görs ofta slumpmässigt. Kännetecknas inte av manifestationen av symtom. Detekteras av biopsi;
 • II - prostatacancer i 2: a graden - vävnadstransformation observeras endast på en del av prostata, det är lätt att diagnostisera;
 • IIIA - aktiv tumörväxt, de seminala vesiklarna med kapselpåsen börjar påverkas;
 • IIIB - prostatacancer i 3: e graden. Framsteg på närliggande närliggande organ
 • IV - beteckning av fjärde etappen. Metastatiska formationer förekommer på ytan av sfinkter, rektum, bäckvägg och andra områden.

Metoder för behandling

Kirurgi är inte den bästa lösningen för utvecklingen av cancer patologi, eftersom sannolikheten för återkommande naturen har en hög andel.

I modern behandling utförs terapeutiska förfaranden relaterade till användning av hormonella mediciner och kemikalieexponering. Behandlingsplanen utses av den behandlande läkaren, genom att bedöma sjukdoms svårighetsgrad.

Operativ ingripande

Operationen utförs i en situation med tumörbildning, om den når en medelstorlek, försvårar urinprocessen, stör detta, men metastaser är ännu inte detekterade.

Transaktionstyperna är:

 • prostatektomi, som kännetecknas av total eliminering av det drabbade organet.
 • orkidektomi. Hennes testiklar avlägsnas. Kastration av den kirurgiska formen utförs som en ytterligare åtgärd för att förhindra förekomsten av återfall av sjukdomen, om den provokerande faktorn är en ökad produktion av testosteronmolekyler.

Till följderna av eliminering av prostata adenokarcinom kan sådana manifestationer utföras kirurgiskt:

 • inkontinens;
 • infektion;
 • andra postoperativa komplikationer;
 • infertilitet.

När en operativ åtgärd utförs, kan lymfkörtlar som ett tillägg avlägsnas om en papillär version av sjukdomen har inträffat.

Strålbehandling

Modern strålterapi produceras som en självständig metod för terapeutisk påverkan, som används när 1-2 etapper av onkologisk utbildning dominerar.

Källan för strålning är introduktionen i det drabbade organet (prostata) med hjälp av kapslar av mikroskopisk storlek och lämnas där under en viss tid.

Hormonala effekter

Hormonal terapi utförs för att öka tiden för totalbildning av det onkologiska elementet. Injektioner med hormonella läkemedel är uteslutna med andra läkemedel. Det är inte en självständig terapeutisk metod.

kemoterapi

Kemoterapi utförs enbart som en hjälpmetod. Denna händelse är avsedd att bekämpa metastatiska formationer och som förebyggande åtgärd efter operationen.

ablation

Vid ablationen levereras en ultraljudskälla till den plats där tumören är belägen.

kryoterapi

För denna operativa åtgärd är följande typiskt: prostatakörteln, som påverkades, är fryst. Därefter tillföres helium till ytan av vävnaderna med argon i ett flytande tillstånd. Från denna exponering elimineras den aktuella sjukdomen.

tips

När det gäller näring är överdriven kolesterol, alltför fet och salt mat oacceptabel. Det är nödvändigt att äta, med mycket vitaminer och mineraler. Undvik att ta någon mängd skadliga produkter. Maten bör balanseras.

Stora och täta viktliftar är strikt kontraindicerade. Det välkomnas regelbundet och tillräckligt för att behålla muskelton, ta upp olika sporter, gå i frisk luft.

Skadligt att spendera tid i sittande läge.

Huvudprojektet av förebyggande:

 • Det är extremt farligt att ha ett aktivt alltför sexuellt liv.
 • det är nödvändigt att utesluta alla dåliga vanor
 • frånvaro av stressiga situationer.

För att förstå hur man minimerar risken för att utveckla en patologi eller följa livsstilen efter behandlingen, kan du besöka ett forum där patienter delar sina erfarenheter och eventuell medicinsk rådgivning.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste varianten av prostatacancer, som förekommer i 90% av diagnoserna av denna sjukdom. Kod för ICD-10 - D07.5 - betyder prostatacancer in situ (det allra första steget) och C61 - en prostata-neoplasma.

Adenokarcinom i prostatakörteln har sin källa till körtelepitelceller, som förlorar sin differentiering och börjar aktivt proliferera.

Orsakerna som leder till adenokarcinom innefattar:

 • ålderdom
 • hormonella störningar;
 • ärftlig predisposition;
 • närvaron av ett specifikt virus
 • kroniska inflammatoriska sjukdomar;
 • kränkning av balansen i mikroelementen.

Typer av adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostata är histologisk och morfologiskt representerad av flera varianter med olika egenskaper och förloppet av tumörprocessen. Enligt den histologiska strukturen i kombination med Gleason-skalan bestäms prognosen för sjukdomsförloppet.

 1. Den vanligaste varianten av adenokarcinom i prostatakörteln är ett litet acin. Det har som sin källa epitel av aciniets (små lobuler) av prostatakörteln, förekommer oftast samtidigt på flera ställen i periferzonen och smälter sedan samman i en fast tumör.
  Cellerna i denna tumör kännetecknas av mucinproduktion. Det kan ske utan obstruktion av urinröret, i 4 steg smärta i ändtarmen och ryggraden är karakteristiska.
 2. Den andra typen av adenokarcinom i prostatakörteln är måttligt differentierad. Ofta finns den i käftens baksida, bestäms av fingerforskning, har 5-7 poäng på Gleason-skalan. En sådan tumör medför en ökning av PSA, har en bra prognos för behandling.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln - vad är det?

Det här är en diagnos av prostatacancer, en av dess histologiska sorter.

Adenokarcinom i prostatakörteln, där cellerna i neoplasmen inte kan differentieras, är polymorfa, kallad låggradig.

 • Tumören har en skiktad struktur.
 • Gleason-poängen motsvarar 8-10 poäng.
 • Snabbspirar till närliggande organ.
 • Karakteristisk för aktiv metastasering.

Mycket differentierat adenokarcinom i prostata kännetecknas av en liten förändring i cellens differentiering, 1-5 på Gleason-skalan, växer långsamt, är prognosen vid en tidsmässig behandling gynnsam.

 • Bright cell prostatic adenocarcinoma kännetecknat av det faktum att dess celler med en viss metod för histologisk färgning uppfattar dåligt färgen och färgen svagare än normala vävnader.
 • Mörkcell adenokarcinom i prostata, Tvärtom är den färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet av cellerna.

Det finns också följande former: glandular-cystisk, fast trabekulär, akinar, papillär, storcell och mucinös.

Adenokarcinom i prostata med metastaser i benet observeras oftare vid det sista skedet av prostatacancer, och odifferentierade celler är vanligare för en sådan kurs.

Det bör noteras att mindre differentierade tumörer växer mer aggressivt och ofta ger metastaser.

Symtom och behandling av prostatakarcinom

Carcinom i prostata är en tumör som utvecklats från prostatacitterns epitelvävnad.

Carcinom i prostatakörteln - vad är det? Detta är en av sorterna av prostatacancer.

I sjukdomen av prostatakarcinom beror symtomen på sjukdomen och omfattningen av sjukdomen. Vid de första stadierna av karcinom, liksom en annan typ av onkologi, kan inte oroas och diagnostiseras endast genom närvaron av en hög nivå av PSA i blodet eller i undersökningen.

 • Därefter tillsätts symptom, beroende på graden av tumöreffekt på kapseln och närliggande organ.
 • Det kan finnas smärta, urinering, blod i urinen, problem med avföring och blod i avföring med spiring i ändtarmen.
 • Med tillägg av metastas är det en ökning av regionala lymfkörtlar, benvärk och symtom på cancerförgiftning.

Carcinom kan vara små-akinar, akinar, och infiltrat av prostata carcinom kan också observeras.

Med sjukdomen i prostatakarcinom skiljer sig behandlingen inte i grunden från detta i andra former av cancer. För den kirurgiska tumören är kirurgisk avlägsnande av tumören det bästa alternativet, på efterföljande hormonterapi, kemoterapi och palliativa åtgärder.

Behandling av adenokarcinom i prostata och prognos

Behandling av adenokarcinom i prostata bör inledas omedelbart efter diagnos, om tumören är tillgänglig för avlägsnande.

Operationen för att avlägsna adenokarcinom i prostata kallas radikal prostatektomi, som ofta utförs i en expanderad volym med avlägsnande av regionala lymfkörtlar. För närvarande utförs det på ett öppet sätt, med hjälp av laparoskopi eller med hjälp av en robotassisterad operation.

 • Vid senare skeden används hormonbehandling, cytostatika, strålning och andra metoder används. Det noterades att odifferentierade tumörer svarar bättre på kemoterapi.
 • Efter operationen kräver prostatektomi patienter långvarig rehabilitering period, återställa funktionen hos bäckenorganen, i synnerhet urinretention, liksom åtgärder för att återställa manlig potens, om det är relevant.

Med prostataadenocarcinomsjukdom beror prognosen starkt på många faktorer. Patientens livslängd påverkas av graden av differentiering av tumörceller, spridningen av tumören bortom kapseln i körteln, närvaron av metastaser. Prognosen beror också på behandlingens taktik och på det allmänna tillståndet hos patientens kropp.

I vissa fall, när patienten har symptom på prostatacancer 4 grader, med andra ord:

 • på ett ooperativt stadium
 • i ålderdom
 • i närvaro av allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, hjärnan;
 • med en förväntad livslängd på mindre än fem år.

Patienten rekommenderas dynamisk observation och palliativa åtgärder.

De viktigaste skillnaderna mellan adenom och adenokarcinom i prostata

För patienten är det nödvändigt att förklara skillnaderna i adenom från adenokarcinom i prostata och vikten av terapeutiska åtgärder. Adenom är en godartad förändring i prostatakörtelcellerna, har en långsam kurs och huvudsymptomet är svårighet att urinera.

Adenokarcinom växer också snabbare, och ett brott mot urinering indikerar ett ganska försummat fall av sjukdomen med urinrörets kompression.

Olika skillnader i adenom från adenokarcinom i prostata orsakar taktik för behandling. När det gäller cancer, bör kirurgisk behandling göras så långt som möjligt omedelbart och behandling med läkemedel för prostata adenom hålls under överinseende av en läkare, och kirurgiska ingrepp används som en sista utväg, när det inte finns något annat sätt att återställa öppenheten av urinröret.

Med ett adenom är organ-bevarande kirurgier möjliga. I adenokarcinom ska prostaten avlägsnas fullständigt, med intilliggande lymfkörtlar, eftersom man lämnar åtminstone en odifferentierad cell kan leda till att sjukdomen återkommer.

Om adenomen enkelt förvärrar människans livskvalitet och inte hotar livet, leder adenokarcinom i det fjärde skedet ofta till döden.

Typer av prostataadenokarcinom och prognos för överlevnad efter behandling

Syndrom av prostata adenokarcinom är extremt sällsynt hos män vars ålder inte har nått 50-årsdagen. Men efter att ha gått över ett halvt sekel, faller patienten in i riskzonen. Patologi är farlig med implicita symptom i början och därför är det viktigt att genomgå rutinundersökningar och rådfråga läkaren vid de första tecknen på obehag.

Vad är adenokarcinom i prostata?

Adenokarcinom är en onkologisk sjukdom med stor sannolikhet för dödsfall. I termer av mortalitet bland patienter rankas patologi sekund efter lungcancer. Ett karakteristiskt kännetecken är patologisk proliferation av celler i glandular epitel, och neoplasmen är inte alltid begränsad till organets kapsel, som spirer i strukturerna av organ som ligger i närheten.

Viktigt! Atypiska celler genom lymfflödet påverkar retroperitoneala iliac lymfkörtlar. Metastaser i benstrukturen tränger in i det hematogena sättet. Sålunda sprider sjukdomen sig genom hela kroppen och äventyrar patientens liv.

Typer och orsaker till utveckling

Malaktig bildning av prostataadenocarcinom minskar i genomsnitt livslängden med 5-10 år. Specialister särskiljer följande typer av sjukdomar:

 • melkoatsinarnaya;
 • högt differentierade;
 • lågkvalitativ cancer (acinar adenokarcinom i prostata);
 • papillär;
 • Fast-trabekulära;
 • endometrioid;
 • glandulärt cystiskt karcinom;
 • slem.

Orsaken till adenokarcinom är ett brott mot hormonbalans i en mans kropp. När andropause hormoner upphör att interagera på ett rutinmässigt sätt, orsakar obalans ackumuleringen av dihydrotestosteron (DHT) och provar aktiveringen av celldelning av körtelvävnaderna. DHT är en metabolit av testosteron, vilket ökar hormonets nivå leder till en minskning av aktiveringshastigheten och katabolismen. I detta fall ackumuleras det kvinnliga hormonet östrogen, som är närvarande i människans kropp, och har en cancerframkallande effekt på östrogena alfa-receptorer i prostatavävnaden. Åldersfaktorn faller därför alla män i riskzonen efter 60-65 år - de står för 2/3 av fallen.

Orsakerna till uppkomsten av en malign tumör vid en yngre ålder:

 1. Adrenal insufficiens, vilket minskar syntesen av enzymer;
 2. fetma - fettvävnad innehåller aromatas, syntetiserar östrogen;
 3. redundans eller insufficiens av sköldkörtelhormoner;
 4. nedsatt leverfunktion
 5. rökning, alkohol;
 6. överdriven användning av livsmedelstillsatser, produkter som påverkar hormoner;
 7. ärftliga genetiska faktorer
 8. dålig ekologi.

Läkare noterar en ökning av sjukdomen hos män efter 40-45 år på grund av stress. Konstant nervspänning orsakar hormonell obalans - den första orsaken till maligna tumörer.

Stages av adenokarcinom i prostata

Det finns ett internationellt klassificerings- och betygssystem av Glisson. Scheme Whitmore:

 • T1 - initial. Frånvaro av karakteristiska tecken, implicit diagnos, mindre förändringar i analyser. Det bestäms av biopsi.
 • T2 - lesion av en del av körteln och kapseln. Diagnostiserad väl, palpation kommer att visa förändringar i organet.
 • T3 - aktiv tillväxt av tumören. Scenen kännetecknas av nederlag av blåsor, en hög risk för metastasering.
 • T4 - sjukdomen påverkar könsorganen, urin, matsmältningssystemet, sfinkter, rektum och andra organ.
 • N1 - graden av gränsen mot nederlaget på väggarna och lymfkörtlarna i det lilla bäckenet.
 • N2 - alla organ, benvävnad genomgår förändringar, processen är irreversibel, dödlig.

Adenokarcinom i prostatakörteln enligt Gleason:

 1. G1 - bildning består endast av homogena körtlar med odelbara kärnor;
 2. G2 - tumörceller är isolerade, men med fusionsdynamik;
 3. G3 - infiltration av stroma, omgivande vävnader är märkbar;
 4. G4 - körtlarna och vävnaderna är nästan helt drabbade av atypiska tumörceller;
 5. G5-en tumör är en lamellär bildning, celler kan inte differentieras - det är anaplastisk cancer.

Det finns ett poängalternativ för att bedöma sjukdomsstadierna:

 • T1 (G1) 1-4 poäng - med snabb diagnos behandlas väl.
 • T2 (G2) 5-7 poäng - måttligt differentierad cancer, ger behandling i 80% bra resultat.
 • T3-T4 (G3) - 8-10 poäng är en lågkvalitativ acinar adenokarcinom metastasering till närliggande organ, ogynnsamma prognoser.

Viktigt! Den vanligaste formen är acinar adenokarcinom i prostatakörteln. Vad är det En patologi som kännetecknas av stora dimensioner, en mångfald metastaser, men de kliniska manifestationerna kommer så sent att diagnostiska åtgärder i de tidiga stadierna inte fungerar. Implikta tecken liknar prostatit, så patienter tar ofta behandling för inflammation i prostata, vilket inte tyder på utvecklingen av en cancerous tumör.

symptom

Latensen i sjukdomsförloppet och manifestationen av symtom i ett sen stadium, när prostatan sväller till den punkt som den börjar trycka på urinröret, gör adenokarcinom en av de farligaste sjukdomarna. Primär tecken:

 • klagomål om frekvent eller sällsynt trängsel att urinera
 • försvagning av strålens huvud
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • smärtsamhet i processen
 • inkontinens - ofrivillig urinering eller urininkontinens på grund av införandet av en tumör i blåsans hals.

Om du inte behandlar sjukdomen, när formationerna växer uppstår följande symptom:

 1. hematuri - blod i urinen;
 2. hemospermi - blod i sperma
 3. erektil dysfunktion eller total frånvaro av funktion
 4. smärta av varierande intensitet i anus, ljumsken, underlivet, ryggraden, sårets karaktär drar, tråkigt.

Svullnad i nedre extremiteterna, brist på aptit, en kraftig minskning av kroppsvikt, svaghet, trötthet, ont i halsen - tecken på att tumören har metastaserat. Laboratorieundersökningen kommer bland annat att avslöja ett lågt antal röda blodkroppar.

Orsaken till alla tecken är den inflammatoriska processen i prostatakörteln, spridningen av vävnad. En omfattande undersökning av specialisten kommer att krävas för att kunna diagnostisera och ordinera en terapiplan.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Trots flera patologier är det möjligt att besegra prostatacancer - överlevnadsprognosen är mycket bra. Radikal kirurgisk behandling ger garantier i 95% av fallen. Men bara om prostata påverkas av en tumör i den första graden av utveckling.

Nu om de andra stegen:

 1. Den andra graden är kirurgisk behandling följt av rehabilitering. Karaktären är reversibel.

Viktigt! Kirurgisk metod innefattar borttagning av prostata, en del av urinröret, blåsans hals.

 1. Den tredje etappen, som Gleason definierar som G3-4, kräver androgen-blockad (castration) och strålbehandling.
 2. I sista skedet genomgår patienten androgen-blockad. I avsaknad av effektivitet används fokal strålbehandling, läkemedelsbehandling med inkludering av Flucin, Estracite, Chloride - som hindrar orkanens spridning av sjukdomen.

Viktigt! Den primära undersökningen utförs av en urolog. Sedan fortsätter behandlingen med andrologen, som kommer att ta reda på hur mycket prostata påverkas av sjukdomen, kommer att ordinera medicinere.

För att klargöra prognosen kräver prostatacancer särskild behandling:

 • Basaloid är en lågkvalitativ typ med snabb spridning av vävnader. Metastaser bildas inte. Terapi med östrogen, progesteron. En karakteristisk manifestation: obstruktion av urinvägarna, lokal extraprostatisk spridning.
 • Ploskokletochny - aggressiv och sällsynt cancer, som förekommer i 0,6% av fallen. Riskgrupp - män från 48 år. En provocerande orsak kan vara schistos. Det kännetecknas av metastaser i benen, där smärta omedelbart uppstår. Ineffektivitet av strålning, hormonell kemoterapi bekräftas kliniskt. Behandling: total uretroektomi, prostatektomi.
 • Acinar adenokarcinom påverkar prostata och / eller övergångszon i prostatakörteln i acinarepitelet. Det kännetecknas av flera fokala skador, höga mucinmängder i maligna celler. Tecken på sista etappen: smärta i anus, ryggraden.
 • Mycket differentierad cancer är "andra" när det gäller antalet sjukdomar. Överlevnad av patienter är mycket högre än hos någon annan typ av onkologi av prostata.
 • Låggradig onkologi är en måttlig sjukdom, beroende på poängsystemet 5-7, beror behandlingen på den kliniska bilden av patologin.

Prognos och förebyggande

Om prostatacancer diagnostiseras beror prognosen direkt på typen av sjukdom och dess utveckling. Från första till tredje graden är överlevnadsgraden högre än 68-75%. Men med de sista 4 etapperna är behandlingen endast inriktad på att stoppa smärtanfall och ge patienten så lugn omsorg. Patologi sprids i hela kroppen och konsekvenserna är redan oåterkalleliga.

Livstid efter behandlingen:

 • Låg T1-tumör - 50% av patienterna lever minst 6-7 år;
 • I stadium T2 - lever upp till 5 år, 50% av männen;
 • I stadium T3 överlever 25% av patienterna inte i 5 år.
 • Det senare steget leder till en snabb död, ungefär ett år bor inte mer än 4-5% av patienterna.

Onkologi kommer inte att bli en dom om du följer förebyggande åtgärder. Mycket beror på menyn och livsmedelssystemet: överskott rött kött, fett, godis, låg rörlighet, brist på regelbunden sexliv, en tendens att dricka (öl) - risken för sjukdom hos dessa patienter, högre med nästan 68%.

Dieten bör revideras till att omfatta:

 • grönsaker (särskilt tomater);
 • bönor;
 • frukter;
 • helkornsprodukter;
 • nötter;
 • Rosehips, havtorn och blåbär.

Tillbaka till normal sexualliv, dosering av alkohol, rökning minskar träningstid och passera rutininspektion hos läkaren - det är alla regler för att undvika en för tidig död av prostatacancer.

Vad är prostata adenokarcinom och hur mycket kan en person leva med det

Adenokarcinom i prostata är en utbildning som är en av de tio mest skrämmande och allvarliga sjukdomarna, vilket är farligt för män över 60 år.

Endast i vårt land årligen orsakar det dödsfall över 500 personer.

Det är därför som läkare ger särskild uppmärksamhet åt förebyggandet och behandlingen av detta problem.

Adenokarcinom i prostata: vad är det och hur länge kommer personen att leva? Svaret på denna fråga läses i artikeln.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Carcinom i prostata: vad är det? Adenokarcinom i prostatakörteln är en malign neoplasma som påverkar organens gingivalepitel (gingivalcancer). I detta fall förekommer en stor del av lesionerna i perifera vävnader (upp till 65-70%) och den minsta - i övergångs- och centrala zoner (cirka 15-20%).

Orsaker till patologi

I medicin har otvetydiga orsaker till utvecklingen av denna sjukdom ännu inte fastställts, men vetenskapen vet att predisponeringsfaktorer är:

 1. Överträdelse i en organism av balans av näringsämnen (biologiskt signifikanta element).
 2. Hormonal ålder ändras.
 3. Kadmiumförgiftning, erhållen i produktionen eller raffinaderierna av metaller, samt som ett resultat av förorenad ekologi.
 4. Nederlag av XMRV-viruset från retrovirusfamiljen.
 5. Ärftlig predisposition.
 6. Störningar i näring, vilket leder till försämring av β-karoten absorption.

Mer detaljer om detta kan du läsa här.

Många års erfarenhet visar att män med prostata adenom lider av adenokarcinom dubbelt så ofta som deras friska kollegor.

Kanske beror det på samma utlösningsmekanismer som är förknippade med dessa sjukdomar. I detta fall kan närvaron av adenom inte indikera den vidare utvecklingen av adenokarcinom. Sjukdomar kan utvecklas oberoende av varandra, även om de har några vanliga egenskaper.

symptom

Sjukdomen kan manifestera sig på olika sätt. Som regel har han samma symtom som är typiska för prostatit och utvecklingen av genito-urininfektioner.

Irriterande tecken inkluderar:

 • känsla av otillräcklig tömning av blåsan;
 • frekvent uppmaning att urinera (speciellt på natten och på morgonen);
 • smärta och känsla av raspiraniya i perineum.

Obstruktiva tecken:

 • retention av urin;
 • svårighet att tömma blåsan (intermittent eller tunn stråle);
 • pressens stress under urinering.

Det är anmärkningsvärt att de tidiga stadierna av adenokarcinom kan inträffa nästan asymptomatiskt, och med tumörens tillväxt uppträder alltid olika tecken.

Den allvarligaste symptomatologin är karakteristisk för sjukdomens svåra stadium.

Förutom de angivna egenskaperna kan du gå med:

 • ökad kroppstemperatur;
 • uppblåsthet;
 • förstoppning eller diarré
 • illamående;
 • smärta under avföring
 • förlust av kroppsvikt
 • brist på aptit.

klassificering

För närvarande är flera klassificeringar av sjukdomen kända. Gleason-klassificeringen är baserad på en histologisk karaktärisering av utvecklingen av neoplasmutveckling.

Enligt den får vi följande bild:

 1. Från 2 till 4 poäng anger närvaron av mycket differentierad adenokarcinom i prostata. I denna process behåller de flesta cellerna sin normala funktion och struktur. Prognosen är gynnsam.
 2. Från 5 till 7 poäng anger måttlig differentierad adenokarcinom i prostatakörteln, som kännetecknas av en tillräckligt hög lesion av friska celler. Prognosen är genomsnittlig.
 3. 8 eller fler poäng anger låggradig adenokarcinom i prostata. Med henne påverkas alla friska celler i orgeln. Utsikterna är ogynnsamma.
 4. Acinar adenokarcinom i prostata: vad är det? Tilldelas som akinar och små-akinar former. Den sista av dessa anses vara den vanligaste och förekommer i 93-95% av fallen av alla former.
 5. Den tyngsta och sällsynta övervägas plättcellscancer.

Således kan vi skilja mellan följande former av adenokarcinom:

 • melkoatsinarnaya;
 • högt differentierade;
 • måttligt differentierad
 • låggradig;
 • acinar;
 • skivformig cell.

Om vi ​​betraktar sjukdomen baserat på utvecklingsstadierna har vi följande bild:

 1. Den första etappen (initial) kännetecknas av minsta förändringar i vävnader, vilket endast kan ses av biopsi. Det är svårt att diagnostisera.
 2. För andra etappen är lesioner av vissa delar och skal i prostata karakteristiska. Patologiska förändringar med det kan lätt identifieras under diagnosen.
 3. Vid 3: e etappen finns en aktiv tillväxt av neoplasmen med att påverka blåsorna i prostatakörteln.
 4. Vid det fjärde stadiet fortsätter neoplasmen att expandera och även passera till närmaste organ (urogenitala organ och mag-tarmkanalen). Det finns en stor risk för metastasering.

Diagnos av sjukdomen

I modern medicin används följande typer av diagnostik:

 • biopsi;
 • rektal undersökning av palpation
 • kliniska blod- och urintester
 • blodprov för PSA;
 • Ultraljud (transabdominal, transrektal);
 • mätning av graden av urinering (uroflowmetry);
 • MRI (inklusive med kontrastmedel);
 • lymfografi;
 • urografi;
 • Röntgenundersökning
 • laparoskopisk lymfadenektomi.

Egenskaper av behandlingen

Adenokarcinombehandling utförs med olika metoder, vars val kommer att komma från scenen för den patologiska processen, tumörformen, patientens ålder och andra individuella egenskaper.

I modern operation gäller idag:

 1. prostatektomi radikal natur, vilket innebär att hela prostatakörteln avlägsnas (i svåra former) eller en del av den.
 2. Strålbehandling (används tillsammans med andra metoder).
 3. brakyterapi - En av bestrålningsformer som produceras genom introduktion av radioaktiva nålar i prostata. Mer föredraget och effektivt än strålbehandling.
 4. kryoterapi (behandling av adenokarcinom i prostata med djup frysning). Kan användas för att behandla små tumörer.
 5. Hormonbehandling.

Exempel på behandling beroende på formuläret:

 1. Melkoatsinarnoy För behandling av prostata-adenokarcinom kan användas: testosteron hormon blockad, strålbehandling, kirurgi. Behandling i 93-95% av fallen ger ett positivt resultat.
 2. Patienter med skivformig cellform rekommenderas att utföra radikal prostatektomi. Denna form är den tyngsta. Det kännetecknas av snabb utveckling och metastasering i benet. Hormonbehandling och kemoterapi med detta formulär ger oftast inte en positiv effekt.
 3. För odifferentierade tumörer är användningen av kemoterapi väl lämpad, vilken kan kombineras med cytostatika och hormonbehandling.
 4. Radioterapi fungerar endast i de första etapperna och med milda former av sjukdomen (starkt differentierade och måttligt differentierade tumörer).

utsikterna

Prognosen för prostata adenokarcinom beror på scenen i den patologiska processen, vilken identifierades av specialister. Ju tidigare en diagnos görs och behandlingen börjar, desto större chanser blir det för en lyckad återhämtning.

I de tidiga stadierna av prognosen för adenokarcinom i prostatakörteln har nästan alltid ett gynnsamt resultat. Tunga former av adenokarcinom kan behandlas mycket hårt och leder ofta till döden.

Läkare uppmärksammar vikten av förebyggande årliga undersökningar. Detta gäller särskilt äldre män. Adenokarcinom är farligt eftersom det i början kan vara praktiskt taget asymptomatiskt, och i sena steg har det en allvarlig utveckling och ett ogynnsamt resultat. Ta hand om din hälsa!

Allt om acinar adenokarcinom

Maligna neoplasmer av organen i det manliga reproduktionssystemet är mycket vanliga, särskilt bland äldre män. Acinar adenokarcinom är en av formerna av maligna tumörer i prostatakörteln, den utvecklas från kirtlens vävnad och är lokaliserad i acini hos detta organ.

Det finns många riskfaktorer för den patologiska proliferationen av glandular, epitelial och andra kroppsvävnader som leder till bildandet av adenokarcinom i prostata.

Symtom på prostatacancer kan också vara mycket varierande, så om du har problem med urinering, kränkningar av sexuell funktion och andra ångestsignaler, ska du omedelbart kontakta en urolog. Behandlingen av adenokarcinom i prostata bör hanteras uteslutande av en erfaren och kvalificerad specialist, med snabb tillgång till sjukvården är prognosen för patienten gynnsam.

Orsaker till sjukdomen

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln upptäcks oftast hos äldre män, vilket gör det möjligt att koppla upp förekomsten av sjukdomen med en förändring i hormonell bakgrund. Godartade tumörprocesser i prostata utvecklas också på grund av obalans i könshormoner. Den viktigaste rollen i patogenesen av prostata adenokarcinom spelar minska nivåer av testosteron och dihydrotestosteron, och störningar av normala förbindelser mellan de manliga och kvinnliga könshormoner, som är närvarande i vissa mängder i den manliga organismen.

Man tror att en ökning av östrogenhalten (det främsta kvinnliga könshormonet) har en cancerframkallande effekt på organen i det manliga reproduktionssystemet.

Hormonal obalans är den främsta orsaken till utvecklingen av acinar adenokarcinom vid en ålder av över 60 år. Den patologiska processen detekteras emellertid hos män som är yngre än denna ålder. Riskfaktorerna för bildandet av adenokarcinom i prostata acinus är:

 • Ärftlig predisposition.
 • Sjukdomar i binjurarna som spelar en viktig roll i könshormonernas metabolism.
 • Fetma. Nivån av kvinnliga könshormoner hos obese män är associerad med närvaron i fettvävnaden hos aromatasenzymet som är involverat i syntesen av östrogen.
 • Sjukdomar i sköldkörteln. Sköldkörtelhormoner är en viktig regulator för ämnesomsättningen i kroppen, därför kan alla sköldkörtelns patologi orsaka obalans i könshormoner.
 • Akut och kronisk leversjukdom.
 • Dåliga vanor. Alkoholmissbruk och rökning minskar kroppens övergripande motstånd och ökar antalet fria radikaler.
 • Negativa miljöfaktorer, som inkluderar joniserande och ultraviolett strålning.
 • Skadliga arbetsförhållanden (långvarig kontakt med kadmium).
Revealing orsaken till prostata adenokarcinom är mycket viktigt för att bestämma taktik för behandling och förebygga återfall.

klassificering

Acinar adenokarcinom är en av de typ av maligna tumörer i prostata och är i sin tur indelad i små-akinar och stor-akinar. Malign tumör av liten storlek, inklusive små näraliggande strukturer av parenkymen, kallas små-akinar. Storskalig tumör är större i storlek och inkluderar stora glandulära inklusioner.

Att utvärdera prognosen för en patient med adenokarcinom, är Gleason score i stor utsträckning, kan det hjälpa att utvärdera förändringar i prostatavävnaden struktur och definierade punkter från 2 till 10. Höga poäng på denna skala (från 8 till 10 poäng) indikerar snabbt progressiv sjukdomsförloppet, vilket kännetecknas av för lågklassiga neoplasmer. Indikatorer 5, 6 och 7 poäng indikerar en bra prognos för patienten och indikera en måttligt differentierad tumör. För starkt differentierade tumörer, som har den mest fördelaktiga prognosen, är indexen från 1 till 4 poäng.

Prognosen för prostataadenom beror på graden av differentiering av neoplasmen och förekomsten av samtidiga sjukdomar hos patienten.

För att bedöma adenokarcinom på Gleason-skalan, biopsi av prostatavävnad och bedömning av materialet från två olika regioner separat (varje uppskattad från 1 till 5 poäng). För närvarande, med snabb tillgång till sjukvården är det möjligt att framgångsrikt behandla adenokarcinom, även med ett högt Gleason-poäng.

Hur manifesteras patologin?

Prostatacancer har inte strikt specifika symptom för honom, den kliniska bilden kan vara mycket olika. I de tidiga stadierna av prostataadenocarcinom stör i de flesta fall patienten inte, och på grund av detta vänder många patienter till doktorn sen. De viktigaste kliniska symptomen på adenokarcinom i prostata framträder med tillväxten av tumörvävnader, som börjar klämma urinröret. Patienter gör oftast följande klagomål:

 • ökad uppmaning att urinera
 • Förekomsten av svårigheter vid urinprocessen blir urinflödet tunt eller intermittent;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering
 • Den periodiska förekomsten av smärtor av en spastisk natur i perinealområdet kan utstråla i anus, sakrummet.
 • urininkontinens eller ofrivillig urinering (i händelse av att adenokarcinom sprider sig från prostata till blåsan);
 • brott mot sexuell funktion: problem med erektion, för tidig, smärtsam utlösning;
 • Utseende av blodföroreningar i urin och sperma;
 • allmän förgiftning av kroppen, som manifesterar sig i form av svaghet, nedsatt aptit, minskad mental och fysisk prestation
 • blekning av huden, yrsel i utvecklingen av anemi.
Adenokarcinom i prostata kan sprida metastaser till andra organ, i sådana fall går andra symtom. Metastasering av adenokarcinom från prostata sker övervägande i bäcken, inguinal och iliac lymfkörtlar. Ibland påverkas lever, lungor och andra inre organ. Misstänka förekomst av metastaser är möjligt, om det finns svullnad av de nedre extremiteterna, bäckenskelettsmärta, lungsjukdomssymtom (dyspné, hemoptys) eller levern (dyspepsi, gulsot, förgiftning).

Diagnos av den patologiska processen

Vid akinaradokarcinom ska diagnosen utföras av en kvalificerad urolog-onkolog. Symtom i denna sjukdom kan uppstå vid bildandet av godartade prostatatumörer, inflammatoriska processer, för att klargöra diagnosen prostata adenokarcinom är det nödvändigt att genomföra ett antal ytterligare studier. Läkaren börjar med en noggrann samling av klagomål, en anamnes av sjukdomen och livet, förtydligar närvaron eller frånvaron av en ärftlig predisposition till adenokarcinom i prostata.

Ett viktigt steg i en objektiv undersökning av en patient med misstänkt adenokarcinom är rektalfingerundersökning av prostata. Tack vare honom kan du hitta en ökning av prostatakörteln, ömhet i palpation. Var noga med att tillämpa transrektal ultraljudsundersökning av prostata, som gör att du kan bedöma tillståndet och förändringar i organets parankyma, bestämma exakt lokaliseringen och storleken på tumörbildningen.

En av de viktigaste diagnostiska metoderna är också bestämningen av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet. Den höga koncentrationen av denna tumörmarkör kan indikera närvaron av en malign eller godartad tumör i prostata. Prostata vävnadsbiopsi utförs för att bekräfta diagnosen, om vid tidpunkten för ultraljud och andra undersökningsmetoder konstaterades patologiska abnormiteter. En biopsi behövs också för att utvärdera tumören enligt Gleason-poängen.

Eftersom adenokarcinom av prostata kan metastasera till andra vävnader och organ, är det också lämpligt att utföra ultraljudsundersökning av buken, en MRI eller datortomografi för tidig upptäckt av metastas. Efter att ha fastställt den exakta diagnosen ordinerar läkaren behandlingen, vilket beror på svårighetsgraden av sjukdomen.

Hur man behandlar eller förebygger sjukdom

Det finns olika metoder för behandling av prostata adenokarcinom, deras val kommer i stor utsträckning att bero på flödessteget och sjukdomsformen. Den bästa behandlingen är adenokarcinom i prostata, identifierad tidigt i livet, när du kan göra utan radikala metoder. Om tumören ännu inte har metastasiserats, då Applicera fjärrstrålningsterapi, ultraljudsablation av neoplasma, brachyterapi. I vissa fall indikeras radikal prostatektomi.

Minimalt invasiva operationer är den vanligaste metoden för behandling av prostatatumörer. Acinar prostata adenokarcinom i avancerade stadier i närvaro av metastaser som behandlats med GnRH-agonister såväl som kirurgisk kastrering används, extern strålbehandling i kombination med hormonella medel. I allvarliga fall syftar patientens behandling till maximal eliminering av obehagliga symtom och stoppa utvecklingen av adenokarcinomutveckling.

Symtomatisk behandling av prostata adenokarcinom innefattar hormonbehandling.

För att förhindra uppkomsten av prostatacancer adenokarcinom bör män undvika dåliga vanor, äta rätt (i kosten bör vara tillräcklig mängd av vitamin E, järn, selen), omedelbart söka läkarvård för inflammatoriska sjukdomar och sexuellt överförbara infektioner. Om det finns en genetisk predisposition för cancer, är det efter 45 år önskvärt att genomgå regelbunden screening (bestämning av prostataspecifikt antigen).

Det bör också komma ihåg att godartade prostatatumörer med illamående eller otillbörlig behandling förvärvar en malign kurs. Därför är utseendet på eventuella symptom på en överträdelse av urinering eller sexuell funktion en allvarlig anledning att kontakta en specialist.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter