Huvud
Analyser

Allt om acinar adenokarcinom

Maligna neoplasmer av organen i det manliga reproduktionssystemet är mycket vanliga, särskilt bland äldre män. Acinar adenokarcinom är en av formerna av maligna tumörer i prostatakörteln, den utvecklas från kirtlens vävnad och är lokaliserad i acini hos detta organ.

Det finns många riskfaktorer för den patologiska proliferationen av glandular, epitelial och andra kroppsvävnader som leder till bildandet av adenokarcinom i prostata.

Symtom på prostatacancer kan också vara mycket varierande, så om du har problem med urinering, kränkningar av sexuell funktion och andra ångestsignaler, ska du omedelbart kontakta en urolog. Behandlingen av adenokarcinom i prostata bör hanteras uteslutande av en erfaren och kvalificerad specialist, med snabb tillgång till sjukvården är prognosen för patienten gynnsam.

Orsaker till sjukdomen

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln upptäcks oftast hos äldre män, vilket gör det möjligt att koppla upp förekomsten av sjukdomen med en förändring i hormonell bakgrund. Godartade tumörprocesser i prostata utvecklas också på grund av obalans i könshormoner. Den viktigaste rollen i patogenesen av prostata adenokarcinom spelar minska nivåer av testosteron och dihydrotestosteron, och störningar av normala förbindelser mellan de manliga och kvinnliga könshormoner, som är närvarande i vissa mängder i den manliga organismen.

Man tror att en ökning av östrogenhalten (det främsta kvinnliga könshormonet) har en cancerframkallande effekt på organen i det manliga reproduktionssystemet.

Hormonal obalans är den främsta orsaken till utvecklingen av acinar adenokarcinom vid en ålder av över 60 år. Den patologiska processen detekteras emellertid hos män som är yngre än denna ålder. Riskfaktorerna för bildandet av adenokarcinom i prostata acinus är:

 • Ärftlig predisposition.
 • Sjukdomar i binjurarna som spelar en viktig roll i könshormonernas metabolism.
 • Fetma. Nivån av kvinnliga könshormoner hos obese män är associerad med närvaron i fettvävnaden hos aromatasenzymet som är involverat i syntesen av östrogen.
 • Sjukdomar i sköldkörteln. Sköldkörtelhormoner är en viktig regulator för ämnesomsättningen i kroppen, därför kan alla sköldkörtelns patologi orsaka obalans i könshormoner.
 • Akut och kronisk leversjukdom.
 • Dåliga vanor. Alkoholmissbruk och rökning minskar kroppens övergripande motstånd och ökar antalet fria radikaler.
 • Negativa miljöfaktorer, som inkluderar joniserande och ultraviolett strålning.
 • Skadliga arbetsförhållanden (långvarig kontakt med kadmium).
Revealing orsaken till prostata adenokarcinom är mycket viktigt för att bestämma taktik för behandling och förebygga återfall.

klassificering

Acinar adenokarcinom är en av de typ av maligna tumörer i prostata och är i sin tur indelad i små-akinar och stor-akinar. Malign tumör av liten storlek, inklusive små näraliggande strukturer av parenkymen, kallas små-akinar. Storskalig tumör är större i storlek och inkluderar stora glandulära inklusioner.

Att utvärdera prognosen för en patient med adenokarcinom, är Gleason score i stor utsträckning, kan det hjälpa att utvärdera förändringar i prostatavävnaden struktur och definierade punkter från 2 till 10. Höga poäng på denna skala (från 8 till 10 poäng) indikerar snabbt progressiv sjukdomsförloppet, vilket kännetecknas av för lågklassiga neoplasmer. Indikatorer 5, 6 och 7 poäng indikerar en bra prognos för patienten och indikera en måttligt differentierad tumör. För starkt differentierade tumörer, som har den mest fördelaktiga prognosen, är indexen från 1 till 4 poäng.

Prognosen för prostataadenom beror på graden av differentiering av neoplasmen och förekomsten av samtidiga sjukdomar hos patienten.

För att bedöma adenokarcinom på Gleason-skalan, biopsi av prostatavävnad och bedömning av materialet från två olika regioner separat (varje uppskattad från 1 till 5 poäng). För närvarande, med snabb tillgång till sjukvården är det möjligt att framgångsrikt behandla adenokarcinom, även med ett högt Gleason-poäng.

Hur manifesteras patologin?

Prostatacancer har inte strikt specifika symptom för honom, den kliniska bilden kan vara mycket olika. I de tidiga stadierna av prostataadenocarcinom stör i de flesta fall patienten inte, och på grund av detta vänder många patienter till doktorn sen. De viktigaste kliniska symptomen på adenokarcinom i prostata framträder med tillväxten av tumörvävnader, som börjar klämma urinröret. Patienter gör oftast följande klagomål:

 • ökad uppmaning att urinera
 • Förekomsten av svårigheter vid urinprocessen blir urinflödet tunt eller intermittent;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering
 • Den periodiska förekomsten av smärtor av en spastisk natur i perinealområdet kan utstråla i anus, sakrummet.
 • urininkontinens eller ofrivillig urinering (i händelse av att adenokarcinom sprider sig från prostata till blåsan);
 • brott mot sexuell funktion: problem med erektion, för tidig, smärtsam utlösning;
 • Utseende av blodföroreningar i urin och sperma;
 • allmän förgiftning av kroppen, som manifesterar sig i form av svaghet, nedsatt aptit, minskad mental och fysisk prestation
 • blekning av huden, yrsel i utvecklingen av anemi.
Adenokarcinom i prostata kan sprida metastaser till andra organ, i sådana fall går andra symtom. Metastasering av adenokarcinom från prostata sker övervägande i bäcken, inguinal och iliac lymfkörtlar. Ibland påverkas lever, lungor och andra inre organ. Misstänka förekomst av metastaser är möjligt, om det finns svullnad av de nedre extremiteterna, bäckenskelettsmärta, lungsjukdomssymtom (dyspné, hemoptys) eller levern (dyspepsi, gulsot, förgiftning).

Diagnos av den patologiska processen

Vid akinaradokarcinom ska diagnosen utföras av en kvalificerad urolog-onkolog. Symtom i denna sjukdom kan uppstå vid bildandet av godartade prostatatumörer, inflammatoriska processer, för att klargöra diagnosen prostata adenokarcinom är det nödvändigt att genomföra ett antal ytterligare studier. Läkaren börjar med en noggrann samling av klagomål, en anamnes av sjukdomen och livet, förtydligar närvaron eller frånvaron av en ärftlig predisposition till adenokarcinom i prostata.

Ett viktigt steg i en objektiv undersökning av en patient med misstänkt adenokarcinom är rektalfingerundersökning av prostata. Tack vare honom kan du hitta en ökning av prostatakörteln, ömhet i palpation. Var noga med att tillämpa transrektal ultraljudsundersökning av prostata, som gör att du kan bedöma tillståndet och förändringar i organets parankyma, bestämma exakt lokaliseringen och storleken på tumörbildningen.

En av de viktigaste diagnostiska metoderna är också bestämningen av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet. Den höga koncentrationen av denna tumörmarkör kan indikera närvaron av en malign eller godartad tumör i prostata. Prostata vävnadsbiopsi utförs för att bekräfta diagnosen, om vid tidpunkten för ultraljud och andra undersökningsmetoder konstaterades patologiska abnormiteter. En biopsi behövs också för att utvärdera tumören enligt Gleason-poängen.

Eftersom adenokarcinom av prostata kan metastasera till andra vävnader och organ, är det också lämpligt att utföra ultraljudsundersökning av buken, en MRI eller datortomografi för tidig upptäckt av metastas. Efter att ha fastställt den exakta diagnosen ordinerar läkaren behandlingen, vilket beror på svårighetsgraden av sjukdomen.

Hur man behandlar eller förebygger sjukdom

Det finns olika metoder för behandling av prostata adenokarcinom, deras val kommer i stor utsträckning att bero på flödessteget och sjukdomsformen. Den bästa behandlingen är adenokarcinom i prostata, identifierad tidigt i livet, när du kan göra utan radikala metoder. Om tumören ännu inte har metastasiserats, då Applicera fjärrstrålningsterapi, ultraljudsablation av neoplasma, brachyterapi. I vissa fall indikeras radikal prostatektomi.

Minimalt invasiva operationer är den vanligaste metoden för behandling av prostatatumörer. Acinar prostata adenokarcinom i avancerade stadier i närvaro av metastaser som behandlats med GnRH-agonister såväl som kirurgisk kastrering används, extern strålbehandling i kombination med hormonella medel. I allvarliga fall syftar patientens behandling till maximal eliminering av obehagliga symtom och stoppa utvecklingen av adenokarcinomutveckling.

Symtomatisk behandling av prostata adenokarcinom innefattar hormonbehandling.

För att förhindra uppkomsten av prostatacancer adenokarcinom bör män undvika dåliga vanor, äta rätt (i kosten bör vara tillräcklig mängd av vitamin E, järn, selen), omedelbart söka läkarvård för inflammatoriska sjukdomar och sexuellt överförbara infektioner. Om det finns en genetisk predisposition för cancer, är det efter 45 år önskvärt att genomgå regelbunden screening (bestämning av prostataspecifikt antigen).

Det bör också komma ihåg att godartade prostatatumörer med illamående eller otillbörlig behandling förvärvar en malign kurs. Därför är utseendet på eventuella symptom på en överträdelse av urinering eller sexuell funktion en allvarlig anledning att kontakta en specialist.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Adenokarcinom i prostata: tecken och möjlig behandling

Acinar adenokarcinom i prostata är en av de vanligaste formerna av prostatacancer, som oftast utvecklas hos äldre män. Lågkvalitativt adenokarcinom i prostata, små-akinar och andra former av sjukdomen har sina egna egenskaper, men alla kan sluta fatala.

Med prostata adenokarcinom är tidig diagnos extremt viktig. I primärfasen är sjukdomen möjlig att eliminera, och män som har genomgått nödvändig behandling av terapeutiska effekter lever under mycket lång tid. I försummade fall av prostatacancer kan behandling inte ge resultat, och det finns åtminstone en chans till ett positivt resultat.

Så, hur länge en man kan leva med en sådan diagnos beror till stor del på hans beslutsamhet att bekämpa sjukdomen utan att förlora en dag.

skäl

Det finns ingen överenskommelse om var acinas adenokarcinom i prostatakörteln kommer ifrån.

Man tror att orsaken kan vara:

 • andropause;
 • låg sexuell aktivitet
 • felaktig kost;
 • ackumulering av skadliga metaboliska produkter,

På grund av detta skiljer sig divisionen av prostataceller från normala, och processen för omvandling av glandulära cellulära element till celler av malign manifestation börjar.

Obalanserad näring som leder till fetma orsakar ackumuleringen i den manliga kroppen av östrogen, som kan förkorta tiden för reproduktion av cancercellstrukturer och att stimulera sjukdomen.

Endokrina störningar, leversjukdomar och sköldkörtel kan också orsaka adenokarcinom.

I många fall, med prostatacancer, är prognosen, tyvärr inte mycket tröstande.

symptom

De första symptomen på prostata adenokarcinom, utvecklas snabbt, ofta förklädd som symptom på godartad prostata adenom, så risken ökat på grund av felbedömning av patientens tillstånd.

De vanligaste är de två faserna av sjukdomen:

 • initial - frekvent uppmaning vid urinering (smärta och andra obekväma känslor kan observeras);
 • De slutliga lymfkörtlarna i inguinsonen ökar, det finns manifestationer av hematuri och hemospermi. Uttryckt smärta i olika delar av kroppen, till exempel i midjan, bäcken, i de fall där metastaser bildas.
 • analys av kvalitet och kvantitativa parametrar av blod och urin - på innehållet i röda blodkroppar, som sänks
 • PSA;
 • punktera;
 • MR, ultraljud.

Internationell klassificering

För att dela upp den aktuella sjukdomen används Gleason-klassificeringen, vilket gör det möjligt att bedöma arten av aggressiviteten hos sjukdoms manifestationen.

Klassificering av Gleason

 • G1 - observerade observationen av låg aggressivitet, 1-4 poäng;
 • G2 - dynamik till cellernas tillväxt. 6 poäng för Gleason. Ärendet löses genom behandling. Det högsta värdet är 7 poäng;
 • G3 - vävnadsinfiltrering. Tydligt synlig är en grupp körtlar som skiljer sig i diameter och storlek. 8 (4 + 4) poäng för Gleason och över. Utsikterna är negativa;
 • G4-bildad bildning helt från cellelementen i en atypisk art. 9-10 poäng enligt Gleason skalaen;
 • G5 - Slimbildande cancer. 10 poäng.

Ju högre antal, ju mer aggressiva tumörbildningen är och ju lägre chanserna för en positiv prognos är.

 • Mycket differentierat adenokarcinom är G1-klassen. En liten progressionshastighet kännetecknas av förekomsten av en gynnsam prognos på bekostnad av återhämtning från patologi. Moderna terapeutiska förfaranden kan vara framgångsrika i 95% av samtalen;
 • Måttligt differentierat adenokarcinom i prostata - tillhör klassen G2-G3. Prognosen är positiv beroende på hur aktuell och korrekt behandlingen var. Kan detekteras vid rektal undersökning;
 • Den fina variationen av sjukdomen som behandlas, påverkar prostatakörteln uppskattas till 7 poäng, lokaliserad i många områden. Den lilla storleken av bildningen kombineras till en tumörbildning. Utseende manifesterar sig inte förrän når de nått 3-4 grader. Smärtsamma förnimmelser under urineringstiden är inte korrigerade. Med palpationsdiagnos kan tumörtumör inte palperas. Utsikterna är ogynnsamma;
 • Den lågkvalitativa typen av patologi är G4-G5. Det kännetecknas av den största aggressionen, som fortskrider i en ökad takt. Processerna är irreversibla, utvecklar metastaser. Prognosen präglas av ett ogynnsamt resultat, högst fyra år.

Stages of

 • I - manifestationen av det första utvecklingsstadiet anges. Grafiskt representerad av markör T1. Detektion görs ofta slumpmässigt. Kännetecknas inte av manifestationen av symtom. Detekteras av biopsi;
 • II - prostatacancer i 2: a graden - vävnadstransformation observeras endast på en del av prostata, det är lätt att diagnostisera;
 • IIIA - aktiv tumörväxt, de seminala vesiklarna med kapselpåsen börjar påverkas;
 • IIIB - prostatacancer i 3: e graden. Framsteg på närliggande närliggande organ
 • IV - beteckning av fjärde etappen. Metastatiska formationer förekommer på ytan av sfinkter, rektum, bäckvägg och andra områden.

Metoder för behandling

Kirurgi är inte den bästa lösningen för utvecklingen av cancer patologi, eftersom sannolikheten för återkommande naturen har en hög andel.

I modern behandling utförs terapeutiska förfaranden relaterade till användning av hormonella mediciner och kemikalieexponering. Behandlingsplanen utses av den behandlande läkaren, genom att bedöma sjukdoms svårighetsgrad.

Operativ ingripande

Operationen utförs i en situation med tumörbildning, om den når en medelstorlek, försvårar urinprocessen, stör detta, men metastaser är ännu inte detekterade.

Transaktionstyperna är:

 • prostatektomi, som kännetecknas av total eliminering av det drabbade organet.
 • orkidektomi. Hennes testiklar avlägsnas. Kastration av den kirurgiska formen utförs som en ytterligare åtgärd för att förhindra förekomsten av återfall av sjukdomen, om den provokerande faktorn är en ökad produktion av testosteronmolekyler.

Till följderna av eliminering av prostata adenokarcinom kan sådana manifestationer utföras kirurgiskt:

 • inkontinens;
 • infektion;
 • andra postoperativa komplikationer;
 • infertilitet.

När en operativ åtgärd utförs, kan lymfkörtlar som ett tillägg avlägsnas om en papillär version av sjukdomen har inträffat.

Strålbehandling

Modern strålterapi produceras som en självständig metod för terapeutisk påverkan, som används när 1-2 etapper av onkologisk utbildning dominerar.

Källan för strålning är introduktionen i det drabbade organet (prostata) med hjälp av kapslar av mikroskopisk storlek och lämnas där under en viss tid.

Hormonala effekter

Hormonal terapi utförs för att öka tiden för totalbildning av det onkologiska elementet. Injektioner med hormonella läkemedel är uteslutna med andra läkemedel. Det är inte en självständig terapeutisk metod.

kemoterapi

Kemoterapi utförs enbart som en hjälpmetod. Denna händelse är avsedd att bekämpa metastatiska formationer och som förebyggande åtgärd efter operationen.

ablation

Vid ablationen levereras en ultraljudskälla till den plats där tumören är belägen.

kryoterapi

För denna operativa åtgärd är följande typiskt: prostatakörteln, som påverkades, är fryst. Därefter tillföres helium till ytan av vävnaderna med argon i ett flytande tillstånd. Från denna exponering elimineras den aktuella sjukdomen.

tips

När det gäller näring är överdriven kolesterol, alltför fet och salt mat oacceptabel. Det är nödvändigt att äta, med mycket vitaminer och mineraler. Undvik att ta någon mängd skadliga produkter. Maten bör balanseras.

Stora och täta viktliftar är strikt kontraindicerade. Det välkomnas regelbundet och tillräckligt för att behålla muskelton, ta upp olika sporter, gå i frisk luft.

Skadligt att spendera tid i sittande läge.

Huvudprojektet av förebyggande:

 • Det är extremt farligt att ha ett aktivt alltför sexuellt liv.
 • det är nödvändigt att utesluta alla dåliga vanor
 • frånvaro av stressiga situationer.

För att förstå hur man minimerar risken för att utveckla en patologi eller följa livsstilen efter behandlingen, kan du besöka ett forum där patienter delar sina erfarenheter och eventuell medicinsk rådgivning.

Acinar adenokarcinom i prostata

Tumör i prostatakörteln, uppträder en tumör som ett resultat av obehandlad eller försummat kronisk prostatit kallas acinar adenokarcinom i prostata. En sådan patologi är malign och har inte alltid en bra prognos. Tidig upptäckt av prostatacancer är av största betydelse för hälsa och liv män, så i alla störningar i den sexuella sfären, och inflammatoriska processer, är det nödvändigt att ta itu med urolog.

Orsaker till cancer

Malign prostata hos prostata i form av adenokarcinom är en typ av cancer hos mankörteln. Tumören har en skiktad struktur, kan metastasera och spiras i närliggande vävnader. Det finns en neoplasma i prostataens epitelvävnad.

Adenokarcinom förekommer hos män över 50 år och kan uppstå med:

 • genetisk predisposition;
 • hormonell obalans
 • fetma, obalanserad diet (övervägande av produkter av animaliskt ursprung);
 • kronisk inflammation
 • en pågående infektionsprocess
 • stört balans av mikroelement
 • bäraren av ett specifikt virus (XMRV);
 • hyperplasi i körteln;
 • kronisk kadmiumförgiftning.

Den predisposerande faktorn för utseende av prostatacancer är ålderdom, immunförsvar, en tendens till dåliga vanor (särskilt rökning), samtidiga sjukdomar, miljö orsaker.

Sjukdomen minskar patientens livslängd med 10 år.

Typer av adenokarcinom

Varianter av utveckling av en malign tumör i prostata skiljer sig under processen och bestäms av en särskild Gleason-skala genom histologiska studier.

Acinar adenokarcinom i prostatan är:

 1. liten - samtidigt påverkas flera små lobar av körteln, vilket sammanfaller bildar en stor tumör (vid stadium 4 finns smärtsyndrom i rektum och ryggrad);
 2. måttligt differentierad - det är väl avslöjat i digital rektal undersökning (här är PSA hög, prognosen är gynnsam);
 3. stor - närvaron av stora glandulära formationer.

Förutom de tre viktigaste arterna finns det andra sorter av neoplasmer, liksom 4 utvecklingsstadier av maligna tumörer.

Det första steget är mycket svårt att bestämma - det ger inte signifikanta kliniska manifestationer. I steg 2 och 3, känner sig tecken på sjukdomen sig (här börjar den ökade tumörtillväxten) och bestäms av patientens undersökning. Det sista steget är det tyngsta, passerar med metastaser, påverkar kroppens genitourinary och gastrointestinal system. I extremt allvarligt steg i det 4: e etappen kan patologi ge metastasering till alla organ och resultera i ett dödligt utfall.

Adenokarcinom kan snabbt växa, i de sista stegen präglas alltid av en kränkning av urinering (på grund av kompressionen av urinröret).

Symptom och diagnos av adenokarcinom

Först, i de första stadierna, fortsätter patologin omärkligt. Du kan diagnostisera det tack vare analysen av PSA (det finns en ökning av indexen) och i undersökningen (ultraljud). Därefter utveckla tecken på sjukdomen, såsom:

 • förändringen i prostatakörtelns storlek i riktning mot ökningen;
 • urinvägar (frekventa uppmaningar, dåligt utflöde, behov av ökad spänning, känsla av ofullständig tömning) och smärta i denna process;
 • konstant inflammation i urinvägarna;
 • skrot obehag och inguinal smärta;
 • förekomst av blod i urinen och ejakulering
 • ändra storleken på körteln i riktning mot ökningen;
 • obstruerad pall, förstoppning, avföring med blod;
 • ökade regionala lymfkörtlar
 • med utveckling av metastaser - smärtssyndrom i det drabbade organet (t.ex. ben).

Bestäm 1-etappen av adenokarcinom är omöjligt, 2 och 3 steg bestäms väl. För detta gör du rutinprov och tester för onco-markörer.

I sista skedet kan det finnas allvarlig smärta i anus, tyngd i underlivet när man går. Dålig hälsa, svaghet, viktminskning, minskad aptit.

Patienten ordineras buken ultraljud och transrektal studie, blodgivning för PSA (prostataspecifikt antigen innehåll), radioisotop-analys uroflowmetry, MRI (magnetisk resonanstomografi), en biopsi av prostatavävnad. En anamnese och en digital rektalanalys är obligatoriska.

Tumörbehandling

Terapi av det avslöjade acinär adenokarcinom i prostatan utförs enligt samma princip som i andra onkologiska patologier. Resectable tumören avlägsnas, och sedan beteckna en kemisk härdning, strålar, hormoner, cytostatika, kväve, högintensivt ultraljud ablation av prostata, innebär symptomatiska och lindrande åtgärder.

Kirurgiska onkologer utför operationen (radikal prostatektomi på körteln). I adenokarcinom avlägsnas körteln och angränsande lymfkörtlar fullständigt. Patienten efter operationen föreskrivs rehabiliteringsåtgärder som kan ta lång tid. Rehabilitering innefattar restaurering av bäckens organens funktioner och manlig styrka.

Det är omöjligt att utföra en operation på prostata vid 4: e etappen av patologi:

 • under avancerade år
 • definition av ett oanvändbart stadium
 • associerade hjärt- och kärlsjukdomar;
 • om det finns hjärnans sjukdomar;
 • förväntad livslängd på upp till 5 år.

Stödande terapi och medicinsk övervakning rekommenderas för en man.

En man måste övervaka sin hälsa. Det rekommenderas att genomgå regelbundna undersökningar hos urologen, särskilt med tidigare inflammatoriska sjukdomar i genitourinary sfären, för att leda en hälsosam livsstil, stärka immuniteten och gå mycket.

Det är mycket viktigt för en man att hjälpa och stödja nära människor i kampen mot sjukdomen, såväl som sin egen attityd. Tidig upptäckt av patologi och adekvat behandling kan besegra adenokarcinom.

Acinar adenokarcinom i prostata: symtom, behandling och prognos

Acinar adenokarcinom i prostata är den vanligaste formen av prostatacancer.

Tyvärr fortsätter ett stort antal äldre män att dö från prostatacancer idag.

Observera att adenokarcinom nästan aldrig uppträder hos män under 50 år, men varje år fortsätter denna onkologiska sjukdom att öka snabbt i diagnosen.

De maximala indikatorerna för diagnos och som en följd dödsfall från denna typ av cancer registreras vid 80 års ålder hos män.

I diagnosen är det vanligt att överväga prostata i prostata, som består av:

 1. Atypisk hyperplasi. Om detta tillstånd upptäcks i tid, är prognosen vid behandling gynnsam.
 2. Intraepitelial neoplasi, detta är ett slags obligatoriskt utvecklingsstadium för adenokarcinom.

Vad orsakar prostatacancer?

Bland de faktorer som kan leda till utvecklingen av prostataadenocarcinom kan vi skilja på följande:

 • Hormonella förändringar som börjar i kroppen hos en man med ålder.
 • Genetisk och ärftlig predisposition.
 • Obalans i kroppen av manliga näringsämnen.
 • En långvarig, nästan kronisk effekt av kadmium, vilket leder till förgiftning.
 • Förekomsten i viruset XMRV

När det gäller typerna av adenokarcinom i prostatakörteln noterar vi följande sorter:

 1. melkoatsinarnaya;
 2. krupnoatsinarnaya;
 3. kribroznaya;
 4. papillär;
 5. fast trabekulär;
 6. endometrioid;
 7. glandulocystica;
 8. slem.

Särskilda kännetecken hos sjukdomen

Till min stora ånger har adenokarcinom praktiskt taget inga särskiljande symtom, det vill säga det finns inga tecken som bara skulle vara tecken för denna typ av cancer.

Problemet förvärras av det faktum att de flesta manifestationer liknar dem som är registrerade med ett enkelt prostata adenom:

 • Hyppig uppmaning att urinera.
 • Känslan är inte helt tömd av blåsan.
 • Smärta i perineum.
 • Svårighet och intermittent urinering.
 • Vid urinering är strålen svag och det finns ett behov av att inkludera bukmusklerna i processen.

Kliniska manifestationer av sjukdomen

Hur mycket denna vanliga form av prostatacancer kan bedömas av det faktum att i nästan 97% av alla fall av registrering av en malign tumör i prostata, diagnostiseras denna typ.

I det här fallet upptäcks i 5% av fallen denna typ av cancer hos män efter 60 år på grund av en fullständig frånvaro av urologiska symptom.

Dessutom kan en sådan sjukdom i första och andra utvecklingsstegen i allmänhet inte uppenbaras, vilket gör diagnos och snabb upptäckt svår.

Oftast kan acinar adenokarcinom detekteras av en slump, till exempel på en planerad urologisk undersökning eller vid diagnos av en annan sjukdom. Och alla symptom som är inneboende i denna form av cancer börjar dyka upp redan i de sena stadierna, behandlingskoden kan inte rädda patientens liv.

Till ovanstående symtom läggs till följande:

 1. Smärtsamma förnimmelser i anusen.
 2. Tryck på kanten.
 3. Smärta i sakrum och midja.
 4. Smärta i benen.

Hur sjukdomen diagnostiseras

Rektal undersökning anses vara den grundläggande metoden som alltid används vid patientens första behandling. Här bestämmer doktorn prostata, organets utformning och tillstånd. Sphinctens ton utvärderas och prostatit, en tumör i ändtarmen, är utesluten.

Dessutom används följande diagnostiska metoder:

 • Prostata vävnadsbiopsi.
 • Analys för PSA.
 • MRI av prostata.
 • Transrektal echografi.
 • Röntgen.
 • CRT och ultraljud i bukhålan.

Det finns också en metod för att bestämma graden av adenokarcinom av Gleason. Metoden använder notationen G och hela är tilldelad 5 grader. G1 - indikerar att tumören består av homogena och små körtlar, kärnan förändras inte praktiskt taget.

Vid klassificering av G-2 består tumören av flera körtlar. G-3 - tumören består av flera körtlar av olika storlek, det finns infiltration av stroma.

G-4 karakteriseras exklusivt av atypiska celler och infiltrering av omgivande områden. G-5 består av en tumör i detta fall från flera lager av atypiska celler.

I diagnosen beaktas förhållandet mellan graden av skillnad i tumören och Gleason-poängen:

 • G1 = 2-4 poäng;
 • G2 = 5-6 poäng;
 • G3-4 = 7-10 poäng.

I princip reduceras kärnan i diagnosen till två huvudpunkter, det här är detektering av tumören och sjukdomsfasen. Baserat på dessa data utvecklas ytterligare behandling.

Det kan också noteras att alla män efter 50 år ska genomgå en diagnostisk rektalundersökning minst en gång per år.

Metoder och taktik för behandling

Behandling av adenokarcinom innefattar flera riktningar, vars val beror på stadium och tid för detektering av tumören i prostatakörteln.

 1. Aktiv övervakning i en dispensär.
 2. Radikal prostatektomi (fullständigt avlägsnande av prostata).
 3. Strålbehandling.
 4. Hormonbehandling.
 5. Kombinerad behandling.

När det gäller prognosen med denna diagnos beror allt på tumörutvecklingsstadiet. Följaktligen börjar den tidigare behandlingen, desto större är risken för ett positivt resultat. Prognosen försämras dock redan från andra etappen, och den tredje och fjärde är dödliga.

Symtom och behandling av prostataadenokarcinom

Baserat på resultaten från statistiska studier diagnostiseras adenokarcinom i prostatakörteln oftare (i 95% av fallen) än andra typer av maligna tumörer som uppträder i denna körtel. Det är en vanlig sjukdom för män över 50 år.

Sjukdomen påverkar prostatavävnad och är en allvarlig patologi med hög risk för dödsfall och upptar den andra platsen i mortalitet efter lungcancer. Sjukdomens prognos beror på ett antal faktorer, som börjar med utvecklingsstadiet under diagnosen och slutar med patientens immunitet.

Vad är adenokarcinom i prostata?

Adenokarcinom är en malign neoplasma som påverkar cellerna i körtelepitelet, som uppstår i prostata som en eller flera knölar. Framväxten av patologi beror på mutationen av epitelceller, under vilka de muterar och snabbt multiplicerar. Ofta diagnostiseras glandular prostatacancer hos äldre män efter 50 års ålder. När sjukdomen utvecklas kan epitelial neoplasma begränsa sig till en prostata kapsel eller börja spridas längs de närliggande mjukvävnaderna och organen.

När metastaserade, kommer cancerceller in i lymf och påverkar iliac och retroperitoneal lymfkörtlar. Ofta förekommer spridningen av metastaser på blodbanan med ytterligare spridning i benvävnad. Den växande tumörens aggressivitet bestäms av Gleasons klassificering, vilket gör det möjligt att exakt avslöja scenen för cancerutveckling. Vid upptäckt av denna sjukdom bör läkaren informera patienten om vad prostataadenokarcinom är och hur vidare behandling ska baseras på tumörutvecklingsstadiet och de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Orsaker till utveckling

De exakta orsakerna till utvecklingen av cancer har ännu inte utforskats fullt ut, men många års forskning har gjort det möjligt att identifiera flera faktorer som kan prova utseende av adenokarcinom i prostata:

 • ärftlighet - i det rådande antalet patienter upptäcktes att denna sjukdom tidigare diagnostiserades i nästa släkting;
 • fetma och nedsatt diet
 • beroende av att dricka och röka
 • naturlig åldring av prostata
 • en skadlig ekologisk miljö på bosättningsorten
 • yrkesverksamhet som innebär kontakt med cancerframkallande ämnen och andra skadliga ämnen.

Medicinsk forskning har visat att uppkomsten av onkologisk neoplasm har ett direkt samband med störningen av balansen mellan könshormoner, vilket förklarar förekomst av denna prostatasjukdom i ålderdom. Det är värt att notera att endokrina störningar också framkallar hormonella förändringar, vilket kan leda till att onkologi av prostata kan uppstå i ung ålder.

klassificering

Typer av adenokarcinom är uppdelade, tillämpar Gleason-klassificeringen. Med hjälp av Gleason-skalan för prostatacancer kan du differentiera celltillståndet och bedöma tumörets aggressivitet. Normala epitelceller, när de utsätts för ogynnsamma faktorer, muterar, omvandlas till maligna. Och ju starkare mutationsprocessen blir, desto mer aggressiv blir tumören själv.

Gleason-poängen består av två summeringsbara delar (Gleason-summan). Den första av dessa bestämmer den rådande differentieringen av celler efter den första histologiska analysen. Den andra avslöjar följande, från de mest förekommande i den andra prövningen av cellulär differentiering. Komponenterna utvärderas på en skala från 1 till 5, varefter de summeras och den totala poängen är från 2 till 10.

Den numeriska beteckningen för Gleason-klassificeringen är följande:

 • G1 - homogen ny formation består av likformiga permanenta kärnor. Aggressivitet är obetydlig, enligt Gleeson 1-4 poäng.
 • G2 - det finns en dynamik för förening och proliferation av neoplastiska celler. Betyg 6 poäng för Gleason. Högsta poäng kan vara 7 poäng (summan är 3 + 4). Oftast behandlas tumören effektivt.
 • G3 - detta utvecklingsstadium kännetecknas av infiltrering av maligna celler i närliggande vävnader. Gleason gör 8 poäng (4 + 4).
 • G4 - tumören är helt sammansatt av patologiska celler. Det finns infiltration av närliggande vävnader i närheten. Gleason-poängen är 9-10 poäng. Vid detta skede är det praktiskt taget omöjligt att differentiera cellerna i neoplasmen.
 • G5 - tumörceller skiljer sig inte åt. Enligt Gleason poäng 10 poäng.

Ju mer Gleason poängen, desto mer aggressiv uppträder neoplasmen och ju sämre prognosen för patienten.

Maligna neoplasmer klassificeras i följande grupper:

 • Mycket differentierat adenokarcinom i prostatakörteln - dessa neoplasmer motsvarar G1-klassen och orsakar inte kliniska symptom. I 95% fall är föremål för fullständig botemedel.
 • Måttligt differentierade adenokarcinom i prostatakörteln - enligt Gleason kallas sådana tumörer som G2-G3. Ofta är lokaliseringsplatsen den bakre delen av prostata. När prostatan hos acinar adenokarcinom diagnostiseras 6 poäng enligt Gleason, då behandlingen börjar, är förutsägelser för patienter gynnsamma. Fin-acinar adenokarcinom i prostatakörteln uppskattas till 7 poäng enligt Gleason. Det bildas i olika områden, och när foci utvecklas blir foci tätare och expanderar och bildar en stor tumör. Prognosen för en sådan sjukdom är ogynnsam.
 • Dåligt differentierad prostata adenom - tumörer benämnda G4-G5 Detta är den mest aggressiva tumörer, som snabbt växa till omgivande vävnader och metastasera. I detta fall kan de sjukliga förändringar inte korrigeras, och prognosen för patienter besvikelse.

Fin-akinar och akinar carcinom är de vanligaste maligna formerna av prostata. Små och stora tumörer har sådana skillnader:

 • Lokalisering - små-akinar adenokarcinom bildas omedelbart i flera zoner. Neoplasmer av liten storlek kan spridas i hela prostatakörteln. Stor-tarmtumör är lokaliserad endast på ett ställe, oftare i prostatens bakre del.
 • Prognos för behandling - tumör med små akinarer orsakar inte kliniska symptom och det kan inte detekteras av palpation. Transformation av celler kan vara upp till 5 år, varefter en stor del av kroppen påverkas, vilket påverkar ytterligare behandling negativt. En tumör med stor acinar kan detekteras och differentieras snabbare, vilket påskyndar tidpunkten för behandling och behandling. Om neoplasmen kunde identifieras i de tidiga utvecklingsstadierna är förutsägelser för patienter mer benägna att vara gynnsamma.

Under definitionen av prostata onkologi är det nödvändigt att inte bara använda Gleason-klassificeringen, men också för att bestämma scenen i sjukdomsbanan.

Grader och etapper

Graden av utveckling av cancer är en klinisk indikator bestämd av nivån av morfologiska fluktuationer av tumörceller. Du kan bestämma scenen av sjukdomen med en biopsi. Steg av tumörutveckling bestäms av dess storlek, tillväxtens dynamik och närvaron eller frånvaron av metastasering. Det finns 4 stadier av adenokarcinom:

 • I (första etappen) - klinisk symptomatologi visas inte. På detta stadium är sjukdomen sällan detekterad, oftast av en slump, när patienten söker medicinsk hjälp av andra skäl.
 • II (andra etappen) - endast en del av körteln påverkas. Detta stadium kan lätt diagnostiseras, eftersom förändringar i prostata strukturen kan spåras med hjälp av TRUS.
 • IIIA (tredje inledningsskedet) - det finns aktiv tillväxt av tumören, med maligna lesioner spridda till familjevesiklar och kapslarväska.
 • IIIB (tredje etappen) - utveckla cancer sträcker sig till intilliggande inre organ.
 • IV (fjärde etappen) - metastasering uppträder. Neoplasmen påverkar rektum, bäckens vägg, blåsan och sphincten.

Vid det första utvecklingsstadiet kan neoplasmen inte detekteras med hjälp av palpation. När sjukdomen når andra etappen kan den identifieras med ultraljud. Den tredje etappen kännetecknas av proliferationen av periferin av prostata. Det fjärde slutsteget involverar proliferationen av adenokarcinomceller i lymfsystemet, ben och lungvävnader, såväl som levern. Metastaser är oense på kroppen i flera månader.

diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av prostata adenokarcinom är det nödvändigt att genomföra följande studier:

 • insamling av anamnese genom att undersöka och ifrågasätta patienten
 • palpation av prostata;
 • allmän analys av blod och urin;
 • blodprov för prostataspecifikt antigen (PSA);
 • urografi (granskning och utsöndring);
 • uroflowmetry (mätning av dynamik och hastighet av urinering);
 • transrectal ultraljudsundersökning av prostata (TRUS);
 • magnetisk resonansbilder.

Under diagnosen av sjukdomen är det viktigt att utföra differentiering, för att utesluta andra prostata sjukdomar med liknande symtom, till exempel åldersrelaterad hyperplasi eller adenom.

symptom

Vid det inledande utvecklingsstadiet orsakar inte tumören några kliniska symptom, så det är omöjligt att detektera en tumör utan att utföra diagnostiska studier. Med utvecklingen av tumörer i ett tidigt skede kan symptomen på adenokarcinom vara enligt följande:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • smärta och brännande under urinering.

I senare skeden kännetecknas sjukdomen av smärtsyndrom i bukregionen, som utstrålar sig i testiklarna och pubicområdet. Visuellt är det möjligt att upptäcka en ökning av lymfkörtlar i ljummen. Sjukdomens främsta symptom är en blandning av blod i urinen och sperma.

När tumören utvecklas till metastasen, smärtsyndromet förflyttas till revbenen och coccyxen, patientens aptit förvärras och en känsla av permanent utmattning uppstår. Det är viktigt att skilja adenom från adenokarcinom, eftersom de har en vanlig symptomatologi. Du kan upprätta en noggrann diagnos om du utför en fullständig läkarundersökning på ett sjukhus.

Metoder för behandling

Helt botemedel prostataadenocarcinom är endast möjligt om det diagnostiserades i de tidiga utvecklingsstadierna. Med en lämplig lokalisering kan andrologistläkaren förskriva patienten en operativ behandling som innefattar borttagning av prostata och närmaste lymfkörtlar. Vidare kan behandlingen av adenokarcinom i prostatakörteln genomföras med hjälp av låg invasiva metoder, till exempel hormonbehandling och kemoterapi. Metoden för att bekämpa onkologi bestäms på basis av utvecklingsstadiet av cancer, lokalisering av tumören och patientens allmänna hälsotillstånd.

Operativ behandling

Terapi genom kirurgisk ingrepp utförs om tumörens storlek når en medelstorlek, neoplasmen stör urinering och metastasering uppträder. Innan patienten tilldelas operationen är det nödvändigt att förutsäga eventuella konsekvenser efter avlägsnande av prostata och göra en uppskattning i relation till möjliga positiva resultat.

Innan operativa manipuleringar genomförs ska patienten överlämna alla nödvändiga analyser:

 • blodprovtagning för PSA-cancermarkör;
 • magnetisk resonansavbildning för att korrekt detektera tumörens placering
 • Allmänna tester av urin och blod
 • undersökning av en kardiolog

Efter att ha utfört all nödvändig forskning och erhållit resultat måste läkaren bestämma vilken väg att genomföra operationen:

 • Prostatektomi - organet är helt borttaget. Ofta utförs operationen med hjälp av laparoskopi, vilket är minimal invasiv kirurgisk manipulation, så det gör liten skada och stress för patienten.
 • Orkektomi - borttagande av testiklar. Det utförs som ett tillägg som är nödvändigt för att förhindra sjukdomsfallet, i det fall när den provokerande faktorn avslöjade en ökad produktion av testosteron av kroppen.

Under operationen kan lymfkörtlar avlägsnas, eftersom infekterade celler kan spridas genom lymfen.

Strålbehandling

Modern medicin skiljer strålbehandling med en separat behandlingsteknik, vilket är effektivt om onkologi diagnostiseras i tidiga stadier (1-2) av utvecklingen. En särskild strålkälla introduceras i prostata och lämnas där under en viss tid. Sådana typer av strålterapi används:

 • Brachyterapi är en effektiv teknik, under vilken en smalt reglerad bestrålning av det drabbade organet utförs utan negativa effekter på kroppen.
 • Adjuvant strålbehandling - ordineras ofta efter kirurgisk behandling för att förhindra återfall. Vanligtvis utsedd i kombination med kemoterapi.

Vilken typ av strålterapi ska användas, väljer doktorn, baserat på graden av utveckling av cancer och patientens allmänna tillstånd.

Hormonbehandling

Hormonbehandling används för att stoppa eller minska produktionen av testosteron i kroppen. Denna teknik är inte en separat behandlingsmetod och utses i ett komplex med andra läkemedel för att fördröja tumörutvecklingen. Intag av hormoner är en konservativ teknik som tar bort de kliniska symtomen på sjukdomen.

kemoterapi

Patienter med adenokarcinom i prostata är ordinerad kemoterapi som en hjälpmetod för bekämpning av metastas och profylax efter kirurgisk behandling. Innan utnämningen av en kemoterapi bör man ta hänsyn till eventuella negativa effekter på kroppen, eftersom biverkningar kan vara svaghet, berusning och försämring av immunsystemet.

ablation

Användningen av ablation är effektiv vid diagnostisering av sjukdomen vid tidiga utvecklingsstadier, och endast om patologi endast har en skada. Vid ablation utförs ultraljudsemitorn till det drabbade området, vilket har en skadlig effekt på cancerceller.

kryoterapi

Modern medicin innebär kryoterapi som ett alternativ till kirurgisk manipulation av tumöravlägsnande. Under proceduren fryses det angripna området av prostatan med argon eller helium, vilket orsakar förfall av adenokarcinomceller. För att förhindra effekterna av förkylning på omgivande vävnader, är en kateter, genom vilken ett frysmedel inträder, försedd med ett speciellt toppskydd där en varm vätska är belägen.

Prognos och förebyggande

Hur mycket patienten kommer att leva i fallet med prostatacancer beror på aktuell diagnos av sjukdomen. Den mest gynnsamma prognosen för livet i adenokarcinom i prostata, när patienten bad om hjälp för 1-2 steg. I 90% av fallen av cancer garanteras en överlevnad på fem år. Med en tumör som detekteras i 3 steg är överlevnaden inte större än hos 50% av patienterna. I fjärde etappen - upp till 19%.

Det finns inga bestämda sätt att förebygga prostatacancer, men du kan minska risken om:

 1. Regelbundet genomgå en urolog undersökning
 2. Anslut till en hälsosam kost;
 3. Håll koll på närvaron i mat av alla nödvändiga vitaminer och mineraler;
 4. Bli av med dåliga vanor (alkoholism, rökning).

Om det finns tecken på onkologi, måste du genast genomgå en fullständig medicinsk undersökning.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste varianten av prostatacancer, som förekommer i 90% av diagnoserna av denna sjukdom. Kod för ICD-10 - D07.5 - betyder prostatacancer in situ (det allra första steget) och C61 - en prostata-neoplasma.

Adenokarcinom i prostatakörteln har sin källa till körtelepitelceller, som förlorar sin differentiering och börjar aktivt proliferera.

Orsakerna som leder till adenokarcinom innefattar:

 • ålderdom
 • hormonella störningar;
 • ärftlig predisposition;
 • närvaron av ett specifikt virus
 • kroniska inflammatoriska sjukdomar;
 • kränkning av balansen i mikroelementen.

Typer av adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostata är histologisk och morfologiskt representerad av flera varianter med olika egenskaper och förloppet av tumörprocessen. Enligt den histologiska strukturen i kombination med Gleason-skalan bestäms prognosen för sjukdomsförloppet.

 1. Den vanligaste varianten av adenokarcinom i prostatakörteln är ett litet acin. Det har som sin källa epitel av aciniets (små lobuler) av prostatakörteln, förekommer oftast samtidigt på flera ställen i periferzonen och smälter sedan samman i en fast tumör.
  Cellerna i denna tumör kännetecknas av mucinproduktion. Det kan ske utan obstruktion av urinröret, i 4 steg smärta i ändtarmen och ryggraden är karakteristiska.
 2. Den andra typen av adenokarcinom i prostatakörteln är måttligt differentierad. Ofta finns den i käftens baksida, bestäms av fingerforskning, har 5-7 poäng på Gleason-skalan. En sådan tumör medför en ökning av PSA, har en bra prognos för behandling.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln - vad är det?

Det här är en diagnos av prostatacancer, en av dess histologiska sorter.

Adenokarcinom i prostatakörteln, där cellerna i neoplasmen inte kan differentieras, är polymorfa, kallad låggradig.

 • Tumören har en skiktad struktur.
 • Gleason-poängen motsvarar 8-10 poäng.
 • Snabbspirar till närliggande organ.
 • Karakteristisk för aktiv metastasering.

Mycket differentierat adenokarcinom i prostata kännetecknas av en liten förändring i cellens differentiering, 1-5 på Gleason-skalan, växer långsamt, är prognosen vid en tidsmässig behandling gynnsam.

 • Bright cell prostatic adenocarcinoma kännetecknat av det faktum att dess celler med en viss metod för histologisk färgning uppfattar dåligt färgen och färgen svagare än normala vävnader.
 • Mörkcell adenokarcinom i prostata, Tvärtom är den färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet av cellerna.

Det finns också följande former: glandular-cystisk, fast trabekulär, akinar, papillär, storcell och mucinös.

Adenokarcinom i prostata med metastaser i benet observeras oftare vid det sista skedet av prostatacancer, och odifferentierade celler är vanligare för en sådan kurs.

Det bör noteras att mindre differentierade tumörer växer mer aggressivt och ofta ger metastaser.

Symtom och behandling av prostatakarcinom

Carcinom i prostata är en tumör som utvecklats från prostatacitterns epitelvävnad.

Carcinom i prostatakörteln - vad är det? Detta är en av sorterna av prostatacancer.

I sjukdomen av prostatakarcinom beror symtomen på sjukdomen och omfattningen av sjukdomen. Vid de första stadierna av karcinom, liksom en annan typ av onkologi, kan inte oroas och diagnostiseras endast genom närvaron av en hög nivå av PSA i blodet eller i undersökningen.

 • Därefter tillsätts symptom, beroende på graden av tumöreffekt på kapseln och närliggande organ.
 • Det kan finnas smärta, urinering, blod i urinen, problem med avföring och blod i avföring med spiring i ändtarmen.
 • Med tillägg av metastas är det en ökning av regionala lymfkörtlar, benvärk och symtom på cancerförgiftning.

Carcinom kan vara små-akinar, akinar, och infiltrat av prostata carcinom kan också observeras.

Med sjukdomen i prostatakarcinom skiljer sig behandlingen inte i grunden från detta i andra former av cancer. För den kirurgiska tumören är kirurgisk avlägsnande av tumören det bästa alternativet, på efterföljande hormonterapi, kemoterapi och palliativa åtgärder.

Behandling av adenokarcinom i prostata och prognos

Behandling av adenokarcinom i prostata bör inledas omedelbart efter diagnos, om tumören är tillgänglig för avlägsnande.

Operationen för att avlägsna adenokarcinom i prostata kallas radikal prostatektomi, som ofta utförs i en expanderad volym med avlägsnande av regionala lymfkörtlar. För närvarande utförs det på ett öppet sätt, med hjälp av laparoskopi eller med hjälp av en robotassisterad operation.

 • Vid senare skeden används hormonbehandling, cytostatika, strålning och andra metoder används. Det noterades att odifferentierade tumörer svarar bättre på kemoterapi.
 • Efter operationen kräver prostatektomi patienter långvarig rehabilitering period, återställa funktionen hos bäckenorganen, i synnerhet urinretention, liksom åtgärder för att återställa manlig potens, om det är relevant.

Med prostataadenocarcinomsjukdom beror prognosen starkt på många faktorer. Patientens livslängd påverkas av graden av differentiering av tumörceller, spridningen av tumören bortom kapseln i körteln, närvaron av metastaser. Prognosen beror också på behandlingens taktik och på det allmänna tillståndet hos patientens kropp.

I vissa fall, när patienten har symptom på prostatacancer 4 grader, med andra ord:

 • på ett ooperativt stadium
 • i ålderdom
 • i närvaro av allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, hjärnan;
 • med en förväntad livslängd på mindre än fem år.

Patienten rekommenderas dynamisk observation och palliativa åtgärder.

De viktigaste skillnaderna mellan adenom och adenokarcinom i prostata

För patienten är det nödvändigt att förklara skillnaderna i adenom från adenokarcinom i prostata och vikten av terapeutiska åtgärder. Adenom är en godartad förändring i prostatakörtelcellerna, har en långsam kurs och huvudsymptomet är svårighet att urinera.

Adenokarcinom växer också snabbare, och ett brott mot urinering indikerar ett ganska försummat fall av sjukdomen med urinrörets kompression.

Olika skillnader i adenom från adenokarcinom i prostata orsakar taktik för behandling. När det gäller cancer, bör kirurgisk behandling göras så långt som möjligt omedelbart och behandling med läkemedel för prostata adenom hålls under överinseende av en läkare, och kirurgiska ingrepp används som en sista utväg, när det inte finns något annat sätt att återställa öppenheten av urinröret.

Med ett adenom är organ-bevarande kirurgier möjliga. I adenokarcinom ska prostaten avlägsnas fullständigt, med intilliggande lymfkörtlar, eftersom man lämnar åtminstone en odifferentierad cell kan leda till att sjukdomen återkommer.

Om adenomen enkelt förvärrar människans livskvalitet och inte hotar livet, leder adenokarcinom i det fjärde skedet ofta till döden.