Huvud
Strömförsörjning

Hur man tar ett tvålglas urinprov?

För att bestämma lokaliseringen av lesionen i genitourinärsystemet används glasprov. Detta inkluderar ett två-glas urval urin. Metoden avser ytterligare, och det används för att klargöra den påstådda diagnosen. Processen att lämna in analysen har också funktioner. Hos män visar studien inte bara problemen med organens urinvägar, utan även prostatakörteln. I kvinnor avslöjar diagnosen inte ett brott i reproduktionssystemet.

Kärnan i ett två-kopps urinprov

Den allmänna analysen av urin visar tillståndet i urinvägarna, men metoden för glasögon används för att bestämma det berörda organet. Organen i genitourinary systemet är vanligtvis uppdelade i två våningar: övre och nedre. Den övre består av njurar och urinledare, den andra - från urinblåsan och urinröret. Urin samlas och där, och det är därför en övergripande analys kommer att berätta om problem med urinvägarna som helhet, och 2 koppar urinprov ger information om vilken av de två berättelserna är baserade på resultat som avviker från normen.

När ska jag ta det?

För att styra leveransen av analysen finns det misstankar om sådana sjukdomar:

 • pyelonefrit;
 • njur tuberkulos;
 • glomerulonefrit;
 • tumörer i urinvägarna;
 • cystit;
 • trauma;
 • uretrit;
 • prostatit.
Tillbaka till innehållet

Hur korrekt att förbereda?

Det är bättre att analysen tas på morgonen, då är resultaten nära de exakta, och natten innan det är tillrådligt att inte urinera. Volymen vätska som tas en dag före studien bör inte överstiga den normala mängden, även om den inte borde vara mindre. Dessutom innehåller preparatet hygienprocedurer för externa genitala organ för renheten av resultaten. Kvinnor under månaden är kontraindicerade för att genomgå en sådan studie.

Åtminstone 24 timmar innan diagnosen utförs, utesluts livsmedel som spetter urvätskan, såsom morötter och betor, från kosten.

Hur man tar?

Samling av material för analys är viktigt för att fungera korrekt, eftersom exaktheten av resultaten beror på detta. Patienten ska ha 2 sterila urinuppsamlingsbehållare. Det är viktigt att de har volymmärken. I början urinerar forskaren i det första glaset så att det finns 100 ml urin. Sedan, utan att avbryta strålen, är det nödvändigt att skicka urin till det andra kärlet och, oberoende av volymen, för att slutföra urinering. Innan du går till laboratoriet måste båda glasögonen skrivas.

Vad visar tolkningen av resultaten?

Det första och andra kärlet undersöks separat. I var och en av dem fastställs samma indikatorer som:

Den första studien är att bestämma färg och transparens i urinen.

 • färg;
 • transparens;
 • antalet leukocyter;
 • erytrocytnivå
 • antal och typ av cylindrar
 • närvaro av protein;
 • närvaron av bakterier och deras antal.

Tolkningen av parametrarna i urinen från det första kärlet talar om blåsans och urinrörets tillstånd. De första 100 ml är bara ackumulerade i nedre delen av urinvägarna. Ett stort antal leukocyter, cylindrar och bakterier i det första glaset indikerar en eventuell cystit eller uretrit. Detta förutsätter att resultaten i 2: e kärlet motsvarar normens normer.

Hos män visar urinens grumlighet, närvaron av bakterier och leukocyter, inte bara i det första, men också i det andra kärlet ett brott mot prostata eller sämsta vesiklar. Om avvikelsen från normen spåras uteslutande i det första glaset, så är infektionen i urinvägarna. När det utsöndras med föroreningar, misstänks pus i 2 kärl för att få njur- och urinproblem.

Abnormiteter diagnostiseras i den andra bägaren antyder att inflammation, tumör, trauma, blödning eller autoimmuna processer har sitt ursprung i den övre delen av urinvägarna och urinblåsan och urinröret är inte involverad i patologiska processer. Men det är omöjligt att bestämma vilken sida (höger eller vänster) av systemets övre organ påverkas av denna metod.

2 koppar urinprov

Lämna en kommentar 6,095

En effektiv metod för undersökning vid diagnos av sjukdomar i genitourinärsystemet är en laboratoriemikroskopisk undersökning av urin. Det så kallade 2-glasprovet av urin hör till dessa studier. Tilldela denna analys ofta nog, eftersom det är ett sätt att bestämma den ungefärliga lokaliseringen av inflammatorisk process i urinvägarna.

Allmän information om ett tvålkopp urinprov

Ett glas urinprov dvuhportsionnaya eller som det kallas, dvuhstakannaya prov - i den allmänna klinisk forskning vid diagnos och behandling av kroniska och akuta sjukdomar i urogenitalsystemet. Danae-testet är baserat på en viss metod för att samla urin, vars huvudsakliga betydelse är att dela upp volymen urin i två delar. Detta görs för att fastställa var den patologiska processen är lokaliserad.

Indikationer för recept

Ett dubbelglas urinprov föreskrivs:

 • för att klargöra lokaliseringen av pågående patologiska processer i urinvägarna (i njurarna, urinröret, urinblåsan, urinröret);
 • om den allmänna analysen av urin avviker från normen (antalet leukocyter ökar);
 • att välja behandlingens taktik
 • för vidare övervakning av pågående behandling.
Tillbaka till innehållet

Förberedelse för analysen

För att få ett tillförlitligt och korrekt resultat bör urin för analys samlas på rätt sätt. Vid beredning för leverans av ett tvålglas urinprov ska patienter följa några rekommendationer:

 • Ät inte frukter och grönsaker rik på enzymer som kan förändra urinfärgen (sparris, betor, morötter, citrusfrukter, björnbär och rabarber).
 • att inte dricka alkohol och färgdrycker
 • ät inte skarpa och salta matar;
 • avstå från att ta diuretika och produkter med uttalad diuretisk effekt (vattenmeloner);
 • ta inte läkemedel och multivitaminkomplex
 • drick inte mycket vätskor;
 • minska konsumtionen av söt;
 • kvinnor vill inte ta testet under menstruationen;
 • efter en cystoskopi bör passera minst 5 dagar
 • avstå från samlag minst två dagar före förfarandet
 • utesluta fysisk aktivitet.
Tillbaka till innehållet

Hur kan jag ta ett urintest?

En av huvudreglerna för att samla urin är användningen av en ren behållare där den kommer att levereras till laboratoriet. Ofta används för sådana ändamål en speciell plastbehållare med ett hermetiskt förseglat lock. Sådana behållare säljs på apotek. Om detta inte är möjligt, är det möjligt att bereda själv ren (inga rester av rengöringsmedel och andra föroreningar) glasvaror med en tät skruvlock (burk eller liknande.).

Dessutom är en förutsättning för att samla urinprov en grundlig preliminär hygien hos de yttre könsorganen, det är bättre att genomföra det med varmt vatten utan att använda tvål och andra tvättmedel. Genomförandet av alla regler i processen för att samla analysen kommer att korrekt diagnostisera källan till patologiska förändringar och föreskriva effektiv behandling. Själva förfarandet för att samla analysen är ganska enkelt.

På morgonen, omedelbart efter en sömns sömn, eller med en paus på minst 4 timmar efter sista urinering, börjar processen med att samla materialet för ett tvåglasprov. Patienten fyller två förnumrerade provkärl genom att helt tömma blåsan. En viktig punkt är att i den första behållaren behöver du samla inte mer än 100 ml material och den återstående volymen - i den andra.

Den uppsamlade urinen för analys lagras vid en temperatur av högst 25 grader Celsius och inte mer än 24 timmar. Detta beror på det faktum att vid långvarig förvaring av det uppsamlade urinprovet blir de kemiska egenskaper som orsakar de bildade bakterierna orsaken. Därför är det bäst att leverera behållare med urinanalys i en timme eller två i laboratoriet.

Förklaring av resultatet

I analysen av den erhållna analysen utvärderas många indikatorer. De första indikatorerna är externa indikatorer: färg och transparens. Vidare analyserar mikroskopisk undersökning urinen från varje behållare. Det första testet: antalet leukocyter i förhållande till det andra provet jämförs. Vid avvikelse från normen kan vi anta närvaron av inflammation i urinröret (urinröret). Möjliga sjukdomar: uretralt syndrom (uretrit), urinvägscancer eller köttkostnad. Det andra testet - leukocyterna och erytrocyterna är fixerade. Ett positivt resultat indikerar en patologi i prostatakörteln, blåsan. Möjliga sjukdomar - cystit, prostatit. Om abnormiteter föreligger i båda proven, inflammation i njurarna. Möjliga sjukdomar är pyelonefrit, urolithiasis, hydronephrosis, glomerulonefrit. Förekomsten av hematuri, slem och bakterier indikerar också en inflammatorisk process.

2-glas urinprov (mikroskopisk undersökning)

2 koppar urinprov - När man misstänker en sjukdom i urinvägarna (njurar, urinblåsor, urinrör), tillsammans med en allmän analys av urin, används ofta glasprover. Deras väsen ligger i det faktum att varje del av urinen med en handling av urinering motsvarar en viss del av urinvägarna.

Med ett 2-glasprov motsvarar den första delen av urinen urinröret, den andra till njurarna och urinledarna.

Normalt bör både i urinprov vara transparent och fri från fällning och patologiska föroreningar: erytrocyter, leukocyter, atypiska celler, slem.

Identifiering av patologi i det första partiet av urin indikerar närvaron av sjukdom (inflammation, tumör, trauma) i de nedre urinvägarna (uretra).

Förändring av den andra delen av urinen indikerar lokaliseringen av sjukdomen i blåsan eller prostatan.

Om föroreningar finns i samma mängd i båda urinprov, är det nödvändigt att tänka på patologi övre urinvägarna (njurar, urinledare).

Hur samlar du ett 2-glas urinprov?

När du samlar urin i ett 2-glasprov, bör du börja urinera i den första behållaren och sluta i den andra, utan att avbryta strömmen. Det är viktigt att i den första delen ska det finnas 100 ml urin, i den andra - den återstående volymen. De signerade behållarna levereras till laboratoriet.

Denna analys möjliggör analys av 2 portioner urin, som erhålls, i början och slutet av urineringshandlingen. Analysen bidrar till att fastställa källan till patologiska förändringar i den allmänna analysen av urin.

metod

Referensvärden är normen
(2-glas urinprov (mikroskopisk undersökning))

Informationen om indikatorernas referensvärden samt sammansättningen av de indikatorer som ingår i analysen kan skilja sig något beroende på laboratoriet!

Normvärdena för urinalys, se beskrivning av den allmänna analysen av urin.

Glasprover av urin

Ett glasprov är en metod som syftar till att upptäcka ett foki av inflammation genom att undersöka urin. Således är det möjligt att bestämma var den inflammatoriska processen finns: njurarna, blåsan, prostata.

Förberedelse för analys

Om 3 koppar urin eller 2 koppar urin används, bör proceduren vara minst två dagar före proceduren.

För bättre resultat är det bättre att använda morgon urin.

Omedelbart före proceduren är det nödvändigt att fördröja forhuden, skölj med en desinfektionsmedel eller annan lösning. Under urinering får burken inte tillåtas att komma i kontakt med behållarens kant för att förhindra att bakterier kommer in i analysen.

Var uppmärksam, i 12 timmar före testet kan du inte ta alkohol, kryddig, salt, diuretika, mat som kan påverka färgen på urinen.

Om en patient genomgick en cytoskopi, bör urinanalysen utföras inte tidigare än 5 dagar senare.

Innan du passerar urin kan du inte urinera i minst fem timmar. Därför rekommenderas att analysen tas på morgonen.

Ett glasprov är en enkel och korrekt analysmetod för bestämning av inflammatoriska foci. Med sin noggrannhet är det smärtfritt. Med hjälp av det kan du misstänka sådana sjukdomar som uretrit, cystit, prostatatumör eller prostatit samt njursjukdom.

Genomföra analysen

 1. 2 x glasprov urin. I detta fall samlas cirka 100 ml morgonurin i den första behållaren, resten tas in i den andra behållaren.
 2. 3 x glasprov urin. I detta fall samlas ca 100 ml urin i den första behållaren, samlas samma mängd i en andra behållare. Vidare utför doktorn massage i prostata och seminalblåsor. Således samlas urinen i den tredje behållaren tillsammans med prostata utsöndring. Denna metod utförs endast i närvaro av en läkare.

För forskning inom prostatakörteln är metoden för 3 koppar mycket effektivare. Denna procedur är utbredd på grund av dess effektivitet, lätthet, smärtlöshet och informativ.

Om du behöver skicka ett 2 x glas urinprov kan detta göras hemma. Urinen kan förvaras i kylskåp ett tag men inte mer än en timme. Därför är det bättre att omedelbart ta behållare till laboratoriet genom att underteckna burkar med siffror.

Analysresultat

 1. Det första urinprovet: jämföra sådana indikatorer som CFU och antalet vita blodkroppar med ett andra prov. Om dessa indikatorer är högre, indikerar detta inflammation i urinröret. Det är således möjligt att misstänka uretrit, urinvägscancer eller urinrörets stenos.
 2. Det andra urinprovet: kontrollera antalet vita blodkroppar och erytrocyter. Med ett positivt resultat är det möjligt att diagnostisera blåsan. Om patienten har en cystit, upprepas regelbundet, då förekomsten av bakteriell kronisk prostatit. Med denna sjukdom i alla tre proverna finns leukocyter. I sådana situationer blir det omöjligt att bestämma den exakta lokaliseringen av den inflammatoriska processen. Därefter utser doktorn en tre dagars kurs av antibiotika som inte tränger igenom prostata vävnaden. Då kommer inflammationen i alla organ i det nedre bäckenet att avlägsnas, förutom prostatakörteln. Därefter säljs ett 3 x glas urinprov. Om det fortfarande finns leukocyter i det andra provet, indikerar detta förekomsten av en inflammatorisk process i prostatan, det vill säga en bakteriell prostatit.
 3. Det tredje urinprovet: Den mest informativa om sjukdomar i prostata. Om det i detta prov är antalet patogena bakterier 10 eller fler gånger högre än deras innehåll i de återstående proven, indikerar detta förekomsten av prostatit. Om det från detta prov är möjligt att isolera icke-patogena bakterier, 10 eller fler leukocyter, då är det möjligt att diagnostisera inte bakteriell prostatit.
 4. Om prostatens hemlighet är steril och urinprov inte visar inflammatoriska processer, indikerar detta en sjukdom som prostatodyni, det vill säga ett bäcken kroniskt smärtssyndrom som inte är av en inflammatorisk genes.
 5. Det finns situationer när det finns leukocyter i alla prover, för att identifiera ett specifikt fokus på inflammation är inte möjligt. Vid utförande av flera sådana test och med sådana nedslående resultat är det möjligt att misstänka förekomsten av onkologiska processer i prostatakörteln.
 6. Under 2 x provbägaren urin i fall av detektering av leukocyter i två burkar kan misstänkas inflammation i njuren, t ex pyelonefrit, hydronefros, glomerulonefrit, urolitiasis.

Förutom leukocyter uppmärksammar röda blodkroppar och bakterier sådana indikatorer som förekomst av blodföroreningar, slemhinnor. Dessa indikatorer, som innehållet av leukocyter, kan indikera närvaron av infektionssjukdomar i vissa organ.

Dubbelglas urinprov

Dubbelglas urinprov - En allmän klinisk studie där material samlas in under en enda urinering i två kärl. Denna metod hjälper till att bestämma lokaliseringen av den patologiska processen: 1 portion - det nedre urinvägarna, 2 delar - det övre urinvägarna. Ett dubbelglas urinprov används oftast i urologi för diagnos och utvärdering av effektiviteten av behandling av prostata patologier, uretrit, inflammatoriska processer i njurarna, urinblåsorna och urinblåsan. Materialet samlas på morgonen, den första delen - 60 ml, den andra - resten. Undersökningen utförs med en mikroskopisk metod. Normalt har båda kärlen klar urin, inget sediment, orenheter, atypiska celler och slem, enskilda röda blodkroppar och leukocyter kan detekteras. Tidpunkten för analysen är 1 arbetsdag.

Dubbelglas urinprov - En allmän klinisk studie där material samlas in under en enda urinering i två kärl. Denna metod hjälper till att bestämma lokaliseringen av den patologiska processen: 1 portion - det nedre urinvägarna, 2 delar - det övre urinvägarna. Ett dubbelglas urinprov används oftast i urologi för diagnos och utvärdering av effektiviteten av behandling av prostata patologier, uretrit, inflammatoriska processer i njurarna, urinblåsorna och urinblåsan. Materialet samlas på morgonen, den första delen - 60 ml, den andra - resten. Undersökningen utförs med en mikroskopisk metod. Normalt har båda kärlen klar urin, inget sediment, orenheter, atypiska celler och slem, enskilda röda blodkroppar och leukocyter kan detekteras. Tidpunkten för analysen är 1 arbetsdag.

Dvuhstakannaya urinprov avser kliniska tester, dvs den som syftar till att bestämma de fysikaliska egenskaperna hos urinen, såsom lukt, färg, genomskinlighet, och identifieringen däri av patologiska främmande ämnen, inklusive röda blodkroppar, vita blodkroppar, atypiska celler, salter, cylindrar, bakterier, svampar och parasiter. Egenheten hos denna analys är att biomaterialet samlas i två förpackningar: 30-60 ml av den första delen skickas till en, den återstående sänds till den andra. Denna separation av biomaterialet tillåter oss att bestämma platsen för den patologiska processen.

Om ett tvåglasat urinprov detekteras i det första partiet bestäms högt innehåll av leukocyter och andra föroreningar, då betraktas inflammation i nedre delen av urinvägarna - i urinröret. När sådana tecken finns i den andra delen av urinen är en sjukdom i prostata eller sämsta vesiklar sannolikt. Om indexen för båda proverna inte överensstämmer med normen är det möjligt att anta en patologi hos njuren eller urinblåsan med stor sannolikhet. Ett dubbelglas urinprov är vanligtvis ordinerat för män. Insamling av material utförs på morgonen efter uppvaknande. Studien genomförs genom mikroskopi. Resultaten används i urologi och nefrologi.

vittnesbörd

Ett dubbelglas urinprov utförs i fall där det är nödvändigt att klargöra placeringen av den patologiska processen i urinorganen. Som regel föreskrivs det efter ett generellt urintest med höga vita blodkroppar och / eller röda blodkroppar. Det prov som visas i misstänkt pyelonefrit, glomerulonefrit, cystit, akut bakteriell prostatit och kronisk inflammation i urinröret, prostatahyperplasi, maligna och benigna tumörer i urinsystemet organ. Resultaten används för att komponera terapiens taktik och dess ytterligare kontroll.

Begränsningarna av ett tvåhåls urinprov inkluderar viss svårighet att samla materialet: det är viktigt att den första delen är minst 30 ml och den totala volymen - minst 100 ml. Förvrängning av resultaten är möjlig med ofullständig tömning av blåsan, felaktig lagring av uppsamlad urin, bristande överensstämmelse med reglerna för förberedelse. I klinisk praxis spriddes denna studie på grund av dess informativitet. Till skillnad från andra kvantitativa studier, till exempel en allmän urinanalys eller urinanalys enligt Nechiporenko, avslöjar ett tvåglaserat test inte bara förekomst av en patologisk process utan bestämmer också lokaliseringen.

Förberedelse för analys och provtagning

Förberedelse för uppsamling av urinprover innefattar dvuhstakannoy avstötning av diuretika och produkter med ett diuretikum under 2 dagar före proceduren, med uteslutande från kosten, alkoholhaltiga drycker, livsmedel med en hög halt av salt och kryddor, att ändra färgen av urin. Använd vätska i den vanliga volymen. Du kan inte samla urin under menstruationen och omedelbart efter det, och efter invasiva procedurer på blåsan. Dagen före mötet måste du ge upp intensiv fysisk ansträngning, undvik känslomässig stress. Det är också värt att diskutera med en läkare behovet av tillfällig uppsägning av läkemedel.

För att samla urin till ett tvåglasprov måste du förbereda två sterila behållare med lock, märkta med siffrorna "1" och "2". Före insamling är det nödvändigt att genomföra hygieniska förfaranden - tvättning av könsorgan, handtvätt. Urin samlas in direkt efter uppvaknande: den första delen av 30-60 ml i en behållare ("1"), resten av urinen - i en annan ("2"). Materialet ska levereras till laboratoriet inom de närmaste timmarna, förvaras i en sluten behållare i kylskåp. Studien utförs med hjälp av ett mikroskop - antalet leukocyter, röda blodkroppar, epitelceller räknas. Visuellt utvärderade urinens fysikaliska egenskaper: färg, transparens, lukt. Förberedelse av analysresultat - 1 arbetsdag.

Normala värden

När du utför ett tvåglasat test är normen klar, halmgul färg, med en obehaglig lukt. PH-nivån är från 4 till 7, densiteten är från 1012 till 1022 g / 1. Enkla erytrocyter och cylindrar kan bestämmas. Leukocytantalet för män är inte mer än 3 inom synfältet, för kvinnor inte mer än 6. Normen är närvaron av högst 10 celler av epitel i synfältet. Salter, bakterier, svampar och parasiter är frånvarande. Fysiologisk ökning av leukocyter i urinen uppträder under graviditeten, ökningen av erytrocyter efter träning och känslomässig stress.

Öka värden

När prov dvuhstakannoy orsakar ökning av leukocyter och erytrocyter värden i den första delen av urin är inflammation i nedre urinvägarna - uretrit, urinrörs trauma eller tumör. Samtidigt förblir den andra delen normal. Om sådana avvikelser bestäms i det andra partiet, kan det bero på en sjukdom i prostatakörteln, t ex hyperplasi, prostata-adenom, eller inflammation i sädesblåsorna - vesiklar. Orsaken till ökningen av värdena för ett tvåglasat prov i båda delar av urinen är njurarnas och blåsans patologier. I det senare fallet ökas parametrarna för den andra delen i större utsträckning än den första. Antalet leukocyter och erytrocyter ökar i hela urinen med pyelonefrit, glomerulonefrit, cystit.

Minskning av värden

Vid övervakning av sjukdomen i urinvägarna är orsaken till att värdena för ett tvåglas urinprov sänks framgången av behandlingen. Låg, inklusive nollvärden av erytrocyter, cylindrar, leukocyter och epitelceller i den första studien - normen.

Behandling av abnormiteter

Ett tvåglas urinprov avser kvantitativa undersökningsmetoder och används för att bestämma lokaliseringen av den patologiska processen, såväl som dess natur. Det vanligaste är i urologisk övning hos män. Om resultaten av analysen överskrider normen är det nödvändigt att kontakta behandlingsläkaren, urologen, nephrologisten, för att upprätta diagnosen och förskriva behandlingen. För att undvika snedvridning prestanda på grund av påverkan av fysiologiska faktorer som måste följa alla regler förberedelse för uppsamling av urin.

Dubbelglas urinprov: allmänna principer

Ett dubbelglas urinprov är en allmän klinisk analys som erhållits genom att samla testmaterialet under en urinering i två olika kärl. Den mest använda i manlig urologi, vid diagnos av sjukdomar och inflammatoriska processer i urinvägarna. Eftersom det här är en ganska vanlig praxis kommer vi att kort beskriva syftet med en sådan analys och berätta hur du tar det för att få ett tillförlitligt studieresultat.

Allmänna analysprinciper

För studien tas urinen från båda behållarna och undersöks separat. Varje bär information om en viss avdelning i urinvägarna.

 • Den första delen - kan berätta om tillståndet hos organen i underdelen (urinröret);
 • den andra - om möjliga patologiska och inflammatoriska förändringar i övre (urinblåsare, urinledare, prostata).

Till skillnad från den vanliga metoden ger ett sådant test en mer informativ bild, eftersom andra avvikelser och sjukdomar som finns i kroppen kan påverka indikatorerna för den vanliga generella urinanalysen.

I vilka fall är ett tvåstegstest

Sjukdomar och faktorer där ett tvåglas urinprov föreskrivs:

 • patologi av prostata;
 • inflammatoriska processer i blåsan, njurarna, urinledarna;
 • olika typer av urinrör
 • efter en allmän analys, om de vita blodkropparna skiljer sig avsevärt från normen;
 • När urinfärgen ändras, om den förvärvar en rödaktig nyans, indikerar detta innehållet i ett stort antal erytrocyter i urinen.

Beroende på vilken del det här inträffar kan du dra olika slutsatser som presenteras nedan i tabellen:

Hur förbereder man sig för analysen

Under veckan före provet är det nödvändigt att utesluta från de dietprodukter som orsakar förändring i urinfärgen: frukt, citrus, betor och rätter som innehåller:

 • Drick inte rött vin, det kan också påverka färgen på urinen.
 • Det är bättre att inte äta vattenmeloner, de har en diuretisk effekt;
 • om du tar multivitaminer och diuretika, bör du vid denna tid vägra att ta dem
 • avstå från 2 dagar före förfarandet från samlag

På dagen för insamling, precis före själva förfarandet, måste du noggrant tvätta dig utan att använda tvål.

Överensstämmelse med alla regler för förberedelse för studien kommer att utesluta möjligheten att erhålla felaktiga uppgifter och låter läkaren välja rätt behandling.

Hur man tar urin för analys

Urin samling bör ske på morgonen. I ett extremt fall, om analysen kräver brådskande, kan du samla när som helst. Men i det här fallet måste du komma ihåg att efter sista urinering ska ta mer än 4-5 timmar.

Patienten ges två behållare, vilket nödvändigtvis måste ange datum och tid för leveransen, liksom antalet delar: № 1 på den första burken, nummer 2 på den andra.

I burken med inskriften nr 1 samlas de första 60 ml, alla resterande i behållaren nr 2. Därefter skickas urin med riktningen till laboratoriet.

slutsats

Den uppsamlade urinen ska inte lagras under lång tid i ett varmt rum. Detta kommer att leda till destruktion av leukocyter och förorenings erytrocyter produkter av mikroorganismer som kommer att börja att aktivt proliferera under långvarigt stående av det uppsamlade materialet, vilket i hög grad påverka resultaten.

Noggrannhet är direkt beroende av patienten. Underlåtenhet att följa reglerna i förberedelseperioden, kränkning av hygien och grundläggande krav för insamling av material kan leda till en snedvridning av indikatorerna. Detta kan provocera en falsk diagnos och följaktligen utseendet av en felaktig behandling

2 koppar urinprov

Kod på blanketten: 9.3. Prestationstid: 1 dag

 • Urin 0

beskrivning

På tröskeln till studien av förbrukningsmaterialet (behållare med adapter och provrör) måste man först få en laboratorieavdelning.

Vi uppmärksammar det där Laboratorieavdelningen levererar endast biomaterialet i ett urinprovstub med ett rött gult lock (enligt bruksanvisningen).

glas urinprover hjälper till att klargöra lokaliseringen av inflammatorisk process i genito-urinorganen

Ett 2-glasprov är ett allmänt urintest som består av två delar

 • Första delen: första glaset
 • Andra delen: andra glaset

En sådan analys hjälper doktorn att fastställa var den inflammatoriska processen är belägen. Tillgänglighet patologiska föroreningar (leukocyter, erytrocyter) endast i 1: a satsen indikerar att dess källa ligger i urinröret (uretrit, urinrörsskada, tumör). Om det patologiska fokuset ligger i blåsan, kommer förändringarna i urinen att råda i den andra delen. Med njursjukdom kommer resultatet av undersökningen av båda proverna att vara ungefär lika.

En fullständig del av urinen som samlas i blåsan i minst 4-5 timmar samlas in för studien, det är att föredra att samla den första morgonens urin.

Innan du samlar urin, utför en grundlig toalett av de yttre könsorganen. Män med urinering drar helt ut huden och släpper urinrörets yttre öppning. Kvinnor spred deras labia. Skruva av locket på behållaren och placera det över urinöverföringsanordningen.

Patienten börjar urinering i den första behållaren och slutar i den andra, medan det är viktigt att den andra delen av urinen är större i volymen.

OBS! Rör inte det sterila halm eller lockets insida med händerna.

Varje behållare ska fyllas med högst 3/4 av volymen. Minsta är 30 ml, maximalt är 80 ml.

Dra åt locket ordentligt genom att hålla det försiktigt vid kanterna. Rör om innehållet i behållaren 3-5 gånger, vrid det försiktigt med 180 °.

Märk rören med patientinformation. Skriv efternamnet I.O. OBS! Tryckta bokstäver.

Vik försiktigt klistermärkena på provrörslocket, men torka inte det helt!

Placera röret med locket ner i urtaget på locket på behållaren. Tryck ner på botten av röret och tryck på locket. Efter att du har fyllt röret med urin, ta bort det från behållaren.

Rör om innehållet i röret 8-10 gånger, vrid det försiktigt 180 °.

Båda rören med urin levereras till laboratoriet och numret på varje del måste anges på varje rör. Det är tillåtet att förvara i kylskåp (+ 2... + 4), men inte mer än 1,5 timmar.

2 kopp prov

Dagen före passerar urinprov inte äta frukt och grönsaker (rödbetor, morötter, citrus, vattenmelon), rött vin, en multivitamin som kan ändra färg på urin; Ta inte diuretika.

Kvinnor rekommenderas inte att ta urintester under menstruationen

Metod för undersökning: * torr kemi *, mikroskopisk.

Kruktester - urinstudier en metod genom vilken vi kan bestämma den ungefärliga platsen för den patologiska processen i urinvägarna. I ett tvåglasat prov undersök 2 delar urin som erhållits med en enda urinering. Varje urinprov undersöks separat. Detta gör det möjligt att föreslå lokaliseringen av den patologiska processen i urinvägarna: den första delen - analysen av urin från de nedre urinvägarna, den andra delen - en analys av urin från det övre urinvägarna ( "njure" urin).

Förfarandet för insamling av urin

 • För studien samlas en hel del urin, som har varit i blåsan i minst 4-5 timmar, det är att föredra att samla morgonurin.
 • Efter en noggrann toalett av de yttre könsorganen börjar patienten att urinera i den första behållaren och fortsätter till den andra, medan det är viktigt att den andra delen av urinen är större i volymen.
 • Varje urinprov måste blandas och tas i ett separat vakuumrör (rör och urinuppsamling kan erhållas från CMD-registret).

Teknik för urinprovtagning i vakuumrör

 • Urinen som samlas in i tanken blandas med hållarens tunna ände. Ta inte bort hållaren ur urinen, vila i botten av behållaren, sätt in vakuumrörets lock i hållarens nål (ta inte bort locket från röret!). Tryck ner så att nålen på hållaren genomtränger locket, vänta tills röret fyller och ta bort det från hållaren.
 • Leverans till laboratoriet - inom 24 timmar vid en temperatur av +2 - + 24C.

Indikationer för studien:

 • Diagnos av uretrit
 • Diagnos av sjukdomar i prostata;
 • Diagnos av inflammatoriska sjukdomar i njurarna, urinblåsan, urinledarna.

Tolkning av resultat:

Parametrar för ett 2-glasat urinprov och referensvärden: se 110101 "Allmän urinanalys"

Tvåglas och treglasat urinprov

En ökning av vita blodkroppar i urinen är ett alarmerande tecken på förekomsten av en inflammatorisk process i en av avdelningarna i urinvägarna. Detta tillstånd kräver ytterligare differentialdiagnos, vars huvudsyfte är att detektera lokalisering av patologi.

Ett urkopplingsprov med tre koppar är en effektiv metod för att studera urin, så att du snabbt och noggrant kan avgöra var infektionsfokus är just nu. Detta bidrar till att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede och börja behandling i tid.

I vilka fall visas urinalysen

Urinen hos en frisk person innehåller en liten mängd vita blodkroppar. Vid laboratorietest bör inte mer än 5 celler hos kvinnor och 3 hos män detekteras inom mikroskopets synvinkel. Inträngningen av främmande protein i blodbanan hos en person leder till aktivering av immunsystemet. Att bekämpa det smittsamma medlet börjar utveckla leukocyter som förstör bakterieceller.

Detta förfarande är typiskt för diagnos av patologin hos följande organ:

 • urinvägarna;
 • njure;
 • urinröret;
 • prostata;
 • blåsan.

Ett treglasigt eller tvåglaserat prov utförs om urinanalysen är ineffektiv i Nechiporenko. Studien av urin rekommenderas för misstänkt för sådana sjukdomar:

 1. Akut form av prostatit av bakteriell etiologi.
 2. Urinflammation.
 3. Maligna och godartade formationer med en påstådd lokaliseringsplats i urinvägarna.
 4. Hyperplasi av prostata.
 5. Kronisk prostatit.

granskningsförfarande är obligatoriskt i klagomål från patienter vid urinering störningar, smärtsamma kramper, ryggsmärta, färgförändring och (eller) lukten av urin. tillåter misstänkt detektering av föroreningar i urin eller mörka färska blodproppar akut eller kronisk pyelonefrit, glomerulonefrit, hemorragisk cystit, även med en liten ökning i nivån av vita blodkroppar.

Vid utförande av ett treglasat prov, en betydande mängd vita blodkroppar

Ett 3-glasprov utförs vanligen i det starkare könet för differentiering av prostatiska tumörer i prostata och urinledare. Om ett inflammatoriskt fokus upptäcks, utförs mer exakt instrumentell diagnos med ultraljud, CT och MR. För kvinnor rekommenderas att utföra ett tvåglaserat test, eftersom den tredje delen av urinen förblir ofullständig.

Så här förbereder du dig för analysen korrekt

Noggrannheten i resultaten av laboratorietester beror på att ett antal regler följs. Innan du samlar urin ska du tvätta dina könsorgan med varmt vatten utan att använda tvål, skum eller gel. Länande patienter tvättas av medicinsk personal. För detta används en svag lösning av kaliumpermanganat, följt av att torka med en bomullsduk. Denna procedur är också nödvändig för urinuppsamling genom kateterisering.

Att tvätta könsorganen ska vara i riktning mot anusen. En man måste flytta huden i förhudet, släpp urethurets yttre hål. En kvinna sätter in en hygienisk swab i slidan. Om du försummar detta stadium kommer urinproverna att vara vita och röda blodkroppar, mikrober, vilket påverkar resultatet negativt. Menstrual blödning är en kontraindikation för att genomföra ett tre-glas urinprov.

Vad mer ska jag göra för att få rätt resultat av laboratorietester:

 1. Du bör avstå från att urinera i 4-5 timmar.
 2. Du kan inte dricka och äta frukost innan du samlar urin.
 3. I två dagar före provet kan du inte ha sex.
 4. Det är nödvändigt att överge aktiv sport och tyngdlyftning i några dagar.

För att samla urin behöver du tre sterila behållare med en skruvlock, var och en för en separat del av urinen. Den första delen ska innehålla 20% av den totala mängden morgonurin. För den andra delen måste du samla 60% urin, den tredje delen består av resterande urin. Vid diagnosering av prostatit görs samlingen på två sätt. Den första beskrevs ovan, och den andra är med en urologs deltagande. Först måste du samla två portioner, och före den tredje läkaren finns det en prostata massage.

Mottagning av färgade tabletter och kapslar snedvrider resultaten från ett tre-glasprov

Vilka faktorer påverkar resultaten av ett tre-glasprov

Ungefär en dag före studien är det nödvändigt att begränsa antalet rökta cigaretter. Du bör sluta använda kaffe och alkohol. Dessa drycker har förmågan att avlägsna en betydande mängd vätska från kroppen. I detta fall kommer den samlade urinen att kondenseras, och resultaten av analyserna kommer att vara felaktiga.

Mottagande av diuretika i 24 timmar rekommenderas endast för vitala indikatorer. I sådana patienter kommer resultaten att justeras för att ta hänsyn till den använda dosen av diuretika. Du kan inte ta urin efter att ha konsumerat växtprodukter med diuretikum, antiinflammatoriska, laxermedel, urinfärgningsegenskaper. Dessa inkluderar:

 • tranbär, pumpa, vattenmelon;
 • betor, morötter, spenat, sorrel;
 • grapefrukt, citron, apelsin.

Vissa kemiska föreningar som används för att bilda kapslar och tabletter kan fläcka urin. Det är lätt att bestämma utifrån läkemedlets utseende. Vissa tillverkare använder färgämnen för att locka upp kundernas uppmärksamhet på vitaminkomplex och speciellt till kosttillskott.

En dag före urinsamling måste du avstå från att ta droger för att behandla vissa kroniska sjukdomar. Sådana läkemedel innefattar antibiotika av cefalosporin och penicillinserier, hjärtglykosider, antiarytmika. Efter att ha fått dem förvrängs resultaten av ett tre-skottprov på grund av en signifikant ökning av proteiner och produkterna av deras metabolism.

Regelbundet utförande av ett tre-glasprov är nödvändigt för profylax av prostatit

Förklaring av analysresultat

Resultaten av analyser av ett tre-glasprov tolkas enligt följande:

 1. Om det mest signifikanta antalet vita blodkroppar återfinns i den första delen av urinen bildades det infektiösa fokuset i urinröret. Vid urinering kom alla celler från urinröret in i provet.
 2. Det största antalet leukocyter detekterades i den tredje dosen - blåsans slemhinna var inflammerat. Samma resultat uppstår när prostatakörteln är infekterad. Blåsan, kontraherande, utsöndrar slemhinnor och blodproppar eller en hemlighet från prostatakörteln.
 3. Den identiska fördelningen av vita blodkroppar för alla prover visar närvaron av ett inflammatoriskt fokus i njurarnas strukturella element. Detta resultat är också karakteristiskt för maligna och godartade tumörer i blåsan.

2-glasprov urin utförs oftare hos kvinnor, men är effektivt för vissa sjukdomar hos män. Tolkningen av resultaten är följande:

 • prevalensen av leukocyter i det första provet antyder att det finns ett infektiöst fokus i urinvägarna;
 • en ökad koncentration av vita blodkroppar i det andra provet är grunden för slutsatsen att inflammationen påverkade orala vesiklar eller prostatakörteln;
 • när purulenta innehåll upptäcks i två urinprover kan det antas att infektionen är belägen i njure eller urinblåsa.

Tri-glasprov är oumbärligt för att detektera blod i urinen

Dessa studier utförs när blod eller blodproppar faller när du urinerar. De främsta orsakerna till hematuri är: njur tuberkulos, bildandet av betong i de strukturella delarna av njure eller urinblåsan, tumörer. Blod i urinen är ett av de tre symtomen på nefritisk syndrom som utvecklas med olika patologier i urinvägarna.

För att förhindra sjukdomar i urinvägarna bör du följa reglerna för personlig hygien. Varje dag måste du dricka minst 2 liter rent vatten. Flera gånger om året är det nödvändigt att ta urinprover för att upptäcka eventuell inflammation.

Dubbelglasprov

Dubbelglasprov - Makroskopisk undersökning av urin för att identifiera ett lokalt fokus på patologi. Analysen görs i två delar: den första karaktäriserar patologin i det nedre urinvägarna, den andra - den övre.

Indikationer för ett tvåglasprov

Förtydligande av lokaliseringen av den patologiska processen. Oftast utförs undersökningen hos män som lider av urologiska sjukdomar, men kan också användas för kvinnor.

Hur tar man ett tvåglasprov?

För undersökning behövs urin i urinblåsan inte mindre än 4 timmar, så är provet vanligtvis på morgonen efter toaletten av de yttre könsorganen. På tröskeln till patienten bör avstå från att använda diuretika, liksom frukt och grönsaker som innehåller pigment.

Det är nödvändigt att förbereda två sterila behållare i förväg. Patienten urineras först i den första behållaren (en del av 30 till 50 ml), därefter - i den andra. Den andra delen ska vara större än den första. I laboratoriet tas varje del av urinen med en speciell hållare i ett vakuumrör och skickas för undersökning.

Dekodning av ett dubbelglasat prov

Ursprungligen utvärderar experter visuellt materialet visuellt - bestämma graden av öppenhet (turbiditet) av urin, då materialet ser under mikroskopet. Det finns flera varianter av lokalisering av den nuvarande patologiska processen:

1. Leukocyter eller erytrocyter finns, grumlighet i den första delen av urinen. Detta indikerar en inflammatorisk process i nedre delen av urinvägarna - i urinröret. Det kan vara uretrit, uretralt trauma, svullnad.