Huvud
Symptom

Allt om acinar adenokarcinom

Maligna neoplasmer av organen i det manliga reproduktionssystemet är mycket vanliga, särskilt bland äldre män. Acinar adenokarcinom är en av formerna av maligna tumörer i prostatakörteln, den utvecklas från kirtlens vävnad och är lokaliserad i acini hos detta organ.

Det finns många riskfaktorer för den patologiska proliferationen av glandular, epitelial och andra kroppsvävnader som leder till bildandet av adenokarcinom i prostata.

Symtom på prostatacancer kan också vara mycket varierande, så om du har problem med urinering, kränkningar av sexuell funktion och andra ångestsignaler, ska du omedelbart kontakta en urolog. Behandlingen av adenokarcinom i prostata bör hanteras uteslutande av en erfaren och kvalificerad specialist, med snabb tillgång till sjukvården är prognosen för patienten gynnsam.

Orsaker till sjukdomen

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln upptäcks oftast hos äldre män, vilket gör det möjligt att koppla upp förekomsten av sjukdomen med en förändring i hormonell bakgrund. Godartade tumörprocesser i prostata utvecklas också på grund av obalans i könshormoner. Den viktigaste rollen i patogenesen av prostata adenokarcinom spelar minska nivåer av testosteron och dihydrotestosteron, och störningar av normala förbindelser mellan de manliga och kvinnliga könshormoner, som är närvarande i vissa mängder i den manliga organismen.

Man tror att en ökning av östrogenhalten (det främsta kvinnliga könshormonet) har en cancerframkallande effekt på organen i det manliga reproduktionssystemet.

Hormonal obalans är den främsta orsaken till utvecklingen av acinar adenokarcinom vid en ålder av över 60 år. Den patologiska processen detekteras emellertid hos män som är yngre än denna ålder. Riskfaktorerna för bildandet av adenokarcinom i prostata acinus är:

 • Ärftlig predisposition.
 • Sjukdomar i binjurarna som spelar en viktig roll i könshormonernas metabolism.
 • Fetma. Nivån av kvinnliga könshormoner hos obese män är associerad med närvaron i fettvävnaden hos aromatasenzymet som är involverat i syntesen av östrogen.
 • Sjukdomar i sköldkörteln. Sköldkörtelhormoner är en viktig regulator för ämnesomsättningen i kroppen, därför kan alla sköldkörtelns patologi orsaka obalans i könshormoner.
 • Akut och kronisk leversjukdom.
 • Dåliga vanor. Alkoholmissbruk och rökning minskar kroppens övergripande motstånd och ökar antalet fria radikaler.
 • Negativa miljöfaktorer, som inkluderar joniserande och ultraviolett strålning.
 • Skadliga arbetsförhållanden (långvarig kontakt med kadmium).
Revealing orsaken till prostata adenokarcinom är mycket viktigt för att bestämma taktik för behandling och förebygga återfall.

klassificering

Acinar adenokarcinom är en av de typ av maligna tumörer i prostata och är i sin tur indelad i små-akinar och stor-akinar. Malign tumör av liten storlek, inklusive små näraliggande strukturer av parenkymen, kallas små-akinar. Storskalig tumör är större i storlek och inkluderar stora glandulära inklusioner.

Att utvärdera prognosen för en patient med adenokarcinom, är Gleason score i stor utsträckning, kan det hjälpa att utvärdera förändringar i prostatavävnaden struktur och definierade punkter från 2 till 10. Höga poäng på denna skala (från 8 till 10 poäng) indikerar snabbt progressiv sjukdomsförloppet, vilket kännetecknas av för lågklassiga neoplasmer. Indikatorer 5, 6 och 7 poäng indikerar en bra prognos för patienten och indikera en måttligt differentierad tumör. För starkt differentierade tumörer, som har den mest fördelaktiga prognosen, är indexen från 1 till 4 poäng.

Prognosen för prostataadenom beror på graden av differentiering av neoplasmen och förekomsten av samtidiga sjukdomar hos patienten.

För att bedöma adenokarcinom på Gleason-skalan, biopsi av prostatavävnad och bedömning av materialet från två olika regioner separat (varje uppskattad från 1 till 5 poäng). För närvarande, med snabb tillgång till sjukvården är det möjligt att framgångsrikt behandla adenokarcinom, även med ett högt Gleason-poäng.

Hur manifesteras patologin?

Prostatacancer har inte strikt specifika symptom för honom, den kliniska bilden kan vara mycket olika. I de tidiga stadierna av prostataadenocarcinom stör i de flesta fall patienten inte, och på grund av detta vänder många patienter till doktorn sen. De viktigaste kliniska symptomen på adenokarcinom i prostata framträder med tillväxten av tumörvävnader, som börjar klämma urinröret. Patienter gör oftast följande klagomål:

 • ökad uppmaning att urinera
 • Förekomsten av svårigheter vid urinprocessen blir urinflödet tunt eller intermittent;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering
 • Den periodiska förekomsten av smärtor av en spastisk natur i perinealområdet kan utstråla i anus, sakrummet.
 • urininkontinens eller ofrivillig urinering (i händelse av att adenokarcinom sprider sig från prostata till blåsan);
 • brott mot sexuell funktion: problem med erektion, för tidig, smärtsam utlösning;
 • Utseende av blodföroreningar i urin och sperma;
 • allmän förgiftning av kroppen, som manifesterar sig i form av svaghet, nedsatt aptit, minskad mental och fysisk prestation
 • blekning av huden, yrsel i utvecklingen av anemi.
Adenokarcinom i prostata kan sprida metastaser till andra organ, i sådana fall går andra symtom. Metastasering av adenokarcinom från prostata sker övervägande i bäcken, inguinal och iliac lymfkörtlar. Ibland påverkas lever, lungor och andra inre organ. Misstänka förekomst av metastaser är möjligt, om det finns svullnad av de nedre extremiteterna, bäckenskelettsmärta, lungsjukdomssymtom (dyspné, hemoptys) eller levern (dyspepsi, gulsot, förgiftning).

Diagnos av den patologiska processen

Vid akinaradokarcinom ska diagnosen utföras av en kvalificerad urolog-onkolog. Symtom i denna sjukdom kan uppstå vid bildandet av godartade prostatatumörer, inflammatoriska processer, för att klargöra diagnosen prostata adenokarcinom är det nödvändigt att genomföra ett antal ytterligare studier. Läkaren börjar med en noggrann samling av klagomål, en anamnes av sjukdomen och livet, förtydligar närvaron eller frånvaron av en ärftlig predisposition till adenokarcinom i prostata.

Ett viktigt steg i en objektiv undersökning av en patient med misstänkt adenokarcinom är rektalfingerundersökning av prostata. Tack vare honom kan du hitta en ökning av prostatakörteln, ömhet i palpation. Var noga med att tillämpa transrektal ultraljudsundersökning av prostata, som gör att du kan bedöma tillståndet och förändringar i organets parankyma, bestämma exakt lokaliseringen och storleken på tumörbildningen.

En av de viktigaste diagnostiska metoderna är också bestämningen av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet. Den höga koncentrationen av denna tumörmarkör kan indikera närvaron av en malign eller godartad tumör i prostata. Prostata vävnadsbiopsi utförs för att bekräfta diagnosen, om vid tidpunkten för ultraljud och andra undersökningsmetoder konstaterades patologiska abnormiteter. En biopsi behövs också för att utvärdera tumören enligt Gleason-poängen.

Eftersom adenokarcinom av prostata kan metastasera till andra vävnader och organ, är det också lämpligt att utföra ultraljudsundersökning av buken, en MRI eller datortomografi för tidig upptäckt av metastas. Efter att ha fastställt den exakta diagnosen ordinerar läkaren behandlingen, vilket beror på svårighetsgraden av sjukdomen.

Hur man behandlar eller förebygger sjukdom

Det finns olika metoder för behandling av prostata adenokarcinom, deras val kommer i stor utsträckning att bero på flödessteget och sjukdomsformen. Den bästa behandlingen är adenokarcinom i prostata, identifierad tidigt i livet, när du kan göra utan radikala metoder. Om tumören ännu inte har metastasiserats, då Applicera fjärrstrålningsterapi, ultraljudsablation av neoplasma, brachyterapi. I vissa fall indikeras radikal prostatektomi.

Minimalt invasiva operationer är den vanligaste metoden för behandling av prostatatumörer. Acinar prostata adenokarcinom i avancerade stadier i närvaro av metastaser som behandlats med GnRH-agonister såväl som kirurgisk kastrering används, extern strålbehandling i kombination med hormonella medel. I allvarliga fall syftar patientens behandling till maximal eliminering av obehagliga symtom och stoppa utvecklingen av adenokarcinomutveckling.

Symtomatisk behandling av prostata adenokarcinom innefattar hormonbehandling.

För att förhindra uppkomsten av prostatacancer adenokarcinom bör män undvika dåliga vanor, äta rätt (i kosten bör vara tillräcklig mängd av vitamin E, järn, selen), omedelbart söka läkarvård för inflammatoriska sjukdomar och sexuellt överförbara infektioner. Om det finns en genetisk predisposition för cancer, är det efter 45 år önskvärt att genomgå regelbunden screening (bestämning av prostataspecifikt antigen).

Det bör också komma ihåg att godartade prostatatumörer med illamående eller otillbörlig behandling förvärvar en malign kurs. Därför är utseendet på eventuella symptom på en överträdelse av urinering eller sexuell funktion en allvarlig anledning att kontakta en specialist.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Vad är prostata adenokarcinom och hur mycket kan en person leva med det

Adenokarcinom i prostata är en utbildning som är en av de tio mest skrämmande och allvarliga sjukdomarna, vilket är farligt för män över 60 år.

Endast i vårt land årligen orsakar det dödsfall över 500 personer.

Det är därför som läkare ger särskild uppmärksamhet åt förebyggandet och behandlingen av detta problem.

Adenokarcinom i prostata: vad är det och hur länge kommer personen att leva? Svaret på denna fråga läses i artikeln.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Carcinom i prostata: vad är det? Adenokarcinom i prostatakörteln är en malign neoplasma som påverkar organens gingivalepitel (gingivalcancer). I detta fall förekommer en stor del av lesionerna i perifera vävnader (upp till 65-70%) och den minsta - i övergångs- och centrala zoner (cirka 15-20%).

Orsaker till patologi

I medicin har otvetydiga orsaker till utvecklingen av denna sjukdom ännu inte fastställts, men vetenskapen vet att predisponeringsfaktorer är:

 1. Överträdelse i en organism av balans av näringsämnen (biologiskt signifikanta element).
 2. Hormonal ålder ändras.
 3. Kadmiumförgiftning, erhållen i produktionen eller raffinaderierna av metaller, samt som ett resultat av förorenad ekologi.
 4. Nederlag av XMRV-viruset från retrovirusfamiljen.
 5. Ärftlig predisposition.
 6. Störningar i näring, vilket leder till försämring av β-karoten absorption.

Mer detaljer om detta kan du läsa här.

Många års erfarenhet visar att män med prostata adenom lider av adenokarcinom dubbelt så ofta som deras friska kollegor.

Kanske beror det på samma utlösningsmekanismer som är förknippade med dessa sjukdomar. I detta fall kan närvaron av adenom inte indikera den vidare utvecklingen av adenokarcinom. Sjukdomar kan utvecklas oberoende av varandra, även om de har några vanliga egenskaper.

symptom

Sjukdomen kan manifestera sig på olika sätt. Som regel har han samma symtom som är typiska för prostatit och utvecklingen av genito-urininfektioner.

Irriterande tecken inkluderar:

 • känsla av otillräcklig tömning av blåsan;
 • frekvent uppmaning att urinera (speciellt på natten och på morgonen);
 • smärta och känsla av raspiraniya i perineum.

Obstruktiva tecken:

 • retention av urin;
 • svårighet att tömma blåsan (intermittent eller tunn stråle);
 • pressens stress under urinering.

Det är anmärkningsvärt att de tidiga stadierna av adenokarcinom kan inträffa nästan asymptomatiskt, och med tumörens tillväxt uppträder alltid olika tecken.

Den allvarligaste symptomatologin är karakteristisk för sjukdomens svåra stadium.

Förutom de angivna egenskaperna kan du gå med:

 • ökad kroppstemperatur;
 • uppblåsthet;
 • förstoppning eller diarré
 • illamående;
 • smärta under avföring
 • förlust av kroppsvikt
 • brist på aptit.

klassificering

För närvarande är flera klassificeringar av sjukdomen kända. Gleason-klassificeringen är baserad på en histologisk karaktärisering av utvecklingen av neoplasmutveckling.

Enligt den får vi följande bild:

 1. Från 2 till 4 poäng anger närvaron av mycket differentierad adenokarcinom i prostata. I denna process behåller de flesta cellerna sin normala funktion och struktur. Prognosen är gynnsam.
 2. Från 5 till 7 poäng anger måttlig differentierad adenokarcinom i prostatakörteln, som kännetecknas av en tillräckligt hög lesion av friska celler. Prognosen är genomsnittlig.
 3. 8 eller fler poäng anger låggradig adenokarcinom i prostata. Med henne påverkas alla friska celler i orgeln. Utsikterna är ogynnsamma.
 4. Acinar adenokarcinom i prostata: vad är det? Tilldelas som akinar och små-akinar former. Den sista av dessa anses vara den vanligaste och förekommer i 93-95% av fallen av alla former.
 5. Den tyngsta och sällsynta övervägas plättcellscancer.

Således kan vi skilja mellan följande former av adenokarcinom:

 • melkoatsinarnaya;
 • högt differentierade;
 • måttligt differentierad
 • låggradig;
 • acinar;
 • skivformig cell.

Om vi ​​betraktar sjukdomen baserat på utvecklingsstadierna har vi följande bild:

 1. Den första etappen (initial) kännetecknas av minsta förändringar i vävnader, vilket endast kan ses av biopsi. Det är svårt att diagnostisera.
 2. För andra etappen är lesioner av vissa delar och skal i prostata karakteristiska. Patologiska förändringar med det kan lätt identifieras under diagnosen.
 3. Vid 3: e etappen finns en aktiv tillväxt av neoplasmen med att påverka blåsorna i prostatakörteln.
 4. Vid det fjärde stadiet fortsätter neoplasmen att expandera och även passera till närmaste organ (urogenitala organ och mag-tarmkanalen). Det finns en stor risk för metastasering.

Diagnos av sjukdomen

I modern medicin används följande typer av diagnostik:

 • biopsi;
 • rektal undersökning av palpation
 • kliniska blod- och urintester
 • blodprov för PSA;
 • Ultraljud (transabdominal, transrektal);
 • mätning av graden av urinering (uroflowmetry);
 • MRI (inklusive med kontrastmedel);
 • lymfografi;
 • urografi;
 • Röntgenundersökning
 • laparoskopisk lymfadenektomi.

Egenskaper av behandlingen

Adenokarcinombehandling utförs med olika metoder, vars val kommer att komma från scenen för den patologiska processen, tumörformen, patientens ålder och andra individuella egenskaper.

I modern operation gäller idag:

 1. prostatektomi radikal natur, vilket innebär att hela prostatakörteln avlägsnas (i svåra former) eller en del av den.
 2. Strålbehandling (används tillsammans med andra metoder).
 3. brakyterapi - En av bestrålningsformer som produceras genom introduktion av radioaktiva nålar i prostata. Mer föredraget och effektivt än strålbehandling.
 4. kryoterapi (behandling av adenokarcinom i prostata med djup frysning). Kan användas för att behandla små tumörer.
 5. Hormonbehandling.

Exempel på behandling beroende på formuläret:

 1. Melkoatsinarnoy För behandling av prostata-adenokarcinom kan användas: testosteron hormon blockad, strålbehandling, kirurgi. Behandling i 93-95% av fallen ger ett positivt resultat.
 2. Patienter med skivformig cellform rekommenderas att utföra radikal prostatektomi. Denna form är den tyngsta. Det kännetecknas av snabb utveckling och metastasering i benet. Hormonbehandling och kemoterapi med detta formulär ger oftast inte en positiv effekt.
 3. För odifferentierade tumörer är användningen av kemoterapi väl lämpad, vilken kan kombineras med cytostatika och hormonbehandling.
 4. Radioterapi fungerar endast i de första etapperna och med milda former av sjukdomen (starkt differentierade och måttligt differentierade tumörer).

utsikterna

Prognosen för prostata adenokarcinom beror på scenen i den patologiska processen, vilken identifierades av specialister. Ju tidigare en diagnos görs och behandlingen börjar, desto större chanser blir det för en lyckad återhämtning.

I de tidiga stadierna av prognosen för adenokarcinom i prostatakörteln har nästan alltid ett gynnsamt resultat. Tunga former av adenokarcinom kan behandlas mycket hårt och leder ofta till döden.

Läkare uppmärksammar vikten av förebyggande årliga undersökningar. Detta gäller särskilt äldre män. Adenokarcinom är farligt eftersom det i början kan vara praktiskt taget asymptomatiskt, och i sena steg har det en allvarlig utveckling och ett ogynnsamt resultat. Ta hand om din hälsa!

Vad är prostataadenocarcinom

Adenokarcinom i prostatakörteln kallas för cellulär malignitet. Denna sjukdom är svår att behandla, så det leder till att många äldre män dör. Oftast diagnostiseras adenokarcinom, som finns i prostatakörteln hos patienter som är äldre än 50 år. Det kan minska en persons liv med 9 år. Prognosen för behandling av denna patologi beror direkt på hur snabbt behandlingen startades och hur allvarliga förändringar redan har inträffat i kroppen sedan sjukdomsögonblicket.

Vad är det

Huvudskyltar och symtom på sjukdomen kan ses om du studerar relevant avsnitt i ICD 10. Den placeras under kod C00-D48. Patologi utvecklas på grund av den snabba degenerationen av godartade celler till maligna celler. Över tid sprider neoplasm till närliggande vävnader. Endast tidig behandling bidrar till att förhindra denna process och begränsa proliferationen av patogena celler med en kapsel i prostata.

Med metastasering sprider sig sjukdomen till lymfkörtlarna, vilka ligger i iliac och retroperitonealområdena. Även maligna celler kan expanderas med hjälp av den hematogena metoden. I detta fall, deras utseende i benvävnaden.

Initialt påverkar sjukdomen bara prostatakörteln. I de första stadierna ser prostatakinas acinar adenokarcinom ut som en knut som består av cancerceller.

Vid de första stadierna är cancerceller lokaliserade endast i körteln

orsaker till

Med denna diagnos står män i åldern inför olika orsaker. De faktorer som framkallar bildandet av en malign tumör är liknande för denna sjukdom, och för normalt karcinom. Oftast är detta resultat orsakat av en obalans i hormonsystemet och en felaktig interaktion mellan hormoner med olika strukturer i kroppen.

Läkare säger att denna prostata sjukdom med metastaser kan väl hittas hos unga män. De ansluter denna avvikelse till följande faktorer:

 • Binyreinsufficiens. Denna överträdelse leder till en störning i syntesen av aromatas. Detta enzym är ansvarigt för att omvandla testosteron till östrogen;
 • Överdriven vikt. Adiposa vävnad har i sin komposition aromatas. I detta fall är enzymet engagerat i syntesen av östrogen från kolesterol. På grund av övervikt är den manliga kroppen övermättad av den;
 • Brotering av levern. Detta organ deltar i metabolismen av olika hormoner;
 • Brist eller överskott av sköldkörtelhormoner;
 • Missbruk av alkoholhaltiga drycker;
 • rökning;
 • Missbruk av mat som påverkar innehållet i vissa hormoner i kroppen;
 • Ärftlig faktor
 • Boende på platser med skadlig ekologi.

Några av dessa orsaker förr eller senare kan leda till ett ogynnsamt resultat.

Halva provokationsfaktorerna är knutna till fel livsstil

symtomatologi

Vid det inledande utvecklingsstadiet vet många män inte ens om deras cancer. Allt eftersom han har varit helt asymptomatisk ett tag. I en sådan situation är det möjligt att upptäcka överträdelser i prostatakörteln endast under en rutinundersökning med en läkare.

Sjukdom, som kan uppstå vid metastaser till benet, har en sådan klinisk bild:

 1. Fördröjd urineringsprocess;
 2. Känsla av tyngd i ljummen;
 3. Smärta i perineum;
 4. Regelbunden urinering att urinera, vilket intensifieras på natten;
 5. Lämna inte känslan av otillräckligt tömd urinblåsa.

Om sjukdomen metastaserar, så till de vanliga symptomen läggs kronisk trötthet, svaghet och smärta i ryggraden och lederna. En man kan ha urininkontinens och nedsatt motorfunktion i övre eller nedre extremiteterna. I regel observeras sådana avvikelser vid de sista stadierna av prostatisk adenokarcinomutveckling.

De flesta symtomen är lätt förvirrade med tecken på prostata adenom

diagnostik

Att experten kunde ta reda på en malign neoplasma och definiera ett utvecklingsstadium av sjukdom, borde han lära känna resultaten av analyserna som passerat av patienten och diagnostiska åtgärder. För uttalandet av denna diagnos krävs följande forskningsmetoder:

 1. Att samla en anamnese inte bara av patienten utan även av hans familjemedlemmar, som kan lida av sådana brott,
 2. Rektalt undersökning av prostata genom palpation;
 3. Analys av urin och blod;
 4. Studien av serum för prostata-specifikt antigen. Detta är namnet på ett visst protein som produceras av maligna celler;
 5. Uroflowmetry. Hjälper till att bestämma hastigheten på urinering;
 6. Urografi av översynen och utsöndringstypen;
 7. Transrectal ultraljudsundersökning av prostata;
 8. Ultraljud av organen i bukhålan;
 9. MRI;
 10. lymfografi;
 11. Laparoskopisk lymfadenektomi
 12. Histologisk studie av tumörvävnad.

Vem ska kontakta

Diagnos och behandling av prostata adenokarcinom utförs av en urolog och en onkolog.

Hur man inspekterar

Den mest exakta informationen om patientens tillstånd tillhandahålls av sådana undersökningsmetoder som prostata-ultraljud och biopsi hos den drabbade vävnaden.

Ultraljud kan detektera närvaro av en tumör och biopsi - typen av celler

Vilka tester behövs

För studier av prostata-tillståndet görs en analys av hennes hemlighet nödvändigtvis.

arter

Det finns en klassificering som delar adenokarcinom i prostata i flera separata arter. Läkare särskiljer flera grupper av sjukdomen:

 • Mycket differentierat adenokarcinom. På detta stadium utvecklas malignitet relativt långsamt. Därför uppenbarar sig det ofta inte kliniskt. Vad gäller prognosen är det i detta fall gynnsamt. Med tillämpning av moderna behandlingsmetoder uppnås fullständig återhämtning i 95% av fallen;
 • Lågkvalitativt adenokarcinom. Denna typ av tumör anses vara den mest aggressiva. Dess celler sprider sig mycket snabbt till närliggande vävnader. De patologiska processer som uppstår vid denna tidpunkt är irreversibla. I detta skede observerar läkare metastatisk cancer. Prognoser med denna diagnos kommer att vara ogynnsam;
 • Måttligt differentierat adenokarcinom i prostata. Det kännetecknas av placeringen av den maligna neoplasmen i anusen. Sjukdomen kan ha positiv prognos när det gäller återhämtning om mannen på rätt sätt börjar adekvat behandling.

Behandlingen väljs beroende på typen av differentiering. Denna indikator påverkar också prognosen för återhämtning.

Dessa är de främsta adenokarcinomgrupperna. Men skilja och andra typer av sjukdomar:

 • Fin adenokarcinom i prostata. Det ligger flera platser samtidigt. Formade neoplasmer kommer gradvis att expandera och tjockna. Till följd av deras anslutning kommer patienten att ha en stor tumör i prostatakörteln. Denna form av sjukdomen gör sig inte känd förrän den tredje graden av utveckling. Tumören är svår att känna under palpation. Förutsägningarna av hennes behandling är emellertid inte det mest gynnsamma.
 • Klar celladenokarcinom. Namnet på en sådan tumör beror på det faktum att dess celler, med vissa färgningsmetoder, knappast uppfattar färgen. Därför är deras mättnad med färg väldigt svag;
 • Mörkcellad adenokarcinom. Hennes celler kan fläcka i en mörkare ton på grund av stark absorption av färgämnet.

Adenokarcinom är uppdelad i sorter, behandlingsregimen och prognosen för dem kan variera

Distinguera adenokarcinom i prostatakörteln genom lokalisering. På grundval av detta finns följande:

 • Fin tumör. Den visas i flera zoner samtidigt. Små sälar kan inträffa nästan hela körteln;
 • Storskalig tumör. Det är lokaliserat på baksidan av prostata och bara på ett ställe.

Innan du fortsätter med valet av medicinering måste läkaren bestämma exakt vilken typ av cancer patientens cancer är.

behandling

Vid prostata adenokarcinom väljs behandlingen utifrån resultaten av testen efter att patienten har genomgått diagnostiska förfaranden. Modern medicin erbjuder flera sätt att bekämpa den maligna processen, från vilken prostatakörteln lider:

 1. Operativ ingripande. Detta är den mest effektiva metoden att ta bort tumören. För att avlägsna det behövs excision av uppbyggnaden i sig tillsammans med ett antal lokaliserade vävnader som kan infekteras. Om tumören är liten är det möjligt att bibehålla kärnans grundläggande funktioner.
 2. Strålbehandling. Denna procedur är ordinerad mycket sällan på grund av det stora antalet biverkningar. Det kännetecknas av måttlig effektivitet i förhållande till sjukdomen;
 3. Kemoterapi. Tekniken gör det möjligt att förstöra maligna celler och stoppa tillväxten. En sådan effekt utövas på dem av toxiner innehållna i läkemedel avsedda för behandling av cancer;
 4. Hormonbehandling. Tack vare proceduren är en androgenblockad etablerad i kroppen, vilket inte tillåter tumören att växa.

I sällsynta fall föreskriver läkare ablation genom ultraljud, kryoterapi och andra liknande tekniker.

utsikterna

Det är mycket svårt att stoppa tillväxten av metastatisk neoplasma vid det sista utvecklingsstadiet. Patienter med denna diagnos förväntar sig en nedslående prognos.

komplikationer

Den huvudsakliga komplikationen av adenokarcinom i prostata körteln är metastaser. Prognosen för sådan behandling av sjukdomen kommer att vara ogynnsam. Metastaser kan påverka:

Utseendet på metastaser försämras avsevärt för återhämtningens prognos

Ett antal komplikationer uppstår ofta under den postoperativa perioden. Efter avlägsnandet av tumören hos en man kan följande typer av sjukdom uppstå:

 • Stagnation av lymfatisk vätska i vävnader;
 • Smärta i underlivet, vilket ökar med motion;
 • Förekomst av trombi i benen;
 • Urininkontinens
 • Överträdelse av tarmutlösningsprocessen;
 • Erektil dysfunktion.

Att bli av med smärtsamma förhållanden hjälper till att vila och vila. Patienterna efter operationen bör också följa speciell näring och ibland utföra lätta fysiska övningar.

Under rehabiliteringsperioden kan en man som upplevt operation på prostatakörteln vara störd av följande komplikationer:

 • Allergiska reaktioner;
 • Smittsam organskada;
 • infertilitet;
 • Överträdelser i arbetet med organen i hjärt-kärlsystemet.

De närmaste åren efter operationen har många patienter svårt att urinera.

För att undvika ytterligare förvärring av problemläget måste män noggrant övervaka sin egen hälsa. Sådana sjukdomar som adenokarcinom bör behandlas vid det inledande utvecklingsstadiet. Endast i detta fall kan patienten räkna med återhämtning.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Acinar adenokarcinom i prostata

Tumör i prostatakörteln, uppträder en tumör som ett resultat av obehandlad eller försummat kronisk prostatit kallas acinar adenokarcinom i prostata. En sådan patologi är malign och har inte alltid en bra prognos. Tidig upptäckt av prostatacancer är av största betydelse för hälsa och liv män, så i alla störningar i den sexuella sfären, och inflammatoriska processer, är det nödvändigt att ta itu med urolog.

Orsaker till cancer

Malign prostata hos prostata i form av adenokarcinom är en typ av cancer hos mankörteln. Tumören har en skiktad struktur, kan metastasera och spiras i närliggande vävnader. Det finns en neoplasma i prostataens epitelvävnad.

Adenokarcinom förekommer hos män över 50 år och kan uppstå med:

 • genetisk predisposition;
 • hormonell obalans
 • fetma, obalanserad diet (övervägande av produkter av animaliskt ursprung);
 • kronisk inflammation
 • en pågående infektionsprocess
 • stört balans av mikroelement
 • bäraren av ett specifikt virus (XMRV);
 • hyperplasi i körteln;
 • kronisk kadmiumförgiftning.

Den predisposerande faktorn för utseende av prostatacancer är ålderdom, immunförsvar, en tendens till dåliga vanor (särskilt rökning), samtidiga sjukdomar, miljö orsaker.

Sjukdomen minskar patientens livslängd med 10 år.

Typer av adenokarcinom

Varianter av utveckling av en malign tumör i prostata skiljer sig under processen och bestäms av en särskild Gleason-skala genom histologiska studier.

Acinar adenokarcinom i prostatan är:

 1. liten - samtidigt påverkas flera små lobar av körteln, vilket sammanfaller bildar en stor tumör (vid stadium 4 finns smärtsyndrom i rektum och ryggrad);
 2. måttligt differentierad - det är väl avslöjat i digital rektal undersökning (här är PSA hög, prognosen är gynnsam);
 3. stor - närvaron av stora glandulära formationer.

Förutom de tre viktigaste arterna finns det andra sorter av neoplasmer, liksom 4 utvecklingsstadier av maligna tumörer.

Det första steget är mycket svårt att bestämma - det ger inte signifikanta kliniska manifestationer. I steg 2 och 3, känner sig tecken på sjukdomen sig (här börjar den ökade tumörtillväxten) och bestäms av patientens undersökning. Det sista steget är det tyngsta, passerar med metastaser, påverkar kroppens genitourinary och gastrointestinal system. I extremt allvarligt steg i det 4: e etappen kan patologi ge metastasering till alla organ och resultera i ett dödligt utfall.

Adenokarcinom kan snabbt växa, i de sista stegen präglas alltid av en kränkning av urinering (på grund av kompressionen av urinröret).

Symptom och diagnos av adenokarcinom

Först, i de första stadierna, fortsätter patologin omärkligt. Du kan diagnostisera det tack vare analysen av PSA (det finns en ökning av indexen) och i undersökningen (ultraljud). Därefter utveckla tecken på sjukdomen, såsom:

 • förändringen i prostatakörtelns storlek i riktning mot ökningen;
 • urinvägar (frekventa uppmaningar, dåligt utflöde, behov av ökad spänning, känsla av ofullständig tömning) och smärta i denna process;
 • konstant inflammation i urinvägarna;
 • skrot obehag och inguinal smärta;
 • förekomst av blod i urinen och ejakulering
 • ändra storleken på körteln i riktning mot ökningen;
 • obstruerad pall, förstoppning, avföring med blod;
 • ökade regionala lymfkörtlar
 • med utveckling av metastaser - smärtssyndrom i det drabbade organet (t.ex. ben).

Bestäm 1-etappen av adenokarcinom är omöjligt, 2 och 3 steg bestäms väl. För detta gör du rutinprov och tester för onco-markörer.

I sista skedet kan det finnas allvarlig smärta i anus, tyngd i underlivet när man går. Dålig hälsa, svaghet, viktminskning, minskad aptit.

Patienten ordineras buken ultraljud och transrektal studie, blodgivning för PSA (prostataspecifikt antigen innehåll), radioisotop-analys uroflowmetry, MRI (magnetisk resonanstomografi), en biopsi av prostatavävnad. En anamnese och en digital rektalanalys är obligatoriska.

Tumörbehandling

Terapi av det avslöjade acinär adenokarcinom i prostatan utförs enligt samma princip som i andra onkologiska patologier. Resectable tumören avlägsnas, och sedan beteckna en kemisk härdning, strålar, hormoner, cytostatika, kväve, högintensivt ultraljud ablation av prostata, innebär symptomatiska och lindrande åtgärder.

Kirurgiska onkologer utför operationen (radikal prostatektomi på körteln). I adenokarcinom avlägsnas körteln och angränsande lymfkörtlar fullständigt. Patienten efter operationen föreskrivs rehabiliteringsåtgärder som kan ta lång tid. Rehabilitering innefattar restaurering av bäckens organens funktioner och manlig styrka.

Det är omöjligt att utföra en operation på prostata vid 4: e etappen av patologi:

 • under avancerade år
 • definition av ett oanvändbart stadium
 • associerade hjärt- och kärlsjukdomar;
 • om det finns hjärnans sjukdomar;
 • förväntad livslängd på upp till 5 år.

Stödande terapi och medicinsk övervakning rekommenderas för en man.

En man måste övervaka sin hälsa. Det rekommenderas att genomgå regelbundna undersökningar hos urologen, särskilt med tidigare inflammatoriska sjukdomar i genitourinary sfären, för att leda en hälsosam livsstil, stärka immuniteten och gå mycket.

Det är mycket viktigt för en man att hjälpa och stödja nära människor i kampen mot sjukdomen, såväl som sin egen attityd. Tidig upptäckt av patologi och adekvat behandling kan besegra adenokarcinom.

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln - som en typ av cancer finns oftast hos den manliga befolkningen och står för nästan 90% av all prostatacancer.

Det finns adenokarcinom i prostatakörteln från celler av körtelepitel. Under vissa förhållanden börjar cellerna förlora sin differentiering. Från och med detta börjar deras aktiva proliferation. Den vanligaste formen av karcinom är acinar (95%).

Acinar adenokarcinom i prostata, vad är det? Acinar arter - betyder typiska, därför diagnostisera det, som prostatacancer. Prostatacancer diagnostiseras in situ (i det allra första steget) med ICD-kod -10-D07.5, prostata neoplasm-C61.

Prostata carcinom utvecklas från epitel i prostata-kanalerna. Det manifesterar sig i symtom beroende på scenen i prostatacancer.

Carcinom, som den andra onkologin i prostatakörteln i de första utvecklingsstadierna, visar inte rastlösa symptom, det kan ses endast när PSA-nivån i blodet stiger.

Prostatacancer hos andra arter är mindre vanligt och börjar utvecklas inte från prostatakörtlar, i motsats till adenokarcinom. Det kan vara lymfom, karcinom av urotelium, skavad neuroendokrin onkogenes.

Typer av adenokarcinom i prostata

Det är viktigt att veta! Karcinom har en glandulär cystisk form, fast tuberkulär, aznar, papillär, storcell eller mucinös.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln är storskalig och liten akinsyra. Båda formerna är en form av prostatacancer.

1. Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln - refererar till den vanligaste typen av adenokarcinom. Det står för 92-95% av alla cancerformer i prostata. I övergångszonen i prostatakörteln - förekommer i 20%. Flera punktfoci med ökad mängd mucin börjar växa. Det härrör från epitel av små lobuler - prostata acini. I periferzonen spireras flera små onkogener samtidigt och tenderar att sammanfoga till en fast tumör som producerar mucin. Det utvecklas ofta utan obturation (överlappning) av kanalen som tar bort urinen.

2. Krupnoatsinarnaya adenokarcinom består av stora glandulära onkologiska formationer. Som ett resultat av mikroskopisk undersökning noteras cylindriska celler med cytoplasma, som beklär körtlarna. Cytoplasman kan intensivt fläcka celler. Elongerade kärnor är belägna i basaldelen. De är utrustade med hyperkrom karaktär, måttligt uttalad polymorfism, stor storlek och intensiv färgning. En prostata adenokarcinomprognos i stor skala lovar att vara en besvikelse på grund av den atypiska strukturen och tumörets höga malignitet.

3. Måttligt differentierad adenokarcinom i prostata är det andra steget bland de onkologiska tumörerna i prostata. Det detekteras med en ökning av PSA och fingerdiagnos i käftens baksida och tilldela 5-7 poäng för Gleason. Efter behandling ger en positiv prognos.

4. Mycket differentierad adenokarcinom i prostata är enbart enbart för den småskaliga sjukdomen hos män. Det är indelat i papillär och mucinös, krypande och endometriotisk, slem, glandulär-cystisk och fast trabekulär adenokarcinom. Celler av dessa typer av adenokarcinom varierar (differentierar) dåligt, växer långsamt, på Gleason-skalan har ett antal 1-5. Med tidig behandling påbörjad, lovar sjukdomen en gynnsam prognos.

5. Om onkogenescellerna inte låter sig differentiera och är polymorfa, så är detta låggradig adenokarcinom i prostata, överlevnad efter behandling är låg på grund av:

 • skiktad struktur av tumören;
 • snabb spiring i närliggande organ
 • aktiv metastasering av prostatacancer.

På Gleason-skalan får hon 8-10 poäng. Det kräver aktiv komplex terapi, liksom behandling av prostatacancer.

6. Tydlig cell adenokarcinom kan särskiljas genom svag färgning av cellerna med ett färgämne under histologisk analys.

7. Har temnokletochnoy Adenokarcinom i prostatakörteln, tvärtom, är färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet genom celler.

Bland de sällsynta typerna av adenokarcinom i prostata kan kallas: krokig, endometrioid, glandulär-cystisk och slem.

Orsaker och symtom

Sedan 35 års ålder borde män särskilt titta på deras kost, hälsotillstånd, livsstil. Förutom ärftlig predisposition kan orsaken till adenokarcinom vara:

 • stört balans av mikroelement
 • inflammatoriska sjukdomar i kursens kroniska skede;
 • specifikt virus;
 • kränkning av kroppens hormonella bakgrund.

Symptomatiskt adenokarcinom kan gömma sig bakom manifestationer av prostata adenom, så ignorera inte de minsta symptomen och kontakta en läkare om du har:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • brännande känslor och urinrester i blåsan;
 • obstruerad och intermittent urinering;
 • en svag stråle av urin, vilket kräver spänningar i bukmusklerna;
 • svårigheter med retention av urin
 • problem erektion och smärtsam utlösning;
 • spermier i urinen eller blod i spermierna;
 • smärta i perineum och anus
 • trycket på skrotet;
 • smärta i lumbosakralområdet och nedre extremiteterna.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Behandling av adenokarcinom i prostata, liksom behandling av prostatacancer, ingår i dess komplexa:

 • avlägsnande av cancer genom prostatektomi (klassisk, laparoskopisk eller med hjälp av Da Vinci-roboten);
 • endoskopisk prostatektomi, vilket minskar tiden för operation och återhämtning efter operationen;
 • exponering för ultraljud med hög intensitet, fokuserad HIFU;
 • brachyterapi (bestrålning från insidan med hänsyn till nivån på PSA och körtelvolymen);
 • strålbehandling - med riktad bestrålning av tumören;
 • Cryotherapy - för att förstöra tumören genom att frysa;
 • kemoterapi och hormonbehandling
 • näring med prostatacancer;
 • folkbehandling av prostatacancer.

När en diagnos av adenokarcinom i prostata körs, är behandling med hormonbehandling ansluten vid senare skeden av cancerutveckling mot bakgrund av bestrålning och behandling med folkmetoder. Kemi används ofta för odifferentierade tumörer.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste varianten av prostatacancer, som förekommer i 90% av diagnoserna av denna sjukdom. Kod för ICD-10 - D07.5 - betyder prostatacancer in situ (det allra första steget) och C61 - en prostata-neoplasma.

Adenokarcinom i prostatakörteln har sin källa till körtelepitelceller, som förlorar sin differentiering och börjar aktivt proliferera.

Orsakerna som leder till adenokarcinom innefattar:

 • ålderdom
 • hormonella störningar;
 • ärftlig predisposition;
 • närvaron av ett specifikt virus
 • kroniska inflammatoriska sjukdomar;
 • kränkning av balansen i mikroelementen.

Typer av adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostata är histologisk och morfologiskt representerad av flera varianter med olika egenskaper och förloppet av tumörprocessen. Enligt den histologiska strukturen i kombination med Gleason-skalan bestäms prognosen för sjukdomsförloppet.

 1. Den vanligaste varianten av adenokarcinom i prostatakörteln är ett litet acin. Det har som sin källa epitel av aciniets (små lobuler) av prostatakörteln, förekommer oftast samtidigt på flera ställen i periferzonen och smälter sedan samman i en fast tumör.
  Cellerna i denna tumör kännetecknas av mucinproduktion. Det kan ske utan obstruktion av urinröret, i 4 steg smärta i ändtarmen och ryggraden är karakteristiska.
 2. Den andra typen av adenokarcinom i prostatakörteln är måttligt differentierad. Ofta finns den i käftens baksida, bestäms av fingerforskning, har 5-7 poäng på Gleason-skalan. En sådan tumör medför en ökning av PSA, har en bra prognos för behandling.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln - vad är det?

Det här är en diagnos av prostatacancer, en av dess histologiska sorter.

Adenokarcinom i prostatakörteln, där cellerna i neoplasmen inte kan differentieras, är polymorfa, kallad låggradig.

 • Tumören har en skiktad struktur.
 • Gleason-poängen motsvarar 8-10 poäng.
 • Snabbspirar till närliggande organ.
 • Karakteristisk för aktiv metastasering.

Mycket differentierat adenokarcinom i prostata kännetecknas av en liten förändring i cellens differentiering, 1-5 på Gleason-skalan, växer långsamt, är prognosen vid en tidsmässig behandling gynnsam.

 • Bright cell prostatic adenocarcinoma kännetecknat av det faktum att dess celler med en viss metod för histologisk färgning uppfattar dåligt färgen och färgen svagare än normala vävnader.
 • Mörkcell adenokarcinom i prostata, Tvärtom är den färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet av cellerna.

Det finns också följande former: glandular-cystisk, fast trabekulär, akinar, papillär, storcell och mucinös.

Adenokarcinom i prostata med metastaser i benet observeras oftare vid det sista skedet av prostatacancer, och odifferentierade celler är vanligare för en sådan kurs.

Det bör noteras att mindre differentierade tumörer växer mer aggressivt och ofta ger metastaser.

Symtom och behandling av prostatakarcinom

Carcinom i prostata är en tumör som utvecklats från prostatacitterns epitelvävnad.

Carcinom i prostatakörteln - vad är det? Detta är en av sorterna av prostatacancer.

I sjukdomen av prostatakarcinom beror symtomen på sjukdomen och omfattningen av sjukdomen. Vid de första stadierna av karcinom, liksom en annan typ av onkologi, kan inte oroas och diagnostiseras endast genom närvaron av en hög nivå av PSA i blodet eller i undersökningen.

 • Därefter tillsätts symptom, beroende på graden av tumöreffekt på kapseln och närliggande organ.
 • Det kan finnas smärta, urinering, blod i urinen, problem med avföring och blod i avföring med spiring i ändtarmen.
 • Med tillägg av metastas är det en ökning av regionala lymfkörtlar, benvärk och symtom på cancerförgiftning.

Carcinom kan vara små-akinar, akinar, och infiltrat av prostata carcinom kan också observeras.

Med sjukdomen i prostatakarcinom skiljer sig behandlingen inte i grunden från detta i andra former av cancer. För den kirurgiska tumören är kirurgisk avlägsnande av tumören det bästa alternativet, på efterföljande hormonterapi, kemoterapi och palliativa åtgärder.

Behandling av adenokarcinom i prostata och prognos

Behandling av adenokarcinom i prostata bör inledas omedelbart efter diagnos, om tumören är tillgänglig för avlägsnande.

Operationen för att avlägsna adenokarcinom i prostata kallas radikal prostatektomi, som ofta utförs i en expanderad volym med avlägsnande av regionala lymfkörtlar. För närvarande utförs det på ett öppet sätt, med hjälp av laparoskopi eller med hjälp av en robotassisterad operation.

 • Vid senare skeden används hormonbehandling, cytostatika, strålning och andra metoder används. Det noterades att odifferentierade tumörer svarar bättre på kemoterapi.
 • Efter operationen kräver prostatektomi patienter långvarig rehabilitering period, återställa funktionen hos bäckenorganen, i synnerhet urinretention, liksom åtgärder för att återställa manlig potens, om det är relevant.

Med prostataadenocarcinomsjukdom beror prognosen starkt på många faktorer. Patientens livslängd påverkas av graden av differentiering av tumörceller, spridningen av tumören bortom kapseln i körteln, närvaron av metastaser. Prognosen beror också på behandlingens taktik och på det allmänna tillståndet hos patientens kropp.

I vissa fall, när patienten har symptom på prostatacancer 4 grader, med andra ord:

 • på ett ooperativt stadium
 • i ålderdom
 • i närvaro av allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, hjärnan;
 • med en förväntad livslängd på mindre än fem år.

Patienten rekommenderas dynamisk observation och palliativa åtgärder.

De viktigaste skillnaderna mellan adenom och adenokarcinom i prostata

För patienten är det nödvändigt att förklara skillnaderna i adenom från adenokarcinom i prostata och vikten av terapeutiska åtgärder. Adenom är en godartad förändring i prostatakörtelcellerna, har en långsam kurs och huvudsymptomet är svårighet att urinera.

Adenokarcinom växer också snabbare, och ett brott mot urinering indikerar ett ganska försummat fall av sjukdomen med urinrörets kompression.

Olika skillnader i adenom från adenokarcinom i prostata orsakar taktik för behandling. När det gäller cancer, bör kirurgisk behandling göras så långt som möjligt omedelbart och behandling med läkemedel för prostata adenom hålls under överinseende av en läkare, och kirurgiska ingrepp används som en sista utväg, när det inte finns något annat sätt att återställa öppenheten av urinröret.

Med ett adenom är organ-bevarande kirurgier möjliga. I adenokarcinom ska prostaten avlägsnas fullständigt, med intilliggande lymfkörtlar, eftersom man lämnar åtminstone en odifferentierad cell kan leda till att sjukdomen återkommer.

Om adenomen enkelt förvärrar människans livskvalitet och inte hotar livet, leder adenokarcinom i det fjärde skedet ofta till döden.