Huvud
Skäl

Vad du behöver veta om prostata abscess

Termen "prostata abscess" definierar sjukdom infektiös inflammatorisk natur, mot vilken det slutna utrymme bildas, fylld med innehåll patogena och nekrotiska prostata slemhinnevävnader. Patologi kan vara både primär, i fall då sjukdomen utvecklas mot bakgrund av frånvaron av ytterligare orsaker och sekundär. I denna situation utvecklas abscessen som följd av infektiösa lesioner av prostata.

Klinisk bild

I de allra flesta fall fortsätter prostans abscess mot bakgrund av en ganska uttalad klinisk bild. Symtomatologi, som är karakteristisk för sjukdomen, kan variera något beroende på den ursprungliga orsaken, som har fungerat som utveckling av patogena processer. Även tecknen kan ändras något i enlighet med ett visst stadium av sjukdomsutvecklingen. Således för infiltreringsstadiet dominerar följande symtom:

 • hög feber, ofta förknippad med utseende av frossa och svår svettning;
 • akut, pulserande, med nästan icke-stoppande smärta i den nedre delen av bukhinnan, könsorganen;
 • svårigheter att begå darmrörelse och urinering
 • feberisk tillstånd
 • ganska ofta kan patienten vara i ett tillstånd av delirium, desorientering i tid och rum.

I motsats till frånvaro av tidsmässigt vidtagna åtgärdsåtgärder, och under förutsättning att tillgången till sådana föreligger, strömmar sjukdomsfasen i de flesta fall i sekundäret, karakteriserat som purulent-destruktivt. Som namnet antyder är det på detta stadium att namnet "prostataabs" helt rättfärdigar sig själv. I prostatakörteln hos patienten bildas en tomrum som är fylld med nekrotisk innehåll och en process av purulent vävnadsstratifikation observeras.

Den kliniska bilden vid början av andra etappen är något mindre uttalad. Men det betyder inte att sjukdomen ger upp sina positioner. Det är i detta skede att det finns den mest sannolika risken för en hällning i vävnaderna fyllda med nekrotisk innehåll, vilket utgör en betydande fara inte bara för patientens hälsa utan också för hans liv.

De främsta anledningarna

Med tanke på det faktum att det finns två varianter av sjukdomen: primära och sekundära, kan orsakerna som kan ge upphov till deras utveckling också vara olika. Den primära abscessen karakteriseras som infektion i prostata vävnaden genom blodflödet. Källan av infektion i detta fall kan fungera som ett annat organ som påverkas av patogena mikroorganismer. En av de nödvändiga förutsättningarna i detta fall är kroppens sänkade immunförsvar.

På grund av den specifika karaktären hos den ovan nämnda typen av sjukdom är den sekundära abscessen av prostata körteln mycket vanligare. Orsaken till utvecklingen av denna patologi kan fungera som en mängd olika urologiska sjukdomar, såväl som att inte fullborda behandlingen av dessa sjukdomar eller tillämpningen av en felaktigt utvald uppsättning terapier. Närvaron av stenar i prostata, eller en annan version av kanalerna, spelar en av de ledande rollerna i denna situation, vilket bidrar till bildandet av patogena foci.

Sekundär abscess i prostatakörteln bestäms av utseendet av små purulenta foci, som, som de patogena processerna utvecklas, bildar en enda kapsel fullständigt fylld med nekrotisk innehåll.

Den allvarligaste komplikationen av sjukdomen involverar abscessens genombrott med den efterföljande ingreppet av patogena innehåll i blodet, vilket är fyllt med utvecklingen av sepsis. Dessutom är bildandet av fistler möjligt om pus kommer in i blåsans område, eller med en annan utveckling av händelserna, rektummen.

Behandling av prostata abscess

Abset av prostata bör behandlas redan efter de tidigaste tecknen visas, annars är risken för att få purulenta innehåll i området av inre organ och blodflöde hög. Det finns tre huvudsakliga behandlingsmetoder, som var och en utförs i enlighet med ett visst stadium av sjukdomen:

 • medicinsk;
 • operativ ingrepp;
 • palpationsmetod.

Medicinsk metod, innefattande: att ta emot antibiotika, liksom palpation, vilket innebär en direkt effekt på prostatan, gäller endast i de fall där en varig böld av prostatakörteln i de tidiga stadierna av utveckling. Det vill säga att avlägsnandet av nekrotiskt innehåll utan öppnande av kapseln är tillåtet endast i fall där abscesserna är små och dispergeras genom ytan av slemhinnor och submukosala vävnader.

Abset av prostata i senare steg karakteriseras av bildandet av ett enda hålrum fyllt med nekrotiskt innehåll. Avlägsnandet av denna patologi är endast möjligt genom att öppna kapseln.

Fullständig återhämtning av reproduktiv och urinfunktion vid utveckling av abscesser är endast möjlig om tidig behandling tillhandahålls. Med en lång tid av sjukdomen är risken för impotens såväl som infertilitet sannolikt mot bakgrund av bristen på nödvändig terapi.

För att förhindra utvecklingen av sjukdomen bör man vara uppmärksam på förebyggande åtgärder. I allmänhet är det nödvändigt att utesluta möjligheten till stagnerande fenomen i könsorganen, och dessutom utsöndringssystem som kan väl framkalla utvecklingen av urologiska sjukdomar.

Tal i videon kommer att handla om transuretral resektion av prostata:

Abscess av prostata

Abset av prostatakörteln är en ackumulering av pus i prostata vävnaden av begränsad karaktär. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av redan existerande prostatit och infektionsprocessen, lokaliserad extragenital. Symptom på sjukdomen, som uppenbaras av skarp smärta i perineum eller rektum, liksom frysningar, feber och svår urinering, är detta en allvarlig sjukdom som kräver snabb inblandning. Smärta kommer som regel att vara av pulserande natur.

Diagnos av abscess innebär fingerprovning av prostata, en punktering av abscess och TRUS. Vid prostatisk abscess utförs en obduktion genom rektum eller perineum, ytterligare antimikrobiell eller avgiftningsterapi kommer att ordineras. Behandlad behandling hjälper till att undvika en eventuell utveckling av infertilitet.

Det är känt att sjukdomen kan vara primär (utvecklas som en separat patologi) eller sekundär (som en följd av akut prostatit). Denna sjukdom är en allvarlig avvikelse också för att den är inneboende i smältan av körtelvävnaderna under påverkan av pus med vidare bildande av en sluten typ av abscess. Om sjukdomsförloppet är ogynnsamt, kan en komplikation vara ett genombrott av pus i kaviteten i pungen, urinröret eller perineum. Pus kan också röra den lilla bäckenvävnaden, bukhålan eller den främre bukväggen.

Den största risken för otydlig upptäckt och behandling av prostatisk abscess är den troliga utvecklingen av peritonit eller sepsis. Dödsfallet av sjukdomen slutar endast i 15% av fallen.

Orsaker till prostats abscess

Som regel observeras bildandet av en abscess endast hos 5-7% av personerna som diagnostiserats med akut prostatit. Den senare är en förklaring till den otillräckliga behandlingen av en redan existerande sjukdom eller ett felaktigt ingripande av den transuretrala instrumentalmetoden.

I många fall komplicerar ackumuleringen av pus endast operationerna på blåsan och prostatakörteln. I fallet med en abscess är transuretral resektion eller TUR-proceduren i blåsan svår att utföra.

En möjlig orsak till prostatisk abscess är obstruktion av excretionskanalerna i körteln på grund av tidigare bildade stenar, vilket ofta är troligt med kronisk prostatit, uretrit eller prostata adenom.

Orsaker till sekundär abscess av prostata

Om vi ​​talar om en sekundär abscess i prostatakörteln, bildas den som följd av en tidigare hematogen infektion. I allmänhet kommer fokusen på spridningen av sådan infektion att vara extragenital om patienten lider av furunkulos, angina, hydradenit, osteomyelit eller kronisk tonsillit. De viktigaste etiologiska agenterna i detta fall kommer att vara så kallade gram-positiva mikroorganismer.

Om utvecklingen av en böld i prostata påverkar ett försvagat immunförsvar, både lokalt och allmänt samt hypotermi, venös trängsel i bäckenområdet, interkurrenta sjukdomar, oregelbunden sexliv, och även rökning.

Symptom på abscess

Vid utvecklingen av denna sjukdom utmärks två steg: infiltrativ och purulent-destruktiv. Lysare än alla symtom uttrycks i det första, infiltrativa scenen.

Som det är känt, uttrycks den huvudsakliga manifestationen av prostata hos prostata i förgiftning, ökad kroppstemperatur i en hektisk typ med manifesterade frossa, förhöjd svettning och takykardi.

Smärtsamma förnimmelser med abscess

Smärta i prostatisk abscess är vanligtvis ensidig och motsvarar den andel av prostata som har skadats. Bestrålning av smärta i perineum eller rektum kan också ses. Smärtan är pulserande och abrupt. Tarmrörelsens art och vanliga urinering är svåra och smärtsamma. Det händer att akut avföring eller urinretention utvecklas, liksom om det är omöjligt att slippa gaser.

Tecken på andra etappen

Det andra steget utmärks av sitt förbättrade tillstånd på grund av den resulterande avgränsningen av det purulenta hålrummet. Under andra etappen minskar kroppstemperaturen och smärtan minskar. Vissa patienter tror att de är botade, även om det inte är fallet. Det är känt att en tidigare bildad abscess kan bryta sig in i håligheten hos den parauretala vävnaden, såväl som i det närbelägna området med den ytterligare bildningen av phlegmon. Om du upptäcker abscesser uppträder vanligtvis pyuria, och urinen blir grumlig med eventuella orenheter av pus, som har en mycket obehaglig lukt.

Om prostataens abscess öppnas börjar rektumfisteln att bildas i ändtarmen, vilket indikerar närvaron av slem och purulent innehåll i avföringen. Emellertid uppstår inte fullständig tömning vid genombrottsabscess, vilket indikerar möjligheten att upprepas i prostata. Den allvarligaste komplikationen av sjukdomen är peritonit eller sepsis.

diagnostik

Diagnosen av prostatisk abscess i urologin fastställs på grundval av ett antal manifesterade kliniska symtom, samt redovisning av laboratorie- och instrumentstudier, prostatabiopsi.

Laboratorietester

I blodet kan sådana vanliga tecken på inflammation som ett ökat antal leukocyter hittas. Frekvensen av utfällning av erytrocyter bör analyseras, leukocyturi eller proteinuri kan detekteras vid urinanalys. Vid en bakteriologisk analys av urin eller smet från urinröret kan en patogen mikroflora bestämmas.

Palpation undersökning

Under en palpationskontroll av prostata kan en rundad utskjutande tumör identifieras, fluktuationer kan märkas på grund av närvaron av abscessens flytande innehåll. Ofta är prostatakörteln förstorad, den kan vara ansträngd och kan bli smärtsam. Rektalt undersökning med fingermetoden utförs i detta fall mycket noga på grund av risken för att utveckla en bakteriologisk chock.

TRUS

Genom den utövade proceduren av prostata TRUS kan ett förstorat eller edematöst tillstånd av prostata avslöjas, inklusive ett hypoechoiskt fokus av oval eller rund form. Med hjälp av ultraljud kan du identifiera abscessen, liksom bestämma dess storlek och plats, kontrollera prestationen av punktering av prostens abscess. Att samla innehållet för att identifiera patogenen är en annan möjlig diagnosmetod.

Ytterligare forskningsmetoder

Vid misstänkt fistelutveckling, cystoskopi, anoskopi, uretroskopi, ultraljud av blåsan och föreskriva ett samråd med proktologen.

Denna sjukdom bör differentieras med akut prostatit och epididymit.

Behandling av prostata

Den valda metoden för behandling av prostata hos prostata beror på scenen i sjukdomsutvecklingen. Om vi ​​pratar om infiltrationsstadiet är det lämpligt att ha antibiotikabehandling (oftast cefalosporin, aminoglykosid, fluorokinolon). Infusion av lösningar administrerade intravenöst för att uppnå avgiftning, såväl som immunostimulerande terapi, kan användas. För att stoppa smärtssyndromet, utför presakralnye eller paraprostatisk blockad.

De erhållna uppgifterna om palpation och ultraljud kan bestämma den bildade abscessen i prostata, vilket alstrar en transrektal eller perineal öppning. För att förhindra abnormaliteter i urinröret, är det vanligtvis implanterat i metallkolven, vilket gör en urinrör av bukie. Oftast föredrar tekniken av perineal tillgång, vilket gör att du kan öppna abscessen, samtidigt som du undviker infektion och fistel i ändtarmen. När det gäller efteroperationsperioden, föreskrivs antimikrobiell behandling samt avgiftningsmetoder vid denna tidpunkt.

Prognos och förebyggande

Tidsåtgång vid behandling av prostata i abscessen gör det möjligt att räkna med en gynnsam prognos samtidigt som den reproduktiva funktionen upprätthålls. Arbetskraft är som regel bara förlorad under sjukdomsperioden.

Om det är en orecogniserad abscess av prostata, leder denna typ till generalisering av infektionen och ytterligare urosepsi. Profylax av prostatisk abscess innefattar för det första förebyggande av prostatit, speciellt om den är i försummad form. Sådan förebyggande innefattar fysiska övningar, undvikande av hypotermi, ett normalt sexuellt liv, snabb behandling av kroniska sjukdomar och urologiska sjukdomar. Om bara de initiala symtomen på en prostats abscess uppträder, bör du konsultera en urolog.

Tillämpade förfaranden
med sjukdom Abscess av prostata

Abscess av prostata

Abscess av prostata - En begränsad ackumulering av pus i vävnaderna i prostata, utveckling mot bakgrund av prostatit eller en infektiös purulent process av extragenital lokalisering. Det uppenbaras av en kraftig bankande smärta i perineum och rektum, förgiftning, frossa, feber, svårighet att urinera och avföring. Diagnos av prostatisk abscess innefattar fingerprovning av prostata per rektum, TRUS, punktering av abscessen. När abscessprostata körs genom att öppna den genom perineum eller rektum, föreskriva antimikrobiell och avgiftningsterapi. Tidig behandling av abcesser undviker utveckling av infertilitet.

Abscess av prostata

Prostatisk abscess kan utveckla primära (som en oberoende patologi) eller sekundär (som resultat av akut prostatit). prostata abscess - en allvarlig smittsam-inflammatorisk sjukdom som kännetecknas av purulent fusion av vävnader med bildandet av en sluten körtel abscess. När ogynnsam kurs prostatisk abscess kan kompliceras av genombrottet av pus i pungen, perineum, urinrör, bäcken vävnad på främre bukväggen eller i bukhålan. Risken för fördröjd igenkänning av en böld i prostata är sannolikheten för peritonit eller sepsis. Dödligheten med prostata abscess är registrerad i 3-16% av fallen.

Orsaker till prostats abscess

Bildandet av abscessprostata körs hos 5% av patienterna med akut prostatit. Detta underlättas av den otillräckliga behandling av prostatit eller vårdslös prestanda för transuretrala instrument interventioner. I vissa fall av prostata abscess komplicerar operationer på prostatakörteln och urinblåsan (transuretral resektion av prostata, TURBT et al.). Prostatisk abscess kan orsaka obstruktion tjäna körtel exkretoriska kanaler som bildas stenar, som ofta förekommer vid kronisk prostatit, prostata-adenom, uretrit mm..

Sekundär prostatisk abscess uppstår från överföringen av hematogen infektion foci Extragenital lokalisering av, till exempel, hidradenitis, skrubbsår, osteomyelit, angina, kronisk tonsillit et al. Etiologiska medel i detta fall är de grampositiva mikroorganismer. Genom bildning av en böld i prostatakörteln predisponerar försvagning av lokal och allmän immunitet, inducerad hypotermi, venös blodstockning i bäckenet, stötande sjukdomar, rökning, sexuell aktivitet i strid med regelbundenhet.

Symtom på prostatisk abscess

I utvecklingen av abscess utsöndrar prostatakörteln infiltrativ och purulent-destruktiva scenen. Kliniska manifestationer är mest uttalade i det infiltrativa steget. Abscess prostata kännetecknas av symptom av svåra septiska sjukdomar: allvarlig förgiftning, typ hög temperatur hektiska med frossa, svettning, takykardi, störningar av medvetandet, och ibland delirium.

Smärta i prostatakörteln har som regel ensidig lokalisering, som motsvarar den drabbade prostatakörteln. Det finns en bestrålning av smärta i perineum och rektum; arten av smärtskärpa, dunklande. Defekation och urinering är svåra och extremt smärtsamma; Ibland finns det en akut retention av urin och avföring, icke-förekomst av gaser.

I det andra steget, som ett resultat av avgränsningen av den purulenta håligheten, förbättras tillståndet: smärtor avtar, temperaturen minskar. Men detta betyder inte att sjukdomen har gått - då bildas en böld i prostata kan bryta sig in i lacunar vävnad eller paravesical utrymme för utveckling av cellulit. När abscessen öppnas uppträder pyuria i urinröret, urinen blir grumlig, med en blandning av pus, en obehaglig, skarp lukt. I fallet med öppning av prostats abscess bildas rektumfistel i ändtarmen, vilket framgår av tillsatsen av slem och pus i avföringen. Emellertid inträffar inte fullständig tömning av det purulenta hålrummet under abscessens genombrott, vilket innebär att ett återfall av prostatauppfallet är möjligt.

De mest formidabla komplikationerna i prostata i abscessen är peritonit och sepsis.

Diagnos av prostatisk abscess

I urologi och andrologi fastställs diagnosen prostatabscess på basis av en kombination av kliniska manifestationer, laboratorie- och instrumentstudier, diagnostiska operationer (biopsier av prostataabs). I blodet bestäms typiska tecken på akut inflammation: en ökning av antalet leukocyter och graden av utfällning av röda blodkroppar; i den allmänna analysen av urin-leukocyturi, proteinuri. Vid bakteriologisk undersökning av urin eller smet från urinröret avslöjas den patogena mikrofloran.

I processen för palpationskontroll av prostata genom ändtarmen bestäms en rundad utskjutande formation, en fluktuation känns på grund av abscessens flytande innehåll; Prostatakörteln är förstorad, spänd och extremt smärtsam. Finger rektal undersökning av prostata med abscess prostatakörtel utförs mycket noga på grund av risken för utveckling av bakteriell chock.

TRUZI prostatakörtel avslöjar mot bakgrund av förstorat och svullet prostata hypoechoic fokus i rund eller oval form. Ultraljudet hjälper inte bara att identifiera abscessen utan också för att bestämma dess storlek, lokalisering, kontrollera prestationen av punkteringen av prostata körtelen och extraktion av innehållet för identifiering av patogenen.

Om en fistel misstänks utförs uretroskopi, cystoskopi, ultraljud i urinblåsan, anoskopi, prokologistråd. Abset av prostatakörteln är differentierad med akut prostatit, pyelonefrit, epididymit.

Behandling av prostatisk abscess

Taktik för prostatisk abscess beror på sitt stadium. I det infiltrativa skedet används antibiotikabehandling med cefalosporiner, fluorokinoloner, aminoglykosider; intravenösa infusionslösningar för avgiftning, immunostimulerande terapi. Konserveringsmedel och paraprostatiska blockeringar utförs för att lindra akut smärtssyndrom.

Om, enligt palpation och ultraljud, bestäms den bildade abscessen av prostata, genomförs sin perineala eller transrektala öppning och dränering. För att förhindra skador på urinröret införs en metallkolv i den, dvs urinröret är förkollegit. I de flesta fall ges företräde åt gråtillträde, vilket möjliggör bred öppning av abscessen, samtidigt som sekundär infektion och bildande av rektal uretral fistel undviks. I efterkörningsperioden föreskrivs antimikrobiell och avgiftningsterapi.

Prognos och förebyggande av prostatisk abscess

Tidig behandling av prostaclats abscess främjar en positiv prognos för liv och bevarande av reproduktiv funktion. Handikappanpassningen är förlorad endast under sjukdomsperioden. Oigenkänd prostata abscess leder som regel till generalisering av infektion och urosepsi.

Prophylax av prostatabscess är först och främst förebyggandet av akut prostatit. Det innefattar fysisk aktivitet, eliminering av hypotermi, normalisering av rytmen av sexuell aktivitet, behandling av kroniska infektionsfält och urologiska sjukdomar. Med de initiala symtomen på prostatisk abscess är det omedelbart samråd med urologen och läkaren.

Abscess av prostata

Abscess av prostatakörteln är en infektiös och inflammatorisk sjukdom som förekommer i prostata och åtföljs av purulent smältning av prostata vävnaden, liksom bildandet av abscesser i den. Abstansen hos prostata manifesteras av en stark throbbing smärta i ändtarmen och perineum, frossa, förgiftning, svårigheter att avficka och urinera. Med en ogynnsam behandling av sjukdomen och otillräcklig behandling kan det vara komplicerat av ett genombrott av pus i bukhålan, skrot, urinrör, perineum. Ibland kan otydligt erkännande av prostata hos abstaten leda till peritonit, sepsis och till och med döden.

Prognos och förebyggande av prostatisk abscess

Om behandling av abscessprostata körs i rätt tid, är prognosen för liv och bevarande av reproduktiv funktion den mest gynnsamma. Patienten förlorar sin förmåga att arbeta endast under sjukdomsperioden. Som en komplikation av akut prostatit, orecognized in time, kan abscess av prostata eller dess otillräckliga behandling leda till komplikationer. Den mest hemska saken som väntar på patienten är kapselns genombrott och ingången av pus i blodet, vilket i sin tur leder till utvecklingen av septikopyemi. Denna tendens tillåter att attributa en abscess till dödliga sjukdomar, dödligheten med den är 6-13%. En annan obehaglig komplikation är bildandet av fistler.

För att utesluta utseendet eller förnyelsen av denna sjukdom är det nödvändigt att engagera sig i förebyggandet av prostatabscess.

Eftersom prostats abscess ofta uppträder mot bakgrund av akut prostatit, är förebyggandet för det första förhindrande av akut prostatit. Det innebär fysisk aktivitet, en normal rytm av sexuellt liv, eliminering av hypotermi, snabb behandling av urologiska sjukdomar och andra infektionsfält. Vid initiala symtom på prostataens abscess är det nödvändigt att samråda med urologen.

Orsaker till prostats abscess

På grund av sitt utseende kan prostata körtorn vara primär och sekundär. Primär prostataabscess är en oberoende sjukdom. Det finns en sådan process som ett resultat av överföringen av bakterier från infektionens fokus till prostata genom blodbanan. Detta händer exempelvis med kronisk tonsillit eller tonsillit. Sådana fall är extremt sällsynta, oftast finns det en sekundär abscess i prostata. I detta fall uppstår dess utveckling mot bakgrund av akut eller kronisk prostatit. Främjar denna otillräckliga behandling av prostatit eller slarvigt utförande av instrumentella ingrepp. Inflammation är förlängd, det leder till stagnation och svullnad, ackumulering av metaboliska produkter i prostata, vilket orsakar skada.

Först bildar små abscesser i prostatakörteln, då utvecklas deras utveckling, och abscesserna går samman i större, och de till en stor. Detta är abscess i prostatakörteln. I vissa fall uppträder prostata abscess som en komplikation efter operation på blåsan eller prostatakörteln. Abcessen orsakar obstruktion av excretionskanalerna i prostatakörteln som bildas av stenar.

Predisponerande faktorer för utveckling av prostata abscess är försvagat immunförsvar, som orsakas av hypotermi, stagnation i bäckenet, rökning, sexuell aktivitet i strid med regelbundenhet.

Symtom på prostatisk abscess

Vid utveckling av prostataabs, utmärks två steg: infiltrativ och purulent-destruktiv. Det är i det infiltrativa steget att prostlernas abscess har mer uttalade symtom. Dessa inkluderar: hög feber, frossa, svettning, takykardi, nedsatt medvetenhet, berusning. Smärta i prostata i abcessen är lokaliserad, som regel, å ena sidan, beroende på den drabbade prostataöken. Smärtan är skarp, pulserande och kan ge perineum och rektum. Processen av avföring och urinering är extremt svårt, ibland med prostata hos abstansen kan akut avföring och urinretention, icke-förekomst av gaser uppstå.

I den andra etappen av prostats abscess förbättras patientens tillstånd: temperaturen minskar, smärtan minskar. Men detta betyder inte att sjukdomen har receded, eftersom prostaclats abscess kan bryta när som helst. När prostats abscess öppnas i urinröret blir urinen grumlig, med en obehaglig lukt och en blandning av pus. I fallet med öppning av en abscess av prostata i ändtarmen uppträder fistelbildning och en orenhet av pus och slem uppträder i avföringen. Men även med en genombrottsabscess uppstår inte fullständig tömning av det purulenta hålrummet, vilket innebär att det är möjligt att återuppsluka prostata. Vanligen utvecklar prostata körsblocket mycket snabbt. Lite mer än en vecka går från de första symptomen till utseendet av sår. Därför är det viktigt att inte missa starten av utvecklingen av prostatakörtelns abscess för att genomföra konservativ behandling i första etappen, vilket inte tillåter kirurgisk ingrepp.

Diagnos av prostatisk abscess

Diagnostisera abscessen i prostatakörteln kan baseras på kliniska manifestationer, instrumentella och laboratorieundersökningar. Med abscess av prostata i blodet bestäms sådana tecken på inflammation som en ökning av ESR och antalet leukocyter, och vid analys av urin leukocyturi. Med prostasens abscess avslöjar en bakteriologisk undersökning av urin samt ett smet från urinröret närvaron av en patogen mikroflora.

I palpationskontrollen av prostata genom ändtarmen upptäcker läkaren en framträdande bildning av en rundad form och upplever fluktuationer på grund av abscessens flytande innehåll. Prostatan i sig är förstorad, spänd och mycket smärtsam. För att utföra fingerundersökning med abscessprostata bör vara extremt försiktig så att det inte orsakar bakteriell chock.

För att diagnostisera en prostes abscess och differentiera den med akut prostatit eller pyelonefrit, ordineras ultraljud. Denna studie låter dig identifiera på en bakgrund av edematös förstorad prostata ett ovalt eller runt centrum. Med hjälp av ultraljud bestämma abscessens storlek, dess lokalisering, och även kontrollera prestationen av punkteringen av prostens abscess. Punktering av en böld i prostata görs för att identifiera den patogen som orsakade den akuta prostatit och abscess av prostatakörteln, såväl som att evakuera innehållet i abscess.

Identifiering av patogenen i framtiden kommer att möjliggöra utnämning av nödvändig antibiotikabehandling. Trots det faktum att denna procedur är mycket användbar utförs den sällan, eftersom den är mycket traumatisk och kan leda till infektion av friska vävnader. Om det finns misstankar om fistelutveckling under prostatabscess, är ultraljud av blåsan, uretroskopi, anoskopi dessutom utförd.

Behandling av prostatisk abscess

Behandling av prostata hos abcessen beror på sjukdomsfasen. I det infiltrativa skedet används antibiotika för att behandla prostes abscess, varvid immunostimulerande behandling utförs. För lindring av akut smärta tillverkas paraprostatiska och presakrala blockader, och intravenösa lösningar införs för avgiftning.

Om ett palpationstest av prostata genom rektum eller ultraljud visade en formad abscess, utförs en obduktion och dränering. För att förhindra skador på urinröret, utförs en preliminär blodkropp, det vill säga en metallkropp sätts in i urinröret. Oftast görs en obduktion i perinealregionen. Detta gör det möjligt att bredda prostatens abscess och undvika återinfektion eller fistelbildning. Efter operationen föreskrivs patienten avgiftning och antimikrobiell behandling.

Abscess av prostata

Abscess av prostata bör betraktas som en komplikation av akut parenkymatisk prostatit. Abscessbildning åtföljs av ökad smärta i perineum, regelbunden ökning av kroppstemperaturen på kvällen till 39-40 ° C, till dess dysuric störningar av akut urinretention.

Vid akut urinretention hos patienter med akut prostatit är tillåtet blåsa kateterisering tunn kateter, om du utför den här proceduren misslyckas höll kapillär punktera blåsan.

Prostats abscess hos de flesta patienter ligger i dess laterala lobes.

Stages of

Fig. 6.3 Abscess av prostata

Under prostes körsblovar, som är en komplikation av akut prostatit, kan vi skilja mellan två steg:

I - abscessbildning på ljus bakgrund kliniska manifestationer av akut prostatit (uttryckt perineal smärta, anus, hög feber, frossa, uttryckt dizuricheskie störning, akut urinretention);

II - förbättring effekten att separera purulent kavitet granulering axeln (kroppstemperatur reduceras till subfebrile, minskar smärta, underlättar urinering, normal avföring), men behöll inflammatoriska förändringar i analysen blodet.

Ibland öppnar prostans abscess spontant i urinvägarna eller in i ändtarmen. Patientens allmänna tillstånd förbättras. Om abscessen öppnas i paraprostatisk fiber, utvecklas purulent paraprostatit.

Utan utflöde av pus sprider den inflammatoriska processen över den lilla bäckenvävnaden, utvecklar bäckenflegmon och sepsis utvecklas.

Eventuell lokalisering av abscesser i prostatakörteln, vägar av pus spridning under spontan dissektion av abscessen visas i Fig. 6,3.

diagnostik

Det bygger på resultaten av att bedöma patientens klagomål, sjukdomshistoria, digital rektalundersökning av prostata och metoder för visualisering av inre organ (ultraljud, RVT, MRI).

När fingerprovning av prostatakörteln visade skarp smärta, en ökning i en enda (eller båda lobes). Prostata är tät vid början av bildandet av abscessen, när palpationsprocessen fortskrider, är det möjligt att bestämma fluktuationszonen.

Analysen av kliniska manifestationer av sjukdomen, och fysiska undersökningsfynd prostatisk abscess rimligen kan misstänkas i fallet med: 1) asymmetri hos prostatan (prostatiskt närvaro utskjutande partiet, och speciellt fluktuation vid zon rektal undersökning); 2) smärta i anus 3) dysursjukdomar.

Emellertid kan mest information om tillståndet för prostatan erhållas genom att utföra transrektal ultraljud, RKT eller MR.

Om du upptäcker tecken på abscessering enligt ultraljud, RCT eller MR, punkteras patienten med detta fokus. När man får pus bekräftas diagnosen "prostatisk abscess".

behandling

Den traditionella metoden att behandla patienter med prostatisk abscess är öppningen av abcessen genom perineal åtkomst. Samtidigt visar litterära data och egen erfarenhet att små abscesser (5-6 ml pus) som inte går utöver kapseln i körteln kan behandlas med punkteringsmetoden.

Tekniken för diagnostisk eller terapeutisk punktering med prostata abscesser. Patienten placeras på operationsbordet i positionen för operationer på perineum. Utför lokal eller allmän anestesi. Endotarmen i vänster hand är in i ändtarmen och området för prostata som ska punkteras bestäms. 2-3 cm över anusen till vänster eller höger om separationssömmen är en punktering med en lång nål. Nålens rörelse till prostata styrs av ett finger infört i ändtarmen (Figur 6.5).

Fig. 6.5 Intestinal punktering av prostatisk abscess

Introduktionen av en nål i prostata kräver viss ansträngning på grund av densiteten hos prostata vävnaden. Funnets upptäckt i abscesslumenet bekräftas av intaget av pus i sprutan när man drar kolven. Punktering av prostatakörteln är önskvärt att utföra under ultraljudskontroll (extern skanning utförs genom den främre bukväggen).

Kaviteten i abscessen måste sköljas ordentligt för att evakuera fullständigt det purulenta innehållet. För att göra detta punktera abscesshålan med en andra nål med större diameter. En tunn vätska injiceras i hålrummet, tvättvätskan injiceras, tvätten av abscesshålan utförs för att rengöra tvättvatten. Graden av tömning av abscessen och dess fyllning med tvättvätska styrs av ultraljud.

Efter fullständig evakuering av innehållet i abscessen införs 1,0 g kanamycin i sin hålighet och förfarandet slutar där.

Om abscessen innehåller 8 ml pus och mer eller i fall av utveckling av purulent paraprostatit är öppen kirurgisk ingrepp nödvändig - öppnar abscessen genom gråtillträde.

Patientens position är densamma som den som anges ovan. Allmänna anestesi. Under kontroll av ett finger infört i ändtarmen punktera abscessen. Efter att ha fått pus, utan att ta bort nålen, sker ett bågformat snitt av huden och fibern mellan de ischiatiska tuberkulerna och utskjutningen till pungen. Efter den övre väggen av nålens stumma bana tränger in i abscessens hålighet. Pus evakuerad kavitet sår behandlades med en antiseptisk lösning, ett finger och förstöra bind septa genom kavitet dräneringsrör eller bomullstopp.

För att förhindra skador på urinröret vid öppnandet av prostata abscess, bör tillgång till den utföras till höger eller vänster om delningsfogen dessutom vissa experter rekommenderar att komma in i urinröret för att rikta metall bougie.

Dränering abscess är kvar i håligheten under 48-72 timmar. Kan The Prostate abscess öppnas och genom rektum, om processen är komplicerad genom bildningen av purulent paraprostatita. Läget för patienten och anestesi är densamma som för gråtillträde. Den bakre passagen utvidgas av den rektala muskelspegeln. En tjock nål punkterar den mest mjuka fläcken i prostata genom rektumets vägg. Efter att ha fått pus bredvid nålen görs en längsgående snitt 2-3 cm lång och tränger in i abscessens hålighet.

En fingerrevision av abscesshålan utförs, bindvävsbroar förstörs för att skapa en enda hålighet. Ett dräneringsrör sätts i abscesshålan (Figur 6.6) och lämnar i abscesshålan i 2-3 dagar.

Fig. 6,6. Schema för att öppna en prostas abscess genom perineal åtkomst: a - tillgång till prostata bakre yta; b - röret sätts in i abscesshålan

Modern endoskopisk utrustning gör att du kan öppna prostata och genom urinröret.

Under generell anestesi i blåsan appliceras ett resektoskop på urinröret. Efter undersökning av blåsan, nacken och området för urinrörets inre öppning avlägsnas resektoskopets distala del i urinrörets prostatiska del. Ofta är det en deformation av urinrörets prostatiska del på grund av depression från abscessens sida, i detta område finns hyperemi i urinhinnan slemhinna.

Sektioner av urinväggen är gjorda i zonen av lokalisering av såret. Utseendet av pus från området av den utförda resektionen indikerar penetrering i abscessens hålighet. Öppningen utvidgas, abscessens hålighet undersöks och tvättas noggrant.

Foley-katetern sätts in i urinblåsan med ytterligare en lateral öppning som är proximal mot dräneringsbehållaren och området för den öppna abscessen.

Fördröjd diagnos av prostata abscess kan leda till ett genombrott abscess i rektum, urinrör, paraprostaticheskuyu vävnad, urinblåsa, bukhålan. Med ett spontan genombrott av abscessen i urinröret bildas ett hålrum som kommunicerar med urinröret med en smal passage som inte ger tillräcklig dränering. Kronisk prostatit och falsk divertikulum i prostata urinrör utvecklas.

Om en abscess går igenom rektum kan uretrektektal eller prostatektal fistel bildas. Behandlingen av dessa fistler uppvisar betydande tekniska svårigheter.

Självöppnande en prostas abscess leder till en snabb förbättring av patientens tillstånd. Men helt självhälsning sker inte, processen förvärvar en kronisk kurs.

När abscessen bryts in i paraprostatisk fiber kan paraprostatisk flegmon utvecklas. Patientens tillstånd i detta fall är allvarligt, tecken uppträder som är karakteristiska för bäckens paraproctit eller phlegmon.

Vid detta tillfälle genomgår den purulenta processen inte omvänd utveckling och i avsaknad av adekvat behandling dör patienten.

Spridning av den purulenta processen på bäckenbotten kan leda till utveckling av akut tromboflebit och trombos i bäckenarna. Vid diagnos av denna komplikation kan undersökning av nivån av D-dimerer i serum hjälpa till. En ökning av nivån av D-dimerer med akut prostatit på mer än 0,5 mg / l gör det möjligt att tala med stor sannolikhet för vidhäftning till akut prostatit och akut tromboflebit i bäckens vener.

Akut bäcken ventrombos kliniskt manifesteras genom buksmärtor, känsla av tyngd i ändtarmen, takykardi, tecken på peritoneal irritation, svullnad i benen.

Prognos ogynnsam

Prognosen för prostats abscess för återhämtning är ifrågasättande. Unga män kan utveckla impotens, infertilitet. Ofta efter behandlingen fortsätter processen i kronisk form med perioder av förvärmning och eftergift.

Abscess av prostata - orsaker, symptom, behandling

Abscess av prostata är en inflammatorisk process i prostatakörteln, åtföljd av purulenta formationer. Det finns en suppuration av körtelvävnaden och en sluten abscess bildas. Med tiden kan pus ackumuleras i könsorganen.

På grund av dess manifestation är abscessen primär och sekundär.

Primär abscess är en oberoende sjukdom. Det utvecklas på grund av överföringen av bakterier av blodet till prostata från ett annat infektionsfokus.

Mer vanligt är sekundär abscess, vars utveckling är förknippad med felaktig behandling av inflammatoriska sjukdomar eller komplikationer efter operation. Situationen kan vara komplicerad av närvaron i klämman av stenar, vilket förhindrar normal drift av utflödeskanalerna.

Viktigt! I 10% av fallen slutar sjukdomen i ett dödligt utfall.

Formade småabsorberar gradvis samman och bildar ett stort runt eller ovalt sår med tydliga gränser.

Symtom på prostatisk abscess

Det finns två steg i abscessutveckling:

Infiltrativa scenen manifesteras av följande symtom:

 • hög temperatur;
 • feber, frossa;
 • takykardi;
 • delirium och nedsatt medvetenhet
 • svettning;
 • pulserande starka smärtor i underlivet, ger in i ändtarmen;
 • problem med urinering och avföring.

Med ett purulent-destruktivt stadium försvagas manifestationen av symtom. Men det innebär inte att återhämtningen kommer. Tvärtom ökar risken för bristning av abscessen.

Ett genombrott i det parauretrala cellulosan eller nära vesikulärt utrymme leder till utvecklingen av flegmon (akut inflammation i fettvävnad).

Om pus kommer in i urinröret, utvecklas pyuria. Urin kan innehålla föroreningar av pus. Det blir grumligt, det är en skarp lukt.

Genombrottspus i tarmarna leder till bildandet av en rektalfistel, som manifesterar sig i närvaron av pus i avföring.

OBS! Efter abscessens genombrott förekommer dess desinfektion inte, vilket leder till ett återfall.

Orsaker till prostats abscess

Primär abscess i prostatakörteln kan senare utveckla sådana sjukdomar som kronisk tonsillit, tonsillit, furunkulos eller annan purulent inflammation. Blod överför partiklar av pus och bakterier till prostata, där inflammation börjar. Denna process kallas septicopyroidism. I detta fall utvecklas abscessen i en helt frisk kropp.

Orsaker kan uppstå:

 • försvagning av immunitet
 • stillasittande livsstil;
 • dåliga vanor
 • hypotermi hos bäckenorganen och andra.

Primär abscess är extremt sällsynt.

Mycket vanligare är sekundära abscesser. Det kan utvecklas mot bakgrund av en redan befintlig inflammatorisk sjukdom, såsom akut kronisk prostatit. Också kan orsaken vara felaktigt utvald behandling eller kirurgisk ingrepp. Vid felaktig behandling bildas blodstasis, vilket orsakar svullnad. Brist på tillgång till friskt blod leder till bildandet av en inflammatorisk process. I början finns det få märkbara abscesser, som gradvis sammanfogas i en stor, väldefinierad abscess.

Diagnos av sjukdomen

Moderna diagnostiska metoder gör att du enkelt kan upptäcka sjukdomen och göra rätt diagnos.

För detta ändamål tilldelas ett antal studier:

 • punktering av innehållet i abscessen;
 • ultraljud;
 • allmän analys av urin och blod
 • TRUS;
 • undersökning av prostata med ett finger.

Vid analys av blod detekteras en ökning av leukocytnivåerna, liksom en ökad utfällningsgrad av röda blodkroppar.

Vid analys av urin detekteras en hög nivå av leukocyter och protein. Dessutom finns en patogen mikroflora.

Av stor betydelse i diagnosen är en rektal undersökning med ett finger, där läkaren kan upptäcka en bulge som innehåller en vätska. Förfarandet är mycket försiktigt, eftersom det är möjligt att skada abscessen, vilket kommer att leda till dess genombrott. Prostaten i sig är förstorad och spänd.

Med hjälp av TRUS kan du identifiera sårets exakta plats och uppskatta dess storlek och förorda rätt behandling. Denna metod används för kontroll vid punktering.

För att bestämma typen av patogen utförs en punktering för att välja effektiv terapi och förebyggande åtgärder för återfall.

Om det finns misstanke om förekomst av fistlar, föreskriver doktorn ytterligare studier: uretroskopi, anoskopi, ultraljud av blåsan, cystoskopi. I det här fallet rekommenderas att konsultera en prokolog.

Metoder för behandling av prostatisk abscess

Beroende på sjukdomsstadiet, förskriva konservativ behandling eller kirurgisk ingrepp.

Med en infiltrativ abscess föreskrivs antibakteriell terapi med användning av tredje generationens antibiotika: cefalosporiner, fluorokinoloner. Intravenöst injicerade en lösning av rheosorbilakt eller ringningsrör för att avlägsna förgiftning. Smärta syndrom avlägsnas genom lokalbedövning.

Den kirurgiska metoden används endast i det purulent-destruktiva steget. Operationen utförs under epiduralanestesi. Abcessen öppnas, sköljningen utförs och den döda vävnaden skärs ut. Efter operationen föreskrivs antiinflammatoriska och antimikrobiella läkemedel, såväl som intravenösa infusioner. För att lindra smärta används icke-steroida smärtstillande läkemedel.

Viktigt! Vid de första tecknen på en abscess, sök medicinsk hjälp omedelbart. I inget fall självmedicinera inte!

Komplikationer av prostatisk abscess

Om du inte får en kvalificerad behandling i tid, kan prostellösningens abscess få allvarliga konsekvenser. Den farligaste av dem är brottet av inkapslad pus och sätter in det i cirkulationssystemet, genom vilket det sprider sig i hela kroppen.

Förebyggande av sjukdom

Endast snabb behandling säkerställer fullständig återhämtning med bevarande av reproduktiva funktioner.

Uppgiften att förebygga är att förebygga utvecklingen av prostatit.

Förebyggande åtgärder:

 • en hälsosam livsstil
 • gör sport
 • ta vitaminer, särskilt på vintern
 • vägran att röka
 • regelbundet sexliv.

Dessa åtgärder kommer att stärka kroppen som helhet och öka kroppens motståndskraft mot abscess prostata.

Radevich Igor Tadeushevich, en sexuellt patologisk andrologist av 1: a kategorin

1 255 visningar totalt, 1 visningar idag

Absolut prostata: orsaker, symptom, moderna sätt att diagnostisera och behandla

Abscess av prostata är en sjukdom med infektiös och inflammatorisk natur. Processen manifesterar sig som bildandet av purulenta foci i glandulära vävnader.

Om det inte förekommer någon tidig behandling förekommer det en ackumulering av pus i könsorganen, vilket medför komplikationer. Inflammation komplicerar urinering och tarmrörelse.

Absolut prostata, vars symptom uppenbaras av smärta i ljummen och kroppstemperaturen på kvällen till 39-40 ° C, är en ganska allvarlig sjukdom. Förutom smärtsymptom kan det hota infertilitet.

Abscess av prostata

Sjukdomen har två sätt att utvecklas: primär (direkt patologi) och sekundär (konsekvensen av försummad prostatit i akut form). En abscess av en primär form är en självständig sjukdom som utvecklas som ett resultat av infektion av prostata med bakterier som kommer in i blodet från lesionen.

Abscess av prostata

Sekundär abscess är vanligast. Det uppstår som ett resultat av obehandlad prostatit eller som ett resultat av postoperativa komplikationer. Vid en negativ kurs kan prostats abscess bryta, och pus kommer in i urinröret i pungen, bukhålan.

Varför blivit prostatan inflammerad?

Infektiösa mikroorganismer (streptokocker, tuberkulosebakterier eller trichomonader), som tränger igenom prostata, orsakar utveckling av katarralt inflammation. Om processen inte stoppas, sträcker den sig till käftens klyfta och smalnar kanalen. Vidare bildas abscesser i vävnaderna i prostata.

skäl

Den primära abscessen diagnostiseras med en allmän förgiftning av kroppen (till exempel en förkylning) när bakterierna kommer in i prostata.

Pus är resultatet av kroppens kamp med virusbakterier. Både bakterier och pus, kommer in i blodet, rör sig och når prostata.

Vissa av dem är här och bildar ett purulent fokus. Först bildas många små abscesser i prostata. Sedan utbreder de, och sammanfogning, bildar en stor eldstad - en abscess.

Ibland är sjukdomen komplicerad av operation på blåsan eller prostata. Körkanalerna är fyllda med stenar (vilket ofta är fallet med kronisk prostatit) och kirurgisk ingrepp krävs. Det vill säga en primär abscess kan hittas i en hälsosam prostata. Sjukdomen orsakar superkylning av bäckenregionen och svag immunitet hos kroppen. Den här typen av abscess möter inte så ofta.
Den farligaste är den sekundära abscessen. Medicinsk praxis visar att hos 6% av män som har akut form av prostatit, utvecklas sjukdomen.

Ofta är detta resultatet av felaktig behandling av prostatakörteln eller komplikationer under operationen. Som ett resultat är den inflammatoriska processen förlängd, svullnad börjar och nytt blod kan inte komma in i körteln.

Bytprodukter och inflammation är början på processen för skador på prostata. Det finns bildandet av små purulenta foci, som sedan koaleser och växer till en abscess.

symtomatologi

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Specialister skiljer två steg i sjukdomsförloppet - infiltrativa och purulenta-destruktiva. Med abscess prostata symtom är särskilt uttalad i infiltrativa fasen.

Den infiltrativa fasen kännetecknas av följande sjukdomar:

 • frossa, nå feber;
 • hög temperatur;
 • inkonsekvent hjärtrytm;
 • delirium;
 • hög svettning;
 • vassa pulserande smärtor i perineum med recoil i anusen;
 • kränkningar av urinering och avföring (retention av urin och avföring).

Det purulent-destruktiva scenen manifesteras vid försämring av symtom: smärtan minskar, temperaturen minskar. Men det här är inte en indikator på återhämtning. Dessutom ökar risken för genombrott i abscessen. Om abscessen brista, pus visas i urinen blir den grumlig och har en skarp obehaglig lukt.

När abscessen öppnas i rektum, uppträder slem och purulenta formationer i den. Dessa är tecken på en rektal fistel (ett patologiskt hålrum). De allvarligaste komplikationerna av prostatacancer är peritonit (inflammation i peritoneal vävnad) och sepsis (infektiös inflammation).

Diagnos av sjukdomen

Att diagnostisera sjukdomen, medicinska undersökningar som:

 • analys av (vanlig) urin och blod;
 • ultraljud;
 • TRUS;
 • palpation;
 • punktering av abscess.

En blodtestdiagnoser tecken typiska för akut inflammation. Detta är ett ökat antal vita blodkroppar (vita blodkroppar ansvariga för immunitet) med ett värde på mer än 9 och ESR - mer än 12.

Ett urinprov (totalt) kommer också att visa närvaron av inflammation om de vita blodkropparna överskrider normen och mycket protein (eftersom cellerna bryts ner i inflammation och proteinet som kommer in i dem går ut i urinen). Fingerundersökning av prostata avslöjar en rundad formation och närvaron av vätska i abscessen känns. Varje beröring till körteln är mycket smärtsam. Därför måste palpation utföras mycket noggrant.

Den moderna (transrectala) metoden för ultraljudsdiagnos (TRUS) detekterar snabbt och noggrant abscess, dess innehåll. Ultraljudet undersöker storleken på den purulenta bildningen, dess placering och hjälper till att utföra en punktering (höljet av den purulenta säcken) för att identifiera ett infektiöst medel. Ultraljud tecken på en abscess i prostatakörteln är en anechoic hålighet med en tjock, ojämn kapsel och en suspension.

Punktets punktering är som följer. Abcessen är punkterad med en nål (under övervakning av TRUS). Därefter pumpas innehållet i en spruta och skickas till en laboratorieundersökning. Syftet med punkteringen är att upptäcka infektions orsaksmedel och förskriva lämplig behandling. Denna procedur är sällan ordinerad trots effektiviteten. Anledningen är hög traumatism och risken för infektion av friska körtelvävnader.

behandling

Behandling av sjukdomen utförs på ett sjukhus och kan vara terapeutisk eller kirurgisk. Allt bestäms av graden av suppuration. När infiltrativ form (stadium), när pustlerna ännu inte är stora, räcker det med att genomföra medicinsk behandling.

I den infiltrativa formen av en abscess föreskrivs patienten:

 • antibiotika: cefalosporiner, kinoloner, aminoglykosider.
 • intravenösa droppare.
 • immunbristbehandling.

För att ta bort smärtssyndrom appliceras blockad (lokalbedövning).

I den andra fasen, när ultraljud och palpation diagnostiserar en formad prostatisk abscess, öppnas det snabbt i brådskande ingrepp. Det finns två sätt - perineal och transrectal.

Perinealmetoden utförs när abscessen innehåller 8 ml eller mer av pus. Patienten ges generell anestesi. Fingeret injiceras i ändtarmen och placeringen av abscessen bestäms. Därefter genomborras abscessen (punkterad). Pus pumpas ut med en spruta. Vidare, utan att ta bort nålen, avlägsnar en vävnadsskärning (platsen för utskjutning till pungen) och tränger in i abscessen, helt bort rester av pus. Kaviteten i abscessen behandlas med ett antiseptiskt medel och bindvävssepten rippas genom fingret. Därefter dräneras platsen med en vattentvätt.

Vid obduktion abscess genom ändtarmen (transrektal) nålen punkterade den mjukaste plats prostatan genom rektum väggsvävnaden. Efter att ha fått pus skärs platsen bredvid nålen och faller i abscessens hålighet. Vidare förstörs förbindningsbroarna och dränering införs.

Om suppurationen är liten - 5 ml utförs en punktering.

Fingeret definierar abscessens yta. Punkteringen utförs med en lång nål. Fingret styr nålens framsteg till prostatakörteln. Då pumpas pumpen ut.

Operationen utförs med ultraljud (den främre bukväggen är skannad). Sedan tvättas abscesshålan.

Modern medicinsk utrustning kan utföra en operation för att öppna abcessen och genom urinröret. I detta fall införs ett resektoskop genom urinröret (under generell anestesi). När blåsan, nacken och inre väggarna inspekteras sätts enheten in i urinkanalens prostatiska avdelning. I bukszonen sätts skär och pus avlägsnas. Sedan tvättas abscessens hålrum.

Eventuella komplikationer

Med ett självständigt genombrott av abscessen i urinröret bildas en hålighet, som är förbunden med urinväggen genom en smal passage. Detta gör det svårt att tömma och provocera utvecklingen av kronisk prostatit. Om pus kommer in i ändtarmen bildas fistlar, vilka är mycket svåra att manövreras på.

Om abscessen brister i prostatakörtelvävnaden, kan flegmon (inflammation) uppträda med en generell försämring av patientens tillstånd. Om du inte börjar behandla i tid, kan patienten dö.

Penetration av pus i den cellulära vävnaden i bäckenområdet leder till trombi i bäckens ådror. I detta tillstånd upplever patienten tyngd i endotarmen, smärta i buken, svullnad i benen och oregelbundna hjärtslag. Ofta i postoperativperioden blir processen kronisk, och impotensutvecklingen är möjlig.

förebyggande

En gynnsam prognos och bevarande av den reproduktiva funktionen kan endast ge en snabb behandling av sjukdomen.

Det är viktigt att ta följande förebyggande åtgärder:

 • vägran av tobak
 • fysiska belastningar inom rimliga gränser
 • vitaminprevention och regelbundet sexliv.

Relaterade videoklipp

Rapport om "Absolut prostatakörtel, diagnos och minimalt invasiv behandling":

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits